Μία αποτίμηση του 2018 λίγες ώρες πρωτού δύσει

αποτίμιση 2018

Η τρέχουσα χρονιά σε μερικές ώρες θα περνά στην ιστορία και αναπόφευκτα θα καταγράφει στην ατζέντα αρκετά ευχάριστα συμβάντα τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο.Σε ότι αφορά τα δικά μας, απολαύσαμε τα “χρυσά παιδιά” του ελληνικού αθλητισμού ψηλα στο βάθρο,ενώ αλλαγές σημειώσαμε και σε επίπεδο…πολιτείας.

Στο γενικότερο πλαίσιο που αφορά τα Διεθνή, μπήκε στη ζωή μας το VAR, έχοντας επιτυχία στο Μουντιάλ της Ρωσίας και παίρνοντας την ατυπη έγκριση της “Αρκούδας” και των αρμόδιων επιτροπών καθιερώθηκε σε Τσαμπιονς Λιγκ και Πρέμιερ Λιγκ για το έτος που αναμένει στο κατόφλι. Αν και η Γαλλία κατέκτησε το πολυσυζητημένο ετούτο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι απόψεις περί επιπέδου και θεάματος δεν έπαψαν να διίστανται μέχρι τέλους. Ομάδα έκπληξη ωστόσο, η Κροατία που έφτασε έως και τον Τελικό, όπου ηττήθηκε από τα ταλέντα και την ομοιογένεια που έκρυβαν οι Γαλάτες και οι πολυμορφική εθνική ομάδα τους.

Πρόσφατο, μα διόλου ασήμαντο από τον διεθνή χώρο,το Κόπα Λιμπερταδόρες, με πλούσιο παρασκήνιο βίας και διεθνών πολιτικοοικονομικών τετκτενόμενων, που τελικά έμελλε να διεξαχθή για πρώτη φορά, όχι απλά εκτός της Ηπείρου του, αλλά στην Μαδρίτη. Τα επισόδεια του Μπουένος Άιρες, ανάγκασαν Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέητ να αναμετρηθούν σε ουδέτερο έδαφος , όπου και επικράτησε η δεύτερη. Πάσα και για άλλα γεγονότα η Μαδρίτη λοιπόν, που αναδεικνύεται σε Παγκόσμιο κέντρο πρωταθλητισμού, αν μου επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός, καθώς Ρεάλ και Ατλέτικο διέπρεψαν, μια και η πρώτη κατέκτησε τον τρίτο συναπτό τίτλο της πρωταθλήτριας του Τσαμπιονς Λιγκ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων προ ημερών, ελλείψη του σταρ της Κριστιάνο Ρονάλντο που με τη μεταγραφή της χρονιάς, ίσως, έγινε Γιουβεντίνος για 112 εκατ. ευρώ , ενώ  η δεύτερη πανηγύρισε το Γιουρόπα Λίγκ και το ευρωπαικό Σούπερ Καπ.

Σε άλλα διεθνή νέα καταγράφουμε τον Λ.Χάμιλτον, ως άνετο πρωτοπότο της F1 με την Μercedes του να του χαρίζει τον 5ο του τίτλο και σε επίπεδο Εθνικών ομάδω τη Ρωσία να αποκλείεται λόγω ντόπινκ από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με ελάχιστες τελικώς εξαιρέσεις από τον WADA.

Εντός συνόρων, η δική μας Super League συνέχισε να αναπνέει χάρη στα όσα της προσφέρθηκαν μέσω ΕΡΤ, ύστερα από την αναταραχή που ξέσπασε με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Κάπως έτσι είδαμε τις ομάδες να φτάνουν τις 14 αντί των 16 που ξέραμε, με νέο πρόεδρο απλώς τον Ευ. Μπαταγιάννη του Ολυμπιακού. Άξιος αναφοράς πιθανώς εδώ, ο νέος  αθλητικός Νόμος που διαβουλεύτηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, κύριος Βασιλειάδης και οσονούπω κατατείθεται με τη νέα χρονιά στη Βουλή.

Σημαντικότερο όλων ετούτων όμως, παρά τις οικονομικές ατιξοότητες της χώρας, φαινεται να είναι ότι ξανά ο ελληνικός αθλητισμός δήλωσε ηχηρό παρόν, συνοδευόμενος από μετάλλια στις διοργανώσεις που συμμετείχε. Προτού τονίσουμε τα ηχηρά ονόματα όμως, θεωρώ ως πιο σπουδαίο να μιλήσουμε για το μέλλον του χώρου και τους Νέους που διεκρίθησαν με καμάρι. Ο στίβος πρωτοπόρος εδώ, με την Ελίνα Τζένγκο χρυσή στο ακόντιο,την Όλγα Φιάσκα χάλκινη στο βάδην σε αργεντίνικο έδαφος και τον Εμ. Καραλή με Παγκόσμιο στο επί κοντώ των Εφήβων στα 5,78 και Πανελλήνιο στα 5,80.

καραλής αποτίμηση

Σε παλιούς μας γνώριμους τώρα, η Άννα Κορακάκη διέπρεψε Παγκοσμίως, έκλεισε εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς,αφού την καμαρωσαμε και ως Μεσογειονίκη και κατέγραψε και παγκόσμιο ρεκόρ στο αεροβόλο. Σόι μοιάζει να πηγαίνει το βασίλειο ,αφού και ο Διονύσης Κορακάκης συνέδραμε ώστε να γίνουν οι δυο τους τα πρώτα αδέρφια που κατακτούν μετάλλιο σε μεικτό αγώνισμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Περί Πετρούνια, τα λόγια που χρειάζονται είναι ελάχιστα, πόσο μάλλον οι συστάσεις. Τα πεπραγμένα του παιδιού μιλούν από μόνα του, καθώς τα δαχτυλίδια του ήταν και φέτος χρυσά και ο πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου δεν εκθρονίζεται.

Αντίστοιχες οι περγαμινές περί συστάσεων και για την Κατερίνα Στεφανίδη. Επί κοντώ για σεμινάριο με πρωτιά στα της Ηπείρου μας στον ανοικτό στίβο, χάλκινη στον κλειστό Παγκοσμίως! Στα του Στίβου επίσης, για τη Βούλα την Παπαχρήστου καταγράφω απλώς την πρωτιά της στην Ευρώπη και για τον Μίλτο Τεντόγλου την διάκρισή του ως κορυφαίος στην Ευρώπη στο μήκος. Νικόλ Κυριακοπούλου, το όνομα της επικοντίστριας με το αργυρό στο ευρωπαικό και Μαρία Μπελιμπασάκη της χάλκινης για πρώτη φορά στα 400 μ. στην Ευρώπη.Η “παλιοσειρά” Δ.Τσιάμης ήρθε τρίτος στο τριπλούν στο εφετινό Ευρωπαικό.

Πάντως, ακόμα κι αν παραδοσιακά ο στίβος μας προσφέρει τις περισσότερες συγκινήσεις και φέτος, πρώτες πρώτες χρονολογικά διακρίθηκαν τα κορίτσια της ιστιοπλοίας Μπόζη-Κλωναρίδου, ενώ με  εισιτήτρια για …Τόκιο επέστρεψαν Καραχάλιου και Κοκκαλάνης από το Παγκόσμιο της Δανίας.

Για το τέλος, έμειναν κάτι παληκάρια κωπηλάτες. Μαρόκος και Παπακωνσταντίνου ασημένιοι στο Παγκόσμιο Ανδρών και στο U23, χρυσοί στο Ευρωπαικό U23. Έμειναν κάτι ήρωες τενίστες , μια και Σάκκαρη και Τσιτσιπάς έγραψαν τα νούμερα 41 και 15 αντιστοίχως στην Παγκόσμια κατάταξη. Στο Καράτε, είχαμε πρωτιά στα 68+ κ. με την Χατζηλιάδου την Ελένη και στο Πόλο, οι γυναίκες μας ήρθαν στο Νο2 της Ευρώπης και στο 3 της Μεσογείου ολάκερης παρακαλώ! Οι άνδρες του Πόλου πήραν και ένα αργυρό ακόμα στους Μεσογειακούς, έτσι για την εθνική μας…συλλογή!

Αφού σαν πω στα της Κολύμβησης ότι ο συνονόματος Χρήστος Αποστόλου έφτασε 3ος στο Ευρωπαικό ύπτιο 100μ. και “τσίμπησε” ένα χρυσό και δυο χάλκινα στους Μεσογειακούς θα κλείσω με τον Κριστιάν Γκολομέεβ για ευνόητους λόγους. Ο ελληνοβούλγαρος κολυμβητής που εκπροσώπησε τη γαλανόλευκη, τερμάτισε 2ος στα 50μ. ελεύθερο στο Ευρωπαικό και στους Μεσογειακούς κοίταζε από την 1η θέση του βάθρου τόσο στα 50μ. ελευθέρου όσο και στα 50μ. πεταλούδας. Έτσι για την ιστορία…