Η μέρα που ο Kobe “εξαφάνισε” τους Δεινόσαυρους

Η μέρα που ο Kobe "εξαφάνισε" τους Δεινόσαυρους

Στις 22 Ιανουαρίου του 2006, ο Kobe Bryant έγραφε ιστορία, καθώς οι Toronto Raptors γίνονταν το θύμα της δεύτερης καλύτερης ατομικής εμφάνισης στην ιστορία. Μετά από τους 100 πόντους του Wilt Chamberlain, o Kobe φόρτωνε με 81 πόντους το καλάθι των Raptors, σε ένα σόου που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα και κάτι που αποτελεί φυσικά μία από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του Kobe και μάλλον την κορυφαία στην #8 era. Ο θρύλος λέει (και είναι ενδεικτικός της ημιάγριας Mamba mentality του Bryant) πως όταν στις 20 Δεκεμβρίου του 2005 ο Kobe “κέρδιζε” μόνος του στο επιμέρους σκορ των πρώτων τριών δεκαλέπτων τους Dallas Mavericks με 62-61, ζήτησε να αποσυρθεί από το παιχνίδι και να μην παίξει την τέταρτη περίοδο. Όταν ρωτήθηκε για τον λόγο από τον βοηθό του Phil Jackson, Brian Shaw και για το αν άλλαξε γνώμη και θέλει να μπει μέσα να κυνηγήσει μία μοναδική επιθετική επίδοση, απάντησε με το λιτό “Θα το κάνω όταν χρειαστεί“. Χρειάστηκε ένα μήνα μετά. Και προφανώς το έκανε.

Στο παιχνίδι των Raptors με τους Lakers, η ομάδα του LA έβρισκε τον εαυτό της σταθερά πίσω στο σκορ για το πρώτο ημίχρονο και εκεί ήταν που χτύπησε το λαμπάκι του Kobe. Έχοντας “μόλις” 26 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, ο Kobe κέρδισε με 55-41 (!) τους Raptors στο δεύτερο ημίχρονο και σάστισε έτσι όλο το Staples Center που όταν συνειδητοποίησε ότι παρακολουθεί κάτι ιστορικό, πανηγύριζε κάθε καλάθι και κάθε βολή σαν να χάριζε τίτλο.

Τα “θύματα”

Βλέποντας ξανά την εμφάνιση του Kobe, κάθισα να μετρήσω πως ήταν η αμυντική κατανομή των πόντων του Mamba. (σ.σ. λίγα πράγματα για τον τρόπο μέτρησης: Πέρα από τα προφανή 1 vs 1, τα οποία ήταν πολλά, πάρα πολλά, οι βολές προφανώς πάνε στον παίκτη που έκανε το φάουλ, ενώ σε περιπτώσεις double team ή βοήθειας, οι πόντοι “χαρίζονται” σε αυτόν που τοποθετήθηκε περισσότερο λάθος, κατά την άποψη της αφεντιάς μου) Τα βασικά θύματα του Kobe σε εκείνο το παιχνίδι ήταν δύο. Ο Jalen Rose και ο Morris Peterson. Ο Jalen, σε ένα βίντεο του για εκείνο το βράδυ στο Grantland, θα πει ότι ως ο βασικός αμυντικός του πρέπει να δέχθηκε ένα “healthy 19-piece”.  Συγκεκριμένα, ο άσος των Raptors ήταν ο αμυντικός που “φόρτωσε” περισσότερο ο Kobe, καθώς δέχθηκε 23 πόντους, επομένως πάνω κάτω η εκτίμησή του ήταν σωστή. Μάλιστα, το επικό “μπουμπούνισμα” τριπόντων του Kobe στο δεύτερο ημίχρονο είχε σχεδόν αποκλειστικά θύμα τον κακόμοιρο Jalen, ο οποίος δέχθηκε 4 σερί τρίποντα, αλλά και άλλο ένα μέσα από την γραμμή των βολών. Πάντως, ο Rose ήταν και αυτός που δέχθηκε την περισσότερη καζούρα από την κοινή γνώμη, το ίντερνετ (ακόμα και σήμερα, φήμες λένε ότι αν τουιτάρεις το νούμερο “81” στον Jalen θα σε μπλοκάρει) αλλά και το ίδιο το μέσο στο οποίο εργάζεται, το ESPN:

Από κοντά και ο Morris Peterson, ο οποίος δέχθηκε 20 πόντους, ενώ από 10 δέχθηκαν οι Chris Bosh (αυτό για τα λάθος κλεισίματα των ψηλών που λέγαμε. Ο Bosh απλά δεν ήθελε να έχει σχέση με αυτό που γινόταν φαίνεται) και ο Joey Graham. Oι Matt Bonner, Jose Calderon και Eric Williams δέχθηκαν από 4, ενώ ο Pape Sow και ο Mike James από 3. Ο μοναδικός “παρθένος” ήταν ο Charlie Villanueva o οποίος μάλλον την γλίτωσε λόγω θέσης.

Η μέρα που ο Kobe "εξαφάνισε" τους Δεινόσαυρους

Προς υπεράσπιση του πάντως, ο Jalen Rose δήλωσε πως είχε προτείνει επανειλλημένα στο προπονητή των Raptors, Sam Mitchell, ότι ήταν ίσως καλή ιδέα να αφήσουν το 1vs1 και να τον παίξουν λίγο double team, με τον προπονητή του Toronto να επιμένει πως η σωστή αντιμετώπιση ήταν μία ζώνη 1-2-2 (ζώνη-κουτί δηλαδή και ένας παίκτης να αναλαμβάνει τον Kobe) και να δικαιώνεται τελικά πανηγυρικά #ΝΟΤ.

One – man show

Πάμε και λίγο στα της επίθεσης. Είναι προφανές ότι ο Kobe έπαιζε μόνος του την ομάδα του Toronto. Αλλά πόσο μόνος; Ο Bryant πήρε το 52,3% των σουτ που πήραν οι Lakers συνολικά στο παιχνίδι και συγκεκριμένα ήταν δικές του οι 46 στις 88 προσπάθειες! Κανείς άλλος παίκτης πέρα από τον Smush Parker δεν πήρε διψήφιο αριθμό προσπαθειών (11 προσπάθεις), ενώ πέρα από τον πρώην άσο του Άρη, ο οποίος είχε 13 πόντους, μόνο ο Chris Mihm, με 12, ήταν διψήφιος στο σκοράρισμα για τους Λιμνανθρώπους.

Βέβαια,αυτό οδηγεί την συζήτηση σε δύο συλλογιστικές πορείες σχετικά με την εμφάνιση εκείνη του Kobe. Από τη μία, ότι κανείς από τους συμπαίκτες του δεν βοηθούσε ούτως ώστε να χρειαστεί να πάρει λιγότερα σουτ και από την άλλη, ότι πήρε τόσα πολλά σουτ που δεν μπορούσε κανείς άλλος να “ζεσταθεί” και να βοηθήσει ουσιαστικά . Bέβαια, εκεί κολλάμε κάλλιστα τον Shot Chart της δεύτερης περιόδου, στην οποία οι Lakers είχαν 24 σουτ, με τον Kobe να έχει το 1/3 (7), να ευστοχεί στα 4 εξ αυτών, και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του να έχουν 4 – 14. Εκείνη η περίοδος τελείωσε με τους Raptors να αυξάνουν την διαφορά στο ημίχρονο στο +14 (49 – 63), πριν επιστρέψουν οι δύο ομάδες, ο Kobe ζοχαδιαστεί και εν τέλει τους διασύρει. Επομένως ποιος τον αδικεί;

Αλλά αρκετά έγραψα, σας αφήνω να θαυμάσετε για άλλη μια φορά το βίντεο του επικού αυτού σόου, γιατί ήταν πραγματικά one for the ages.