To All-in των Knicks και το «Eurostep» των Mavs

Mavs Knicks

Γνωρίζετε, μετά από τόσα χρόνια, πως πάει το πράγμα με την trade deadline του ΝΒΑ. Όσο πλησιάζει, τόσο μπορεί από το πουθενά να σκάσει η είδηση που θα σηκώσει στο πόδι όλο το μπασκετικό ίντερνετ. Έτσι και χθες. Ένα ήρεμο απόγευμα, έχοντας κάτσει λιγάκι η σκόνη από το trade request του Anthony Davis και κάπου εκεί σκάει η πρώτη σπίθα:

To All-in των Knicks και το «Eurostep» των Mavs

Αυτήν την είδηση ακολούθησαν μαζεμένα reports από τον Woj, τον Shams, την Ramona Shelburne και όλο το κακό συναπάντημα ότι οι Knicks ίσως σκέφτονται, μετά από την αμφισβήτηση του Porzingis στο (ο θεός να το κάνει) πλάνο τους, να κοιτάξουν τις επιλογές τους και να τον ανταλλάξουν πριν το deadline της 7ης Φεβρουαρίου. Και τελικά, μέσα σε κάτι λιγότερο από 3 ώρες, γίνεται αυτό:

Well, that indeed escalated quickly. Μέχρι να καταλάβει ο κόσμος τι είχε γίνει, το ρεπορτάζ για δυσαρέσκεια του Porzingis έγινε φήμες για ανταλλαγή και τελικά ανταλλαγή. Οι Mavericks έχουν να λένε πλέον ότι έφεραν στο ίδιο ρόστερ δύο από τα μεγαλύτερα sensations του Ευρωπαϊκού (αλλά και του Παγκόσμιου) μπάσκετ. Οι Knicks από την άλλη επέλεξαν να ακολουθήσουν έναν άλλον, πιο περίεργο, δρόμο.

Πάμε να τα δούμε συγκεκριμένα.

Another Eurostep to the right direction

Το “Η ιστορία κάνει κύκλους” δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο από την περίπτωση των Mavericks. Στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, ο Mark Cuban πήρε τον Steve Nash από τους Phoenix Suns (ο οποίος έμπαινε τότε στο τρίτο έτος του στο ΝΒΑ), για να τον ταιριάξει με έναν μεγάλο “κεφάλαιο” από την Ευρώπη, τον Dirk Nowitzki, ο οποίος είχε γίνει μόλις ντραφτ. Με αυτούς τους δύο internationals, οι Μaverick έχτισαν ένα από τα καλύτερα one-two punches στη λίγκα, φτάνοντας στους ημιτελικούς της Δύσης το 2001 και το 2002 και στους τελικούς της Δύσης το 2003.

To All-in των Knicks και το «Eurostep» των Mavs

Φέτος, με την καριέρα του Dirk Nowitzki να πνέει τα λοίσθια, ο Donnie Nelson και ο Mark Cuban, είδαν την χρυσή ευκαιρία. Εκμεταλλεύτηκαν τον έρωτα των Hawks με τον Trae Young και την αρνητική προκατάληψη της λίγκας στους Ευρωπαίους για να τσιμπήσουν στο #3 τον Luka Doncic, τον 19χρονο MVP της Ευρωλίγκας και Πρωταθλητή Ευρώπης. Μαζί του, πλέον θα βρίσκεται ο Kristaps Porzingis, ο οποίος, όπως και με την περίπτωση Nash το 1998, έρχεται να πλαισιώσει τον rookie στην πορεία του προς την κορυφή. Βλέπετε επομένως την προσπάθεια να πατήσει η ομάδα σε μία επιτυχημένη συνταγή και σίγουρα, όταν τα υλικά είναι τόσο καλά, γιατί να μην το κάνει.

Πάμε στα προφανή συμπεράσματα: Η ανταλλαγή ήταν απλά πολύ καλή για την αφήσει. Το Dallas έδωσε ένα expiring contract (τον DeAndre Jordan), έναν buyout candidate (τον Wesley Matthews), δυο πικ πρώτου γύρου και τον Dennis Smith Jr. Δηλαδή έδωσε τον Dennis Smith Jr και δυο πικ για τον Kristaps Porzingis, τον Tim Hardaway Jr. , τον Courtney Lee και τον Trey Burke! Έναν all-star, ένα solid wing player, έναν καλό ρολίστα και έναν solid backup guard (και expiring contract). Ο Lee ίσως και να αφεθεί, o Burke να μην ανανεωθεί, αλλά όλα τα κομμάτια του παζλ είναι χρήσιμα στους Mavericks με τον έναν ή τον άλλον τρόπο! Σύμφωνα με τον Woj, o Porzingis δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει το καλοκαίρι, μιας και τελειώνει το rookie deal του, αλλά από τώρα ως το καλοκαίρι θα προσπαθήσει να “μάθει” τον οργανισμό του Dallas. Προσωπική άποψη, ότι θα πάρει το qualifying offer του, ούτως ώστε να κυνηγήσει το πρώτο μεγάλο του συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2020, γιατί όχι με την ομάδα των Mavericks.

Αυτό το ταίριασμα, το Doncic – Porzingis είναι “σωστό”. Είναι δύο παίκτες που χαίρεσαι να βλέπεις, δύο μπασκετικοί “μονόκεροι” που μπορούν να προσφέρουν μία νέα διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας του. Έχουν πηγαίο ταλέντο, έχουν ιδιαίτερη σωματοδομή, έχουν χαρακτήρα και έχουν μπασκετική φαντασία. Είναι δύσκολο να βρεις πολλούς παίκτες που τα έχουν όλα αυτά μαζί και είναι σε τόσο μικρή ηλικία. Και οι Mavericks αυτή τη στιγμή διαθέτουν δύο απ’αυτούς! Ήταν ένα ταίριασμα που συζητήθηκε πολύ στο Twitter ενόψει του περσινού draft, σε περίπτωση που η τύχη χαμογελούσε στη Νέα Υόρκη (τουιτερικό shout out στον Δημήτρη Χ. από το Βasketball Guru, ο οποίος είχε εκφράσει αυτόν τον ευσεβή πόθο ως φίλος των Knicks αρκετές φορές στο παρελθόν). Τελικά αυτό έμελλε να γίνει στο Ντάλας. Νιώθω πως αυτοί οι δύο παίκτες, έχουν την ευκαιρία μαζί να ανεβούν επίπεδο. Αυτή η λίγκα πάντα αγαπούσε τα δίδυμα. Καλά τα superteams, καλοί οι μοναχικοί καουμπόιδες, αλλά πάντα έψαχνε τους “Batman & Robin”: MJ-Scottie, Shaq-Kobe, Kareem-Magic, Bird-McHale, Penny-Shaq, Vince – Tracy, Stockton – Malone, Payton – Kemp και η λίστα συνεχίζεtai. Πλέον μπορεί να προστεθεί άλλο ένα.

Το διπλό “All In” των Knicks

Knicks

Από την άλλη πλευρά, οι Knicks πήραν μία πολύ περίεργη απόφαση. “Ξεφορτώθηκαν” πολύ πράγμα. Προφανώς και η ανταλλαγή δεν ήταν μία απόφαση στιγμιαία. Είχαν καταλάβει ότι ο Porzingis δεν είναι ευχαριστημένος από την “κουλτούρα” που έχει χτίσει η Νέα Υόρκη και οι φιλοδοξίες του αργά ή γρήγορα θα τον έφερναν εκτός Μεγάλου Μήλου. Ο Mark Jones του ESPN λέει πως αθόρυβα κοιτούσαν τον “σφυγμό” της αγοράς σε πιθανή ανταλλαγή του Λετονού εδώ και αρκετές ημέρες. Και βρήκαν την ευκαιρία να το κάνουν με το που εμφανίστηκε το Dallas (όλως τυχαίως μία ημέρα μετά το μεταξύ τους παιχνίδι στη Νέα Υόρκη).

H Nεα Υόρκη έχει δύο λογικούς άξονες για αυτήν την ανταλλαγή. Αφενός από τη μία να “αδειάσει” το ρόστερ με σκοπό να γίνει step up στο tanking από τώρα μέχρι και το τέλος της σεζόν. Υπάρχουν πολλές κακές ομάδες στη λίγκα, οι Bulls, oι Cavs και οι Hawks τείνουν να κάνουν την ήττα τέχνη φέτος (οι Suns έχουν κάποιες αναλαμπές), οπότε αν η Νέα Υόρκη θέλει να έχει μία ευκαιρία στο χρυσό παιδί του κολλεγιακού μπάσκετ, τον Zion Williamson, πρέπει να πάει “all in”. Και από την άλλη, να ξεφορτωθεί όσο περισσότερο “νεκρό βάρος” μπορεί και συγκεκριμένα τα “κακά” συμβόλαια των Courtney Lee και Tim Hardaway Jr. Γιατί αυτό; Γιατι πλέον, και με τον Kristaps εκτός της εικόνας, η Νέα Υόρκη οδεύει με περίπου 75 εκατομμύρια στην αγορά της Free Agency και εκεί είναι που θα γίνει το πραγματικό “all in”, για δύο max contracts : Kevin Durant, Kyrie Irving, Jimmy Butler, Kemba Walker, Kawhi Leonard, Klay Thompson, DeMarcus Cousins, Tobias Harris, Marc Gasol, Khris Middleton, Nikola Vucevic είναι παίκτες που είτε μένουν είτε μπορούν να μείνουν (μέσω Player Option) unrestricted Free Agents. Ατελείωτες πιθανότητες. Τι μπορεί να πάει στραβά αυτή τη φορά; (said every Knicks fan από την εποχή του Ewing μέχρι σήμερα, μόνο και μόνο για να πάει όντως στραβά).

Βασικό σημείο αντίδρασης είναι ένα: Δεν γίνεται να θυσιάζεις έναν 7-footer με το skillset και το potential του Kristaps (στο rookie deal του!!!) απλά και μόνο για να καθαρίσεις χώρο στο cap space για την πιθανότητα 2 super stars να συγκινηθούν από την αγορά, να παραβλέψουν την ιστορία έλλειψης “μπασκετικότητας” από κάθε front office των Knicks από το 2000 μέχρι σήμερα και να αποφασίσουν να αλλάξουν την μοίρα του franchise. Γιατί αν δεν γίνει, θα καταλήξουν με σπασμωδικό max στον Tobias Harris και τον Khris Middleton αντί για τον Durant και τον Irving. (Σημείωση: Τώρα που λέμε Irving, o Kyrie δεν φαίνεται να περνά και τις πιο ρόδινες ημέρες του στην Βοστόνη και το player option είναι εκεί. Το ότι η ΝΥ δίνει την ευκαιρία σε δυο παίκτες να υπογράψουν max συμβόλαιο, κάνει πιο θελκτική μία πιθανή αλλαγή σκηνικού για τον Irving και αν δεν κερδίσουν την Ανατολή φέτος οι Celtics, πιθανώς να έχουμε πρόβλημα)

Κάπου εδώ να μην ξεχάσω να προσθέσω ότι ένας από τους νικητές αυτής της ανταλλαγής είναι ο Dennis Smith Jr. O δευτεροετής γκαρντ μπορεί μέχρι το τέλος της σεζόν να ξεσαλώσει και πραγματικά να απελευθερωθεί από όσα τον κρατούσαν δεμένο στους Mavs. Ίσως και μετά τον ερχομο του Luka το καλοκαίρι, ενός παίκτη που θέλοντας και μη θα “μαγνητίζει” την μπάλα (και δικαίως) έγινε κατανοητό και από την ομάδα και από τον ίδιο, ότι το μέλλον του καλύτερα να είναι μακριά από το Dallas. Smith, Ntilikina (τον οποίον ο Phil Jackson διάλεξε πάνω από τον Smith, να μην ξεχνάμε), Trier, Mitchell Robinson, Kevin Knox και δύο 1st rounders από το Dallas. Ένας αν μη τι άλλο ενδιαφέροντας πυρήνας νεαρών παικτών.

Ανακεφαλαιώνοντας. Νικητές: Mavericks, Porzingis, Dennis Smith Jr και το παιχνίδι του μπάσκετ. Χαμένοι: Ίσως οι Knicks, ίσως και οι Celtics. Είναι άδικο να καταδικάζουμε την πλευρά των Knicks από σήμερα και να μην περιμένουμε την Free Agency. Το end game της Νέας Υόρκης άλλωστε αυτό είναι και αυτός είναι ο λόγος που προχώρησαν στο “All in”. Από την άλλη βέβαια, κάθε ρίσκο έχει και τον ανάλογο κίνδυνο. Ποιος εγγυάται ότι για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια τα πράγματα στους Knicks θα πάνε διαφορετικά;