SuperBowl LIII : New England Patriots vs Los Angeles Rams

superbowl

Έφτασε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου, που στις Η.Π.Α. όλοι ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός ενώ στον υπόλοιπο πλανήτη αναρωτιούνται τι το ξεχωριστό έχει αυτό το κάτι σαν ράγκμπι με προστατευτικά. Για ποιο λόγο να σε συναρπάζουν 22 μαντράχαλοι που τρέχουν πάνω – κάτω ορμώντας ο ένας πάνω στον άλλο με στόχο να κερδίσουν μέτρα (ή γιάρδες όπως είναι στο αμερικανικό σύστημα μέτρησης) στο γήπεδο; Κι όμως, αυτοί οι «μαντράχαλοι» είναι από τους πιο ολοκληρωμένους αθλητές του πλανήτη κι οι προπονητές τους αποτελούν masterminds στον τομέα της αθλητικής τακτικής. Στο NFL η δύναμη κι η ταχύτητα δεν αρκούν, χρειάζεται να μπουν σε ένα καλούπι τακτικής για να αποδώσουν. Η λίγκα του NFL κατηγορείται πως έχει δώσει περισσότερο βάρος στην εμπορική ανάπτυξη του παιχνιδιού, μετατρέποντας το σε show με τη βραδιά του SuperBowl να χαρακτηρίζεται ως η αποθέωση του καπιταλισμού. Παρ’ όλα αυτά το ίδιο το παιχνίδι φαίνεται να μένει ανεπηρέαστο και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε επικούς τελικούς με συγκλονιστικά, χιτσκοκικά, γκρανγκινιολικά φινάλε. Αυτό το οφείλουμε κυρίως στη μεγαλύτερη δυναστεία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, τους εκ Βοστώνης ορμώμενους, New England Patriots, οι οποίοι έχουν στις τάξεις τους τον από πολλούς αποκαλούμενο κι ως The G.O.A.T. του αθλήματος, Tom Brady. Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε τον εν λόγω κύριο: 1) Shame on you και 2) σκεφτείτε τον ως τον Michael Jordan του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.  Κατά δεύτερο λόγο οι τελευταίοι αντίπαλοι των Patriots κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να τους χαρίζουν τον τίτλο (βλ. Seahawks και Falcons).

Θα έχουμε και φέτος το ίδιο storyline; Ή μήπως ήρθε ο καιρός να δούμε την αποκαθήλωση του Tom Brady;

American football 101

Επειδή ο Γιώργος Κουκούλης σας τα εξηγούσε καλά, σας τα έλεγε ωραία πέρυσι (ολογράφως είμαι τεμπέλης ) διαβάστε αυτούσια την περσινή παράγραφο με τους κανόνες του αθλήματος και τσεκάρετε φυσικά και το ανάλογο βιντεάκι: «Επειδή πολύς κόσμος (και λογικό) δεν ξέρει τι είναι το «American Football», πάμε για ένα περιεκτικό μάθημα. Κάθε παιχνίδι αποτελείται από 4 περιόδους, διάρκειας 15 λεπτών η κάθε μία. Ο χρόνος είναι καθαρός. Κάθε ομάδα αποτελείται από 11 παίκτες. Ανάλογα την φάση του αγώνα, η κάθε ομάδα έχεις τριών ειδών ενδεκάδες για να χρησιμοποιήσει: Την επίθεση, την άμυνα (pretty obvious) και την Special team, την ομάδα των «ειδικών καταστάσεων». Όπου «ειδική κατάσταση», μιλάμε για την στιγμή που θα χρειαστεί να κλοτσήσει κάποιος παίκτης την μπάλα. Ναι, λένε ποδόσφαιρο ένα άθλημα που το να κλωτσάς την μπάλα θεωρείται «ειδική περίπτωση». Long story short, η επιτιθέμενη ομάδα έχει 4 ευκαιρίες (τα λεγόμενα «downs») να διανύσει μία απόσταση 10 γιάρδων, ώστε να πάρει άλλα 4 downs και μετά άλλα 4 κ.ο.κ., μέχρι να φτάσει στην «endzone», την περιοχή της αντίπαλης ομάδας. Αν καταφέρει και φέρει την μπάλα μέσα στην endzone έχουμε «Touchdown» και η ομάδα παίρνει 6 πόντους. Εκεί έρχεται η ειδική ομάδα, με τον «kicker» να εκτελεί ελεύθερο στο τέρμα της αντίπαλη ομάδας (το οποίο είναι ένας έξτρα πόντος) ή , για τους πιο τολμηρούς (ή απελπισμένους), η επιθετική ομάδα παραμένει στο γήπεδο και έχει μία ευκαιρία να πάει την μπάλα ξανά στην end zone, για δύο έξτρα πόντους.

Σε περίπτωση που η άμυνα κάνει τη δουλειά της και οι 10 γιάρδες δεν διανυθούν στις 3 από τις 4 προσπάθειες, η επίθεση έχει 2 βασικές επιλογές. Αν είναι πολύ μακριά από την end zone του αντιπάλου, φέρνει την ειδική ομάδα και επιστρέφει με λάκτισμα την μπάλα στην άμυνα, για να αλλάξουν οι ρόλοι (το λάκτισμα χρησιμεύει για να φύγει η μπάλα όσο το δυνατόν πιο μακριά από την δικιά τους end zone). Aπό την άλλη, αν έχουν πλησιάσει λιγάκι προς την περιοχή του αντιπάλου, μπορούν πάντα να δοκιμάσουν το Field Goal. Παρόμοια με το ελεύθερο μετά από ένα touchdown, το Field Goal χρειάζεται πάλι τον Kicker και την ειδική ομάδα. Σε περίπτωση που περάσει ανάμεσα απ’τα δοκάρια, η ομάδα παίρνει 3 πόντους.

Νικήτρια προφανώς είναι η ομάδα με τους περισσότερους πόντους, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας, έχουμε 15λεπτη παράταση. Υπάρχουν και άλλοι λιγότερο ή περισσότερο σημαντικοί κανόνες, αλλά για τους τεμπέληδες, υπάρχει ένα εξαιρετικό βιντεάκι με τα βασικά του αθλήματος σε animation»:

 

Super Bowl LIII: New England Patriots (AFC) vs Los Angeles Rams (NFC)

New England Patriots

SuperBowl LIII : New England Patriots vs Los Angeles Rams

Τι αυτοί πάλι; Ναι αυτοί. Οι δυνάστες του NFL «έκαναν τη δουλειά τους», όπως λέει και το μότο της ομάδας (Do your job) και είναι πάλι στον τελικό. Πρόκειται για το πιο μισητό franchise στην Αμερική  λόγω της κυριαρχίας του και του σκανδάλου Deflategate τη σεζόν 2014-15. Τι συνέβη; Η ομάδα κατηγορήθηκε ότι στους τελικούς περιφέρειας χρησιμοποίησε μπάλες, οι οποίες ήταν λιγότερο φουσκωμένες από το επιτρεπτό όριο ώστε να δώσουν ένα άδικο πλεονέκτημα στον Tom Brady, που προπονούνταν με αυτές. Ο Brady τιμωρήθηκε με 4 αγώνες αποκλεισμό και το θέμα έφτασε μέχρι τα πολιτικά δικατήρια. Η απόφαση δεν άλλαξε και ο Brady βίωσε μια σεζόν κόλαση καθώς σε κάθε εκτός έδρας παιχνίδι οι αντίπαλοι οπαδοί εξασφάλιζαν ότι η ιστορία δεν θα ξεχαστεί. Όμως οι Patriots έδωσαν τις απαντήσεις τους τα επόμενα χρόνια με 4 στους 5 τελικούς και 2 κατακτήσεις. Κι αν απέναντι στους Seahawks πολλοί ισχυρίστηκαν ότι σταθήκαν τυχεροί με το interception της τελευταίας φάσης, πρόπερσι απέναντι στους Falcons ενορχήστρωσαν τη μεγαλύτερη ανατροπή σε τελικό οποιουδήποτε αθλήματος στην ιστορία, όταν επέστρεψαν από το 28-3 στα τέλη της 3ης περιόδου. Φέτος, φάνηκε πως όλα τα καλά φτάνουν στο τέλος τους και πως το δίδυμο Brady – Belichick δύσκολα θα «έβγαζε λαγούς από το καπέλο». Το πλεονέκτημα έδρας κινδύνεψε να χαθεί μετά από χρόνια, ο Brady φαινόταν κουρασμένος και «γέρος» ενώ μετά από 11 αγώνες η ομάδα θα έχανε τον βασικό της wide receiver Josh Gordon λόγω ψυχολογικών προβλημάτων! Πολλοί δεν τους έδιναν τύχη στα Playoffs και ένας τελικός περιφέρειας μεταξύ της σούπερ επίθεσης των Los Angeles Chargers και των Kansas City Chiefs του νέου σταρ της λίγκας, Patrick Mahomes φάνταζε περισσότερο πιθανός. Οι Patriots όμως έδειξαν από τι είναι φτιαγμένοι κερδίζοντας και τους δύο και πλέον είναι το μεγάλο φαβορί στον τελικό.

 

Παίκτες που αξίζει να προσέξετε:
  • Tom Brady: Ούτε συζήτηση για τον κορυφαίο quarterback όλων των εποχών που ίσως να δίνει την τελευταία του παράσταση σε Super Bowl μιας και πλέον είναι πολύ «γέρος».

  • Julian Edelman: Η ψυχή των Patriots. Απίστευτο ταλέντο στην υποδοχή της μπάλας και στο ξεμαρκάρισμα από τους αμυντικούς. Ηγετική παρουσία, αυτό που λέμε χαρισματικός από όλες τις απόψεις.
  • Sony Michel: Ο rookie running back των Pats έχει τρελάνει κόσμο φέτος. Μικροσκοπικός αλλά θαυματουργός, θα είναι αυτός που θα «ξεκουράζει» τον Brady με τα τρεξίματα του.
  • Rob Gronkowski: Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμη άραγε; Ο Gronk έχει ακούσει σκληρή κριτική τον τελευταίο καιρό ενώ δεν είναι πολλοί που τον προτρέπουν να αποσυρθεί (είναι μόλις 29 ετών!) μετά το Super Bowl καθώς η απόδοση του έχει πέσει αισθητά κυρίως λόγω των χρόνιων τραυματισμών του. Όλη αυτή η αμφισβήτηση χρειάζεται μια απάντηση που ελπίζουμε να δώσει στον τελικό.
  • Όλη η αμυντική γραμμή των Patriots: Από τις πιο σκληρές άμυνες του NFL η back line των Patriots αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Προσέξτε τους δίδυμους αδερφούς McCourty, που σίγουρα θα προκαλέσουν σύγχυση στους αντίπαλους επιθετικούς!
SuperBowl LIII : New England Patriots vs Los Angeles Rams

McCourty και McCourty

Los Angeles Rams

SuperBowl LIII : New England Patriots vs Los Angeles Rams

Ή αλλιώς το δημιούργημα της ιδιοφυΐας του Sean McVay. Πρόκειται για τον νεότερο προπονητή στην ιστορία του NFL, που φτάνει σε Super Bowl, μόλις στα 32 του. Ο προπονητής των Rams σαν παίκτης είχε αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές θέσεις στα σχολικά και κολεγιακά του χρόνια ( defensive end, quarterback, wide receiver) με αποτέλεσμα να αποκτήσει πολύ νωρίς μια σφαιρική αντίληψη του παιχνιδιού. Σύντομα αναρριχήθηκε από offensive coordinator σε πρώτο προπονητή με τους Rams να του δίνουν την πρώτη ευκαιρία και το αποτέλεσμα να είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Ο McVay έχει ήδη τον τίτλο του νέου Belichick ενώ μαντέψτε πως αποκαλούν στις Η.Π.Α. τον quarterback του: ναι, καλά μαντέψατε, νέο Tom Brady. Ο Jared Goff είναι μια κόπια του Tom. Το Νο1 του draft του 2016 στα 24 του (17 χρόνια μικρότερος του Brady) κατορθώνει να βρεθεί μόλις στην τρίτη του σεζόν στη λίγκα στο Super Bowl. Είναι αδύνατος και όχι πολύ αθλητικός θυμίζοντας τον G.O.A.T. στα πρώτα του χρόνια στο NFL και έχει κι αυτός την τύχη να έχει μια διάνοια των πάγκων να τον καθοδηγεί. Η αλήθεια είναι ότι φέτος Goff και McVay μας την χάλασαν καθώς θέλαμε να δούμε στο Super Bowl την μάχη των 40ρηδων ανάμεσα στον Brady και τον Drew Brees των Saints. Η σεζόν ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Saints για να βρεθούν στον τελικό αλλά αυτοί οι απίθανοι Rams έκαναν το θαύμα και τους απέκλεισαν εκτός έδρας στον τελικό της NFC.

Παίκτες που αξίζει να προσέξετε:

SuperBowl LIII : New England Patriots vs Los Angeles Rams

  • Jared Goff: Η εξωπραγματική χρονιά του Patrick Mahomes, έβαλε σε δεύτερο πλάνο τον σπουδαίο quarterback των Rams, όμως στα playoffs ήταν ο δεύτερος που χαμογέλασε. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να κάνει αυτό που δεν κατάφερε ο Mahomes στους τελικούς περιφέρειας: να κερδίσει τον Tom Brady.
  • Todd Gurley: Ίσως το καλύτερο running back στη λίγκα. Ο άνθρωπος είναι πραγματικά οδοστρωτήρας και θυμίζει τον Marshawn Lynch στα καλά του. Η μπάλα θα περάσει από πολλές φορές από τα χέρια του κι από τα τρεξίματα του θα εξαρτηθεί η παραγωγικότητα της επίθεσης των Rams.
SuperBowl LIII : New England Patriots vs Los Angeles Rams

McVay και Guerley

  • Brandin Cooks: Μέχρι πέρυσι άνηκε στους Patriots και ήταν ο μεγάλος άτυχος του Super Bowl LII αποχωρώντας από το παιχνίδι με διάσειση. Οι Pats τον έκαναν trade στους Rams και ο Cooks θα μπει στο γήπεδο με διάθεση για…απαντήσεις.
  • Greg Zuerlein: Ή όπως είναι το παρατσούκλι του Greg the Leg. Μιλάμε φυσικά για τον kicker των Rams που απέκλεισε μόνος του τους Saints. Γνωστός για το γεγονός ότι μπορεί και σκοράρει εύκολα πίσω από τις 50 γιάρδες θα είναι ο λόγος που η ομάδα του Λος Άντζελες δεν θα αγχώνεται όταν δεν θα μπορεί να πλησιάσει την end zone.
  • Andrew Whitworth: Μια ομάδα με τόσο νεανικό ταλέντο χρειάζεται και κάποιον έμπειρο στα αποδυτήρια. Ο Whitworth είναι μέρος της offensive line των Rams παίζοντας σαν left tackle δηλαδή είναι μέλος της ομάδας που εξασφαλίζει στον Jared Goff ότι δεν θα σαπακιαστεί από τους αντίπαλους αμυντικούς και πιστέψτε με κάνει τη δουλειά πολύ καλά. Ο 37χρονος (5 χρόνια μεγαλύτερος από τον προπονητή του) φτάνει για πρώτη φορά σε Super Bowl.

Το στάδιο του τελικού

SuperBowl LIII : New England Patriots vs Los Angeles Rams

Το νεόδμητο Mercedes-Benz Stadium της Ατλάντα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του το θεσμό.  Το εντυπωσιακό νέο γήπεδο αποτελεί την έδρα της ομάδας της πόλης, των Atlanta Falcons. Όταν ξεκίνησε η σεζόν οι οπαδοί της ομάδας ήλπιζαν πως θα μπορούσαν να δουν τους φιναλίστ του 2017 να παίρνουν την εκδίκηση τους για την ήττα από τους Patriots σε ένα από τα πιο θεαματικά Super Bowl της ιστορίας. Ωστόσο, ο Matty Ryan και η παρέα του δεν κατάφεραν να βρεθούν ούτε στα Playoffs καθώς τερμάτισαν 8οι στην NFC. Ακόμα χειρότερα, οι Patriots θα έρθουν να διεκδικήσουν τον τίτλο μέσα στην Ατλάντα αποδεικνύοντας πως το αποτέλεσμα του Super Bowl 2017 ήταν καθοριστικό για το legacy των δύο franchises κι ειδικά για τους Falcons, που έκτοτε δεν μπορούν να συνέλθουν.

Από την άλλη πλευρά, η Ατλάντα φέρνει ευχάριστες αναμνήσεις στο franchise των Rams Την προηγούμενη φορά που ο τελικός διεξήχθη στην Ατλάντα οι Rams ήταν και πάλι παρόντες. Το 2000 η ομάδα που τότε είχε για βάση της το Σεντ Λιούις κι όχι το Λος Άντζελες θα κατακτούσε το “Vince Lombardi” απέναντι στους Titans. Αυτό ήταν και το μοναδικό τους τρόπαιο ως σήμερα κι ο Jared Goff σίγουρα θα έχει δει σε βίντεο τον MVP εκείνου του τελικού και προκάτοχο του στη θέση του quarterback, Kurt Warner, για να πάρει έμπνευση.

The half-time show

SuperBowl LIII : New England Patriots vs Los Angeles Rams

It’s the haaaaaaaalf – tiiiiiime shooooow presented by Pepsi! Τα τελευταία χρόνια η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών έχει αναλάβει την παραγωγή του show, που αποτελεί σταθμό στην pop culture των Η.Π.Α. Από τον Michael Jackson, τους Rolling Stones, τον Bruce Springsteen, την Madonna, τους U2 μέχρι τον Justin Timberlake, την Britney Spears, την Beyonce και την Katy Perry με τους …καρχαρίες της, τα περισσότερα σπουδαία ονόματα της αμερικανικής μουσικής σκηνής έχουν παρελάσει από το σόου του ημιχρόνου του Super Bowl! Για φέτος ο διοργανωτές έχουν προσκαλέσει τους παγκοσμίως αγαπητούς Maroon 5 , τον ράπερ, Travis Scott ενώ δεν θα μπορούσε να μην γίνει κι ένα shoutout της χιπ χοπ κουλτούρας της πόλης όμως η επιλογή του Big Boi από τους Outkast ήταν τουλάχιστον απογοητευτική δεδομένων των ονομάτων που έχει προσφέρει η χιπ χοπ σκηνή της Ατλάντα στην Αμερική ( Childish Gambino, Future, Gucci Mane, Quavo, ακόμα κι ο 2 Chainz ενώ ας μην ξεχνάμε πως κι ο Usher μεγάλωσε στην ATL).

SuperBowl LIII : New England Patriots vs Los Angeles Rams

Το διαφημιστικό κομμάτι

Κακά τα ψέματα το Super Bowl είναι η ξεδιάντροπη αποθέωση του καπιταλισμού και του American dream κι είναι ο λόγος που κάποιοι καλλιτέχνες έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους σε αυτό. Για τα διαφημιστικά σποτάκια που θα «παιχτούν» στις διακοπές μεταξύ των plays έχει γίνει μάχη από εταιρείες – κολοσσούς ώστε να εξασφαλίσουν τον πολυπόθητο τηλεοπτικό χρόνο. Μιλάμε πλέον για ποσά που ξεπερνούν σε κόστος τα 5 εκατομμύρια ανά 30 διαφημιστικά δευτερόλεπτα. Για φέτος, Pepsi, Budweiser, Stella Artois, Michelob Ultra, Burger King, Doritos, Colgate και Amazon είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που θα προβάλλουν spots κατά τη διάρκεια των διαφημιστικών διακοπών ενώ από τις οθόνες μας θα παρελάσουν διασημότητες όπως οι Sara Jessica Parker, Michael Buble, Serena Williams, Chance the Rapper, Backstreet Boys, Cardi B, Steve Carrell, Harisson Ford, Forest Whitaker και Maluma, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στα συγκεκριμένα διαφημιστικά. Οι προβλέψεις για το φετινό Super Bowl κάνουν λόγο για περισσότερους από 120 εκατομμύρια θεατές συνεπώς αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει εμπορικά η διαφημιστική προβολή σε μια τόσο μεγάλη μάζα κοινού. Με τα social media να παίρνουν φωτιά από τα reposts το βράδυ του τελικού είναι θέμα λεπτών τα τηλεοπτικά σποτάκια να γίνουν viral videos προσελκύοντας καταναλωτές.

Η ετυμηγορία

Τι περιμένουμε λοιπόν;

Αγωνιστικά οι Patriots είναι το μεγάλο φαβορί. Έχουν την εμπειρία, τις τακτικές, τους παίκτες-σταρ και πλέον δεν έχουν την πίεση της επιβεβαίωσης. Φέτος, δεν ήταν μέσα στα φαβορί για την κατάκτηση, ο Brady έχει πατήσει τα 41 κι ο Belichick τα 66 και γενικά έδειχναν να είναι σε ένα decline mode, όμως είναι και πάλι εδώ. Η λογική λέει πως αυτό θα είναι το last stand τους πριν παραδώσουν τη δυναστεία τους στην AFC στον Patrick Mahomes και τους Kansas City Chiefs καθώς το ηλικιακό παράθυρο του Brady δείχνει σιγά-σιγά να κλείνει.

Οι Rams δεν είναι σίγουρα στους τοπ 3 αντιπάλους που έχουν αντιμετωπίσει οι Patriots σε αυτά τα 9 Super Bowls της δυναστείας Brady-Belichick. Αθλητικές ομαδάρες όπως οι Seahawks του 2014 και οι Falcons του 2017 ήταν πολύ ανώτερες των φετινών Rams. Όμως, οι Pats είναι πλέον μεγάλοι σε ηλικία και δεν έχουν πια την ίδια «πείνα». Ακόμα, οι Rams των Mcvay – Goff θυμίζουν πολύ τους Patriots στην αρχή της δυναστείας τους συνεπώς η αποκαθήλωση τους θα ήταν πολύ ταιριαστό να συμβεί φέτος.

Αν ρωτάτε για τη γνώμη του Rabona θεωρούμε πως οι Rams είναι ακόμα άγουροι (ωστόσο το μέλλον τους ανήκει) και για μια ακόμα φορά θα δούμε τους Patriots να σκαρφαλώνουν στην κορυφή με τον Brady να γίνεται ο γηραιότερος MVP στην ιστορία!

SuperBowl LIII : New England Patriots vs Los Angeles Rams