Rabona on tour : Italia Part I

Rabona on tour : Italia Part I

Βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας Μίλαν, πέντε Ίντερ, μισή κούπα Αταλάντα, ανακατεύουμε με μπόλικη Φεράρι και για το άρωμα μια ελαφρά δόση από Βερόνα. Έτοιμη η ιταλική μας ταξιδιωτική συνταγή!

Έχω κανόνα μου όποτε κάνω ταξίδια στο εξωτερικό να τα εμπλουτίζω πάντα με αθλητικό τουρισμό. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει για εμένα Λισαβόνα χωρίς Ντα Λουζ και Ζοσέ Αλβαλάδε, Μαδρίτη χωρίς Μπερναμπέου, Μιλάνο χωρίς Σαν Σίρο κτλπ. Φυσικά και δεν περιορίζομαι μόνο σε γήπεδα και δεν είμαι μόνο ποδοσφαιρόφιλος. Αν η πόλη έχει ομάδα στην 27η κατηγορία του water polo της χώρας και πέσω πάνω στις εγκαταστάσεις της είναι δεδομένο ότι θα ενδιαφερθώ να μάθω, ρωτήσω, βγάλω φωτογραφία ή και ακόμα κάτσω να γράψω ολόκληρο άρθρο. Για να καταλάβετε για τι τρέλα μιλάμε, έχω επισκεφτεί στο Βουκουρέστι τις εγκαταστάσεις ράγκμπι της Εθνικής Ρουμανίας και το παλιό γήπεδο της Στεάουα ενώ έχω δει αγώνα Εστορίλ – Αρούκα στην Πορτογαλία. Τα σπορ είναι κυρίαρχος πυλώνας της ζωής μου και φυσικά τα ταξίδια μου δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Σύντομα θα φτάσω να τα κανονίζω ψάχνοντας αντίστροφα, δηλαδή τι μπορεί να μου προσφέρει από αθλητικά αξιοθέατα η χώρα ή η πόλη που σκέφτομαι να επιλέξω!

Στο τελευταίο μου ταξίδι στο Μιλάνο και τον ιταλικό Βορρά η αλήθεια είναι ότι δεν είχα τέτοιες σκοτούρες. Δεν είχα και πολλά να σκεφτώ: Μίλαν και Ίντερ, Ίντερ και Μίλαν. Έχοντας όμως την τύχη να έχω ένα σπουδαίο φίλο και ξεναγό μου στη Λομβαρδία «έκατσαν» από το πουθενά mini-trips που δεν περίμενα σε Μπέργκαμο και Βερόνα, δύο πόλεις που μάλιστα χαρακτηρίζονται από τον παραδοσιακό ανταγωνισμό του ιταλικού βορρά! Ταξίδια στα οποία εννοείται ότι κατάφερα να χωρέσω αθλητικό τουρισμό, με αποτέλεσμα να έχω τη χαρά να ανακαλύψω τους μικρόκοσμους της Αταλάντα και των δύο ομάδων της Βερόνα, Ελλάς και Κιέβο! Ακολουθεί λοιπόν ένα μίνι αφιέρωμα στις δύο πόλεις και τις ομάδες τους σε αυτό το πρώτο μέρος του tour του Rabona στον ιταλικό Βορρά. Στο δεύτερο μέρος θα μιλήσουμε για το απίστευτο μουσείο της Φεράρι στο Μαρανέλο και θα κλείσουμε με την εμπειρία μας από τις τεράστιες ομάδες του Μιλάνου, Ίντερ και Μίλαν.

Μπέργκαμο: Το κάστρο της Αταλάντα

Italia

Η αρχή έγινε στο Μπέργκαμο καθώς ο τόπος διαμονής μου ήταν πολύ κοντά στην έδρα της Αταλάντα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως ο κόσμος του Μπέργκαμο στηρίζει την τοπική ομάδα τόσο πολύ απέχοντας μόλις μισή ώρα από τα μεγαθήρια του Μιλάνου. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει αφίσα με τους παίκτες της ομάδας για να καταλάβεις ότι στη περιοχή που εισέρχεσαι το αφεντικό είναι η Αταλάντα. Ο κόσμος εδώ δεν είναι Αταλάντα και Μίλαν ή Αταλάντα και Γιουβέντους όπως συμβαίνει στην επαρχία στην Ελλάδα αλλά είναι υποστηρικτές των bergamasci και μόνο. Δυστυχώς λόγω μπάτζετ δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω το Αταλάντα – Μίλαν αφού προείχε η εμπειρία του Σαν Σίρο, όμως οι απαραίτητες φωτογραφίες έξω από το Atleti Azzurri d’Italia, το γήπεδο της ομάδας, βγήκαν. Η “Curva Morosini” που βλέπετε στη φωτογραφία μας θυμίζει την τραγική ιστορία του άτυχου ποδοσφαιριστή, Πιερμάριο Μοροσίνι που κατέρρευσε από καρδιακή προσβολή εντός γηπέδου το 2012. Δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στην Αταλάντα, όμως είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη του Μπέργκαμο κι έτσι η ομάδα θέλησε να τον τιμήσει. Το γήπεδο αν και μικρό είναι από τις πιο ζόρικες έδρες – «κλουβιά» της Ιταλίας καθώς οι οπαδοί της είναι αφοσιωμένοι και παθιασμένοι.

Rabona on tour : Italia Part I

Σαν πόλη το Μπέργκαμο είναι ψιλομίζερο ειδικά όταν το συγκρίνεις με το εμπορικό Μιλάνο. Όμως έχει και το πανεπιστήμιο του και την όμορφη παλιά του πόλη, η οποία μάλιστα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, προστατευμένο από την UNESCO. Στο Μπέργκαμο συνέβη κι ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός για την Ιταλία, η σύλληψη του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος προσπαθούσε να διαφύγει προς τα ελβετικά σύνορα, από τους Ιταλούς παρτιζάνους στη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μουσολίνι κρεμάστηκε στην κεντρική πλατεία του Μπέργκαμο και η σωρός του παρέμεινε σε κοινή θέα για αρκετές μέρες προς τέρψη του πλήθους.

Rabona on tour : Italia Part I

H Piazza Vecchia του Μπέργκαμο

Ας αφήσουμε όμως αυτές τις μακάβριες ιστορίες κι ας επιστρέψουμε στην Αταλάντα, την ομάδα της πόλης, η οποία πήρε το όνομα της από την Ελληνίδα Αμαζόνα, Αταλάντη, η οποία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν αθλήτρια και κυνηγός, συνεπώς ευνοούμενη της θεάς Άρτεμις. Η Αταλάντα κατέκτησε το μοναδικό της τίτλο ως σήμερα το 1963, όταν κέρδισε στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας την Τορίνο με 3-0 ενώ έχει παίξει σε άλλους δύο τελικούς. Η ομάδα τη σεζόν 1987-88 θα έφτανε (ως φιναλίστ Κυπέλλου) στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αποκλείοντας μεταξύ άλλων και τον ΟΦΗ. Σημαντική λεπτομέρεια: τότε αγωνιζόταν στη Serie B! Τα τελευταία χρόνια η Αταλάντα έχει γίνει μια άκρως υπολογίσιμη δύναμη στην Ιταλία. Σταθερά στις θέσεις που οδηγούν στο Europa League τα τρία τελευταία χρόνια, ήταν πρώτη και αήττητη πέρυσι στον πολύ δύσκολο όμιλο με Έβερτον, Λυών και Απόλλων Λεμεσού πριν αποκλειστεί με πολύ ζόρι από την Ντόρτμουντ στα νοκ αουτ. Η ομάδα του Μπέργκαμο είναι γνωστή για τις εξαιρετικές επιλογές Αργεντινών ποδοσφαιριστών που πάντα κάνει από τον Κλαούντιο Κανίγια και τον Μάξι Μοράλεζ, μέχρι τον Χέρμαν Ντένις και τον σημερινό της ηγέτη Αλεχάντρο Γκόμεζ.

Τα σχέδια των bergamasci για το μέλλον είναι φιλόδοξα καθώς η διοίκηση της ομάδας αγόρασε πριν δύο χρόνια από το δήμο της πόλης το στάδιο καθώς και τα δικαιώματα ανάπτυξης της γύρω περιοχής και στοχεύει στην ανακατασκευή του με ταυτόχρονη αύξηση χωρητικότητας θέσεων!

Tip για Sports Tourists: Αν ποτέ θελήσετε να δείτε ευρωπαϊκό αγώνα της Αταλάντα μην τυχόν και κατευθυνθείτε στο Μπέργκαμο, τουλάχιστον μέχρι η ομάδα να ολοκληρώσει την ανακατασκευή του γηπεδου. Η Αταλάντα δίνει τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της στο γήπεδο της Σασουόλο, περίπου δύο ώρες μακριά καθώς το δικό της έχει κριθεί ακατάλληλο για διοργανώσεις UEFA.

Βερόνα: η πόλη του Έρωτα και της Ελλάς

Rabona on tour : Italia Part I

Η Βερόνα είναι σίγουρα μια πόλη με ιστορικό χαρακτήρα. H πόλη είναι κυρίως γνωστή λόγω του ρομαντικού λογοτεχνικού ειδυλλίου του Ουίλλιαμ Σέξπιρ, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», γι’ αυτό και το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της, είναι το σπίτι της Ιουλιέτας. Η Αρένα της πόλης, (θυμίζει το Κολοσσαίο της Ρώμης) χρησιμοποιείται σήμερα για συναυλίες αλλά στα ρωμαϊκά χρόνια παίζονταν άλλου τύπου «αθλήματα», τα οποία (ευτυχώς) έχουν εκλείψει σήμερα. Η Βερόνα φιλοξενεί δύο ομάδες την Ελλάς και την Κιέβο. Επισκέφθηκα το κοινό τους γήπεδο, το “Marcantonio Bentegodi”, ένα παλιό μεν, εντυπωσιακό δε στάδιο. H Ελλάς έχει ασφαλώς τους περισσότερους οπαδούς στην πόλη κι είναι γνωστή για το σπάσιμο του ποδοσφαιρικού κατεστημένου της Ιταλίας, το 1985 όταν και κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ιδρύθηκε από μαθητές του κλασικού Λυκείου της πόλης, Scipione Maffei, όπου διδάσκονταν αρχαία ελληνικά και κατόπιν απαίτησης του καθηγητή Decio Corubolo, ο οποίος ήθελε να τιμήσει τη χώρα μας, η ομάδα ονομάστηκε Hellas (Ελλάς), δηλαδή η ελληνική λέξη για την πατρίδα μας και όχι Grecia!

Rabona on tour : Italia Part I

Η Ελλάς Βερόνα  το 1985 όπως αναφέραμε πριν κατέκτησε το πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να προκριθεί στο Κύπελλο Πρωταθλητριων όπου ο πρώτος της αγώνας έμελλε να διεξαχθεί στη χώρα «καταγωγής» της και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ. Οι οπαδοί της ομάδας είναι πολύ ένθερμοι και κατά καιρού έχουν κατηγορηθεί για βίαιες συμπεριφορές και για τις ακροδεξιές τάσεις τους, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι είναι αλήθεια μόνο για τον πυρήνα των οργανωμένων οπαδών της, της “Brigate Gialloblu”, η οποία βέβαια με αυτά που κάνει ( ναζιστικοί χαιρετισμοί, ύψωμα της ναζιστικής σημαίας, ρατσιστικά συνθήματα) έχει φροντίσει να μπλέξει την πολιτική με την μπάλα και να ταυτίσει μια ολόκληρη κερκίδα με τις πρακτικές της. Τη σεζόν 2014-15 η Ελλάς Βερόνα είχε πάρει πολύ σοβαρά το …όνομα της καθώς για τα χρώματα της αγωνίζονταν ταυτόχρονα τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές: ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο Παναγιώτης Ταχτσίδης και φυσικά ο Βαγγέλης Μόρας, που έχει διατελέσει και αρχηγός της. Από τη δεκαετία του 1990 κι ύστερα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ σήμερα την βρίσκουμε στη Serie B, να παλεύει για την άνοδο.

Rabona on tour : Italia Part I

Η Κιέβο  είναι η μικρή ομάδα της πόλης, με το απίστευτο παρατσούκλι, τα ιπτάμενα γαϊδούρια! Το παρατσούκλι της ομάδας είχε δοθεί από τους οπαδούς της Ελλάς, που σε μια συνάντηση στην Serie B, την δεκαετία του 1990 τραγουδούσαν ότι θα χρειαστεί «πρώτα να πετάξουν οι γάιδαροι και μετά θα ανέβει η Κίεβο στην πρώτη κατηγορία». Οι γάιδαροι δεν έχουν πετάξει ακόμα αλλά η Κιέβο όχι μόνο ανέβηκε αλλά για πολλά χρόνια ανέτρεπε τις πιθανότητες που την είχαν πάντα ως πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, κάτι που δυστυχώς για φέτος δείχνει να τελειώνει. Ακούγεται απίστευτο αλλά η Κιέβο Βερόνα έχει αγωνιστεί στο Champions League! Εντάξει όχι στην τελική φάση αλλά σε προκριματικό απέναντι στη Λέφσκι Σόφιας το 2006. Πως συνέβη αυτό; Λόγω Calciopolis. Η Κιέβο που είχε κάνει έτσι κι αλλιώς μια σούπερ επιτυχημένη χρονιά τερματίζοντας 7η είδε τις Λάτσιο και Φιορεντίνα να χάνουν από 30 βαθμούς η καθεμία, την Γιουβέντους να χάνει τον τίτλο και να υποβιβάζεται λόγω των σκανδάλων και ξαφνικά οι «ιπτάμενοι γάιδαροι» βρέθηκαν στην 4η θέση και συνεπώς στα προκριματικά του Champions League, όπου βέβαια δεν τα κατάφεραν αλλά θα έχουν να το καυχιούνται για μια ζωή. Η Κιέβο έχει τη φήμη της απέθαντης ομάδας της Serie A, καθώς τα τελευταία χρόνια τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος μετατρέπεται σε …Μπαρτσελόνα προκειμένου να αποφύγει τον υποβιβασμό, όμως φέτος τα θαύματα δείχνουν να έχουν τελειώσει και σε συνδυασμό με την αφαίρεση βαθμών λόγω οικονομικών προβλημάτων στην αρχή της χρονιάς οδηγούν τη συμπαθή ομάδα στον υποβιβασμό.

Το ντέρμπι της Βερόνα ή αλλιώς Derby della Scala ( όνομα που προέρχεται από τους Scaligeri, τον οίκο ευγενών που ήταν κύριοι της πόλης μέχρι και την Αναγέννηση) δεν έχει φυσικά τη φήμη που έχουν τα τοπικά ντέρμπι του Μιλάνο, της Ρώμης, του Τορίνο ή της Γένοβας όμως έχει τη δική του μικρή ιστορία. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Serie B το 1994 με την Ελλάς να επικρατεί με 3-2. Μέχρι σήμερα έχουν συναντηθεί 19 φορές με τη ζυγαριά να βρίσκεται ακριβώς στη μέση καθώς οι δυο τους έχουν από 7 νίκες ενώ υπάρχουν και 5 ισοπαλίες. Αποτελέσματα που βάζουν την Ελλάς με την πλάτη στον τοίχο λόγω των ισχυρισμών των οπαδών της πως στη Βερόνα υπάρχει μόνο μία σοβαρή ομάδα.

Tips για Sports Tourists: Αν θέλετε να αγοράσετε κάποιο αναμνηστικό των δύο ομάδων μην ψάχνετε άδικα γύρω από το στάδιο για τα official stores των ομάδων. Της μεν Ελλάς είναι στο κέντρο κοντά στην Αρένα και της δε Κιέβο στο ομώνυμο προάστιο, στο δυτικό κομμάτι της πόλης.