“Ποδόσφαιρο για τη Φιλία” : Γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…

Φιλία

Η GAZPROM ξεκίνησε και φέτος τις διεργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Προγράμματος για παιδιά και το “Ποδόσφαιρο για τη Φιλία” ανανεωμένο πλέον θα διεξαχθεί για 7η απτή χρονιά σε συνεργασία με την FIFA! Διοργανώτρια για φέτος, ορίστηκε η Μαδρίτη και η πόλη του Βασιλιά θα έχει την τιμητική της από τις 28 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου. Αφορμή για τις ημερομηνίες διεξαγωγής η κανονισμένη διεθνώς πλέον,Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου και Φιλίας. Πρόκειται σαφώς για μια ευκαιρία να δουν το φως πολλά διαφορετικά μηνύματα που οι λέξεις κρύβουν στο καλά στολισμένο τούτο τίτλο και όπως φαίνεται οι πρωτοβουλίες αυξάνουν διαρκώς με επιτυχία γύρω από το ζήτημα, με όλο και πιο ανανεωμένες ιδέες.

Με παγκόσμιο διοργανωτή του προγράμματος τον όμιλο AGT Communications Group από τη Ρωσία,το πρώτο διεθνές φόρουμ για παιδιά διοργανώθηκε στις 25 Μαΐου του 2013, στο Λονδίνο.

Τότε έλαβαν μέρος μονάχα 8 Χώρες (Βουλγαρία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ρωσία, Σερβία και Σλοβενία), εκπροσωπούμενες από 670 παιδιά.

Την δεύτερη φορά,  διοργανώθηκε στη Λισαβόνα στις 23–25 Μαΐου 2014 και σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 450 έφηβοι από 16 χώρες, με νικητή του διεθνούς τουρνουά ποδοσφαίρου δρόμου την ομάδα παίδων της Μπενφίκα. Η τρίτη φορά, συγκέντρωσε ανθρώπους από 24 διαφορετικές Χώρες, ενώ το ξεχωριστό ήταν η παρθενική συμμετοχή και Ασιατικών Χωρών. Διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 2015 στο Βερολίνο και ποδοσφαιρικές ομάδες από την Ιαπωνία, την Κίνα και το Καζακστάν συμμετείχαν στο πρόγραμμα , καμαρώνοντας από κοντά αστέρες του σπορ όπως ο θρυλικός Μπεκενπάουερ και ανταλλάσοντας απόψεις με τους νεαρούς συμμετέχοντες από άλλες χώρες χειροκρότησαν παρέα τη νικήτρια Ραπιντ Βιέννης. Το ’16 ήταν η σειρά του Μονάχου να βάλει τα γιορτινά του με ξεχωριστά συμβολικές συμμετοχές από κράτη όπως η Συρία και το Κιριγιστάν, το 2017 η Πετρούπολη της Ρωσίας και τα κράτη πια είχαν αγγίξει τον αριθμό των εξηντατεσσάρων!

Έτσι λοιπόν, “εγκαινιάστηκε” μία νέα ιδέα :ένας νέος ποδοσφαιριστής από κάθε χώρα επιλέχθηκε να την εκπροσωπήσει. Τα παιδιά οργανώθηκαν σε οκτώ διεθνείς Ομάδες Φιλίας, οι οποίες αποτελούνταν από 12-χρονα αγόρια και κορίτσια, καθώς και από παιδιά με αναπηρίες!

Κατά την ανοιχτή κλήρωση, καθορίστηκε η σύνθεση των ομάδων και οι θέσεις στα παιχνίδια για τους εκπροσώπους των συμμετεχουσών χωρών. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε σε διάσκεψη μέσω Internet. Επικεφαλείς των οκτώ Ομάδων Φιλίας ήταν νεαροί προπονητές: Ρενέ Λάμπερτ (Rene Lampert) (Σλοβενία), Στέφαν Μαξίμοβιτς (Stefan Maksimovich) (Σερβία), Μπράντον Σαμπανί (Brandon Shabani) (Μεγάλη Βρετανία), Τσάρλι Σούι (Charlie Sui) (Κίνα), Ανατόλι Τσεντουλόγεφ (Anatoly Chentuloyev) (Ρωσία), Μπόγκνταν Κρολέβετσκι (Bogdan Krolevetsky) (Ρωσία), Αντόν Ιβάνοφ (Anton Ivanov) (Ρωσία), Έμα Χένσεν (Emma Henschen) (Ολλανδία). Η Λιλιγιά Ματσουμότο (Liliya Matsumoto) (Ιαπωνία), εκπρόσωπος του διεθνούς κέντρου τύπου της διοργάνωσης “Ποδόσφαιρο για τη Φιλία”, συμμετείχε επίσης στην κλήρωση. H Πορτοκαλί ομάδα ανακυρήχθηκε Πρωταθλήτρια και το τελικό μήνυμα που ήχησε , έθεσε ως στόχο την προώθηση βασικών ανθρώπινων αξιών στη νεότερη γενιά!

Πέρυσι λοιπόν , ήταν η 6η σεζόν για το τουρνουά και η νέα ιδέα που έφερε ήταν το περιβαλλοντικό μήνυμα που ήθελε να περάσει. Επόμενη καινοτομία οι αναδυόμενοι δημοσιογράφοι, που αφου θα εκπαιδεύονταν, θα κάλυπταν την διεξαγωγή της συνάντησης στη Ρωσία. Όσο για την τελευταία καινοτομία… ίσως η πιο ονειρικη! Παιδιά από 211 Χώρες και περιοχές του κόσμου έπαιξαν ανάμεικτα χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται σε ποια γλώσσα θα συνεννοηθούν και σε τι χρώμα άνθρωπο θα δώσουν το χέρι! Συμβολικότερο όλων, η ονοματολογία των ομάδων, οι οποίες τιτλοφορούνταν με τα σπανιότερα υπό εξαφάνιση είδη του πλανήτη.

Έχε το νου σου στο παιδί,

κλείσε την πόρτα με κλειδί

ψέματα λένε …

Προσπαθώντας λοιπόν να αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους τι τελικά πέτυχε η εξέλιξη αυτή της πρωτοβουλίας, δε ξέρω αν μπορεί υψηλότερα να θέσει την δημιουργία του Διεθνούς Παιδικού Κέντρου Τύπου ή το γεγονός ότι κατάφερε να καθιερώσει Σκυταλοδρομίες φιλίας και παγκόσμια ημέρα εορτής ποδοσφαίρου και φιλίας στις 25 κάθε Απρίλη για 211 Χώρες ταυτόχρονα.

Νομίζω είναι για όλους το ίδιο αδιάφορο, τι συμφέροντα εξυπηρέτησε κάθε εταιρεία της Υφηλείου μέσα από όλο αυτό το πρόγραμμα εμπρος στο γεγονός ότι ένα παιδάκι από την Παλαιστίνη , έπαιζε με ένα άλλο από το Ισραήλ, ένα κοριτσάκι από τη Σαμόα με ένα άλλο από τα Νησιά Κέιμαν. Και επειδή η διεθνής κατασκήνωση φιλίας επικράτησε πια ως θεσμός, η πιο ουσιώδης σημασία μακριά από τρόπαια και τηλεθεάσεις εκατομμυρίων κερδών, γνώμη μου είναι ότι έχει τεράστιο ενδιαφέρον να προβάλλεται όσο κι αν δεν συμφέρει παντού αναδεικνυόμενη σωστά από κάθε είδους μέσο. Η τηλεοπτική κάλυψη ε μεγαλύτερη κλίμακα δε, ίσως να  μην συνιστούσε το επικερδέστερο επιχείρημα, αλλά…

Και όταν θα ‘ρθουν οι καιροί

που θα ‘χει σβήσει το κερί

στην καταιγίδα

 

Υπερασπίσου το παιδί

γιατί αν γλιτώσει το παιδί

υπάρχει ελπίδα . . .