Rene Higuita: El hombre libre

Rene Higuita: El hombre libre

Κατά την τελευταία αγωνιστική του κολομβιανού πρωταθλήματος, στο ματς μεταξύ της Atletico Nacional και της Santa Fe, ο φακός «έπιασε» το φιλί μεταξύ δυο ανδρών οπαδών των γηπεδούχων. Αμέσως, λειτούργησαν τα ομοφοβικά αντανακλαστικά των αντιπάλων τους, οι οποίοι αναπαρήγαγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, προκειμένου να πειράξουν τους «Πράσινους» για τον ανδρισμό τους. Τα σχόλια αυτά ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, με τις LGBT οργανώσεις να διαμαρτύρονται έντονα.

Είναι γεγονός πως μέσα από τις εξέδρες προωθείται ο σεξισμός και κατ’ επέκταση και η ομοφοβία. Το γήπεδο μετατρέπεται σε μια αρένα, όπου η πλειοψηφία των οπαδών προσπαθεί να αποδείξει –αρκετές φορές και δια της βίας-, ότι είναι περισσότερο αρσενικά από τους «άλλους». Οι «άλλοι» είναι οι εχθροί, οι αντίπαλοι, οι οπαδοί που δεν υποστηρίζουν την ίδια ομάδα με εκείνους.

Όμως, επειδή τα πράγματα –ευτυχώς- δεν είναι άσπρο-μαύρο, υπάρχουν και εκείνες οι ψύχραιμες φωνές που είναι έτοιμες να ανοίξουν διάπλατα τις θύρες των γηπέδων στην διαφορετικότητα. Οι άνθρωποι που κατανοούν ότι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δεν είναι προνόμιο μόνο των λίγων και των «κανονικών». Ένας από αυτούς είναι και ο θρύλος της Εθνικής Κολομβίας και νυν προπονητής τερματοφυλάκων της Nacional, Rene Higuita, ο οποίος έσπευσε να υποστηρίξει το ομόφυλο ζευγάρι μέσω Twitter: «Άνθρωπε, που είναι το πρόβλημα; Αφήστε τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα. Δεν κάνουν κακό σε κανέναν. Επίσης, η Atletico Nacional είναι αγάπη, πάθος, οικογένεια. Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Στο γήπεδο είμαστε όλοι ευπρόσδεκτοι και ο καθένας διασκεδάζει με τον τρόπο του».

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο “Locoδείχνει την ευαισθησία του για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Το 2017, είχε στηρίξει δημόσια το αίτημα του φεμινιστικού κινήματος Ni una menos, για την αποφυλάκιση της Eva Analia De Jesus από την Αργεντινή, που σκότωσε έναν άνδρα στην προσπάθεια του να την κακοποιήσει σεξουαλικά.

Η Ana είναι γνωστή με το ψευδώνυμο Higui λόγω της εκπληκτικής ομοιότητας της με τον πρώην Κολομβιανό γκολκίπερ και της αγάπης της για το ποδόσφαιρο. Οι φίλες της, όσο εκείνη βρισκόταν στην φυλακή, δημοσιοποίησαν μια εφηβική της φωτογραφία, με αποτέλεσμα να τον συγκινήσουν.

Παράλληλα, ο ρομαντικός του ποδοσφαίρου, Rene Higuita αντιστάθηκε στο οπαδικό μίσος, που εκτρέφεται -και-στην πατρίδα του ακόμη και από δημοσιογράφους, με μια συμβολική κίνηση. Συναντήθηκε με τον Lukas, έναν μικρό φίλαθλο των αιώνιων «εχθρών» της Nacional, της America de Cali.

Αυτός ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους «τρελούς» σαν τον Rene!