“Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει”

Πσαπ ποδόσφαιρο

Η ως τώρα ενασχόληση μας με τον εγχώριο αθλητισμό , όσο κι αν μας έκανε να διαπιστώνουμε τα κακώς κείμενα του, μας παρότρυνε να βρίσκουμε και την παραμικρή κουκίδα στον χάρτη του, που θα μετέτρεπε την απογοήτευση σε δείγμα ελπίδας για κάτι καλύτερο. Κάπως έτσι, όπως όλοι οι νοήμονες φίλαθλοι που απέμειναν να στηρίζουν και τον ελληνικό και όχι τον διεθνή μόνο αθλητισμό, χαρήκαμε με την εκλογή του καινούριου Διοικητικού Συμβουλίου στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμοιβόμενων Ποδοσφαιριστών. Μέλη της νέας αυτής ομάδας, άνθρωποι που με την πορεία τους, έχουν αποδείξει το ενεργό παρελθόν τους  σε διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής, αποδεικνύοντας ότι ο πρότερος βίος τους, χωράει τις αλλαγές που στοχεύουν να φέρουν, όπως δίδαξε ο Μεγάλος Γκάντι.

1η ΓΙΟΡΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Εκτός όμως των λοιπόν που μας ωθούν να πιθανολογούμε τι φαντάζονται για το μέλλον του Ελληνικού ποδοσφαίρου και τους κρίνουμε πριν δούμε το έργο τους, η Μεγάλη Γιορτή Αλληλεγγύης που ετοιμάζεται στις 22 του Μάη, φέρει την υπογραφή του κύριου Παντελιάδη, ενός εκ των νέων εκλεγέντων. Τόσο η είδηση του νέου Δ.Σ. λοιπόν, όσο και το ματς καθαυτό, «SUPERLEΑGUE STARS vs PIERIA STARS», μας παρακίνησαν έντονα να αναδείξουμε το διαφορετικό. Πρόκειται άλλωστε για μία εκδήλωση, στην οποία δεν θα συμμετέχουν μόνα όσα εκ των νέων μελών μπορούν, αλλά στηρίζοντας μια μικρότερη πόλη, όπως η Κατερίνη, μακριά από τα πολυσύχναστα μεγάλα αστικά κέντρα, θα συσπειρώσει αθλητές διαφορετικών ιδεών, αντιλήψεων και πολιτισμού για έναν κοινό σκοπό με πολλά θετικά πρόσημα μπροστά. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε, ότι φέρει τον τίτλο «1η ΓΙΟΡΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», μια και μόνο εορταστικό θα μπορεί να εξελιχθεί το κλίμα στο γήπεδο του Πιερικού , όπου και θα διεξαχθεί. Σαφώς, τα έξοδα πρόκειται να διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό και να ενισχύσουν τόσο το Ίδρυμα για Ορφανά παιδιά «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» , όσο και το Ειδικό σχολείο της Κατερίνης.

"Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει"

Άλλωστε, όπως μας εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο Παντελιάδης, βασική τους βούληση, συνιστά η δυνατότητα να αγοράσουν από μόνοι τους οι διοργανωτές, όσα έχουν ανάγκη οι δέκτες, όχι απλά να δωρίσουν λεφτά. Βασική ιδέα του ίδιου είναι πως «πρόκειται για Υποχρέωση, όσων έχουν βήμα, να ασχολούνται με τα κοινά και να αποτελούν τέτοιου είδους πρότυπο, γιατί τα τρόπαια και τα λεφτά έχουν πιο μικρή αξία»

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Π.Σ.Α.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ

Μπαντής

Ο νέος Πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής

Σε ό,τι αφορά αποκλειστικότερα την είδηση που αφορά τον Π.Σ.Α.Π. , αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο, κύριο Μπαντή Γεώργιο, αλλά και τις φιγούρες του ελληνικού ποδοσφαίρου που με διαφορετικούς τρόπους έχουν πάρει θέση στα κοινά, δείχνοντας τα αλληλέγγυα συναισθήματά τους, τα νέα ηγετικά στελέχη πιθανότατα καλούνται να αποδείξουν ότι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, δε σημαίνει μονάχα μια παλέτα χρωμάτων στα μπράτσα, συνδρομή σε αισθητικό και ακριβά μηχανοκίνητα. Άλλωστε, πρόκειται για επαγγελματίες αθλητές που θήτευσαν σε διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες και απέκτησαν παραστάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δικαιωμάτων των αθλητών ως εργαζόμενοι, με προβλήματα διοικητικά και οικονομικά των συλλόγων στην κρίση(αλλά και πριν από αυτή) και έστησαν ένα βιογραφικό το οποίο συναποτελείται από συλλόγους της Επαρχίας, με πολύ πιο διαφορετικές ανάγκες από εκείνες των συλλόγων των αστικών κέντρων.

Πιο αναλυτικά, στις προ  πενθημέρου εκλογές του Συνδέσμου, εξελέγησαν ο Κουρμπέλης Δημήτριος και ο Γεωργίου Γεώργιος , στο πόστο των Αντιπροέδρων, ενώ Ειδικοί Σύμβουλοι ανέλαβαν οι Μασούρας Γεώργιος και Μπακασέτας Αναστάσιος, με τον Χρίστο Τασουλή στο ρόλο του Γενικού Γραμματέα. Ο κύριος Ζησόπουλος Γεώργιος , ανέλαβε χρέη Ειδικού Γραμματέα και οι κύριοι Τσαμπούρης Σάββας και Παντελιάδης Αθανάσιος, χρέη Ταμία και Υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων αντιστοίχως. Κοινώς, η στροφή των συναδέλφων τους να οδηγηθούν σε επιλογές όπως οι παραπάνω, ή  άγνοια γενικότερη δείχνει και όχι κινδύνου, ή στην θετική εκδοχή της, παραδοχή πως υπάρχει αλλαγή πλεύσης, στην πίστη σε ανθρώπους που τόλμησαν να δράσουν ο καθένας από τη μεριά του, χωρίς να ενδιαφέρονται να προβληθεί το έργο τους, χωρίς να φοβήθηκαν τη σύγκρουση με τους μεγαλοπαράγοντες. Το τελευταίο άλλωστε, θα αποτελέσει κίνδυνο που η νέα αυτή σύνθεση σίγουρα θα συναντήσει στο δρόμο της, δεχόμενη τρικλοποδιές και μακάρι…να βγω ψεύτης!

Και ας είμαι σαφής. Η ρομάντζα μου δεν μπορεί εύκολα να χωρέσει στα στεγανά της δεξιάς ή της αριστεράς, να κατακρίνει την ιδέα του διπλανού μου για τον κόσμο και την οικονομία, αλλά δεν μπορεί να μην επαινέσει όσους ανοιχτά μιλούν για τη στήριξη που πρέπει να έχουν: α)τα νέα παιδιά αποτελώντας πρότυπο, β) οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως οι φυλακισμένοι ή οι μονογονεϊκές οικογένειες, γ)οι εξαρτημένοι συνάνθρωποί μας και δ) οι πρόσφυγες. Συνεπώς, η χαρά μου αυξάνει, ειδικά σε καιρούς που κάθε κοινωνική έκφανση, μαζί και το ποδόσφαιρο, αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής.

Σε ότι αφορά αποκλειστικά τους κυρίους που αναφέρθηκαν ονομαστικά, δεν γνωρίζω προσωπικά ούτε έναν, παρά το γεγονός ότι όπως προκύπτει, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι απόμακροι, καβαλημένοι στο καλάμι της καριέρας και ό , τι άλλο μπορεί να έχει κάποιος άσχετος με το χώρο στο νου του. Με πρώτο και κύριο τον Μπαντή, άνθρωπο που μας έχει κατασυγκινήσει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και σε χαρούμενα και σε λυπηρά γεγονότα, με μια γρήγορη αναζήτηση , θα διαπιστώσετε σε πόσους συλλόγους αγωνίστηκε. Aποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ρομαντικής μας ιδέας, ότι Πρωταθλητισμός και Κοινωνική ευαισθητοποίηση μπορούν να συνυπάρξουν , δίχως να σημαίνει πως υψηλό επίπεδο , σημαίνει και λιγότερη ενασχόληση ή τάσεις προβολής.

Σε αντίστοιχα μήκη κύματος και ο Κύριος Τασουλής, τον σεβασμό στο πρόσωπο του οποίου κέρδισε η δήλωση του : «Για εμένα μαχητές είναι αυτοί που κάνουν δύο δουλειές για να ταΐσουν την οικογένειά τους, αυτοί που μεγαλώνουν χωρίς γονείς, αυτοί που πάσχουν από ανίατη ασθένεια και έχουν τη δύναμη να χαμογελούν ». Ο νυν παίκτης του Αστέρα Τρίπολης, δεν δείλιασε στιγμή να πάρει θέση για όσα συμβαίνουν γύρω του, έχοντας ενεργό ρόλο, αλλά και ενεργή…πένα! Κείμενα του στο Athlete Stories , σαφείς τοποθετήσεις για το είδος της μουσικής που τον εκφράζει και ενδείξεις ότι καμία τάση να ασπαστεί το σύγχρονο lifestyle των περισσότερων δεν έχει.

Σε ό,τι αφορά τον Τάσο Μπακασέτα και τις ιδέες του περί ηθικής, δεν είμαι ο αρμόδιος να αναδείξω ψευδεπίγραφες στάσεις για τη ζωή ενός ανθρώπου, τον τρόπο ζωής του οποίου δεν το ξέρω και προς τιμήν του δεν έχει αφήσει συχνά να τον μάθω. Ούτε εγώ, ούτε πολλοί άλλοι. Διότι πολύ απλά φαίνεται να πιστεύει στην ιδέα που αναγνωρίζει τον ποδοσφαιριστή ως έναν ακόμα εργαζόμενο άνθρωπο και όχι ως τηλεπερσόνα όπως φαίνεται. Αναφορικά δε, με τις ιδέες του για το κοινωνικό γίγνεσθαι, οι δηλώσεις του : «Όταν κατάλαβα ότι πραγματικά αποτελώ πρότυπο για τα παιδιά, μπήκα στη διαδικασία να βελτιώσω τον εαυτό μου, να ψαχτώ ακόμα περισσότερο, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά γενικά για τη ζωή μου» , αρκούν.

Ένας από τους αθλητές που έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για θέματα κοινωνικά, όπως η πολύκροτη υπόθεση της Ηριάννας, είναι και ο  Δημήτρης Κουρμπέλης του Παναθηναϊκού. «Η αδικία στο πρόσωπο της Ηριάννας είναι αδικία εναντίων όλων μας και μας αφορά όλους. Η Ηριάννα μπορεί να ήμουν εγώ, μπορεί εσύ, μπορεί τα παιδιά μας», όπως τοποθετούνταν οι “Πράσινες Υπογραφές” για το ζήτημα, με εκείνη του Νίκου Παππά και του Κουρμπέλη να ξεχωρίζουν. Μάλιστα, εκεί συμμετείχε και ο Μπακασέτας και πολλοί ακόμα ενεργοί στο χώρο του αθλητισμού.

Όχι πως για όσους τα ψάχνουν αυτά εξίσου μανιωδώς, ελπίζοντας σε αθλητές που βγαίνουν μπροστά και εκφράζουν τις θέσεις τους, δε είναι γνωστές οι απόψεις του, όπως άλλωστε και των προηγούμενων, αλλά οι σκέψεις του Μασούρα σχετικά με τα αντιφασιστικά ζητήματα ήταν γνωστές πριν μετακομίσει επαγγελματικά από την Πλατεία στο λιμάνι.  Αξέχαστη σαφώς, η στιγμή που τον είδαμε να πανηγυρίζει με μπλούζα των SOCIAL WASTE και εκείνη που τοποθετήθηκε ως εξής : «Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε πως όποια και να είναι η θέση σου στην κοινωνία, θα πρέπει πάντα να αναδεικνύεις την αδικία, να ξεπερνάς τα όποια εμπόδια και αν μπορείς και συ από την πλευρά σου να βάλεις ένα λιθαράκι για να κλείσεις σε ένα τοίχο την όποια ρητορική μίσους και διχόνοιας, τότε θα πρέπει να είσαι πρώτος που θα το κάνει. Στην κοινωνία που ζούμε και στην χώρα μας τα προβλήματα και οι δυσκολίες είναι τεράστιες και μεις από την πλευρά μας, ειδικά αν μάλιστα κάποιοι μας θεωρούν κοινωνικά πρότυπα, με τις πράξεις μας να μην δηλητηριάζουμε τις ψυχές των άλλων. Η μόρφωση, οι εμπειρίες και το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους μπορούν να σε κάνουν να αποκτήσεις αυτό που θα έπρεπε να το έχουμε όλοι. Ανεκτικότητα στην όποια διαφορετικότητα, ώστε να μην φτάσουμε κάποια στιγμή και η αυτοδικία θα συγκλίνει στα αυτοδίκαια».

"Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει"

Μασούρας, Τασουλής και Μπαντής, από την κοινή θητεία τους στον Πανιώνιο

Μιλώντας για τον κύριο Ζησόπουλο, δε ξέρω από πού θα έπρεπε να πιάσω το ζήτημα. Συγκαταλέγεται σίγουρα στη λίστα με τους γηραιότερους σκόρερ στη Χώρα μας και αγωνίζεται με τα χρώματα του Λεβαδειακού στα 34 του χρόνια. Ένας άνθρωπος ώριμος για να ασχοληθεί με το πόστο του, αλλά και ποδοσφαιριστής που δεν απασχόλησε ποτέ τα περιοδικά για τις διακοπές του.

Εξίσου περπατημένος, τόσο σε ότι αφορά το προσωπικό, όσο και το επαγγελματικό επίπεδό του και ο κύριος Γεώργιος Λάμπρος Γεωργίου, ο οποίος αν και γεννημένος στο Αουγκσμπούργκ της Γερμανίας, ξεκίνησε επαγγελματικά πρώτα από την ομάδα της Λαμίας και ύστερα από τον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Καρπενησίου “Το Βελούχι”. Συμμετείχε και στους ομίλους του Τσαμπιονς Λιγκ μάλιστα, αγωνιζόμενος στην Κύπρο για την ομάδα της Ανόρθωσης. Να σημειωθεί δε, ότι υπήρξε μέλος και του απερχόμενου Δ.Σ.

Όσον αφορά τον Σάββα Τσαμπούρη, ο οποίος συμπλήρωσε ένσημα και στην Β’ Εθνική για καιρό,  διατέλεσε αρχηγός του Αστέρα όσο η ομάδα της Τρίπολης φιγούραρε σε ψηλές θέσεις και το πιο σημαντικό…ενδιαφέρεται ακόμα να πάρει το πτυχίο του από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της ΑΣΟΕΕ. Όχι ότι με αφορά, οι δηλώσεις του όμως, όταν δεν ντράπηκε, αποφεύγοντας να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του, αφορούν όλους όσοι αρνούνται να είναι πολίτες του καναπέ : “Εννοείται! Αν θέλουν να πάρουν μέτρα, αυτά θα πρέπει να είναι ενάντια στα “κομματόσκυλα”, όχι ενάντια σε όλους τους φοιτητές. Προσωπικά δεν δικαιούμαι πάσο, πληρώνω τα βιβλία μου και δεν επιβαρύνω σε τίποτα τη σχόλη μου. Άσε εμένα, όμως, που κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Υπάρχουν και άνθρωποι που εργάζονται για εντελώς βιοποριστικούς λόγους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Τα διάφορα κόμματα είναι αυτά που επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια”.

Tέλος, ο Σάκης Παντελιάδης που από τη Λαμία μετεγγράφη στον Λεβαδειακό. Που από το ένα ματς αλληλεγγύης στο άλλο, μας κάνει να συνειδητοποιούμε πόσο μελετάει και ψάχνεται. Δε λατρεύει μόνο τα βιβλία και τα ματς όμως, τον συναντά κανείς σε διαφόρων ειδών ευκαιρίες όπου μπορεί να σταθεί στο πλευρό παιδιών Αμέα, σε εκδηλώσεις για τον κινηματογράφο και την τέχνη γενικότερα.

Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΣΤΟ ΣΡΟΜΟ ΤΟΥΣ

Εκεί λοιπόν που άλλοι ψάχνουν ψήφους γιατί ήρθε το πλήρωμα του χρόνου από ποδοσφαιριστές να γίνουν επιχειρηματίες ή Ευρωβουλευτές, πράγμα μη κατακριταίο, αλλά χωρίς καν να τους νοιάζουν τομείς όπου έχει πληγές η Ελληνική Κοινωνία, κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι για να είσαι ρομαντκός στον αθλητισμό, πρέπει να διακατέχεσαι από το ίδιο ευαίσθητες ανησυχίες και στα υπόλοιπα σημεία που συνθέτουν την παλέτα του είναι σου. Έψαξαν λοιπόν ψήφους για να υλοποίησουν αυτό που φαντάζονταν και πριν καν σκεφτούν τα προεδριλίκια. Ήρθε η ώρα να θέσουν το σχέδιο σε εφαρμογή λοιπόν…

Όπως άλλωστε σημείωνε ο μεγάλος «Θεωρητικός του ποδοσφαίρου» και συγγραφέας της πολιτικής σκέψης, ο μεγάλος Γκαλεάνο «Κάθε άνθρωπος είναι τόσο μικρός όσο ο φόβος που αισθάνεται και τόσο μεγάλος όσο ο εχθρός που επιλέγει. »

Όπως καλά ξέρουμε ο εχθρός που θα υπάρξει απέναντι τους, έχει περισσότερα κεφάλια και από τη Λερναία Ύδρα. Το ένα ακούει στο όνομα «Πολτική(-οι)», το άλλο (αρρωστημένη) «Οπαδική Κουλτούρα», το τρίτο «Συμφέρον»,το τέταρτο «Χρήμα» και πάει λέγοντας.

Καλή Επιτυχία.

ΥΓ. :  Με μεγάλη τιμή, θα ήθελα να ευχαριστήσω που βοήθησαν με την έμπρακτη στήριξή τους στις ιδέες της παραπάνω δημοσίευσης, τον Χρίστο Τασουλή και τον Σάκη Παντελιάδη.