Το σημαντικότερο παιχνίδι στην ιστορία της Manchester City

Manchester City

Επιμέλεια: Τάσος Γεώργος*

Πριν από το γκολ του Kompany με την Leicester πριν λίγες εβδομάδες και πριν από το γκολ του Aguero με την QPR τον Μάιο του ’12, η Manchester City θα δώσει το, κατά την άποψη αρκετών οπαδών της ομάδας, σημαντικότερο παιχνίδι της ιστορίας της.

Σαν σήμερα λοιπόν (30/5) πριν από 20 χρόνια, η City θα αντιμετωπίσει την Gillingham του Tony Pulis στον τελικό των play off ανόδου από την Division 2 (τρίτη τη τάξει κατηγορία στην Αγγλία) στην Division 1, αφού πρώτα έχει τερματίσει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας πίσω από τις Fulham και Walsall και στη συνέχεια έχει αποκλείσει στα playoffs την ομάδα της Wigan. Για εμένα προσωπικά θα είναι το πρώτο παιχνίδι που θα δω την ομάδα να παίζει και ο λόγος που έγινα οπαδός της. Θυμάμαι ακόμα και το πόσο εντύπωση μου είχαν κάνει οι ριγέ μπλε-λαχανί φανέλες.

Το σημαντικότερο παιχνίδι στην ιστορία της Manchester City

Εκείνη τη σεζόν η Manchester City δεν είχε χάσει από την Gillingham (μία νίκη, μία ισοπαλία) και γι’ αυτό είχε χαρακτηριστεί με τον τίτλο του (ελαφρώς) φαβορί. Στο γήπεδο η City ήταν καλύτερη και οι δύο ευκαιρίες που είχαν οι Gills ήταν από λάθος της άμυνας μας. Το γκολ φαινόταν να ήταν θέμα χρόνου, αν και για να πω τη μαύρη μου αλήθεια δεν ξέρω αν ήταν η λαχτάρα μου που με έκανε να το βλέπω τόσο μονόπλευρα. Αυτό ήρθε στο 81ο λεπτό από την άλλη πλευρά και τον Asaba, και σαν να μην έφτανε αυτό στο 87’ ο Taylor έκανε το 2-0 για τους τυπικά φιλοξενούμενους. Και εκεί που λες ότι όλα τελείωσαν, στην επόμενη φάση ο Horlock μείωσε σε 2-1. «Κάτσε να το δούμε όλο» μου είπε ο φίλος μου ο Κωστάκης που ήταν ήδη οπαδός της City από τον μεγαλύτερο ξάδερφό του. Και είχε δίκιο. Στο 95’ο Paul Dickov έδωσε το φιλί της ζωής στην ομάδα και αναπτέρωσε τις ελπίδες των χιλιάδων οπαδών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο Wembley. Φυσικά οι μπαρμπάδες που έβλεπαν δύο δεκατετράχρονα να πανηγυρίζουν στο Προπατζίδικο (και όχι προποτζίδικο) ακόμα δεν θα έχουν καταλάβει το λόγο.

Το παιχνίδι πάει τελικά στην διαδικασία των πέναλτι και εκεί θα μιλήσει ο Nicky o Weaver. Θα πιάσει δύο πέναλτι ( ο Pennock θα στείλει αουτ το δικό του) και παρά το γεονός ότι θα αστοχήσει και ο Dickov η City θα κερδίσει την άνοδο.

Την επόμενη θυμάμαι να πηγαίνω σε internet café (οι νεότεροι θα γελάνε) για να βρω να εκτυπώσω την εικόνα με τον πανηγυρισμό του Dickov με τις σφιχτές γροθιές, και να πέφτω στο εξώφυλλο της Manchester Evening News που να λέει «Μπορούμε κι εμείς» κάνοντας συσχετισμό με την ανατροπή της United λίγες μέρες πριν στον Τελικό του Champions League.

Το σημαντικότερο παιχνίδι στην ιστορία της Manchester City

Για πάρα πολλούς αν η City δεν είχε ανέβει τότε δεν θα είχε ποτέ την πορεία που είχε μέχρι την Premier League ακόμα και πριν τους Άραβες. Αν ρωτήσεις οπαδούς της ομάδας 35+ ετών για το ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία το μπαράζ με την Gillingham ή είσοδος των Αράβων στην ιδιοκτησία που απογείωσαν την ομάδα; Σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό θα απαντήσει το πρώτο.

Μάλιστα αρκετοί παίκτες από εκείνη την ομάδα όπως ο Paul Dickov, o Shaun Goater, o Nicky Weaver αλλά και ο Andy Morrison είναι μέχρι και σήμερα από τους αγαπημένους της εξέδρας.

Επειδή λοιπόν καλοί οι τίτλοι και τα ρεκόρ αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε, θα πρότεινα σε όλους της φίλους της Manchester City αν δεν έχουν δει αυτόν τον αγώνα να κάτσουν να τον δουν από την αρχή.

*Ο Τάσος Γεώργος είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Manchester City, «Hellenic Citizens»