O Kevin Durant και το φαινόμενο της πεταλούδας

Durant

Ένα πράγμα με το οποίο, τόσο ο κόσμος που βλέπει NBA αλλά και τα ίδια τα media που ασχολούνται με το πρωτάθλημα, αρέσκονται να καταπιάνονται, είναι αυτό που αποκαλούμε “revisionist history”, δηλαδή η διαρκής ανάλωση σε σενάρια επί σεναρίων και υποθέσεις επί υποθέσεων για το πως θα άλλαζε ο ρους της ιστορίας της λίγκας αν δεν γινόταν κάτι ή αν γινόταν κάτι διαφορετικά. Αν δεν διάλεγαν οι Blazers τον Sam Bowie αντί για τον Jordan, αν δεν πέθαινε ο Len Bias την βραδιά του draft, αν δεν έχανε ποτέ τις βολές του ο Nick Anderson στους τελικούς του 1995. Ο τελικός που τελείωσε πριν από λίγες ώρες, μας έδωσε μία σκηνή που ίσως αλλάζει την ιστορία πολλών διαφορετικών πλευρών και που σίγουρα θα απασχολήσει αυτό το κομμάτι του NBA Lore: τον τραυματισμό του Kevin Durant.

Έπειτα από μία μάχη με τον χρόνο και έναν τραυματισμό που ήταν χειρότερος από ό,τι είχε αρχικά εννοηθεί να είναι, ο KD επέστρεψε χθες για να αγωνιστεί στο πρώτο elimination game της σειράς. Μία απόφαση που έγινε με σκοπό να σώσει τις όποιες ελπίδες των Πρωταθλητών στην διεκδίκηση του τίτλου. Και που όταν τον είδε να πέφτει κάτω κρατώντας τον κομμένο αχίλλειο του πολύ πιθανώς να μην άλλαξε μόνο αυτό.

O Kevin Durant και το φαινόμενο της πεταλούδας

Η σύντομη παρουσία του Durant στο γήπεδο ήταν αρκετή για να δώσει στους Dubs ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα στο γήπεδο. Ο Slim Reaper ήταν καταλυτικός στα λίγα λεπτά που πρόλαβε να παίξει και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι 11 πόντοι του έσωσαν την χρονιά των Warriors. Με την αυτοθυσία του Durant, οι Dubs πήραν ένα ουσιαστικό όσο και ψυχολογικό προβάδισμα στην αναμέτρηση, το οποίο αν και αγκομαχώντας, ήταν αρκετό για να τους δώσει την πάρα πολύ σημαντική νίκη στο Game 5. Αυτό είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα της συμμετοχής (και του τραυματισμού) του Durant. Πάμε όμως στα διάφορα υποθετικά spider legs; Οι επόμενες παράγραφοι είμαι απλά εγώ να πιθανολογώ και να κάνω υποθετικά σενάρια και πως αυτά μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της λίγκας, παικτών, αλλά και franchises.

Οι Warriors, βλέποντας την αυτοθυσία του Durant, αλλά και παίρνοντας “ενέργεια” από τις ιαχές χαράς των φίλων των Raptors όταν ο KD έπεσε στο παρκέ (not classy, Toronto), έρχονται με μία νέα ορμή και όρεξη στην σειρά. Κερδίζουν το επόμενο παιχνίδι στην Oracle Arena (proper farewell στο ιστορικό γήπεδο του Oakland) και πάνε στο Toronto όπου τους περιμένουν έντρομοι οι Raptors. Η ομάδα του Καναδά λυγίζει από την πίεση και οι Warriors παίρνουν το πιο σημαντικό δαχτυλίδι της ιστορίας τους. Ο Steph Curry δείχνει ότι ακόμα μπορεί να πάρει πρωτάθλημα χωρίς τον Durant, κάτι για τον οποίο κατηγορήθηκε αρκετά φέτος, ενώ οι Warriors γίνονται μία από τις σημαντικότερες δυναστείες στην ιστορία του αθλήματος

Oι Raptors έχουν μόλις χάσει την μεγαλύτερη ευκαιρία τους σε έναν Τίτλο. O Kawhi τελειώνει την δουλειά του στον βορρά και αποφασίζει (αν όχι αυτός, έστω ο θείος του) πως ήρθε η ώρα να πάει σε άλλες, πιο ηλιόλουστες πολιτείες. Επιστρέφει σπίτι του, στο Los Angeles, και στους Clippers, οι οποίοι βρίσκουν το κομμάτι που τους έλειπε και γίνονται πρώτης τάξης contenders.

Κεφάλαιο Durant: Μέσα σε δέκα λεπτά, ο Durant ίσως και να έχει αλλάξει όλο του το legacy. Έχει δείξει απίστευτη αυτοθυσία και αυταπάρνηση, μπαίνοντας να παίξει με έναν τραυματισμό που φαινόταν σοβαρός, χωρίς το πόδι του να έχει “θρέψει”, με μία – λειψή – προπόνηση και έπειτα από εβδομάδες αποχής. Η θυσία του θα μνημονεύεται για χρόνια ως αντίβαρο στην “φυγόπονη” για πολλούς τακτική του να φύγει από την Oklahoma και να πάει στο Golden State για να κερδίσει ένα πρωτάθλημα.

Με το legacy του να έχει πάρει ένα σημαντικό boost, όμως τον ίδιο αγωνιστικά να έχει μπροστά του ένα πολύ μεγάλο διάστημα αποχής από τα γήπεδα, ο Durant κάνει αυτό που μέχρι χθες κανείς δεν περίμενε: Χρησιμοποιεί το player option του και παραμένει στο Golden State. O στόχος του είναι να παίξει άλλη μία χρονιά με τους Warriors, να βοηθήσει το πόδι του να συνέλθει χωρίς να πιεστεί από ένα νέο και απαιτητικό περιβάλλον και του χρόνου να είναι σε θέση να διαχειριστεί τις προτάσεις του. Φυσικά αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστη την υπόλοιπη λίγκα.

O Kevin Durant και το φαινόμενο της πεταλούδας

Το φαβορί να τον αποκτήσουν, οι New York Knicks, βλέπουν για άλλη μια φορά την τύχη να τους γυρνάει την πλάτη. Αποφασίζουν σε μία σπασμωδική (και εντελώς Knicks) κίνηση να χρυσοπληρώσουν όποιον μπορούν, φέρνοντας στο Μεγάλο Μήλο τον DeMarcus Cousins και τον Jimmy Butler με δύο παχυλά συμβόλαια. Ο Kyrie Irving αποφασίζει πως χωρίς τον Durant δεν έχει λόγο να φύγει από την Βοστόνη φέτος και κρατάει το Player option του, ώστε να δει τις επιλογές του με την ησυχία του.

Την ίδια ώρα, στην Καλιφόρνια οι αλλαγές συνεχίζονται. Ο Klay Thompson ξέρει ότι φέτος είναι η σειρά του να πληρωθεί, όμως με τον Durant στο payroll, οι Warriors δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του. Και εκεί έρχονται οι Los Angeles Lakers. Με τον LeBron James να έχει κινήσει τα νήματα για τον ερχομό του Anthony Davis και την τριπλή ανταλλαγή να ολοκληρώνεται την ημέρα του draft, οι Lakers αυτόματα δείχνουν ένας αρκετά πιο θελκτικός προορισμός για τον δεύτερο Splash Brother. James, Davis και Thompson γίνονται το αντίπαλο δέος των Warriors και μαζί με εκείνους και τους Clippers (γιατί ή έχει συνέχεια το universe μας ή όχι), θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για το εισιτήριο στους Τελικούς.

“What if KD never played in Game 5?”