5+1 διαφορετικές ιστορίες από το Μουντιάλ Γυναικών της Γαλλίας

Μουντιάλ

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, διεξάγεται στα γήπεδα της Γαλλίας το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών. Παρά τα ωραία γκολ και τις δυνατές συγκινήσεις, η διοργάνωση δεν τυγχάνει της ίδιας αποδοχής από τους φίλους του ποδοσφαίρου, όσο τα Μουντιάλ, στα οποία αγωνίζονται άνδρες ποδοσφαιριστές. Απόλυτη απόδειξη πως έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε ώστε να πετυχούμε την πλήρη ισότητα των φύλων.  Όμως, επειδή ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τα «τακουνάκια», τα εντυπωσιακά φάουλ και οι αποκρούσεις, το Rabona σας παρουσιάζει μια σειρά διαφορετικών ιστοριών από την αθέατη πλευρά του Μουντιάλ 2019, που αξίζει να διαβάσετε.

Η μπάλα χρόνια δεν κοιτά…

5+1 διαφορετικές ιστορίες από το Μουντιάλ Γυναικών της Γαλλίας

Η σπουδαία μέσος της Εθνικής Βραζιλίας, Formiga, στα 41 της όχι μόνο δεν έχει «κρεμάσει» τα παπούτσια της αλλά φέτος έγινε η πρώτη ποδοσφαιρίστρια –σε ανδρικό και γυναίκειο ποδόσφαιρο-, η οποία έχει συμμετάσχει σε 7 Μουντιάλ. Εκάνε το ντεμπούτο της  το 1995 σε ηλικία 17 ετών και συνεχίζει!

Η αγγλική οικογένεια

5+1 διαφορετικές ιστορίες από το Μουντιάλ Γυναικών της Γαλλίας

Η επιθετικός της Εθνικής Αγγλίας, Fran Kirby, έχασε την μητέρα της όταν ήταν μικρή. Το ματς εναντίον της Αργεντινής ήταν πολύ δύσκολο για τη Fran, καθώς εκείνη την ημέρα η μητέρα της θα γιόρταζε τα γενέθλια της. Έτσι, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, ο προπονητής της Phil Neville, έσπευσε να την παρηγορήσει: «Η μητέρα σου θα σε βλέπει και θα είναι υπερήφανη». Μάλιστα, όταν ο Neville ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την εν λόγω συγκλονιστική στίγμη, ανέφερε: «Είμαστε οικογένεια. Όταν κλαίει, κλαίμε κι εμείς».

Ποδόσφαιρο και τέχνη

Το αγγλικό twitter βρήκε έναν ξεχωριστό τρόπο για να αυξήσει την δημοτικότητα του γυναικείου Μουντιάλ και να υποστηρίξει την προσπάθεια των ποδοσφαιριστριών της Αγγλίας και της Σκωτίας. Προχώρησε στην δημιουργία πανέμορφων τοιχογραφιών των αθλητριών, στις πόλεις καταγωγής τους (Manchester,Liverpool,Λονδίνο, Εδιμβούργο,Dunfermline,Irvine και Aberdeen).

Ένα μάθημα ζωής από μια σπουδαία!

5+1 διαφορετικές ιστορίες από το Μουντιάλ Γυναικών της Γαλλίας

Μετά τον αποκλεισμό της Βραζιλίας από την οικοδέσποινα Γαλλία, η Marta η μαέστρος του διεθνούς γυναικείου ποδοσφαίρου ή αλλιώς ο θηλυκός Messi, μέσα από δηλώσεις της, πάρεδωσε ένα μάθημα ζωής στις επομένες γενιές της Selecao και πέρασε το δικό της μήνυμα για την ισότητα: «Το γυναικείο ποδόσφαιρο στηρίζεται σ’εσάς για να επιβιώσει. Σκεφτείτε το, δώστε του περισσότερη αξία. Ζητάμε την υποστήριξη σας, πρέπει να κλαίς στην αρχή και να χαμογελάς στο τέλος. Πρέπει να το θέλεις πολύ. Να προπονείσαι πολύ. Να προσέχεις τον ευατό σου πολύ. Να είσαι έτοιμη να παίξεις 90 λεπτά κι άλλα 30. Αυτό ζητάω από τα κορίτσια! Δεν θα υπάρχει Formiga για πάντα, δεν θα υπάρχει Marta για πάντα, δεν θα υπάρχει Cristiane. Είμαι υπερήφανη για την εμφάνιση μας και το σθένος που επιδείξαμε μέχρι τέλους. Αυτό είναι το συναίσθημα που θα κρατήσω. Τέτοιου είδους ματς θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο. Προσπαθούμε να εκπροσωπήσουμε τις γυναίκες και να δείξουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να παίξουν οποιοδήποτε ρόλο. Όλες οι ομάδες εδώ, εκπροσωπούμε τις γυναικές. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο άθλημα. Είναι ένας αγώνας για ισότητα σε όλο το φάσμα».

«Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει..»

5+1 διαφορετικές ιστορίες από το Μουντιάλ Γυναικών της Γαλλίας

Η αμυντικός της Σουηδίας, Magdalena Eriksson είναι ζευγάρι με την ποδοσφαιρίστρια της Δανίας, Pernille Harder. Και μπορεί η Σουηδία να απέκλεισε την Δανία στα προκριματικά της διοργάνωσης, ωστόσο η Harder δεν «κράτησε κακία». Βρέθηκε στα γήπεδα της Γαλλίας ντυμένη στα χρώματα της Blagult, για να στηρίξει την αγαπημένη της.

Η αντίσταση είναι γένους θηλυκού

5+1 διαφορετικές ιστορίες από το Μουντιάλ Γυναικών της Γαλλίας

Η 33χρονη μεσοεπιθετικός των Η.Π.Α, Megan Rapinoe, αποτελεί μια αθλήτρια με ξεκαθάρη κοινωνικοπολιτική θέση. Αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων, απαιτεί ίσες αμοιβές με τους άνδρες συναδέλφους της, για όλες τις ποδοσφαιρίστριες και δεν είναι διατειθεμένη να κάνει εκπτώσεις στα πιστεύω της, ούτε για να την συγχαρεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της  χώρας της. Σε περίπτωση κατάκτησης του Μουντιάλ η Rapinoe έχει αποφασίσει να μην παρεβρεθεί στον Λευκό Οίκο γιατί διαφωνεί με την άκρως συντηρητική πολιτική του Donald Trump, πολιτική την οποία έχει καταδικάσει έντονα με την σιωπή της στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Η.Π.Α, πριν από την σέντρα.