Συνέντευξη με τον Θοδωρή Μοσχονά

Συνέντευξη με τον Θοδωρή Μοσχονά

Ίσως η πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων να μην τον θυμάται. Δεν κατάφερε να κάνει την καριέρα που ονειρευόταν. Κι όμως ο Θοδωρής Μοσχονάς είναι ένας πρωταθλητής του αθλητισμού. Ένας άνθρωπος που δεν συμβιβάστηκε με τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου κι όταν ένιωσε πως η καθημερινότητα του τον “χαλουσε” είχε το θάρρος να την αλλάξει και να την επαναπροσδιορίσει. Ο πρώην τερματοφύλακας της ΑΕΚ μας μίλησε για την επαγγελματική του στροφή στην προπονητική και την συμμετοχή του ως προπονητή στην ακαδημία τερματοφυλάκων, Pro One Goalkeeping, σε συνεργασία με τον παλιό προπονητή και ιδρυτή της ακαδημίας, Κώστα Καμπόλη.

moschonas-aek

Ο Θοδωρής Μοσχονάς όταν αγωνιζόταν στην ΑΕΚ.

Θοδωρή έχεις σταματήσει από την ενεργό δράση εδώ και δύο χρόνια έτσι; Ποιοι λόγοι σε οδήγησαν στην απόφαση αυτή;

Ναι, είναι αλήθεια ότι έχω σταματήσει να παίζω επαγγελματικά εδώ και περίπου 2 χρόνια. Η βασική αιτία που με οδήγησε σε αυτή την επιλογή ήταν ότι η ίδια η βιομηχανία και η ελληνική πραγματικότητα με έσπρωξαν μακριά από αυτό που αγαπούσα. Το γεγονός ότι έβρισκα συμβόλαια σε ομάδες για να συνεχίσω την καριέρα μου δεν σήμαινε τίποτα για μένα. Ήμουν μέλος μιας κατάστασης που κάθε άλλο παρά βιώσιμη θα μπορούσε να θεωρηθεί και κομμάτι μιας ψεύτικης πραγματικότητας, που ένιωθα ότι είχε πάψει να με βελτιώνει πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν επαγγελματία.Η κατάσταση στην οποία αναφέρομαι, αυτή του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αποτελείται και τρέφεται από τους ανθρώπους που την πλαισιώνουν και αποφασίζουν για αυτήν. Είμαι τυχερός που σε σχετικά μικρή ηλικία μπόρεσα να διακρίνω το έλλειμμα που υπάρχει στην νοοτροπία αυτών ανθρώπων, αποτέλεσμα συνήθως της ανύπαρκτης εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας πάνω στο αντικείμενο. Το σημαντικό για μένα ήταν ότι την συγκεκριμένη επιλογή την έκανα με καθαρό μυαλό, μακριά απο τις πιέσεις που φέρνουν οι τραυματισμοί, το ντόπινγκ ή η κατάθλιψη και άλλες αντίστοιχες καταστάσεις που μπορείς να συναντήσεις στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Είναι σκληρό να αναγκάζεσαι να παρατήσεις το ποδόσφαιρο; Πως το ένιωσες εσύ; Το είχες δουλέψει στο μυαλό σου για το επόμενο βήμα;

Η αγάπη μου για το άθλημα, είναι σίγουρα ένα κομμάτι του εαυτού μου. Η ενέργεια και η προσπάθεια που έβαλα σε αυτό όλα αυτά τα χρόνια, είμαι σίγουρος ότι δεν θα χαθεί και θα μετατραπεί σε κάτι δημιουργικό τα επόμενα χρόνια, από διαφορετική θέση. Σίγουρα, είναι δύσκολο να το διαχειριστείς στην αρχή, γιατί πρέπει γρήγορα να ψάξεις να βρεις κάπου την ικανοποίηση που σου έδινε το παιχνίδι, η προπόνηση και η καθημερινότητα που είχες πριν. Ξαφνικά υπάρχει μια τεράστια πρόκληση και πρέπει σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου μέσα σε μια καινούργια πραγματικότητα. Στο μυαλό μου, το επόμενο βήμα, ξεκίνησα να το σχεδιάζω περίπου 1 χρόνο πριν σταματήσω. Αυτό που έπρεπε να σκεφτώ, ήταν τη θέση μου μακριά από αυτό και την επόμενη μέρα.

Ψάχνοντας, βρήκα μέσω του πανελλήνιου συνδέσμου αμειβομένων  ποδοσφαιριστών μία υποτροφία, που προσφέρει η FIFPro σε συγκεκριμένους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να σπουδάσουν εξ αποστάσεως σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού πάνω στο Sports Management. Η πρόθεση να συνδυάσω την εκπαίδευση με το ποδόσφαιρο ήταν πάντα στο μυαλό μου. Στην Ελλάδα το concept του Dual Career δεν πήρε ποτέ ουσιαστική υπόσταση παρά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες έχουν εκδοθεί από το 2012. Σε αυτή την υποτροφία βρήκα την διέξοδο που έψαχνα. Ήθελα να μείνω στον χώρο του αθλητισμού αλλά δεν είχα γνώσεις να υποστηρίξω αυτή την αλλαγή που θα ήθελα να δω στον χώρο σαν αθλητής. 

Έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στην ίδρυση της Pro One Goalkeeping. Πως προέκυψε αυτή η ιδέα

Πέρα από την υποτροφία, η προπονητική ήταν κάτι που υπήρχε στο μυαλό μου και ήθελα να εκπαιδευτώ επαρκώς για να μπορέσω να την ακολουθήσω. Στην πορεία μου στο ποδόσφαιρο συνάντησα ανθρώπους με μεγάλη αξία και προσφορά στο άθλημα. Ένας από αυτούς είναι ο Κωνσταντίνος Καμπόλης που είχαμε συνεργαστεί την περίοδο που ήμουν στην ΑΕΚ. Για μένα είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές τερματοφυλάκων στην Ελλάδα και ένας άνθρωπος που θαυμάζω. Η σχέση μας είχε χτιστεί από παλιά πάνω σε γερές βάσεις και είχε δοκιμαστεί κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης την περίοδο του υποβιβασμού της ομάδας. Η εκτίμηση και η διάθεση για προσφορά ήταν πάντα δεδομένη και από τους δύο μας. Η στιγμή που ήρθε η Pro One Goalkeeping ήταν η κατάλληλη και για τους δύο. Η ιδέα ήταν σχετικά απλή, να δημιουργήσουμε μια σχολή, η οποία θα ασχολείται με την προπόνηση και την εκπαίδευση του Τερματοφύλακα λίγο διαφορετικά από αυτό που μπορεί κάποιος να συναντήσει στην αγορά. 

Η διαφορετικότητα βασίζεται στην πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθείται αλλά και τη διατήρηση/εξασφάλιση συγκεκριμένων συνθηκών για τους αθλητές μας. Η μεθοδολογία αυτή αφορά τη γενικότερη προσέγγιση και αντιμετώπιση του αθλητή και δεν περιορίζεται μόνο στα προπονητικά/αγωνιστικά κομμάτια. Σε ότι αφορά τις συνθήκες, οι τερματοφύλακες για να εξελιχθούν σωστά θα πρέπει να προπονούνται ατομικά ή σε ολιγομελή γκρουπ 2-3 ατόμων κατάλληλης δυναμικότητας. Επειδή η προπόνηση είναι ένα μικρό κομμάτι της ζωής του αθλητή, προσφέρουμε μια σειρά από υπηρεσίες ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μπορούσε ο Τερματοφύλακας να βρει σε μια επαγγελματική ομάδα. 

moschonas-pro-one

Ποιοι λοιπόν,μπορούν να προπονηθούν στην ακαδημία; Είναι αποκλειστικά για μικρά παιδιά ή βοηθάτε και επαγγελματίες να κάνουν καλύτερη προπόνηση/προετοιμασία;

Η ακαδημία απευθύνεται σε τερματοφύλακες κάθε ηλικίας και επιπέδου. Αξιολογούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο για την εξέλιξή του κάθε τερματοφύλακα . Κοιτάμε να υπάρχει πάντα μια ισορροπία σε ηλικίες και επίπεδα. Αυτή τη στιγμή προπονούμε παιδιά που έρχονται στην ακαδημία για να γνωρίσουν τη θέση, παιδιά που παίζουν ήδη σε ομάδες ή ακαδημίες και θέλουν να εξελιχθούν αλλά και ενήλικες επαγγελματίες και μη που ψάχνουν να βρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνουν σωστά αυτό που αγαπάνε. Επίσης, το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και δίνουμε μεγάλη σημασία για να το εξελίξουμε και να το βελτιώσουμε, πάντα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη θέση.

gynaikeio-podosfairo

Πως “ψήνεται” ένας μικρός να γίνει τερματοφύλακας κι όχι π.χ. επιθετικός; Γιατί να θαυμάζει περισσότερο τον Μπουφόν ας πούμε παρά τον Κριστιάνο Ρονάλντο;

Σίγουρα κάθε παιδί έχει διαφορετικές παραστάσεις και κίνητρα που τον οδηγούν στο να επιλέξει τη θέση. Η προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά του παιδιού παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Υπάρχουν παιδιά που επιλέγουν τη θέση και άλλα που η θέση τους επιλέγει. Για εμάς είναι σίγουρα η θέση με τη μεγαλύτερη αξία και ευθύνη μέσα στο γήπεδο. Είναι η θέση που μπορεί να αλλάξει την ισορροπία του παιχνιδιού με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες παγίδες στην καριέρα ενός τερματοφύλακα; Είναι διαφορετικές οι δυσκολίες σε σχέση με ένα ποδοσφαιριστή άλλης θέσης;

Σε πολλά κομμάτια που αφορούν το σύνολο μιας ομάδας η καθημερινή διαχείριση είναι παρόμοια με κάθε άλλου παίκτη, ωστόσο υπάρχουν αρκετά στοιχεία που διαφοροποιούν τη συγκεκριμένη θέση, σε τέτοιο βαθμό, που ο Τερματοφύλακας έχεις την αίσθηση ότι ασχολείται με ένα διαφορετικό και σίγουρα πιο ατομικό άθλημα. Οι διαφορές αυτές προκύπτουν τόσο από τις σωματικές απαιτήσεις της θέσης όσο και από την ψυχολογική διαχείριση που είναι ένα αναπόσπαστο και καθημερινό κομμάτι. Οι παγίδες είναι πολλές για όλους τους αθλητές και προέρχονται από διάφορες πλευρές. Αγωνιστικά και προπονητικά ένας τερματοφύλακας έχει πάντα να μάθει κάτι καινούργιο και αυτό θα πρέπει να είναι στάση ζωής και όχι απλά συνέπεια ή διάθεση στην προπόνηση.

kampolis-pro-one-goalkeeping

Ο κόουτς Κώστας Καμπόλης εξηγεί τα “μυστικά” της θέσης.

Μίλησες για ψυχολογία. Η πνευματική προετοιμασία για ένα Τερματοφύλακα είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μπορεί να βρεθεί ως ο μόνος υπεύθυνος μετά από μια κακή ήττα της ομάδας του. Πως “προπονείται” κάποιος σε αυτό το επίπεδο; Εσείς στην Pro Οne Goalkeeping τι πνευματική προετοιμασία κάνετε στα παιδιά; 

Η πνευματική προετοιμασία παίζει πολλές φορές καθοριστικό ρόλο. Τα λάθη όπως και αν έρχονται είναι κομμάτι του παιχνιδιού και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζονται. Είναι ευκαιρίες να βελτιώνεις το παιχνίδι σου σε όλα τα επίπεδα. Αντίστοιχη σημασία δίνουμε και στην διαχείριση της επιτυχίας. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία σε αυτά τα συναισθήματα αλλιώς είναι και τα δυο το ίδιο επικίνδυνα για τον τερματοφύλακα. Το ζητούμενο είναι η συνέχεια και όχι ένα πυροτέχνημα. Το πως θα διαχειριστεί ένας τερματοφύλακας την επιτυχία και το λάθος και η γενικότερη στάση του γύρω από αυτό μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα.

Τι συμβουλεύεις κάποιον που αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο; Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει;

Δεν ξέρω αν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το απαντήσει αυτό. Από την μικρή εμπειρία μου, το ποδόσφαιρο, όσο έντονο κι αν είναι, δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζει εξ ολοκλήρου κανέναν άνθρωπο. Οι αξίες και η ηθική που σχηματίζουν την κουλτούρα ενός ατόμου, είναι πάντα μεγαλύτερες από το οποιοδήποτε άθλημα και είναι αυτό που κάθε άνθρωπος αθλητής ή παράγοντας θα πρέπει να φέρνει στο άθλημα. Σαν κοινωνία είμαστε πίσω σε αρκετά θέματα διαχείρισης και οργάνωσης γύρω από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση που η “φούσκα” σπάει, σίγουρα χρειάζεται στήριξη. Είναι σημαντικό ο αθλητής να μιλήσει γι αυτό για να βρει τις λύσεις. Η βοήθεια και η στήριξη από κάποιον ειδικό στο θέμα δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν ταμπού αλλά σαν μία λύση που αφορά την ψυχική υγεία του ανθρώπου αυτού. Πιστεύω στην εκπαίδευση ανεξάρτητα από την ηλικία του αθλητή, σαν μια οδό που προσφέρει λύσεις ανοίγει νέους ορίζοντες και επιλογές.

 

*Η Pro One Goalkeeping ιδρύθηκε από τον κ. Κώστα Καμπόλη κι έχει την έδρα της στο Arena Soccer Club στο Μαρούσι. Η ακαδημία δημιουργήθηκε με σκοπό την ποιοτική εκπαίδευση και προπόνηση του Τερματοφύλακα ανεξαρτήτως αγωνιστικού επιπέδου και ηλικίας. Όπως αναφέρει ο κ. Καμπόλης στη σελίδα της ακαδημίας στο Facebook: “Σκοπός της προσπάθειάς μου αυτής, είναι να μεταφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου σε ότι αφορά τη φυσική, τεχνική και τακτική προετοιμασία του Τερματοφύλακα, προσδίδοντάς του τα απαραίτητα αγωνιστικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις πολύπλευρες απαιτήσεις του ρόλου του στο σύγχρονο ποδόσφαιρο”.

pro-one-goalkeeping