H 33η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το σήκωνε άνετα!

world cup

Το παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ ξεκινάει σε λίγες ημέρες με 32 ομάδες ναι μεν να στέκονται στην ίδια εκκίνηση αλλά τα φαβορί να είναι ξεκάθαρα. Αμερική, Σερβία, Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία άντε και Αυστραλία, Λιθουανία και Γερμανία, λογίζονται ως οι ομάδες που θα παλέψουν για τα μετάλλια. Ωστόσο, αυτές οι ομαδες θα έχαναν άνετα από την 33η ομάδα αυτού του τουρνουά. Μα ποια είναι αυτή θα ρωτήσετε. Είναι η ομάδα των ….απουσιών.

Φτιάξαμε μια 12δα παικτών με τους σημαντικότερους παίκτες που θα απουσιάσουν και το ρόστερ της πραγματικά τρομάζει. Η αλήθεια είναι ότι μας βγήκαν λίγο παραπάνω οι ψηλοί αλλά εν τέλει οι περισσότερες σημαντικές απουσίες σημειώνονται στην frontline.  Επειδή, όμως μόνο οι απουσίες της Team USA θα έφταναν για τη δημιουργία τουλάχιστον τριών τέτοιων ομάδων αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε μόνο ένα παίκτη ανά χώρα. Προτού όμως ξεκινήσουμε με την 12δα ας μιλήσουμε λίγο για το πως κατέληξε η Team USA να εμφανιστεί τόσο αποδυναμωμένη.

H ανακοίνωση της ομοσπονδίας μπάσκετ των Η.Π.Α. ότι ο νέος head coach των Αμερικανών θα ειναι ο Gregg Popovich με βοηθό του, τον Steve Kerr δημιούργησε σοκ και δέος. Ένα προπονητικό δίδυμο που κανένας παίκτη δεν θα μπορούσε να αντισταθεί να βρεθεί υπό τις οδηγίες του. Αμ δε. Η ομάδα των Η.Π.Α. κατεβαίνει με τόσες πολλές απουσίες πρωτοκλασάτων παικτών που θα μπορούσε να έχει όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις(!) καλύτερες δωδεκάδες από αυτή που κατεβάζει τελικά. Με προσωπικά μου κριτήρια θεωρώ ότι θα μπορούσαν να είχαν σχηματιστεί οι εξείς Team USA χωρίς να λαμβάνω υπόψιν τους τραυματισμούς ή τις θέσεις των παικτών παρά μόνο την αξία τους:

H 33η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το σήκωνε άνετα!

USA A: Lebron James, Kevin Durant, Kawhi Leonard, James Harden, Kyrie Irving, Anthony Davis, Damian Lillard, Russell Westbrook, Paul George, Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green

USA B: Demarcus Cousins, Andre Drummond, Victor Oladipo, Kyle Lowry, Zion Williamson, Devin Booker, Jimmy Butler, Chris Paul, Lamarcus Aldridge, Demar Derozan, John Wall, Bradley Beal

USA C: Blake Griffin, Kevin Love, CJ McCollum, Paul Millsap, Eric Gordon, Tobias Harris, Mike Conley, Deandre Jordan, Isaiah Thomas, Kyle Kuzma, Gordon Hayward, JJ Reddick

Η ομοσπονδία μπάσκετ των Η.Π.Α. είχε ανακοινώσει ένα pool 35 παικτών για την τριετία 2018-20, όπου συμπεριλαμβάνονται τα περισσότερα ονόματα που διαβάσατε παραπανω. Πόσοι από αυτούς μπήκαν τελικά στο αεροπλάνο για την Κίνα; Μόλις 4! Ναι, καλά διαβάσατε. Kemba Walker, Khris Middleton, Myles Turner και Harrison Barnes ήταν οι μόνοι που θα δηλώσουν παρών από την αρχική επιλογή. Πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο για τον …περονόσπορο που έπεσε. Οι τραυματισμοί, η παλαβή off-season με πολλά από τα μεγάλα ονόματα να αλλάζουν ομάδες, η κούραση, η επιθυμία των παικτών που άλλαξαν ομάδα να εγκλιματιστούν ταχυτερα στο νέο τους περιβάλλον, η ανάμνηση του φρικιαστικού τραυματισμού του Paul George σε scrimmage της ομάδας και το γεγονός ότι ακολουθεί καλοκαίρι Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους οι Αμερικανοί θεωρούν πολύ πιο σημαντικούς από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν οι κύριοι λόγοι που οι superstars άρχισαν να αποσύρονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Μάλιστα, όταν τα μεγαλύτερα ονόματα απέσυραν την συμμετοχή τους οι νεότεροι ανερχόμενοι αστέρες άρχισαν να έχουν διπλές σκέψεις για την δική τους συμμετοχή λόγω της “ρετσινιάς” της …ήττας. Όπως δήλωσε πολύ κυνικά ο CJ McCollum: “Η φετινή ομάδα κατεβαίνει αποδυναμωμένη και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ήττας. Δεν υπάρχει κανένας NBAer που να θέλει να αναφέρεται μια ζωή ως μέλος της “ομάδας που έχασε” όπως η εθνική του 2006. Προσωπικά, δεν θέλω να ρισκάρω να κουβαλάω αυτό το στίγμα”.

Κάπως έτσι κατέληξε ο coach Pop να καλεί και να ξανακαλεί παίκτες προκειμένου να μπορέσει να συμπληρώσει δωδεκάδα καθώς το κύμα αποχωρήσεων οδήγησε σε μια σύνθεση ανάγκης για τα δεδομένα των Η.Π.Α. Επειδή όμως ακριβώς μιλάμε για τους Αμερικανούς ακόμα κι αυτή η “USA D” είναι το φαβορί για το χρυσό. Όχι πλέον, όμως, το ακλόνητο φαβορί όπως έδειξε το φιλικό με την Αυστραλία. Οι Η.Π.Α. θα κινδυνέψουν σοβαρά να χάσουν την παντοδυναμία τους, που τελευταία φορά αμφισβητήθηκε από την εθνική μας στο Παγκόσμιο του 2006.

Η 12δα των …απόντων (κι όχι άποντων προσοχή στον τόνο):

H 33η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το σήκωνε άνετα!

Milos Teodosic (Σερβία): Αν και αρχικά συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή και ήταν σίγουρος για την 12δα ένας ακόμα άσχημος τραυματισμός στην καριερα του, τον αφήνει εκτός. Ο Τζόρτζεβιτς τον περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή αλλά τελικά ο Milos δεν τα κατάφερε. Πάντως οι κακές γλώσσες στο Βελιγράδι λένε πως η Σερβία ίσως βγει κερδισμένη από αυτή την εξέλιξη καθώς το πολλές φορές απρόβλεπτο παιχνίδι του μπερδεύει τους συμπαίκτες του ενώ δεν είναι κι ο πιο εύκολα διαχειρίσιμος χαρακτήρας στα αποδυτήρια. Εμείς πάντως στην Ευρώπη θα τον απολαύσουμε του χρόνου με την φανέλα της Βίρτουος Μπολόνια, σε μια μεταγραφή που προκάλεσε έκπληξη

Pau Gasol (Ισπανία): Αμφιβάλλει κανείς πως έστω και στα 39 του ο Pau δεν θα ήταν καταλυτικός στην εθνική Ισπανίας; Ένας σοβαρός τραυματισμός στον αριστερό του αστράγαλο την περασμένη άνοιξη ανάγκασε τον ηγέτη της “Roja” να μείνει εκτός της προσπάθειας που έκαναν στα Playoffs οι Bucks του Γιάννη ενώ ο ίδιος τραυματισμός τον αφήνει και εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια άσχημη εξέλιξη για τους Ισπανούς που είδαν επίσης τους Nicola Mirotic, Alex Abrines, Serge Ibaka και Sergio Rodriguez να αποσύρουν την συμμετοχή τους από την εθνική. Το βάρος της ηγεσίας πέφτει πλέον στον αδερφό του, Marc που πάντως θα τον περιμένει του χρόνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί όπου ο Pau στα 40 του πλέον θα έχει την ευκαιρία να κλείσει την επιτυχημένη καριέρα του με τον καλύτερο τρόπο.

Kawhi Leonard (Η.Π.Α.): Αν με ρωτούσαν να διαλέξω μόνο ένα παίκτη από τους 30+ Αμερικανούς που απέσυραν την συμμετοχή τους από την Team USA, αυτός θα ήταν σίγουρα ο περσινός MVP των τελικών του NBA, Kawhi Leonard. Άλλωστε την πλειοψηφία των κορυφαίων stars, την έχουμε δει σε 2-3 τουρνουά αλλά τον Kawhi ποτέ. Γιατί μπορεί ο δικός μας Γιάννης να ήταν ο περσινός MVP του NBA αλλά ο Kawhi Leonard ήταν το απόλυτο αφεντικό τόσο των Playoffs όσο και της off-season. Η μετακίνηση του στους Clippers είναι και το γεγονός που τον απομάκρυνε από την επιθυμία να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα καθώς προτίμησε να προπονηθεί με τον φίλο του Paul George, που για τους ίδιους λόγους έδωσε άκυρο στην εθνική ομάδα. Ας είναι, τον περιμενουμε του χρονου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Jamal Murray(Καναδάς)

H 33η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το σήκωνε άνετα!

Περίπτωση Αμερικής και ο Καναδάς. Όταν ανακοινώθηκε η προεπιλογή των Καναδών σκορπίστηκε μεγάλος ενθουσιασμός στους φίλους του μπάσκετ. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μετάλλιο, ακόμα και αν αυτή η ομάδα θα μπορούσε να ρίξει στο καναβάτσο την Team USA. Τελικά μείναμε με την χαρά. Σε μια χρονιά που το καναδικό μπάσκετ θα μπορούσε να απογειωθεί μετά το παρθενικό πρωτάθλημα των Raptors, οι stars του Καναδά επέλεξαν να απέχουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ομοσπονδία της χώρας επιστράτευσε μέχρι και τον Nick Nurse, τον προπονητή των Raptors για να δελεάσει τους Καναδούς NBAers αλλά τελικά εισέπραξε άρνητική απάντηση από τους περισσότερους. Jamal Murray, Andrew Wiggins, Tristan Thompson, Nik Stauskas, Dwight Powell, Trey Lyles, Shai Gilgeous-Alexander, Dillon Brooks και RJ Barrett, όλοι τους απέσυραν το ενδιαφέρον τους για το Παγκόσμιο ώστε να αφοσιωθούν στην προετοιμασία τους για τη νέα χρονιά. “Το γλυκό έδεσε” με τον τραυματισμό του Kelly Olynyk που τον αφήνει εκτός λίγο πριν το jump ball. Πιο σημαντική απώλεια αυτή του Jamal Murray, του παίκτη με το ισχυρότερο status ανάμεσα στους Καναδούς NBAers, που μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη της εθνικης ομάδας. Ας ελπίσουμε πως του χρόνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα βρίσκονται όλοι αυτοι οι παικταράδες δίπλα στους Khem Birch και Cory Joseph, τους μόνους NBAers που κράτησαν το λόγο τους προς το εθνικό συγκρότημα.

Ben Simmons (Αυστραλία)

H 33η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το σήκωνε άνετα!

Ο νέος superstar του αυστραλιανού μπάσκετ επέλεξε να αφοσιωθεί στην προετοιμασία για την επόμενη χρονια του ΝΒΑ και να προσπεράσει την ευκαιρία ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Simmons πάντως έθεσε εαυτόν στην διάθεση της εθνικής ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του χρόνου όταν και κατά δήλωση του οι Boomers θα διεκδικήσουν μετάλλιο. Το τρελό της υπόθεσης ήταν ότι ο Simmons είχε ζητήσει να συμμετάσχει στην προετοιμασία της Αυστραλίας χωρίς όμως να μετέχει στο τελικό τουρνουά με την ομοσπονδία να συμφωνεί! Φυσικά, οι Αυστραλοί ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τον Simmons σαν attraction για τα δύο εντός έδρας φιλικά με την Team USA σε μια πρωτοφανή κίνηση στα χρονικά του μπάσκετ. Δηλαδή να πάρεις στην προετοιμασία ένα παίκτη που δεν σκοπεύει να αγωνιστεί στο τουρνουά για το οποίο γίνεται η προετοιμασία! Τελικά η λογική πρυτάνευσε και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως για το καλό της εθνικής δεν υπήρχε κανένα νόημα να έρθει ο Simmons και να χαλάσει την χημεία των Boomers. Ας είναι, αν είναι να μάθει επιτέλους αυτό το καλοκαίρι να σουτάρει τον συγχωρώ και τον περιμένω του χρόνου μαζί με τους Thon Maker, Dante Exum, Jonah Bolden και Ryan Broekhoff, που επίσης θα απουσιάσουν φέτος.

Steven Adams (Νέα Ζηλανδία): O Center των Thunder θα απουσιάσει από ένα ακόμα τουρνουά από τις προσπάθειες των Tall Blacks να διακριθούν και οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν στην εφηβική του ηλικία. Ο Adams ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμος να εκπροσωπήσει την χώρα του στο επίπεδο των Παίδων αλλά όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν η ομοσπονδία της Νέας Ζηλανδίας απαιτούσε από τους παίκτες της να καλύπτουν μερικώς τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής στα διάφορα τουρνουά στα οποία συμμετείχε η ομάδα. Η απαίτηση αυτή είχε “βγάλει από τα ρούχα του” τον νεαρό Adams, ο οποίος τότε δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί. Έκτοτε, αρνείται σταθερά την συμμετοχή του σε οποιαδήποτε διοργάνωση με την εθνική ομάδα. Αν και πλέον φαίνεται να έχει “μαλακώσει” την στάση του καθώς μέσω του μάνατζερ του ενημέρωσε την ομοσπονδία πως ναι μεν δεν θα είναι διαθέσιμος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά θα εξετάσει την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Ως τότε η μόνη διοργάνωση που θα συμμετέχει επι νεοζηλανδικού εδάφους θα είναι το διεθνές τουρνουά γκολφ που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια.

Enes Kanter (Τουρκία): Ούτε ο έτερος των “Stache Brothers” ( Kanter και Adams ήταν κολλητοί φίλοι τα χρόνια που συνυπήρξαν στους Thunder και είχαν αποκτήσει το συγκεκριμένο παρατσούκλι λόγω των χαρακτηριστικών …μουστακιών τους) θα δώσει το παρόν στα γήπεδα της Κίνας. Ο λόγος γνωστός εδώ και χρόνια και δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με το μπάσκετ. Ο Kanter είναι σε ανοιχτή κόντρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Erdogan, τον οποίο δεν χάνει ευκαιρία να στηλιτεύει για τις πολιτικές που ακολουθεί και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα του. Ο Erdogan από την πλευρά του, σε μια εκστρατεία προπαγάνδας έχει κατηγορήσει ευθέως τον Kanter πως υποστηρίζει τον Fethullah Gülen, τον ιερέα που η κυβέρνηση θεώρησε υπεύθυνο για την υποκίνηση του πραξικοπήματος το 2016. Μάλιστα, έχει καταστήσει τον Kanter ανεπιθύμητο στην Τουρκία, καθώς του έχει απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα. Το πράγμα δεν έχει μείνει εκεί καθώς ο Kanter δέχεται συχνά απειλές για την ζωή του και φοβάται να ταξιδέψει εκτός Η.Π.Α.. Όταν αγωνιζόταν στους Knicks ο Τούρκος παίκτης δεν είχε ακολουθήσει την ομάδα στο Global Game που θα έδινε στο Λονδίνο καθώς φοβόταν για την ασφάλεια του. Γνωστή είναι επίσης και η ιστορία με το “κουμπί πανικού” που υπήρχε στο διαμέρισμα του στο Πόρτλαντ, όταν αγωνιζόταν στους Blazers, μέσω του οποίου θα ειδοποιούσε το FBI σε περίπτωση που ένιωθε απειλή για τη ζωή του. Ο Kanter προερχόταν από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, έκανε σπουδαίες εμφανίσεις στα Playoffs με τους Blazers και κερδισε με το “σπαθί” του μια μεγάλη μεταγραφή στους Celtics. Η Τουρκία χάνει έτσι την ευκαιρία της να δημιουργήσει μια πολύ ανταγωνιστική πεντάδα με Kanter, Osman, Willbekin, Korkmaz και Ilyasova. Πραγματικά, κρίμα, να επηρεάζουν τέτοιοι παράγοντες την καριέρα ενός αθλητή.

Nicolo Melli (Ιταλία)

H 33η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το σήκωνε άνετα!

O Ιταλός ψηλός πέρασε το “καλυτεροχειρότερο” καλοκαίρι στην καριέρα του καθώς από την μία έμαθε πως από του χρόνου θα αγωνίζεται στο ΝΒΑ και στους New Orleans Pelicans κι από την άλλη ο τραυματισμός του στο γόνατο τον αφήνει εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Romeo Sachetti είχε δηλώσει πως “θα τον περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως δεν θα παίξει ούτε σε ένα φιλικό” αλλά τελικά ο Melli δεν τα κατάφερε. Η προετοιμασία της Ιταλίας διεξήχθη γενικώς μετ’ εμποδίων, καθώς και δύο από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, οι Gallinari και Datome, ήταν τραυματίες στο μεγαλύτερο μέρος της.

Jan Vesely (Τσεχία): Ο καλύτερος ψηλός και περσινός MVP  της Euroleague δεν κατάφερε να ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του στο γόνατο και να δώσει το παρόν στο Παγκόσμιο. Έτσι, αφήνει τον Tomas Satoransky απελπιστικά μόνο του στην τσέχικη ομάδα, της οποίας το ταβάνι χαμηλώνει πολύ. Ο Vesely χάνει έτσι την ευκαιρία να αντιμετωπίσει την Τουρκία, στης οποίας το πρωτάθλημα αγωνίζεται με την Fenerbahce.

Thomas Heurtel (Γαλλία): Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της απουσίας για τους Γάλλους, ο Heurtel είναι ο καλύτερος “άσος” που έχει βγάλει το γαλλικό μπάσκετ μετά τον Tony Parker. Ο γκαρντ της Barcelona δυστυχώς χτύπησε σοβαρά το γόνατο του στην προετοιμασία των “Bleus” και μάλιστα θα χρειαστεί χειρουργείο. Η Γαλλία θα παραταχθεί ως ένα από τα φαβορί για τα μετάλλια αλλά είναι σίγουρο πως θα ένιωθε πιο άνετα με τον Heurtel στην βασική της πεντάδα.

Αlexey Shved (Ρωσία): Ο ηγέτης της Ρωσίας και “δήμιος” της εθνικής μας στο τελευταίο Eurobasket, θα απουσιάσει κι αυτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω τραυματισμού. Ο Shved τα έδωσε όλα όπως ο Κώστας Σλούκας στην αποθεραπεία του αλλά σε αντίθεση με τον Έλληνα άσο, στη δική του περίπτωση η εισήγηση των ιατρών ήταν αρνητική. Ο Shved το δέχτηκε με “βαριά καρδιά” ενώ και οι Ρώσοι φίλαθλοι δέχτηκαν το ενα χτύπημα πίσω από το άλλο καθώς και οι Timofey Mozgov, Dmitry Khvostov και Dmitry Kulagin απέσυραν την συμμετοχή τους από το τουρνουά.

H 33η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το σήκωνε άνετα!

Karl-Anthony Towns (Δομινικανή Δημοκρατία): Ο KAT δυστυχώς δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την εθνική του ομάδα από την στιγμή που πάτησε το πόδι του στο ΝΒΑ. Περίεργο για ένα αθλητή που απέρριψε την εθνική των Η.Π.Α. το 2012 γιατί όπως είχε δηλώσει ηθελε να εκπροσωπήσει την χώρα καταγωγής του. Ο Towns έκανε ντεμπούτο με την Δομινικανή Δημοκρατία σε επίπεδο ανδρών μόλις σε ηλικία 16 ετών στο Centrobasket του 2012 ( πρόκειται για διοργάνωση που συμμετέχουν εθνικές ομάδες από την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική) όπου μάλιστα κέρδισε το χρυσό. Ακολούθησε το προολυμπιακό τουρνουά την ίδια χρονιά ενώ κύκνειο άσμα του ήταν το FIBA Americas το 2013. Σε περσινή του συνέντευξη στο site της FIBA ανέφερε πως εξακολουθεί να τον ενδιαφέρει η εθνική ομάδα κι ελπίζει να επιστρέψει μιας και είναι μόλις 23 ετών ενώ έκανε λόγο για το πόσο σημαντικούς θεωρεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπότε ίσως έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε του χρόνου. Μια από τα ίδια και για τον μπασκετικό του μέντορα, Al Horford με τον οποίο συνυπήρξε στην “χρυσή” ομάδα του 2012. Ο 33ρης πια Horford έχει να αγωνιστεί 7 χρόνια με την εθνική κυρίως λόγω της επιβάρυνσης του από τους αγώνες του ΝΒΑ. Εάν όμως η Δομινικανή Δημοκρατία έχει ρεαλιστικές πιθανότητες πρόκρισης στους Ολυμπιακους του χρόνου δεν αποκλείω να τον δούμε να επιστρέφει για ένα last ride. Ειδικά μάλιστα, εάν είναι “ψημένος” κι ο φίλος του, Towns.