Η ανάλυση της Τσεχίας από το Rabona

Τσεχία

Μάθημα ιστορίας: “Πρόγονος” της σημερινής εθνικής ομάδας ήταν η εθνική Τσεχοσλοβακίας που εκπροσώπησε την ένωση Τσέχων και Σλοβάκων υπό ένα ενιαίο κράτος για 60 ολόκληρα χρόνια. Η Τσεχοσλοβακία δεν σημείωσε καμία επιτυχία σε Παγκόσμιο Κύπελλο (4 συμμετοχές) ή Ολυμπιακούς Αγώνες (7 συμμετοχές) εντούτοις θεωρούταν μια σημαντική ευρωπαϊκή δύναμη που στα Eurobaskets κόντραρε στα ίσα Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία. Για να καταλάβετε οι Τσεχοσλοβάκοι είχαν κατακτήσει 12 μετάλλια σε Eurobaskets εκ των οποίων κι ένα χρυσό το 1946. Το 1992 η Τσεχοσλοβακία διαλύεται και σχηματίζεται πλέον ξεχωριστή εθνική ομάδα Τσεχίας. Το νέο κράτος δεν μπορεί να επαναλάβει τις επιτυχίες του παρελθόντος και μέχρι το 2007 θα μετρήσει μόλις δύο παρουσίες σε Eurobasket ενώ το διάστημα 2007-2013 θα περάσει στην πλήρη ανυποληψία αγωνιζόμενη στην Division B του Eurobasket. Τότε εμφανίζονται στο προσκήνιο δύο generation talents για την χώρα, οι Tomas Satoransky και Jan Vesely, που έμελλε να την ξαναβάλουν στον μπασκετικό χάρτη. Οι δύο νεαροί εμφανίζονται στο πλευρό των βετεράνων Lubos Barton (για τον κύριο και το χουνέρι που είχε κάνει στην Ελλάδα θα τα πούμε παρακάτω) και Jiri Welsch και κάνουν “θόρυβο” στο Eurobasket 2013, με την Τσεχία να τερματίζει μεν 14η αλλά να αφήνει σημαντικές υποσχέσεις για το μέλλον.  Δύο χρόνια μετά οι υποσχέσεις αυτές γίνονται πραγματικότητα με τους Τσέχους να τερματίζουν στην καλύτερη θέση της ιστορίας τους σε Eurobasket, την 7η, έχοντας σοκάρει την Κροατία στην φάση των 16.  Το 2017 θα είναι απογοητευτικοί τερματίζοντας 20οι αλλά είναι φανερό πως το “μικρόβιο” του μπάσκετ έχει “επιστρέψει” για τα καλά στην χώρα τους.  Το 2019 θα εξασφαλίσουν την πρώτη τους παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο κάνοντας μια σπουδαία πορεία στα προκριματικά χωρίς μάλιστα τους Satoransky και Vesely. Η FIBA έχει αναγνωρίσει την πρόοδο του μπάσκετ στην χώρα γι’ αυτό και την επιβράβευσε με την διεξαγωγή ενός ομίλου του Eurobasket 2021 στην Πράγα!

Το ρόστερ: Απόλυτος ηγέτης σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι αδιαμφισβήτητα ο Tomas Satoransky. Ο guard των Chicago Bulls είναι ο κύριος εκφραστής των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας καθώς από τα χέρια του περνάει όλη η δημιουργία. Master του pick ‘n’ roll, αθλητικός παίκτης που μπορεί να καρφώσει με μανία στο καλάθι, καλός αμυντικός και πάνω από όλα έχει αποδεχθεί την ταμπέλα του ηγέτη χωρίς να λυγίζει από το βάρος της. Το έτερον του ήμισυ σε αυτή την εθνική ομάδα ο Jan Vesely απουσιάζει λόγω τραυματισμού, όμως ο Ondrej Balvin με το μακρύ μαλλί του αλλά κυρίως με τις εμφανίσεις του τον αντικαθιστά επάξια και προκαλεί τις ομάδες της Euroleague να ρίξουν μια ματιά στην περίπτωση του. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο αξιόπιστος σουτέρ  Αμερικανο-Τσέχος, Blake Schilb που ήρθε στην χώρα το 2007 για την Nymburk, ερωτεύτηκε την χώρα αλλά και την Τσέχα Barbora, την οποία και παντρεύτηκε. Η υπηκοότητα ήταν θέμα χρόνου κι από το 2015 εκπροσωπεί την εθνική ομάδα της Τσεχίας. Την τιμητική της στο ρόστερ έχει η μόνιμη πρωταθλήτρια Τσεχίας Nymburk έχοντας 6 παίκτες της να την εκπροσωπούν και συνολικά

Η ανάλυση της Τσεχίας από το Rabona

Ο προπονητής: Ο Ισραηλινός Ronen Ginzburg. Σαν παίκτης πέρασε όλη την καριέρα του στην Beitar Tel Aviv και στη συνέχεια ανέλαβε άσημες ισραηλινές ομάδες. Η ζωή του άλλαξε το 2011 όταν μετακόμισε στην Τσεχία για να αναλάβει τις τύχες της Nymburk. Ο Ισραηλινός δημιούργησε μια ομάδα – μοντέλο για τα δεδομένα της χώρας κάνοντας την ανταγωνιστική και στις μικρές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το 2013 η τσέχικη ομοσπονδία μπάσκετ του εμπιστεύτηκε την εθνική ομάδα και δεν λάθεψε. Η δική του Τσεχία εκμεταλλευόμενη την ομοιογένεια των παικτών της Nymburk παίζει ένα από τα πιο ελκυστικά μπάσκετ του τουρνουά έχοντας κερδίσει το σεβασμό όλων για το παιχνίδι της.

Τι δεν θέλουμε να δούμε: Οπωσδήποτε τον Satoransky να βρίσκει ρυθμό σε σκοράρισμα και δημιουργία. Οι εξαιρετικές του συνεργασίες με τους ψηλούς της ομάδας θα πρέπει να περιοριστούν από τους Έλληνες διεθνείς. Μπλοκάροντας τον πολυδιάστατο guard στην ουσία η εθνική ομάδα θα έχει λύσει την εξίσωση της Τσεχίας. Δεν θα είναι όμως τόσο εύκολο όσο ακούγεται καθώς μιλάμε για μια ομάδα πειθαρχημένη, με σπουδαία προσήλωση στο πλάνο του προπονητή και ομαδικούς παίκτες που παίζουν μόνο για το αποτέλεσμα χωρίς να τους καίει η προσωπική διάκριση. Το μπάσκετ που έχει παίξει μέχρι σήμερα η Τσεχία είναι σεμιναριακού τύπου κι αν θέλουμε να έχουμε τύχη και να μην πάθουμε ότι έπαθε η Τουρκία και η Βραζιλία θα πρέπει να τους “κόψουμε το βήχα” από νωρίς μέσα στο ματς.

Προϊστορία με Ελλάδα: Σαν Τσεχοσλοβακία η εθνική μας ομάδα την αντιμετώπισε 7 φορές. Οι Τσεχοσλοβάκοι μας είχαν διαχρονικά του χεριού τους σημειώνοντας 6 νίκες απέναντι στην εθνική μας ομάδα και μόλις μία ήττα. Το αποτέλεσμα που πόνεσε περισσότερο ήταν αναμφίβολα η ήττα στο Eurobasket της Ρώμης το 1991 για την φάση των ομίλων όταν δεχτήκαμε 30 πόντους από κάποιον Jan Svoboda, αναπληρωματικό σέντερ των Τσέχων που ήρθε από το βάθος του πάγκου κι έκανε τη ζημιά απέναντι στον Γκάλη και τους συμπαίκτες του. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στο τουρνουά σε αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 5-6 με την Ελλάδα αυτή τη φορά να νικάει και τονν κύριο Svoboda να σημειώνει μόλις 5 πόντους. Το 1999 η ιστορία επαναλήφθηκε σαν φάρσα. Το Eurobasket της Ντιζόν ήταν το χειρότερο της ιστορίας της εθνικής μας ομάδας που έφυγε “άκλαφτη” με 3/3 ήττες. Μία από αυτές ήταν απέναντι στους Τσέχους με τον 19χρονο τότε Lubos Barton να “πυροβολεί” ανελέητα το ελληνικό καλάθι με 26 πόντους. Ο συγκεκριμένος όμως δεν ήταν πυροτέχνημα καθώς στην συνέχεια αγωνίστηκε σε Fortitudo Bologna, Badalona και Barcelona. Τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων ένα φιλικό προετοιμασίας του Eurobasket 2015, με την Ελλάδα να επικρατεί με 70-56.