Barcelona – Inter 2-1 : Η τρέλα της Barca

Barcelona - Inter 2-1 : Η τρέλα της Barca

Στην δεύτερη ανάλυση του “παιχνιδιού της εβδομάδας”, το Rabona ασχολείται με την αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Ίντερ για την δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του UEFA Champions League. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση βρήκε τους Καταλανούς να κάνουν την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά και ξεχώρισε και μία πιο σοβαρή Inter που έδειξε την δέουσα σοβαρότητα της νέας εποχής Κόντε!

Γράφει ο Ιωάννης Φράγκος, προπονητής και αναλυτής ποδοσφαίρου

Μπαρτσελόνα διάταξη:4-3-3 (με έναν οργανωτη και δυο προωθημενους οργανωτες) 

Barcelona - Inter 2-1 : Η τρέλα της Barca

Ίντερ διάταξη: 3-5-2 αρχική 

Barcelona - Inter 2-1 : Η τρέλα της Barca

Φάση άμυνας: 5-3-2 έιτε 4-3-3 (ο μπακ εβγαινε πανω στον παικτη που υποδεχοταν την μπαλα στα πλαγια), από το 60’ και μετα καθαρο  4-4-2 σε φαση αμυνας. 

Με το καλημέρα τα δεδομένα του παιχνιδιου διαφοροποιηθηκαν κι αυτό βολευε την ομάδα της Ιντερ, καθώς μια κόντρα μεταξυ των παικτων της Μπαρτσελονα(παρενεβη και παικτης της Ιντερ) σε προσπαθεια να απομακρυνουν την μπαλα οδηγησε τον Λαουταρο Μαρτινεζ στην πλατη της, ο οποίος σούταρε με το αριστερο του ποδι στην αριστερη γωνια του Τερ Στέγκεν. 

https://twitter.com/fandelchavito/status/1179474370567299077

Από το 5ο λεπτό και μετα, η ομάδα της Μπαρτσελονα πηρε στην κατοχη της την μπάλα και ξεκινούσε οργανωμένες επιθέσεις από τα ποδια των Λενγκλέτ, Πικέ και Μπουσκέτς. 

Το σχεδιο σε φαση αμυνας του Κόντε (θυμισε Γιουβεντους) και των ποδοσφαιριστών του φαινόταν να μην έχει απάντηση, παρά το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα προσπαθούσε να δημιουργήσει υπεραριθμίες.

Barcelona - Inter 2-1 : Η τρέλα της Barca

Ο πλάγιος μπακ της Inter έκλεινε τον αντίστοιχο πλάγιο παίκτη με το που εκείνος έπαιρνε τον έλεγχο της μπάλας

Στο 20’ η Ιντερ εχασε την συγκεντρωση της για 2-3 λεπτα και εκει η Μπαρτσελονα πατησε στο αμυντικο τριτο του αντιπαλου. 25 λεπτά αγώνα και η Μπαρτσελόνα έχει φαινομενικά τον έλεγχο αλλα ο Κοντε εχει φερει το παιχνιδι εκει που θελει, έχοντας τόσο τον έλεγχο της κατοχής (69% – 31%) αλλά και πάνω από τις διπλάσιες πάσες. 

Φτάνοντας στο 33ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Μέσσι, έπειτα από οδηγία του Βαλβέρδε βγαίνει σε πιο πλάγιες θέσεις στο γήπεδο, ώστε να δημιουργήσει περισσότερο.

Στο 38’ η Ιντερ χάνει μεγάλη ευκαιρια με τον MVP μεχρι εκεινη την στιγμη Λ.Μαρτινεζ, στην οποία ο Τερ Στέγκεν του είπε όχι. Η ευκαιρία αυτή βγήκε μετά από σέντρα ως αποτέλεσμα συγκεκριμένου μοτίβου που εκτελούν πάντα οι ομάδες του Κόντε. Το ημίχρονο έκλεισε με μια τελική προσπάθεια της Μπαρτσελόνα με κεφαλια του Γκριεζμαν. 

Η αρχή της επανάληψης βρίσκει την Μπαρτσελόνα να μπαίνει χωρίς κάποια αλλαγή σε ένταση και προσέγγιση, ενώ η Ίντερ παραμένει το ίδιο καλά οργανωμένη, με επικοινωνία μεταξύ των παικτών της ανά γραμμή. Οι Νερατζούρι έπαιζαν με τον χώρο και έψαχναν την αντεπίθεση που θα τους κλείδωνε την νίκη.

Μεχρι και το 60’ η κατοχη μπαλας είναι 63-37% χωρις κάτι το ιδιαιτερο και πλέον η Ίντερ αλλάζει την διάταξη σε φάση άμυνας σε καθαρό 4-4-2.

Barcelona - Inter 2-1 : Η τρέλα της Barca

4 πλέον οι παίκτες της αμυντικής γραμμής των Νερατζούρι.

Ισοφάριση με αδράνεια της άμυνας, απόρια ίσως και της πνευματικής κούρασης των παικτών της Ίντερ και σίγουρα σε μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα και της ατομικής ικανότητας των δύο παικτών (Σουάρεζ – Βιδάλ) της Μπαρτσελόνα. 

https://twitter.com/BT_Tape/status/1179495721084473344

Πλέον η Μπαρτσελόνα έχει πάρει τα ηνία και έχει φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της, ενώ εμφανίζεται σε αυτό και η διάθεση και κυρίως η – καλώς εννοούμενη – τρέλα του Αρτούρο Βιδάλ. Το κλειδί για τους Καταλανούς ήταν η διάσπαση των αμυντικών γραμμών της Ίντερ, η οποία έγινε με τον Βιδάλ κινούμενο μεταξύ αυτών, μία αλλαγή την οποία πιστώνεται ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Τελικα η ομάδα του Βαλβέρδε κάμπτει την αντίσταση της εξουθενωμένης Ίντερ, η οποία τελικά υπέστη την αντροπή και έχασε το παιχνίδι, και πάλι όμως το ατομικό ταλέντο των παικτών της Μπάρτσα ήταν αυτό που μίλησε. 

https://twitter.com/LionelA53612833/status/1179502670425579520

Σχόλια για Μπαρτσελόνα: Κλασσική Μπαρτσελόνα με Βαλβέρδε στον πάγκο. Μία ομάδα δίχως ένταση και χρώμα στο παιχνίδι της, με τα διοικητικά ζητήματα να υπερκαλύπτουν συνεχώς τον περίγυρο της ομάδας, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστους και τους παίκτες της ομάδας. Στάσιμο το παιχνίδι των Μπλαουγκράνα τα τελευταία δύο χρόνια και ίσως αυτό αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξει.

Σχόλιο για Ιντερ: Έχει ήδη αποκτήσει ταυτότητα ομάδας Κόντε, με 3 κεντρικούς αμυντικούς και ενίοτε 2 μπακ, οι οποίοι όλοι μαζί αμύνονται είτε ως 4άδα είτε ως 5άδα (προσαρμογή ανάλογα με τον αντίπαλο), ενώ επιθετικά προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά των εκάστοτε παικτών του. Είχε σχέδιο, και πήγε το πλάνο του σε μεγάλο βαθμό πολύ καλά. Από το 60ο λεπτό και έπειτα όμως, λόγω πίεσης του αντιπάλου και κούρασης των δικών της παικτών, άρχισε η κατάρρευση της Ίντερ και όπως ήταν λογικό, ήρθε η ώρα να ξεφουσκώσει και σε ένα παιχνίδι.

Τακτικο στοιχειο 1: Η αλλαγή του Βιδάλ, έφερε διάθεση στο παιχνίδι της Μπάρσα. Μαζί με αυτή ήρθε και η εντολή για κίνηση στην πλάτη των Κεντρικών μέσων της Ίντερ όταν εκείνοι βρίσκονταν σε φάση άμυνας, κάτι που έκανε όλη τη διαφορά τακτικά για τους Καταλανούς. Μόλις προστέθηκε και ο Ντεμπελέ, η άμυνα της Ίντερ άρχισε να αποδιοργανώνεται ολοκληρωτικά.

Τακτικο στοιχειο 2:  Όπως αναφέρθηκε και πριν, η αμυντική λειτουργία της Inter. Η ομάδα του Κόντε άλλαζε διαρκώς την διάταξή της, προσαρμοζώμενη στο παιχνίδι του αντιπάλου.