Όταν η ποιότητα κερδίζει την ψυχή

ολυμπιακός μπάγερν ανάλυση

Δεν νομίζω ότι μπορεί να αντικατοπτριστεί καλύτερα η εικόνα του ματς από την φράση του τίτλου. Ο Ολυμπιακός είχε πλάνο, είχε ψυχή, είχε τη ψυχραιμία και τα ψυχικά αποθέματα να μην τα παρατήσει ποτέ μέσα στο ματς όμως η κλάση του Λεβαντόφσκι κυρίως και το σούπερ σου του Τολισό στέρησαν στους ερυθρόλευκους ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς χωρίς εκπλήξεις και δεδομένης της απουσίας του κομβικού Βαλμπουενά, ο Μαρτίνς γύρισε το σύστημα σε 4-3-3 με τον Μάντι Καμαρά να παίρνει φανέλα βασικού ενώ ο Ελ Αραμπί άφησε στον πάγκο τον Γκερέρο. Η Μπάγερν ήρθε στο Φάληρο με 5ο διαφορετικό αμυντικό δίδυμο για φέτος! Ο σοβαρός τραυματισμός του Ζίλε ανάγκασε τον Κόβατς να παίξει με αλχημείες βάζοντας τους Παβάρντ και Ερνάντεζ, δύο παίκτες που είναι κατά βάση ακραία μπακ στο κέντρο της άμυνας.

Η έναρξη του παιχνιδιού πήγε όπως ακριβώς περίμενε ο Μαρτίνς: παραχώρηση της κατοχής στη Μπάγερν με καλό και συντονισμένο pressing από τα τρία χαφ του ώστε να βγαίνει μπροστά με προϋποθέσεις ο Ολυμπιακός. Μασούρας και Ποντένσε έπαιρναν τις επιθετικές πρωτοβουλίες ελλείψει Βαλμπουενά κι η συνεργασία τους έφερε το γκολ για τον Ολυμπιακό στο 23′. Ο Πορτογάλος άλλαξε καταπληκτικά παιχνίδι περνόντας στον Μασούρα που σχεδόν χωρίς να δει το overlap του Τσιμίκα πάσαρε την κατάλληλη στιγμή. Ο ταλαντούχος αριστερός μπακ έβγαλε μία από τις σέντρες-ξυραφιές του, ο Ελ Αραμπί πήδηξε αποφασιστικά στον αέρα και νίκησε τον Νόιερ πάνω στη γραμμή. Η τεχνολογία της γραμμής γκολ έδειξε ένα γράφημα όπου η μπάλα έχει περάσει ολόκληρη τη γραμμή, πραγματικά για χιλιοστά. Θύμισε το περσινό Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ, μόνο που αυτή τη φορά το γκολ κατακυρώθηκε. Ο Ολυμπιακός “πάτησε” πάνω στο γκολ του και προσπάθησε να κυκλοφορήσει αυτός την μπάλα για να κρατήσει την Μπάγερν εκτός της περιοχής του. Ωστόσο, την πάτησε στο 34′ όταν σε μια φάση διαρκείας ο Λεβαντόφσκι πήρε το ριμπάουντ από το σουτ του Μίλερ κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 1-1 και τον Ολυμπιακό να σκέφτεται τι θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα για να μην επιτρέψει την ισοφάριση.

Ο Κόβατς έκανε την κίνηση του άμεσα με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου βγάζοντας τον “βαρύ” Χάβι Μαρτίνεζ και περνώντας στο ματς τον Τολισό. Την κίνηση του όμως έκανε κι ο Μασούρας, του οποίου η κεφαλιά ξύρισε την συμβολή των δοκών στα πρώτα δευτερόλεπτα του δεύτερου μέρους. Ο Ολυμπιακός είχε τη διάθεση να πιέσει, ήταν όμως η Μπάγερν αυτή που βρήκε το δεύτερο γκολ στο 62′. Μετά από αναμπουμπούλα στην περιοχή που προκλήθηκε από εκτέλεση κόρνερ των Βαυαρών, ο Λεβαντόφκσι βρέθηκε πάλι στο κατάλληλο μέρος την κατάληλη στιγμή και με προβολή νίκησε τον Σα, σε μια φάση πάντως που υπάρχει υποψία οφσάιντ. Ο Μαρτίνς κατάλαβε πως είχε έρθει η ώρα να ρισκάρει και πέρασε στο ματς το Μάξι Λοβέρα αντί του Μπουχαλάκη και τον τοποθετησε πίσω από τον φορ στο κλασικό 4-2-3-1 του. Ήταν όμως η Μπάγερν αυτή που και πάλι σκόραρε εκμεταλλευόμενη την ποιότητα της. Ο Μίλερ έκλεψε την μπάλα από τον Μασούρα έξω από την περιοχή και πάσαρε στον Κουτίνιο που δημιούργησε ρήγμα στην περιοχή αλλά το σουτ που δοκίμασε κόντραρε στον Σεμέντο. Στην επαναφορά της μπάλας όμως ο Τολισό “έπιασε” το τέλειο σουτ αφήνωντας το Σα ανήμπορο να αντιδράσει σε ένα γκολ που θύμισε το γκολ του Λούκας Μόουρα στο “Καραϊασκάκης” στην πρεμιέρα της διοργάνωσης. Εκεί που έμοιαζαν όμως όλα τελειωμένα ήρθε ο Γκιγιέρμε με ένα τρελόσουτο έξω από την περιοχή το οποίο βρήκε σε αντίπαλο κι όπως ακριβώς πέρυσι με την Μίλαν κατέληξε στα δίχτυα της αντιπάλου. Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Μπάγερν λαχτάρησε κι αναγκάστηκε να αμυνθεί μαζικά για να μην δεχτεί την ισοφάριση. Ο Ποντένσε είχε μια καταπληκτική ενέργεια, η οποία όμως σταμάτησε πάνω στο Νόιερ και ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να αποφύγει την ήττα. Έτσι, τελείωσε στον 11ο αγώνα το εντός έδρας αήττητο του Μαρτίνς στην Ευρώπη κι ο Ολυμπιακός παρέμεινε τελευταίος στη βαθμολογία του ομίλου του.

Υ.Γ.: Ποιος να το έλεγε στους ερυθρόλευκους ότι θα είχαν τόσο γεμάτες εμφανίσεις απέναντι σε Τότεναμ και Μπάγερν στον πρώτο γύρο αλλά πρακτικά είναι αν όχι εκτός πρόκρισης, σίγουρα πολύ μακριά από αυτήν. Η “αυτοκτονία” στο Βελιγράδι κοστίζει πολύ στους Πειραιώτες που θα μπορούσαν να μιλούν με άλλους όρους τώρα αν είχαν κρατήσει τη νίκη εκεί. Πλέον ακόμη κι η συνέχεια στο Europa League έχει δυσκολέψει.

Υ.Γ.1: Πραγματικά έχει κουράσει αυτή η ατυχία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη όταν παίζουν με τέτοιου επιπέδου αντιπάλους. Συνήθως τα γκολ που βρίσκουν τα μεγαθήρια είναι όπως τα 2/3 σημερινά: καραμπόλες, κόντρες και γενικά φθηνά γκολ. Αλλά έτσι είναι η ποιότητα αυτών των αντιπάλων. Λίγο να ολιγωρήσεις θα σε “σκοτώσουν”. Αλλιώς δεν θα έπαιζαν εκεί που παίζουν ποδοσφαιριστές σαν τον Λεβαντόφσκι.

Υ.Γ.2: Για τα καφριλίκια που προηγήθηκαν στο ματς της Youth League τι να πεις; Τα είπαν όλα οι ποδοσφαιριστές, στο βίντεο που κοινοποιήσαμε από το Rabona.

Υ.Γ.3: Στη προχθεσινή προπόνηση της Μπάγερν ο Κορεντίν Τολισό βρέθηκε ξαφνικά στο έδαφος, βάζοντας το χέρι στο στήθος του. Υπήρξαν φόβοι πως ο Γάλλος έπαθε ανακοπή καρδιάς αλλά τελικά ήταν μια απλή αδιαθεσία. Γι’ αυτό είδαμε τόσο έξαλλους πανηγυρισμούς στο γκολ του από τους συμπαίκτες του που λίγα 24ωρα νωρίτερα είχαν κοψοχολιαστεί!

Υ.Γ.4: Δυσκολεύει πολύ η συνέχεια για τον Ολυμπιακό. Δύο σερί εκτός έδρας ματς σε Μόναχο και Λονδίνο, την ώρα που ο Ερυθρός Αστέρας θα έχει δύο σερί εντός. Αν βρουν βαθμούς σε αυτά οι Σέρβοι και παράλληλα οι ερυθρόλευκοι μείνουν άποντοι, θα μετατραπεί η τελευταία αγωνιστική σε τυπική διαδικασία. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.