Το απόλυτο τίποτα στο Μόναχο…

μπάγερν ολυμπιακός

Βλέποντας τον αγώνα του Ολυμπιακού αισθάνθηκα όπως σε μια ανούσια Σαββατιάτικη έξοδο. Από αυτές που βγαίνεις με την παρέα σου, θα πας στο ίδιο στέκι, θα δεις τις ίδιες φάτσες, θα αναλύσεις τα ίδια θέματα και γυρνώντας σπίτι έχοντας κάνει και λίγο κεφάλι από το ποτό θα αναρωτιέσαι γιατί βγήκες εξαρχής; Γιατί δέχθηκες να χαλαλίσεις έτσι ένα βράδυ που ήξερες με μαθηματική ακρίβεια πως θα εξελιχθεί; Μερικές φορές ίσως γιατί δεν μπορούσες να κάνεις κάτι καλύτερο. Κάπως έτσι πρέπει να ένιωσε συνολικά η ομάδα αλλά και οι οπαδοί του Ολυμπιακού απόψε. Πόσες και πόσες φορές στο ίδιο έργο θεατές, με την ομάδα να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις του εκάστοτε μεγαθηρίου που βαριέται να παίξει στην έδρα του και καταφέρνει στο ρελαντί και με μπλαζέ υφάκι να κατακτά άνετα την νίκη. 

Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν με την γνωστή συνταγή που τους έχει φέρει τα επιτυχημένα αποτελέσματα απλώς αντί του ανέτοιμου Βαλμπουενά, ο Μαρτίνς προτίμησε να πάει σε τριάδα στα χαφ όπως είδαμε στα τελευταία ματς με ΑΕΚ και Ξάνθη. Υπήρξε και μια έκπληξη σε πρόσωπο καθώς προτίμησε τον Ραντζέλοβιτς αντί του Μασούρα. Ο Πορτογάλος τεχνικός πόνταρε στην άγνοια κινδύνου και τον ενθουσιασμό του νεαρού Σέρβου αλλά πως να σου αποδώσει κι αυτός όταν έχει να πάρει σοβαρά λεπτά συμμετοχής από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό;

Από την άλλη η Μπάγερν μετά την πεντάρα στο πρωτάθλημα και την αναμενόμενη αλλαγή στη τεχνική ηγεσία που στην ουσία είχε δρομολογηθεί καιρό τώρα, προσέγγισε το ματς προσεχτικά. Ο υπηρεσιακός Φλικ δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι ήθελε να δώσει ευκαιρίες σε παίκτες αλλά και να δώσει χρόνο σε ένα σχήμα που θα ξεκινήσει και στο ντέρμπι του Σαββάτου με την Ντόρτμουντ. Οι αλχημείες στην άμυνα με τον Αλάμπα σε ρόλο σέντερ μπακ και του νεαρού Ντέιβις σε ρόλο αριστερού μπακ έδιναν ελπίδες στον Ολυμπιακό ότι θα μπορούσε να χτυπήσει εκεί, οι οποίες όμως αποδείχθηκαν φρούδες.

Οι Βαυαροί πήραν την κατοχή από την αρχή του αγώνα χωρίς όμως να έχουν διάθεση να πνιξουν τους ερυθρόλευκους και να σκοράρουν με το καλησπέρα σας. Πίεζαν σωστά, φέρνοντας συνέχεια μεθοδικά την μπάλα στην περιοχή του συγκινητικού απόψε Ζοσέ Σα, ο οποίος όμως ήταν κέρβερος. Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να απειλήσει στην ουσία μια φορά μόνο στο 16’ κι αυτή δεν προήλθε από δική του οργανωμένη προσπάθεια αλλά από ένα λάθος του Αλάμπα. Ο Γκερέρο το εκμεταλλεύτηκε, έστρωσε στον Ραντζέλοβιτς με τακουνάκι κι ο Σέρβος έστειλε την μπάλα λίγο άουτ. Αυτό ήταν! Ο Ολυμπιακός ούτε που ξαναδήλωσε την ύπαρξη του σε ολόκληρο τον αγώνα. Η Μπάγερν σπατάλησε σημαντικές ευκαιρίες ενώ είχε και δοκάρι σε κεφαλιά του Παβάρ λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μια από τα ίδια. Ο Ολυμπιακός ήταν ανύπαρκτος στο γήπεδο, δεν μπορούσε με τίποτα να κυκλοφορήσει την μπάλα ενώ έκανε και πάρα πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις του. Η Μπάγερν με το γνωστό πλάνο της σφυροκοπούσε βγάζοντας υπεραριθμίες από τα πλάγια κι αν δεν ήταν ο Σα κι εκ νέου το δοκάρι στο 50’ το κοντέρ θα μετρούσε πολλά. Εν τέλει σε μια τέτοια πλαγιοκόπηση στο 69’ ο Κομάν βρήκε σωστά τον Λεβαντόφσκι, που ήταν γενικά ξεκομμένος από τους συμπαίκτες του κι ο απίστευτος Πολωνός σκόραρε για 15ο σερί ματς σε Πρωτάθλημα και Champions League! Φέτος έχει κάνει διάλειμμα από τα αντίπαλα δίχτυα μόνο στο Κύπελλο Γερμανίας και στα προκριματικά του Euro 2020 με την εθνική του. Οι αλλαγές του Μαρτίνς, αν και επιθετικογενείς δεν άλλαξαν τίποτα απολύτως. Ο Μασούρας το πάλεψε αλλά χάθηκε στη γενική μετριότητα, ο Βαλμπουενά δεν ήταν έτοιμος ακόμα για τέτοιας έντασης ματς ενώ ο Ελ Αραμπί χρησιμοποιήθηκε ως δεξί εξτρέμ και στην ουσία αχρηστεύτηκε. Τίποτα δεν έδειχνε πως ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να φτάσει στην ισοφάριση, αντίθετα το δεύτερο γκολ της Μπάγερν ψηνόταν, κι ήρθε στο 89’ στην πρώτη επαφή του Πέρισιτς, που είχε περάσει ως αλλαγή. Η όλη φάση είναι ενδεικτική της εικόνας του Ολυμπιακού στο ματς, με δύο παίκτες του να μην μπορούν να συνεννοηθούν στο χώρο του κέντρου και να κάνουν δώρο στην Μπάγερν την αντεπίθεση.

Στο Βελιγράδι, ευτυχώς για τους ερυθρόλευκους, η Τότεναμ παρουσιάστηκε αντάξια της περίστασης και χάρη στο εύκολο πέρασμα από το “Μαρακανά” κρατάει τον Ολυμπιακό μέσα στο κυνήγι της τρίτης θέσης. 

Υ.Γ.: Αόσμη, άχαρη, άδιάφορη, συμπληρώστε εσείς όποιο στερητικό επίθετο θέλετε για να χαρακτηρίσετε την εμφάνιση του Ολυμπιακού. Α και άχρωμη σαν την γκρι φανέλα του. Που ακριβώς ήταν εξαφανισμένος ο θαρραλέος και ποιοτικός Ολυμπιακός του πρώτου ματς στον Πειραιά;

Υ.Γ.1: Ο κόουτς Μαρτίνς πόνταρε πάνω στον Ραντζέλοβιτς υπερεκτιμώντας τις ικανότητες του μικρού Σέρβου και δεν δικαιώθηκε. Στο δεύτερο ημίχρονο όλες οι αλλαγές του έπαιξαν εκτός θέσης για αδιευκρίνιστο λόγο. Δεκάρι ο Μασούρας, αριστερό εξτρέμ ο Βαλμπουενά, δεξί εξτρέμ ο Ελ Αραμπί. Αν έιχε 1% πιθανότητα για να φτάσει με αξιώσεις στην περιοχή της Μπάγερν ο Ολυμπιακός, αυτο το αλαλούμ που επέφερε ο κόουτς τις κατέστρεψε.

Υ.Γ.2: Μόνο οι Σα και Τσιμίκας στάθηκαν όπως έπρεπε. Με 2/14 παίκτες σε καλή βραδιά απέναντι στη Μπάγερν πρέπει να νιώθεις τυχερός που σταμάτησε στα 2 τέρματα!

Υ.Γ.3: Μια από τα ίδια με το 2015 με τη διαφορά ότι τότε οι Βαυαροί ήταν σε καλή κατάσταση και κέρδιζαν με 3-0 από το 20’. Ο Ολυμπιακός όμως όπως και τότε ήταν και πάλι αναιμικός και δεν έβγαλε αντίδραση. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια κάνει εξαιρετικές επιλογές σε τερματοφύλακες (Ρομπέρτο,Σα) και τον σώζουν σε τέτοια βράδια.

Υ.Γ.4: 65%-35% κατοχή μπάλας, 27-3 τελικές προσπάθειες, 10-0 σουτ στο στόχο, 14-1 κόρνερ, 713-337 πάσες, 0-8 επεμβάσεις τερματοφύλακα. Θέλετε κι άλλα;

Υ.Γ.5: Έχω την διάισθηση πως στο Λονδίνο η εικόνα του Ολυμπιακού δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή και μας περιμένει ματσάρα!