Η Newcastle έχει Toon Army και στην Ελλάδα!

Η Newcastle έχει Toon Army και στην Ελλάδα!

Η Newcastle United είναι μια παραδοσιακή δύναμη του βρετανικού ποδοσφαίρου. Με 4 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 1 Κύπελλο Εκθέσεων στην κατοχή της (έστω κι αν τα περισσότερα από αυτά κατακτήθηκαν προπολεμικά) δεν θα μπορούσε να μην θεωρείται ως τέτοια. Όμως , Newcastle United δεν γίνεσαι τους τίτλους. Είναι αυτή η τρέλα των ντόπιων που στηρίζουν αποκλειστικά την ομάδα της πόλης; Είναι το ασπρόμαυρο χρώμα που συμπαθούν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και της Γιουβέντους; Είναι η αίγλη των παικταράδων που έχουν περάσει από την ομάδα, παίκτες όπως οι Alan Shearer, Kevin Keegan, Paul Gascoigne, David Ginola ή Gary Speed; Είναι ο κινηματογραφικός παικταράς Santiago Muñez του Goal; Είναι η τρελή ατμόσφαιρα του St James Park; Ή μήπως όλα αυτά μαζί; Είναι άραγε τυχαίο πως ο σύλλογος έχει φίλους σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα; Μιλήσαμε, με τον πρόεδρο των Newcastle United Hellenic Supporters, Δημήτρη Μήττα, για να πάρουμε τις απαντήσεις αλλά και για να μάθουμε για τη δικιά τους πορεία σαν ελληνικό fan club! Τόπος συνάντησης η γνωστή “ποδοσφαιροπάμπ” της Πάνορμου, το Wee Drum, κι αφορμή το ματς των Magpies με τους Wolves που έληξε ισόπαλο 1-1!

Πότε ιδρύθηκε το fan club;

Ήταν θυμάμαι Μάρτιος του 2012 έπαιζε η Newcastle με την Chelsea, ένα τρομερό ματς με δύο γκολ του Papiss Cisse και γενικά μια τρομερή χρονιά που η ομάδα τερμάτισε 5η! Σε αυτό το ματς έγινε η πρώτη μάζωξη, στην οποία εγώ έλειπα βέβαια λόγω στρατού. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς προχωρήσαμε σε δημιουργία καταστατικού ώστε να αναγνωριστούμε επίσημα. Θα σου πω κι ένα απίθανο που συνέβη τότε: εκδίδεται το καταστατικό και μετά από δέκα μέρες κληρωνόμαστε στο Europa League με τον Ατρόμητο!

Δηλαδή στην πρώτη σας χρονιά, τερματίζετε 5οι και βλέπετε την Newcastle από κοντά στο Περιστέρι! Αυτά είναι τα ωραία!

Ακριβώς! Κάνουμε που λες την πρώτη μας επαφή με τη διοίκηση του συλλόγου ώστε να ζητήσουμε εισιτήρια, όμως η διοίκηση φοβούμενη για φασαρίες με τους οπαδούς του Ατρόμητου δεν μας δίνει! Παρ’όλα αυτά εμείς αγοράσαμε κανονικά εισιτήρια και πήγαμε και κάτσαμε με τους οπαδούς της Newcastle. Στο τέλος του ματς γίνεται ένα απίστευτο σκηνικό: ο τότε προπονητής Alan Pardew πλησιάζει την κερκίδα και μας πετάει τρεις φανέλες παικτών. Ε, την μία την έπιασα εγω! Ήταν του Danny Simpson! Στις δέκα μέρες ύπαρξης του συλλόγου δηλαδή, είχαμε δει ματς από κοντά κι είχαμε επίσημη φανέλα από τα χέρια του προπονητή! 

Η Newcastle έχει Toon Army και στην Ελλάδα!

Απίθανα πράγματα! Έχετε κάποιο χώρο που συναντιέστε όλα αυτά τα χρόνια σαν fan club;

Ξεκινήσαμε από εδώ, την παμπ Wee Drum (σ.σ. σημείο συνάντησης μας για τη συνέντευξη) στην Πανόρμου και μετά από ένα χρόνο νοικιάσαμε χώρο στο Νέο Ηράκλειο, όπου καθίσαμε περίπου 1,5 χρόνο. Εκεί κάναμε και μια όμορφη εκδήλωση με καλεσμένους τον Νταμπίζα και τον Mehdi Abeid, που έχουν περάσει από την ομάδα. Μας έδιωξαν από εκεί γιατί ήμασταν φασαριόζοι, φωνάζαμε πολύ στα γκολ! Τον περισσότερο κόσμο τον είχαμε μαζέψει στο κλασικό ντέρμπι με την Σάντερλαντ. Τότε, 45 άτομα ήρθαν να δουν το παιχνίδι, που δυστυχώς χάσαμε 0-3. Εδώ να σου πω ότι έχουμε κάνει και κοινό event με το αντίστοιχο ελληνικό fan club της Sunderland για να δείξουμε ότι το ποδόσφαιρο ενώνει! Ήταν βέβαια λίγο άβολο όταν μας έβαλαν γκολ και πανηγύριζαν (γέλια). Επιστρέψαμε στη Wee Drum κάνοντας κι ένα ενδιάμεσο πέρασμα από Αμπελόκηπους για ένα χρόνο αλλά το ενοίκιο ήταν ακριβό. Οπότε Πανόρμου και βλέπουμε!

Ποιος είναι ο μέσος όρος προσέλευσης στις συναντήσεις σας; Τον έχουν ρίξει οι εξελίξεις στην ομάδα με την γνωστή κατάσταση με τον μεγαλομέτοχο Ashley;

Τα πρώτα χρόνια είχαμε σταθερά 20-25 άτομα που μαζεύονταν, κάναμε εκδηλώσεις, κοπή της πίτας ενώ υπάρχει και κόσμος που ασχολείται αρκετά και στη Θεσσαλονίκη οπότε κάνουμε κάποια κοινά event. Τον τελευταίο χρόνο δυστυχώς έχουμε πέσει στους 10 κι είναι αυτό που είπες ότι δεν βοηθάει καθόλου κι η ομάδα βρισκόμενη συνέχεια να παλεύει για την παραμονή. Το έχει κι ο Έλληνας στο αίμα του, είναι οπαδός της νίκης, στηρίζει μόνο όταν πηγαίνει καλά η ομάδα του. 

Τώρα για τον Ashley ανοίγεις πολύ μεγάλη κουβέντα. Είναι ένας ιδιοκτήτης με πολλά κακά, μην γελιόμαστε αλλά πάντα υπάρχει και το χειρότερο δηλαδή να μείνει η ομάδα χωρίς μεγαλομέτοχο. Κατά καιρούς έχει κάνει προσπάθειες, είδαμε φέτος έφερε τον Joelinton, τον Saint-Maximin ακόμα και τον Andy Caroll, ένα παιδί της πόλης, αλλά ναι ισχύει ότι σε γενικές γραμμές δύσκολα βάζει το χέρι στην τσέπη. Χρειάζεται αλλαγή στη διοίκηση είναι η αλήθεια, αλλά ο ιδιοκτήτης  έχει βολευτεί με την κατάσταση και μέσω της Newcastle, εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς του σκοπούς.

Η Newcastle έχει Toon Army και στην Ελλάδα!

Γιατί Newcastle; Μήπως διάλεξες την ομάδα όταν βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία Goal ;

Χαχα όχι, στήριζα πιο πριν από την ταινία αλλά πολλοί πιτσιρικάδες έγιναν Newcastle λόγω του Goal. Εγώ έγινα την δεκαετία του 90’ όταν ο ξάδερφος μου, μου έφερε μια φανέλα της ομάδας, την εποχή που μεσουρανούσε με Άλαν Σίρερ, προπονητή Μπόμπι Ρόμπσον και την ομάδα στα σαλόνια του Champions League και να παλεύει στα ίσα με την Manchester United για τον τίτλο. Η εποχή του ίντερνετ έφερε την ομάδα πιο κοντά, όταν κατάλαβα ότι μπορώ να βλέπω όλους τους αγώνες της ομάδας σε live streaming. Την τελευταία δεκαετία παίζει να έχω χάσει 9-10 ματς συνολικά, θα πρέπει να συμβαίνει κάτι συνταρακτικό για να μην συντονιστώ σε ματς της Newcastle. 

Από ταξίδια τι έχει κάνει ο σύλλογος σας; Για πείτε μας εμπειρίες!

Το πρώτο ταξίδι στην πόλη του Newcastle ήταν το 2015 απέναντι στη Swansea, σε ένα ματς που δυστυχώς χάσαμε με 3-2. Ακολούθησε το πρώτο μας ντέρμπι με την Sunderland και ένα ακόμα με την Barnsley, που ήταν για την  τελευταία αγωνιστική της Championship τη σεζόν 2016-17. Με νίκη τερματίζαμε δεύτεροι και επιστρέφαμε πανηγυρικά στην Premier League ενώ αν βοηθούσε κι η Aston Vila απέναντι στην Brighton παίρναμε και το πρωτάθλημα! Κι έτσι έγινε! Εμείς καθαρίσαμε το δικό μας ματς με 3-0 και στο Birmingham η Vila αποσπούσε ισοπαλία από την Brighton με γκολ του αρχηγού της, Jack Graelish στο 89’ κι ενώ έπαιζε με 10 παίκτες στο τελευταίο ημίωρο του αγώνα. Στο St James Park, εμείς ήμασταν σε παράνοια μέχρι τη λήξη του ματς, έφεραν με ελικόπτερο το τρόπαιο και πανηγυρίζαμε σαν τρελοί! Προσωπικά, έχω πάει και σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο τη Southampton στο St Mary’s που έληξε 2-2 για το περσινό πρωτάθλημα.

Η Newcastle έχει Toon Army και στην Ελλάδα!

Ο Δημήτρης έξω από το St Mary’s, το γήπεδο της Southampton, σε εκτός έδρας αγώνα της Newcastle!

Έχετε συναντηθεί με παίκτες, προπονητές ή και ενδεχομένως παλιές δόξες της ομάδας;

Όπως είπα και νωρίτερα έχουμε κάνει κοπή πίτας με καλεσμένους τον Νίκο Νταμπίζα και τον Mehdi Abeid, τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού. Επίσης, σε συνεργασία με το αντίστοιχο fan club της Βουλγαρίας είχαμε κανονίσει συνάντηση με τον Obertan, που τότε έπαιζε στη Levski Sofia. Δεν μας έχει κάτσει και κανένας πρώην παίκτης της Newcastle να έρθει στην Ελλάδα.

Η Newcastle έχει Toon Army και στην Ελλάδα!

Ποια στοιχεία θεωρείς ότι έχει η Newcastle και μπορεί να τραβήξει κάποιον να την υποστηρίξει στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα;

Όπως είπα, οι της γενιάς μου γίναμε Newcastle επί Shearer και Robson, λόγω των απίστευτων αυτών προσωπικοτήτων. Πολύς κόσμος επηρεάστηκε από την ταινία Goal που λέγαμε νωρίτερα και θέλησε να γνωρίσει καλύτερα την ομάδα ενώ δεν είναι τυχαίο πως η Θεσσαλονίκη έχει αρκετούς οπαδούς του ΠΑΟΚ, που είναι ταυτόχρονα και Newcastle γιατί γουστάρουν τα ασπρόμαυρα. Επίσης, θεωρώ πως ο αγγλικός Βορράς έχει μια αίγλη, μια ατμόσφαιρα που αναδύει και ελκύει τους ποδοσφαιρόφιλους. Τέλος, το ελληνικό κοινό μπόρεσε να την δει από κοντά κάποιες φορές καθώς έχει παίξει με Πανιώνιο και Ολυμπιακό την ίδια σεζόν (2004-05) κι αργότερα με Ατρόμητο (2012-13). Ξέχασα να σου πω ότι είχα πάει και στο ματς της Νέας Σμύρνης που είχαμε κερδίσει 1-0.

Πες μας λίγο για την πόλη του Newcastle. Τι αποκόμισες από τα ταξίδια σου εκεί;

Αρχικά, είναι ο ορισμός του ΜΙΑ ΠΟΛΗ, ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ. Δεν υπάρχει ντόπιος που να υποστηρίζει κάποια άλλη ομάδα. Την ημέρα του αγώνα, η πόλη ζει κι αναπνέει για το ματς, ανεξαρτήτως του αντιπάλου. Ειδικά αν η αντίπαλος αυτή είναι η Sunderland (γέλια). Ίσως, έχει τις περισσότερες μπυραρίες σε όλη την Αγγλία, 110 τον αριθμό, με σημαντικότερη τη “Strawberry” που είναι δίπλα από το γήπεδο. Η παμπ αυτή είναι κάτι σαν μικρό μουσείο της ομάδας, με απίστευτα κάδρα, φανέλες και γενικά αναμνηστικά Newcastle να την διακοσμούν. Η πόλη είναι όμορφη, με τα υπέροχα πάρκα της και την έξαλλη νυχτερινή ζωή των Geordies, των νέων της περιοχής.

Εδώ θέλω να πω κατι: ωραία τα εντός έδρας στο St James Park αλλά ένα εκτός έδρας έχει άλλη φάση σαν οπαδός. Πας την εκδρομή σου μαζί με άλλους 3-4 χιλιάδες οπαδούς, κάνετε όλοι μαζί την βόλτα σας στα κεντρικά σημεία της πόλης και φωνάζετε συνθήματα μέσα κι έξω από το γήπεδο. Θα ήθελα να κλείσουμε με αυτό, έτσι με μια προτροπή σε όσους οπαδούς αγγλικών ομάδων έχουν την οικονομική δυνατότητα, να κάνουν ένα τέτοιο εκτός έδρας ταξίδι για την αγαπημένη τους ομάδα. Θα ζήσουν κάτι πρωτόγνωρο!

Η Newcastle έχει Toon Army και στην Ελλάδα!

Οι Έλληνες οπαδοί της Newcastle διαμαρτύρονται στο Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των ελληνικών μαρμάρων του Παρθενώνα!

 Η σελίδα των Newcastle United Hellenic Supporters Club στο Facebook: https://www.facebook.com/newcastlegr/