Όνειρο ήταν και πάει…

τοτεναμ ολυμπιακος

Ματσάρα είδαμε απόψε στο Λονδίνο με 6 γκολ και ένα ακόμη “γαμώτο” του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι ερυθρόλευκοι ταξίδεψαν στην αγγλική πρωτεόυσα κουβαλώντας την γκρίνια της ισοπαλίας με τον ουραγό Πανιώνιο και τον Μαρτίνς να γίνεται στόχος δριμείας κριτικής. Από την άλλη, μια νέα εποχή ξημέρωσε στην Τότεναμ με την απόλυση του “αρχιτέκτονα” της Μαουρίσιο Ποτσετίνο και την έλευση του κυνικού Ζοσέ Μουρίνιο, του ανθρώπου που η διοίκηση των Spurs θεωρεί πως θα της φέρει τίτλους. Το εκτός έδρας ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα με την Γούεστ Χαμ ήταν θετικό καθώς οι “Πετεινοί” επικράτησαν με 3-2. Δεν είδαμε εκπλήξει στις ενδεκάδες των δύο προπονητών. Ο Μουρίνιο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα όλα τα επιθετικά του όπλα (Κέιν, Σον, Λούκας Μόουρα) ενώ στο τέρμα κάθισε ο αναπληρωματικός Γκαζανίγκα λόγω του σοβαρού τραυματισμού του Γιορίς. Ο Μαρτίνς κατέφυγε στη συνταγή του Μονάχου με τις τρεις θέσεις του κέντρου στο 4-3-3 του να καταλαμβάνονται από τα χαφ της ομάδας (Γκιγιέρμε, Καμαρά και Μπουχαλάκη) και τον Βαλμπουενά να μένει εκτός.

Τέτοιο ονειρικό ξεκίνημα δεν ονειρευόταν κανείς στον Ολυμπιακό. Μόλις στο 6′ ο Ελ Αραμπί με μια “κανονιά” έβαλε μπροστά τους ερυθρόλευκους και στο 19′, οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν κόρνερ. Ο Μασούρας εκτέλεσε συρτά, ο Γκιγιέρμε έπιασε ένα εκπληκτικό τακουνάκι κι η μπάλα βρέθηκε δώρο μπροστά στον Ρούμπεν Σεμέντο που για άλλη μια φορά έδειξε ότι είναι από τους αμυντικούς που έχουν το γκολ. Ο Μουρίνιο πανικόβλητος σήκωσε τον Κρίστιαν Έρικσεν και τον πέρασε αλλαγή μόλις στο 28′ στη θέση του Έρικ Ντάιερ. Η κίνηση αυτή πιστώνεται πάντως στον Πορτογάλο ως δείγμα μεγάλου προπονητή καθώς δεν κοίταξε ποτέ τι έγραφε το ρολόι. Όμως, ο Ολυμπιακός τα πήγαινε μια χαρά. Παρά την προσθήκη του Δανού στη μεσαία γραμμή ο Ολυμπιακός διατηρούσε την αυτοκυριαρχία του και μάλιστα μπορούσε να κυκλοφορεί την μπάλα βγάζοντας ωραίους συνδυασμούς. Το “τελειο” ημίχρονο του όδευε προς το “σβήσιμο” του στο 0-2, όταν ο Μεριά με ένα ακόμη λάθος σε σημαντικό αγώνα, χάρισε το πιο εύκολο γκολ της καριέρας του Ντέλε Άλι.

Η Τότεναμ κι ο Μουρίνιο αναθάρρησαν και στο δεύτερο μέρος έγινε γρήγορα αντιληπτό πως είχαν μπει με το “μαχαίρι στα δόντια”. Με την ευγενική χορηγία του διαιτητή που δεν είδε καθαρό φάουλ στον Τσιμίκα αλλά και την σβελτάδα του ball boy της Τότεναμ, οι Spurs βρήκαν τον Ολυμπιακό εντελώς αποδιοργανωμένο στα μετόπισθεν μετά από εκτέλεση πλαγίου κι ο Χάρι Κέιν δεν έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει με πλασέ.

Ο Ολυμπιακός πάντως δεν κατέρρευσε και συνέχιζε να αντιμετωπίζει το παιχνίδι με θάρρος, προσπαθώντας να βγάλει τις κλασικές του συνεργασίες στα πλάγια με τον Τσιμίκα να βγαίνει συνεχώς στην πλάτη του Μασούρα και να βγάζει “ξυραφιές”, χωρίς όμως να μπορεί να τις εκμεταλλευτεί ο Ελ Αραμπί. Η Τότεναμ άρχιζε να πιέζει και στο 73′ πέτυχε ένα τυχερό γκολ με τον Οριέρ να βρίσκει την μπάλα στο βηματισμό του μετά από παράλληλη σέντρα στην περιοχή του Ολυμπιακού.  Λίγα λεπτά αργότερα ο Κέιν εξέθεσε για μια ακόμη φορά την αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού σκοράροντας από την “καρδιά” της άμυνας των ερυθρόλευκων μετά από εκτέλεση φάουλ του Έρικσεν. Κάπου εκεί τελείωσαν τα πάντα καθώς οι αλλαγές (Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς, Γκερέρο) του Μαρτίνς ήταν απλά “διακοσμητικές” στο ματς.

Από χίλια κύματα πέρασε το εντός έδρας αλλά και ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Μουρίνιο με την Τότεναμ, ο οποίος πάντως έχει ένα instant classic αγώνα για να προσθέσει στην συλλογή του. Ο Ολυμπιακός άγγιξε φευγαλέα τη φάση των “16” αλλά τελικά θα συμβιβαστεί με την αρχική πρόβλεψη για την πορεία του στον όμιλο που δεν έιναι άλλη από τη διεκδίκηση της 3ης θέσης. Όνειρο ήταν και πάει…

Υ.Γ.: Σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται να διαθέτεις αμυντικούς-βράχους στην άμυνα κι ασφαλώς ο Γιασίν Μεριά δεν είναι τέτοιος. Ο Τυνήσιος έκανε ένα πέναλτι-δώρο στον Κέιν την πρώτη αγωνιστική, τραγική απομάκρυνση στο Βελιγράδι που έφερε την ισοφάριση του Ερυθρού Αστέρα ενώ στο καπάκι χάνει απίστευτη ευκαιρία σε κενή εστία και φυσικά το ανεκδιήγητο τσαφ απόψε. Πιθανώς δύο βαθμοί λοιπόν στην πρεμιέρα, σίγουρα τρεις στο Βελιγράδι κι ίσως απόψε να είχαμε δει άλλη ιστορία εάν δεν έκανε το λάθος αυτό. Καλό θα είναι για τον Ολυμπιακό να λύσει αυτό το πρόβλημα είτε εσωτερικά (δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι ο Σισέ) είτε με μια μεταγραφή τον Ιανουάριο.

Υ.Γ.1: Το σημείο που έρχεται το τραγικό λάθος του Μεριά, ουσιαστικά αλλάζει όλη την εικόνα του αγώνα. Με το 2-0 να γίνεται 2-1 στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ο αντίπαλος ξέρει πως του αρκεί μια φάση νωρίς στο δεύτερο μέρος για να ξεκινήσει το ματς από την αρχή όπως κι έγινε. Αν ο Τυνήσιος έδιωχνε σταθερά την μπάλα εκεί, στέλνει τους γηπεδούχους στα αποδυτήρια απογοητευμένους, τον Μουρίνιο μέσα στα νεύρα και το κοινό να νιώθει ότι η ομάδα έχει να ανέβει ένα βουνό. Στην ουσία στο λάθος του Μεριά το 2-2 είχε γίνει ήδη…

Y.Γ.2: Σε 2 από τα 4 ματς του με Τότεναμ και Μπάγερν, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο σκορ και μάλιστα απόψε με 2-0 αλλά απέναντι σε αυτούς τους αντιπάλους μετράει η διάρκεια. Εάν προσθέσει κανείς και το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα αλλά και τα εγχώρια ματς με Παναθηναϊκό και Πανιώνιο, θα βγάλει το συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός έχει σημαντικό πρόβλημα στη διαχείριση του προβαδίσματος στο σκορ.

Υ.Γ.3: Σημαντική απόσταση της Μπάγερν και της Τότεναμ από τον Ολυμπιακό, χαώδης από τον Ερυθρό Αστέρα. Οι Βαυαροί έκαναν απόψε τη “δουλειά” για τον Ολυμπιακό και τον κράτησαν ζωντανό στη μάχη του Europa League. Έξι γκολ σε μια έδρα που υποτίθεται χαρακτηρίζεται καμίνι δεν θυμάμαι ποτέ στην ιστορία της διοργάνωσης. Οι Σέρβοι “μάζεψαν” συνολικά 18 γκολ από τις δύο ισχυρές του ομίλου χωρίς να βάλουν ούτε ένα! Από την άλλη, ο Ολυμπιακός “χτυπιέται” για 3 από τα 4 ματς που θα μπορούσε να είχε πάρει περισσότερα από όσα τελικά απεικονίζει ο βαθμολογικός πίνακας αυτή τη στιγμή. Πραγματικό έγκλημα η ήττα στο Βελιγράδι, θα γίνει ακόμα χειρότερο εάν ο Ολυμπιακός δεν κερδίσει την τελευταία αγωνιστική στον Πειραιά τους Σέρβους, ώστε να συνεχίσει αυτός στο Europa League.