Ιστορίες των Βίκινγκς: “Το θαύμα της Μαδρίτης”

Ιστορίες των Βίκινγκς: "Το θαύμα της Μαδρίτης"

Το Οντένσε είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας μετά την πρωτεύουσα Κοπεγχάγη και το Άαρχους και μπορεί να την γνωρίζετε για δύο λόγους: Πρώτον εκεί γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος συγγραφέας παραμυθιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και δεύτερον για τη ποδοσφαιρική της ομάδα, Odense Boldklub ή εν συντομία ΟΒ. Το ημερολόγιο έγραφε 6 Δεκεμβρίου του 1994 όταν η μοίρα αποφάσισε να ενώσει τα δύο αυτά στοιχεία του Οντένσε, το παραμύθι και το ποδόσφαιρο, σε ένα μέρος που θαύματα συμβαίνουν συχνά, απλά είναι συνήθως για την γηπεδούχο ομάδα, το “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”.

Τη σεζόν 1994-95 η Οντένσε συμμετέχει στο τότε Europa League, που ονομαζόταν ακόμα Κύπελλο UEFA. Οι φιλοδοξίες δεν ήταν υψηλές για τη δανική ομάδα καθώς ποτέ δεν είχε φτάσει πιο μακριά από τον πρώτο γύρο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ωστόσο, το εμπόδιο της Φλόρα Ταλίν στον προκριματικό γύρο ήταν πολύ χαμηλό κι ο αποκλεισμός θα ισοδυναμούσε με αποτυχία. Πράγματι, η Οντένσε αποδεικνύει την ανωτερότητα της κι επικρατεί με 3-0 και στα δύο παιχνίδια προχωρώντας στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Αντίπαλος η Λίνφιλντ από την Βόρεια Ιρλανδία κι η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για να χαθεί απέναντι σε ένα τόσο αδύναμο αντίπαλο. Η Οντένσε αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 εκτός έδρας όμως στο σπίτι της δεν θα έχει πρόβλημα και διαλύει με 5-0 τη Λίνφιλντ. Η κλήρωση για το δεύτερο γύρο τους κόβει τα πόδια. Αντίπαλος η γερμανική Καϊζερσλάουτερν, που τότε ήταν ένας σύλλογος με πολύ σεβαστό όνομα στην Ευρώπη και δεν βολόδερνε στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Όμως, η Οντένσε παίζοντας ψυχωμένα αποσπάει ισοπαλία με 1-1 στη Γερμανία και κρατάει την τύχη στα χέρια της στο εντός έδρας παιχνίδι. Με λυσσαλέα άμυνα οι Δανοί κρατούν το 0-0 και χάρη στον κανονισμό των εκτός έδρας γκολ παίρνουν μεγάλη πρόκριση για τη φάση των 16.

Κάπου εκεί έρχεται η κλήρωση με την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία ξυπνάει πολύ άσχημες αναμνήσεις στους κυανόλευκους (το μπλε και το άσπρο είναι τα κύρια χρώματα της Οντένσε). Τη σεζόν 1990-91 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα προκριματικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και η “Βασίλισσα” δεν είχε δείξει κανένα έλεος στους Δανούς διαλύοντας τους με το συνολικό 10-1! Από τότε όμως ελάχιστοι παίκτες είχαν μείνει στο ρόστερ κι η Οντένσε προσέγγισε τα ματς με την νοοτροπία του “πάμε να το διασκεδάσουμε”. Απέναντι της βρίσκονταν τεράστια αστέρια όπως οι Εμίλιο Μπουντραγκένιο, Αμαβίσκα, Ιβαν Ζαμοράνο, Σαντιάγκο Κανιθάρεζ, Φερνάντο Ιέρο, Μίτσελ, Φερνάντο Ρεδόντο αλλά κι ο αρχηγός της εθνικής Δανίας, Μίκαελ Λάουντρουπ

Ιστορίες των Βίκινγκς: "Το θαύμα της Μαδρίτης"

H ενδεκάδα που ξεκίνησε στον εντός έδρας αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης!

Το πρώτο ματς είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Οντένσε και η ΟΒ κόντραρε στα ίσα την μεγάλη αντίπαλο της πραγματοποιώντας μια σπουδαία εμφάνιση. Σχεδόν με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο γκολτζής εκείνης της Οντένσε, Μίκαελ Σγένμπεργκ, επιχείρησε ένα μακρινό σουτ, η μπάλα έσκασε μπροστά στον τερματοφύλακα και κατέληξε στα δίχτυα! Στο δεύτερο όμως ημίχρονο η Ρεάλ ξεδίπλωσε όλη της την ποιότητα γυρνώντας την κατάσταση υπέρ της μέσα σε δύο λεπτά (67-69’) με γκολάρες των Ζαμοράνο και Αμαβίσκα. Η Οντένσε όμως δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε να μάχεται και στο 79’ δικαιώθηκε: ο δεξιός μπακ Νέντεργκααρντ έκανε τρομερή ενέργεια, πάσαρε τη σωστή στιγμή στον Χγόρθ, ο οποίος με σουτάρα έξω από την περιοχή έγραψε το 2-2. Οι παίκτες της Οντένσε ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν μια ιστορική ισοπαλία αλλά ο συμπατριώτης, τους, Λάουντρουπ, τους “πήρε τη μπουκιά από το στόμα” ακριβώς με την συμπλήρωση των 90’.  Ξεκινώντας ένα εκπληκτικό σόλο από την μεσαία γραμμή έπαιξε το 1-2 με τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Μίτσελ και με άψογο πλασέ στη γωνία πάγωσε ακόμη περισσότερο τους οπαδούς της Οντένσε (για Δανία μιλάμε, παγωμένοι ήταν έτσι κι αλλιώς στις 22 Νοεμβρίου που διεξήχθη το ματς).

Ιστορίες των Βίκινγκς: "Το θαύμα της Μαδρίτης"

Φωτογραφικό κλικ από τν αγώνα του “Μπερναμπέου” με τον Μίκαελ Λάουντρουπ!

Η Οντένσε πάντως ήταν πολύ ευχαριστημένη από την απόδοση και την αξιοπρεπή ήττα και θα κατέβαινε στη ρεβάνς του “Μπερναμπέου” χωρίς κανένα άγχος με μόνο στόχο να αποφύγει τη συντριβή. Ωστόσο, ο ιστορικός τερματοφύλακας της Λαρς Χεχ Πέντερσεν που υπερασπίστηκε την εστία της για 23 (!) συναπτά έτη και σημειώσε 817 εμφανίσεις, δήλωνε ότι πίστευε στην ανατροπή! Και η δήλωση αυτή έγινε πράξη στον αγωνιστικό χώρο του “Μπερναμπέου”. Πάντως η Ρεάλ δεν είχε καμία διάθεση να αφήσει περιθώρια στην Οντένσε να πιστέψει ότι μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και ξεκίνησε να την σφυροκοπάει από το πρώτο λεπτό. Ο Χεχ όμως ήταν εκεί σε κάθε περίπτωση και έκανε μια μυθική εμφάνιση, αδιαμφισβήτητα την καλύτερη της καριέρας του, σταματώντας τα σπουδαία ονόματα της Βασίλισσας ξανά και ξανά, ακόμα και τους δικούς του συμπαίκτες που παρ’ολίγο να σημείωναν ένα γκαφατζίδικο αυτογκόλ. Όσο περνούσε η ώρα η Οντένσε το πίστευε και σε μια από τις ελάχιστες φορές που βγήκε μπροστά με αξιώσεις, πέτυχε γκολ με τον επιθετικό Ούλρικ Πέντερσεν να πλασάρει άψογα τον Κανιθάρεζ στο 74’. Δεν έμενε πολύς χρόνος κι η Οντένσε έπρεπε να πιέσει. Δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα το πιο όμορφο παραμύθι της πόλης του Οντένσε που δεν θα γραφόταν από τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, πήρε σάρκα και οστά: πανέμορφη ομαδική προσπάθεια που ξεκίνησε από το βολέ του Χεχ, βγάζει τον Σγένμπεργκ στην πλάτη της άμυνας της Ρεάλ, αυτός σεντράρει στην καρδιά της περιοχής με τον Χγορθ να αστοχεί εξ επαφής αλλά ο επερχόμενος Μπίσγκααρντ καρφώνει την μπάλα στα δίχτυα της Ρεάλ κάνοντας το 0-2, και στέλνει τους οπαδούς της ΟΒ αλλά και το Δανό σπίκερ στο …τρελάδικο. Δευτερόλεπτα αργότερα ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του ματς, οι αστέρες της Ρεάλ κατευθύνθηκαν ταπεινωμένοι στα αποδυτήρια ενώ οι παίκτες της Οντένσε προσπαθούσαν να καταλάβουν τι τους συνέβη.

Ιστορίες των Βίκινγκς: "Το θαύμα της Μαδρίτης"

Οι παίκτες της Οντένσε δέχονται εκστασιασμένοι τα συγχαρητήρια!

Εκείνο το βράδυ γέννησε πολλές ιστορίες. Ο Λαρς Χεχ Πέντερσεν είναι ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία της ομάδας έτσι κι αλλιώς αλλά το “Θαύμα της Μαδρίτης” γιγάντωσε το μύθο του. Ήταν ο ίδιος τερματοφύλακας που 4 χρόνια νωρίτερα είχε φάει 10 γκολ από την Ρεάλ. Τα αδέρφια Χέμινγκσεν, ο αρχηγός Μίκαελ και ο Κάρστεν, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αυτή την απίστευτη πρόκριση μαζί στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μίκαελ Σγέρνμπεργκ μετά από αυτά τα δύο ματς με τη Ρεάλ δέχτηκε την πρώτη κλήση του για να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της Δανίας εκεί όπου επανήλθε κι ο Λαρς Χεχ Πέντερσεν μετά από απουσία ετών.

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής διακοπής η Ρεάλ Μαδρίτης έδειξε το σεβασμό και την αναγνώριση στην αντίπαλο της καλώντας την για ένα φιλικό προετοιμασίας. Η διοίκηση όμως της Οντένσε αρνήθηκε ευγενικά την πρόσκληση, λέγοντας πως δεν ήθελε να “μουντζουρωθεί” η εικόνα της πρόκρισης με μια πιθανώς βαριά ήττα στο φιλικό.

Η Οντένσε συνέχισε στα προημιτελικά όπου αντιμετώπισε άλλο ένα σπουδαίο αντίπαλο, την ιταλική Πάρμα, στην οποία έβγαλε το λάδι μέχρι να αποκλειστεί. Λύγισε στην Ιταλία με ένα πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Τζιαφράνκο Ζόλα και στη ρεβάνς κόλλησε στην “λευκή” ισοπαλία ολοκληρώνοντας τη φανταστική πορεία της. Εκείνη η ομαδάρα της Πάρμα θα έφτανε μέχρι τον διπλό τελικό, όπου θα επικρατούσε με το συνολικό 2-1 της Γιουβέντους. Έκτοτε, οι ευρωπαϊκές επιδόσεις της ΟΒ δεν υπήρξαν ποτέ τόσο εντυπωσιακές αν και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα τη θυμάστε με πικρία εξαιτίας του αποκλεισμού του τριφυλλιού στα χέρια της για τα προκριματικά του Champions League τη σεζόν 2011-12 [1-1 στη Δανία, 3-4 (!) στο ΟΑΚΑ].

Η Οντένσε προς τιμήν της ομάδας του 1994, σε κάθε επέτειο (10,20,25 χρόνια) που συμπληρώνεται από το “Θαύμα της Μαδρίτης” , αγωνίζεται με την κιτρινόμαυρη εμφάνιση που έκανε θραύση εκείνο το βράδυ κι είναι εμπνευσμένη από τα χρώματα που είναι βαμμένο το σπίτι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Φέτος, συμπληρώνονται 25 χρόνια κι αν είστε φαν του στοιχήματος και πιστεύετε σε θετικές αύρες και μεταφυσικές προεκτάσεις, η Οντένσε υποδέχεται απόψε την Άαλμποργκ φορώντας τα κιτρινόμαυρα. Μήπως να σκεφτόσασταν σοβαρά αυτό τον άσο; Εμείς πάντως θα τον στηρίξουμε…

Ιστορίες των Βίκινγκς: "Το θαύμα της Μαδρίτης"

Το σπίτι του “παραμυθά”, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν βαμμένο στα κιτρινόμαυρα!