Ο ένας το έβαλε, ο άλλος το έχασε!

Ο ένας το έβαλε, ο άλλος το έχασε!

Άξιζε την ευρωπαϊκή συνέχεια ο Ολυμπιακός και αφού άγχωσε (τους οπαδούς του) κι αγχώθηκε αδικαιολόγητα, τελικά τα κατάφερε. Οι ερυθρόλευκοι πήγαιναν σε ένα τελικό πρόκρισης που χρειάζονταν μόνο τη νίκη. Το άθλιο δεύτερο ημίχρονο στο Βελιγράδι, είχε φέρει την ήττα με 3-1 κι η κατάρρευση στο Λονδίνο απέναντι στην Τότεναμ, στην ουσία άφησε τον Ολυμπιακό με ένα στόχο: τους 32 του Europa League. Από την άλλη, ο Ερυθρός Αστέρας που όχι απλά δεν πήρε ούτε βαθμό αλλά δεν σκόραρε κιόλας κόντρα σε Μπάγερν και Τότεναμ, λόγω αυτής της νίκης στο Μαρακανά βρισκόταν σε θέση ισχύος. Οι Σέρβοι βολεύονταν με δύο αποτελέσματα, νίκη ή ισοπαλία.

Ο Πέδρο Μαρτίνς γνώριζε ότι ο Ματιέ Βαλμπουενά δεν προλάβαινε τον αγώνα οπότε πήγε στην κλασική λύση με τριάδα στα χαφ. Ο Γιασίν Μεριά αναγκαστικά επέστρεψε στο κέντρο της άμυνας καθώς ο Αβράαμ Παπαδόπουλος χτύπησε στην προπόνηση της Παρασκευής. Ο Μιλόγεβιτς είχε κι αυτός προβλήματα στην κατάρτιση της ενδεκάδας του καθώς τα δύο βασικά του χαβ, Γιόβανσιτς και Κάνιας, ήταν στα πιτς, με τους Ίβανιτς και Πέτροβιτς να τους αντικαθιστούν. Ο Τομανέ προτιμήθηκε στην κορυφή της επίθεσης στη θέση του ανέτοιμου Μποάκιε.

Το ματς άρχισε μέσα σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό με τους οπαδούς των δύο ομάδων να γιορτάζουν τις καλές τους σχέσεις με ένα φανταστικό κορεό που συμμετείχε όλο το γήπεδο. Η ατμόσφαιρα αυτή ίσως βοήθησε τον Ερυθρό Αστέρα να νιώσει σαν στο σπίτι του καθώς ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που φιλοξενούμενη ομάδα δεν επηρεάστηκε από την θερμή υποδοχή του “Καραϊσκάκης”. Η ομάδα του Βελιγραδίου απείλησε μόλις στο 5’ αλλά στη συνέχεια ο Ολυμπιακός πήρε τα ηνία του ματς κι άρχισε να χάνει τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη. Φαινόταν ότι το γκολ ήταν θέμα χρόνου όμως οι Πειραιώτες ήταν πολύ άστοχοι στην τελική προσπάθεια. Χαρακτηριστική η φάση του Ελ Αραμπί στο 34’, όταν δεν κατάφερε να πετύχει γκολ από το ίδιο σημείο που ευστόχησε λίγες μέρες νωρίτερα κόντρα στον Παναιτωλικό. Πλησιάζοντας το 40’ οι ομάδες άρχισαν να παίζουν πάνω-κάτω σαν τρελές για ακατανόητο λόγο. Ένιωθες ότι βρισκόμασταν στο 85’ κι όχι στο 40’. Σε μια τέτοια φάση transition παιχνιδιού στο 41’ ο Μάριν ανατράπηκε φανερά από τον Γκιλιέρμε στην περιοχή με τον διαιτητή να δείχνει τη βούλα. Ο Τομανέ ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι αλλά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι προς μεγάλη ανακούφιση του Ολυμπιακού. Ο Μάριν έχασε άλλη μία σημαντική ευκαιρία μέχρι το τέλος του ημιχρόνου κι οι παίκτες του Ολυμπιακού πήγαν στα αποδυτήρια προβληματισμένοι.

Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, είδαμε για άλλη μια φορά την αυτοπεποίθηση που έχει εμφυσήσει ο Μαρτίνς στους παίκτες του Ολυμπιακού, που ξεκίνησαν να πιέζουν από τον πρώτο δευτερόλεπτο και να χάνουν συνεχώς ευκαιρίες κυρίως με τους Μασούρα και Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός έφτασε μια ανάσα από το γκολ στο 60’ όταν η κεφαλιά του βρήκε στο δοκάρι. Ο τερματοφύλακας του Αστέρα, Μπόργιαν, πραγματοποιούσε την μια επέμβαση μετά την άλλη και στο 70’ σταμάτησε εντυπωσιακά και τον Ποντένσε. Ο Μαρτίνς που είχε ήδη περάσει τον Γκερέρο στο ματς αντί του Καμαρά και προχώρησε και σε δεύτερη αλλαγή με τον Λοβέρα να αλλάζει τον “φλυαρο” Μασούρα. Ο χρόνος στην κλεψύδρα είχε αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά τους ερυθρόλευκους όμως ένα ανόητο χέρι του νεοεισελθόντα Ζαντέρ έστειλε την μπάλα στη βούλα για δεύτερη φορά στον αγώνα. Μπορεί να μην ήταν “το χέρι του Θεού” αλλά εν τέλει έδωσε την πρόκριση στον Ολυμπιακό καθώς ο Ελ Αραμπί δεν μιμήθηκε τον Τομανέ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο 87’. Στον λιγοστό χρόνο που απέμεινε ο Ερυθρός Αστέρας δεν μπόρεσε να αντιδράσει κι έτσι ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την …παραμονή του στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Υ.Γ.: Σήμερα παρακολουθήσαμε ένα διαφορετικό είδος κυριαρχίας του Ολυμπιακού μέσα στο παιχνίδι σε σύγκριση για παράδειγμα με το ματς με τον ΠΑΟΚ. Κόντρα στους Πρωταθλητές Ελλάδας, ο Ολυμπιακός είχε μια τρομακτική κατοχή υπέρ του (63%-37%), ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο όπου είχαν περιορίσει τον ΠΑΟΚ σε ρόλο κομπάρσου αλλά έκανε πραγματικές ευκαιρίες με το σταγονόμετρο. Απέναντι στους Σέρβους ο Ολυμπιακός είχε παρόμοιο ποσοστό (66%-34%) ωστόσο ήταν πολύ πιο ουσιαστικός στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου τελειώνοντας το ματς με 27 τελικές προσπάθειες έναντι των 14 του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, και στα δύο ματς παρουσιάστηκε “δυσκοίλιος” στο γκολ και σίγουρα θα πρέπει να βελτιωθεί στο τελείωμα των φάσεων.

Υ.Γ.1: Ο Ερυθρός Αστέρας σίγουρα θα κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο για την εξέλιξη του αγώνα. Δεν ήταν μόνο το ατομικό λάθος του Ζαντέρ που κόστισε το πέναλτι ή η άστοχη εκτέλεση του Τομανέ στη δική του ευκαιρία. Ήταν το γεγονός ότι ο Πρωταθλητής Σερβίας πήγε το παιχνίδι εκεί που το ήθελε. Δεν αιφνιδιάστηκε με ένα γρήγορο γκολ, ισορρόπησε το ματς, δεν το άφησε να γίνει ροντέο με γκολ εκατέρωθεν και πλησίασε στην πηγή του Europa League κρατώντας για ώρα την λευκή ισοπαλία. Ήταν μεν φανερά κατώτερος ποιοτικά αλλά είχε βρει τον τρόπο να το “μακιγιάρει” ευνοούμενος φυσικά από την πολύ καλή εμφάνιση του Μπόργιαν. Ο κόουτς Μιλόγεβιτς σίγουρα θα νιώθει εκνευρισμένος από τον τρόπο που χάθηκε η πρόκριση.

Υ.Γ.2: Φανταστική ατμόσφαιρα εντός κι εκτός γηπέδου σήμερα, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να δείχνουν τι σημαίνει οπαδικό κίνημα και καυτή γηπεδική ατμόσφαιρα χωρίς παρατράγουδα. Αλλά δυστυχώς σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να είναι “αδέρφια” οι ομάδες για να βλέπουμε τέτοιες εικόνες, το ΣΚ επιστροφή στη γνώριμη μιζέρια.

Υ.Γ.3: Και τώρα γνώριμα μονοπάτια για τους Πειραιώτες, οι 32 του Europa League που έχουν εξελιχθεί στην αγαπημένη τους ευρωπαϊκή φάση. Αυτή θα είναι η 7η φορά την τελευταία δεκαετία που θα βρεθούν εκεί, ωστόσο μετρούν μόλις δύο προκρίσεις με Ρούμπιν Καζάν στην παρθενική τους συμμετοχή το 2011-12 και με Οσμανλισπόρ το 2016-17. Φέτος, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα εισέλθουν στην κλήρωση σαν αδύναμοι, συνεπώς η ρεβάνς θα διεξαχθεί εκτός έδρας. Κι οι πιθανοί αντίπαλοι; Άγιαξ, Μπενφίκα, Ίντερ, Ζάλτσμπουργκ, Σεβίλλη, Εσπανιόλ και Σέλτικ είναι κάποιοι από τους επιβεβαιωμένους και  στη λίστα μπορεί να προστεθούν ακόμα ομάδες όπως η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρόμα, η Πόρτο, η Βόλφσμπουργκ, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας κι η Μπράγκα. Με δύο λόγια, δύσκολα τα πράγματα. Αύριο θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα και την Δευτέρα θα μάθουμε οριστικά με ποια ομάδα θα ασχολείται το ερυθρόλευκο ρεπορτάζ για τους επόμενους δύο μήνες.