Η ενδεκάδα της δεκαετίας της Ατλέτικο Μαδρίτης!

καλυτερη ενδεκαδα ατλετικο

Μια χρονιά και μια δεκαετία φεύγει και το rabona.gr σε συνεργασία με τους Έλληνες υποστηρικτές της Ατλέτικο Μαδρίτης παρουσιάζουν την ομάδα της δεκαετίας για τους ροχιμπλάνκος, μια δεκαετία που θα θυμούνται όλοι ως την πιο πετυχημένη των πρωτευουσιάνων.

Η ενδεκάδα της δεκαετίας της Ατλέτικο Μαδρίτης!

Αυτή η δεκαετία για την Ατλέτικο Μαδρίτης είναι σίγουρο ότι θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των οπαδών της. Κέρδισε το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο σχεδόν 50 χρόνια μετά, όταν κατέκτησε το Europa League με τον Quique Sanchez Flores το 2010 και έκτοτε εξελίχθηκε σε δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπό της οδηγίες του Diego Simeone.

Η Ατλέτικο κατάφερε αυτην τη δεκαετία να μπει ανάμεσα στο δίπολο των Ισπανικών γιγάντων της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης και μάλιστα κέρδισε τον τίτλο της La Liga κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013/14 ενώ βρισκόταν παραδοσιακά όλα τα χρόνια στην 3αδα ακόμα και στην δυάδα της κορυφής. 

Εκτός αυτού, κατάφερε να φτάσει σε δύο τελικούς του Champions League, να κατακτήσει τρία Europa League, τρία UEFA Super Cup, ένα Κύπελλο Ισπανίας και ένα ισπανικό Σούπερ Καπ, κατορθώματα που πιστοποιήσαν ότι ήταν για την Atléti μια εξαιρετικά επιτυχημένη δεκαετία.

Πάμε να δούμε όμως ποιοι έπαιξαν καθοριστικότερο ρόλο αυτά τα χρόνια και είναι μέλη της ομάδας της δεκαετίας για τους Ροχιμπλάνκος:

Η ενδεκάδα της δεκαετίας της Ατλέτικο Μαδρίτης!

Jan Oblak (GK) – Ο Σλοβένος τερματοφύλακας είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερος τερματοφύλακες στον κόσμο και έχει λάμψει για τους Rojiblancos από τότε που έφυγε από τη Μπενφίκα το 2014. Έχοντας κερδίσει το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα της La Liga για τέσσερις διαδοχικές χρονιές, ο Oblak έχει ένα εκπληκτικό αριθμό 97 ανέπαφων εστιών σε 169 εμφανίσεις στη La Liga. 

Έτσι αφήνει πίσω του τους επίσης εξαιρετικούς Κουρτουά και Ντε Χέα που υπερασπίστηκαν την εστία της πριν ο Σλοβένος πάρει τα γάντια σπίτι του.

Juanfran (RB) – Ο Ισπανός ήταν παρών σε όλους τους τίτλους -πλην του Europa League το 2010- της Ατλέτικο μετά την ένταξή του στο κλαμπ το 2011. Έγινε γρήγορα βασικός στα πλάνα του Simeone και αγωνίστηκε σε πάνω από 350 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις πριν αναχωρήσει για τη Βραζιλία κατά τη διάρκεια των μεταγραφών του περασμένου καλοκαιριού.

Η ενδεκάδα της δεκαετίας της Ατλέτικο Μαδρίτης!

Diego Godín (CB) – Ένας από τους καλύτερους αμυντικούς ολόκληρης δεκαετίας όχι μόνο για την Ατλέτικο αλλά και για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ο Godín συνέδεσε τις μεγάλες επιτυχίες επί εποχής Simeone με την επιβλητική παρουσία του, σημειώνοντας σχεδόν 400 εμφανίσεις στην πρωτεύουσα μετά την υπογραφή του στην Atlético το 2010 ερχόμενος από τη Villarreal. Ήταν ένας από τους ηγέτες και αρχηγούς αυτής της δεκαετίας και έχει σημειώσει ίσως την καλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας των κολτσονέρος, την χρυσή κεφαλιά μέσα στο Καμπ Νόου που έχρησε την Ατλέτι πρωταθλήτρια τη σεζόν 2013/14.

José Giménez (CB) – Ο 24χρονος μπήκε στις ζωές των ροχιμπλάνκος στη μέση της δεκαετίας και σύντομα σχημάτισε μία από τις καλύτερες δυάδες κεντρικών αμυντικών στον κόσμο με τον συμπατριώτη του Diego Godín. Με πολλά χρόνια μπροστά του, ο Giménez μπορεί να ξεπεράσει τα επιτεύγματα που κατάφερε ο συμπατριώτης του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ατλέτικο , ενώ ο νεαρός Ουρουγουανός αποτελεί ήδη έναν εκ των αρχηγών του “στρώματος”.

Filipe Luis (LB) – Ακόμη ένα μέλος της τετράδας της άμυνας που απόκτηθηκε στην αρχή της δεκαετίας, ο Luis έγινε ο αγαπημένος αριστερός μπακ του Simeone κατά τη διάρκεια δύο ξεχωριστών περιόδων του στην Ατλέτικο Μαδρίτης-καθώς έφυγε στις αρχές του ’14/15 στην Chelsea αλλά επέστρεψε στο τέλος της ίδιας σεζόν. Ήταν μια συνεχής απειλή από την αριστερή πλευρά και συνείσφερε καθοριστικά στη δημιουργία πλάτους στο γήπεδο, από τις βασικές ποδοσφαιρικές αρχές που εφάρμοζε στο σύστημα του ο Simeone.

Η ενδεκάδα της δεκαετίας της Ατλέτικο Μαδρίτης!

Gabi (LCM) – Ο παίκτης που ήταν η εμψύχωση των αξιών που ήθελε να εμφυσήσει στην ομάδα που έχτισε ο Simeone ήταν ο Gabi, που επέστρεψε στην Ατλέτικο Μαδρίτης το 2011 και έγινε πρώτος αρχηγός μόλις ένα χρόνο μετά την επανένταξή του. Βοήθησε στα μέγιστα ώστε να κατακτήσει η Ατλέτι τον τίτλο της La Liga το 2014 και το στέμα του Europa League στην τελευταία του σεζόν το 2018, πετυχαίνοντας μάλιστα και γκολ στον τελικό.

Koke(RCM) – Ο σημερινός αρχηγός και ένας άνθρωπος που βρισκεται στην Atlético σε όλη του την ποδοσφαιρική σταδιοδρομία, ο Ισπανός Koke ανέβαζε συνεχώς ρυθμούς κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας με εξαιρετικές επιδόσεις στον χώρο του κέντρου. Με τα τρέχοντα ποσοστά του -χωρίς υπερβολή- αν συνεχίσει έτσι θα μπορέσει να γίνει ο μεγαλύτερος θρύλος όλων των εποχών για την Atléti – όντας ο νεότερος που έχει φτάσει τα 400 παιχνίδια για το σύλλογο και σπάζοντας συνεχώς νέα ρεκόρ συμμετοχών με τα αγαπημένα του χρώματα.

Tiago (CM) – Ο πρώην πορτογάλος διεθνής βρήκε τον εαυτό του στο πλάι του Simeone μετά από τα ‘χλιαρά” περάσματα του σε Γιουβέντους και Τσέλσι. Ήταν βασικό γρανάζι της ομάδας που κέρδισε τη La Liga το 2013/14,και συνολικά αγωνίστηκε σε 175 παιχνίδια στη La Liga με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Η αγάπη του για τον σύλλογο τον κρατά ακόμα κοντά του, ως βοηθό τεχνικού διευθυντή, θέση που πήρε μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση κατά τη διάρκεια της σεζόν 2017/18.

Η ενδεκάδα της δεκαετίας της Ατλέτικο Μαδρίτης!

Antoine Griezmann (AM) – Ο Γάλλος έγινε γνωστός στη Real Sociedad αλλά στην ουσία καθιερώθηκε στο κορυφαίο επίπεδο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια της εξαετούς παραμονής του στη Μαδρίτη, κερδίζοντας αμέτρητα ατομικά και ομαδικά βραβεία. Ο Griezmann εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου κάτω από τις οδηγίες του Simeone και ήταν μάλιστα 3ος σε ψήφους για την χρυσή μπάλα πίσω από Ronaldo και Messi δυο χρόνια πριν. Το περασμένο καλοκαίρι ήρθε η αποχώρηση του έναντι 120 εκατομμυρίων για λογαριασμό της Barcelona. Η επιμονή του να μετακομίσει στη Βαρκελώνη τον κάνει πλέον ανεπιθύμητο στο Wanda Metropolitano αλλά αυτό δεν διαγράφει την τεράστια προσφορά του τα προηγούμενα χρόνια.

Radamel Falcao (ST) – Ο Κολομβιανός πέρασε μόνο δύο σεζόν από την Μαδρίτη και την Ατλέτικο, αλλά η επίδραση του στον σύλλογο ήταν τεράστια. Ήταν πραγματικός φονιάς μπροστά από το αντίπαλο τέρμα, σημειώνοντας 52 γκολ στη La Liga σε μόλις 68 παιχνίδια ενώ κέρδισε το Europa League σημειώνοντας δύο υπέροχα γκολ στον τελικό με την Μπιλμπάο, το Copa del Rey και το Ευρωπαϊκό Super Cup όπου διέλυσε την Chelsea με ένα τρομερό χατ-τρικ.

Diego Costa (ST) – Ο Diego Costa ενσαρκώνει το πνεύμα του Σιμεόνε μέσα στο γήπεδο, με το επιθετικό του στυλ και το πάθος του για το ποδόσφαιρο. “Μεγάλωσε ποδοσφαιρικά” την χρονιά που η Ατλέτικο Μαδρίτης κέρδισε τον τίτλο, όταν και ηγήθηκε της επίθεσης σημειώνοντας 27 γκολ για να δώσει στους ροχιμπλάνκος πολύτιμους βαθμούς και εν τέλη τον τίτλο. Ο πολιτογραφημένος Ισπανός έφυγε για την Chelsea εκέινο το καλοκαίρι αλλά γύρισε δεχόμενος να μείνει ακόμα κι έξι μήνες εκτός λόγω του μεταγραφικού ban της Atlético. Το δεύτερο του πέρασμα δεν είναι εξίσου επιτυχημένο, αλλά όλοι θα θυμούνται την επιθετική του φόρμα την χρονιά 2013/14 κι αν δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά στον τελικό του Uefa Champions League ίσως να μιλούσαμε για ακόμη μεγαλύτερα κατορθώματα του.