Η κατάρα του Madden

Η κατάρα του Madden

Το Madden είναι το videogame της EA Sports για το american football και συγκεκριμένα για το επαγγελματικό πρωτάθλημα του, το NFL. Με άλλα λόγια είναι το αντίστοιχο FIFA ή NBA2K του αθλήματος κι ο ντόρος για το ποιος θα εμφανίζεται στο εξώφυλλο του είναι ο ίδιος στην Αμερική καθώς δείχνει ποιος αθλητής είναι ο top dog στο πρωτάθλημα και ποιον λατρεύουν οι φίλαθλοι. Μόνο που το Madden απέκτησε και μια δεύτερη αιτία για να περιμένουν όλη με αγωνία ή καλύτερα τρόμο ποιος θα κοσμεί κάθε χρόνο το εξώφυλλο του: την Madden curse, την κατάρα του Madden! 

Τι είναι ακριβώς η κατάρα του Madden; Πολύ απλά όποιος superstar εμφανίζεται στο εξώφυλλο του, βλέπει την καριέρα του (και σε κάποιες περιπτώσεις τη ζωή του) να παίρνουν άσχημη τροπή. Από σοβαρούς τραυματισμούς (το πιο συνηθισμένο), αγωνιστικές αναποδιές και χαμένες χρονιές μέχρι δικαστικές περιπέτειες, τσακωμούς ακόμη και καταστάσεις που τους οδηγούν στην απόσυρση. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι απλά σύμπτωση, μια προκαταλήψη αλλά πλέον έχει γίνει μέρος της fan culture του NFL κι η ανακοίνωση του εξωφύλλου κάθε χρόνο προκαλεί έντονες συζητήσεις. Η ίδια η EA Sports έχει αναγκαστεί να πάρει θέση στο θέμα δηλώνοντας πως δεν υπάρχει καμία κατάρα ή “μεταφυσική” σύνδεση και πως είναι φυσιολογικό αθλητές που έκαναν μια σπουδαία σεζόν πριν γίνουν cover (για τα επιτεύγματα τους την προηγούμενη χρονιά τους διαλέγει άλλωστε) να εμφανίζονται καταπονημένοι την επόμενη χρονιά, τη σεζόν του εξωφύλλου τους δηλαδή. Οι στοιχηματικές εταιρείες πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν προσθέσει στα ειδικά στοιχήματα την πιθανότητα τραυματισμού του cover αθλητή, δείχνοντας ότι “σέβονται” τον τρόμο που σπείρει η Madden curse.

Ας πάμε όμως να καταγράψουμε τι έχει συμβεί από την πρώτη χρονιά που κυκλοφόρησε το Madden με εξώφυλλο πάικτη, το 1999, μέχρι τη φετινή έκδοση του με το νέο πρόσωπο του NFL, τον ταλαντούχο Patrick Mahomes.

Η πρώτη δεκαετία τρόμου

Το Madden υπήρχε στην αγορά των videogames ήδη από το 1988 αλλά είχε πάντα στο εξώφυλλο του τον αείμνηστο John Madden, τον εμβληματικό προπονητή και αθλητικό δημοσιογράφο του NFL, ο οποίος δάνειζε τη φωνή του στο παιχνίδι για τις περιγραφές των αγώνων κι όχι μόνο. Το 1999 κυκλοφορεί το Madden NFL 99, κι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει και παίκτης σαν face του παιχνιδιού δίπλα στον Madden. Πρώτο εξώφυλλο λοιπόν ήταν, ο Garrison Hearst των San Fransisco 49ers, ένας σπουδαίος running back με 4 χρονιές με πάνω από 1,000 γιάρδες στο ενεργητικό του. Ο Hearst κάνει μια φανταστική σεζόν μέχρι και τον δεύτερο γύρο των Playoffs όπου διαλύει τον αστράγαλο του σε ένα φρικιαστικό τραυματισμό. Για να καταλάβετε το κόκκαλο στο πόδι του θα νεκρωθεί λόγω επιπλοκών από το χειρουργείο κι ο ίδιος θα μείνει 2 χρόνια μακριά από τα γήπεδα με φόβο ότι δεν θα μπορέσει να περπατήσει. Τελικά, όχι μόνο επιστρέφει αλλά κάνει και σεζόν με περισσότερες από 1,000 γιάρδες κερδίζοντας το βραβείο του NFL Comeback Player of the year.

Η κατάρα του Madden

Το ιστορικό πρώτο εξώφυλλο που εμφανιζόταν και παίκτης (στην ευρωπαϊκή έκδοση). Αριστερά, ο σπουδαίος κύριος  Madden.

Νέα χιλιετία, νέο videogame το Madden NFL 2000, το οποίο είχε και βελτιωμένα γραφικά σε σχέση με τον προκάτοχο του. Στο εξώφυλλο ένας ακόμη running back, ο Barry Sanders των Detroit Lions και NFL MVP του 1997 παρακαλώ. Ξαφνικά, τον Ιούλιο ο Sanders σε ηλικία μόλις 31 ετών ανακοινώνει την απόσυρση του από τον επαγγελματικό αθλητισμό γιατί δεν ένιωθε πια ευχαρίστηση παίζοντας! Η ΕΑ τρέχει για να βγάλει άλλο εξώφυλλο παθαίνοντας την όπως η 2Κ με το εξώφυλλο του Kyrie Irving, που αναγκάστηκε να του αλλάξει φανέλα λόγω του trade του Irving από τους Cavaliers στους Celtics. O αντικαταστάτης του Sanders ήταν ο Dorsey Levens, running back κι αυτός στους Green Bay Packers. Ο Levens τραυματίζεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, χάνει τη θέση του στο ρόστερ της ομάδας κι ένα χρόνο αργότερα γίνεται waived! Η Madden curse αρχίζει και χτίζει το μύθο της. 

Στην έκδοση του 2001 βρίσκεται ο Eddie George, running back των Tennessee Titans, ο οποίος είχε τη φήμη του άτρωτου από τρυματισμούς και τρομερά εργατικού παίκτη. Πράγματι ο George την γλιτώνει κάνοντας μια φοβερή χρονιά 1,200 γιάρδων αλλά στα Playoffs στην crunch time της 4ης περιόδου κόντρα στους Ravens θα χάσει μια εύκολη πάσα που θα οδηγήσει σε interception και θα τελειώσει τη σεζόν των Titans. Ο ίδιος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος στο υπόλοιπο της καριέρας του με τα νούμερα του να κατρακυλούν.

Το 2002 ο Daunte Culpepper των Minnesota Vikings γίνεται ο πρώτος quarterback που επιλέγεται για το εξώφυλλο του Madden. Μόλις λίγα παιχνίδια μέσα στη σεζόν κι ο Culpepper τραυματίζεται άσχημα στο γόνατο του και χάνει το υπόλοιπο της χρονιάς! Είναι η χρονιά που στην Αμερική γίνονται οι πρώτες αναφορές περί κατάρας!

Το 2003 ο παικταράς Marshall Faulk των St. Louis Rams είναι ήδη πρωταθλητής και MVP της λίγκας ενώ έχει ανακηρυχθεί 3 φορές καλύτερος επιθετικός της. Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί στο εξώφυλλο του Madden σε ηλικία 30 ετών. Μπορεί να γλιτώνει τον τραυματισμό, όμως η χρονιά του είναι κακή και είναι η πρώτη φορά που θα τελειώσει με λιγότερες από 1,000 γιάρδες. Τρία χρόνια αργότερα θα βρεθεί εκτός NFL γενικά!

Το 2004 είναι η χρονιά που η κατάρα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο εξώφυλλο του Madden είναι ο Michael Vick ένας παίκτης που επαναπροσδιόρισε το πως παίζεται η θέση του quarterback καθώς εκτός από εκπληκτικός passer ήταν και τρομερός runner. Προερχόμενος από τη νίκη του στο Super Bowl με τους Falcons o Vick ήταν ο πιο αγαπητός παίκτης στη λίγκα. Λίγες μόλις μετά την ανακοίνωση του cover τραυματίζεται πολύ σοβαρά στην προπόνηση και χάνει τα πρώτα 11 παιχνίδια της σεζόν!

Η κατάρα του Madden

Η έκδοση του GameBoy Advance της Nintendo με τον Michael Vick!

To 2005 ο Ray Lewis των Baltimore Ravens γίνεται ο πρώτος αμυντικός παίκτης φιγουράρει στο εξώφυλλο του παιχνιδιού και θα γευτεί κι αυτός μια γερή δόση από την κατάρα καθώς θα είναι η πρώτη σεζόν που ο κυριαρχικός linebacker δεν θα κάνει ούτε ένα interception, η ομάδα του θα χάσει τα Playoffs και την επόμενη χρονιά θα πάθει season ending τραυματισμό την 6η εβδομάδα!

Το 2006 ο Donovan McNabb των Philadelphia Eagles θα δει την κατάρα να βγάζει όλο το μένος της επάνω του! Τραυματισμός στη βουβωνική χώρα για τον ταλαντούχο quarterback που τον στέλνει εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν. Επιστροφή την επόμενη χρονιά και την 11η εβδομάδα διλαύει τους χιαστούς και το μηνίσκο στο γόνατο του. Αυτό ήταν! Η καριέρα του συνολικά πήρε την κάτω βόλτα και το 2011 τερματίστηκε άδοξα.

Madden curse becomes a thing!

Φθάνουμε στο 2007 και στο εξώφυλλο βρίσκεται ο Shaun Alexander, running back των Seattle Seahawks. O Shaun Alexander δεν ήταν απλά ένας ακόμη καλός running back. Ο συγκεκριμένος αθλητής είχε απίστευτα ρεκόρ σε γιάρδες και touchdowns την περασμένη πενταετία, ήταν MVP της λίγκας το 2005 και μέλος της All-decade team 2000-2010. Όμως, η κατάρα έμοιαζε να δυναμώνει χρόνο με το χρόνο και να συντρίβει όποιον άτυχο αθλητή είχε την ατυχία να βρίσκεται στο εξώφυλλο του Madden. Μόλις την 3η εβδομάδα ο Alexander σπάει το πόδι του αλλά όπως είπαμε ο συγκεκριμένος παίκτης δεν ήταν ένας συνηθισμένος superstar. Δεν τα παρατάει λοιπόν κι επιστρέφει μόλις δύο μήνες αργότερα και μετά το πόδι του θα σπάσει (pun intended) κι άλλα ρεκόρ. Η Madden curse όμως, δεν είναι παιχνιδάκι και την επόμενη σεζόν θα “του στείλει” 3 τραυματισμούς (καρπό, γόνατο,αστράγαλο) που θα τον οδηγήσουν εκτός ρόστερ της ομάδας του Σιάτλ. Μετά από δύο μόλις μήνες στους Washington Redskins, όπου δεν έπεισε ότι είχε ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας του, ο Alexander αναγκάζεται να αποσυρθεί σε ηλικία 31 ετών! Ο ίδιος θα δηλώσει σε συνέντευξη του: “Θες να είσαι τραυματίας αλλά να είσαι τουλάχιστον στο εξώφυλλο ή απλά τραυματίας”;

Η κατάρα είχε αρχίσει να φοβίζει για τα καλά τους παίκτες και τους οπαδούς. Η EA Sports προτείνει στον LaDainian Tomlinson, running back των San Diego Chargers να αποτελέσει το πρόσωπο της εκδοσης του 2008 κι οι οπαδοί της ομάδας πανικοβάλλονται ξεκινώντας καμπάνια για να απορρίψει την πρόταση ο star τους. Τελικά ο Tomlinson αρνείται να εμφανιστεί στο εξώφυλλο. Ο ίδιος επικαλείται οικονομικές διαφορές με την EA καθώς δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις απολαβές του αλλά για τους φιλάθλους ισοδυναμούσε με παραδοχή της ύπαρξης της κατάρας. Η EA πιθανώς εκνευρισμένη από την εξέλιξη δίνει τα χέρια με δύο αθλητές για να δείξει ότι υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να εμφανιστούν στο εξώφυλλο. Οι αντικαταστάτες του Tomlinson, Vince Young (Tennessee Titans) και Luis Castillo (San Diego Chargers) θα έχουν μια σεζόν γεμάτη μικροτραυματισμούς χάνοντας συνέχεια παιχνίδια, με τον Young μάλιστα να χάνει τελικά και τη θέση του βασικού quarterback με την έναρξη της επόμενης χρονιάς!

To 2009 είναι μια ιδιαίτερη σεζόν για την Madden curse. Η EA αποφασίζει να τιμήσει τον σπουδαίο Brett Favre τον quarterback των ρεκόρ και των απίστευτων επιδόσεων ειδικά τη δεκαετία του 1990. Ο Favre λίγους μήνες πριν το εξώφυλλο, έχει ρίξει τίτλους τέλους στην τεράστια καριέρα του ανακοινώνοντας με δάκρυα στα μάτια την ολοκλήρωση της διαδρομής του με τους Green Bay Packers και δίνει το χρίσμα του βασικού στο νεαρό Aaron Rodgers. Ξαφνικά το καλοκαίρι ο Favre μετανιώνει και μπαίνει σε συζητήσεις επιστροφής με τους Packers όμως ο οργανισμός προτιμάει να στηρίξει την εξέλιξη του Rodgers και αντιπροτείνει back-up ρόλο στον Favre, που γίνεται έξαλλος θεωρώντας ότι δεν τον σεβάστηκαν. Ο Favre ζητάει trade καθώς έχοντας υπογράψει 10ετές (!) συμβόλαιο με την ομάδα, τυπικά αποτελούσε ακόμη μέλος της και το πετυχαίνει, πηγαίνοντας στους New Jersey Jets! Και κάπως έτσι το Madden βρίσκεται να έχει στο υποτίθεται επετειακό εξώφυλλο του τον Favre με τη λάθος φανέλα! Σαν να μην έφτανε αυτό προς το τέλος της σεζόν τραυματίζεται σοβαρά στον ώμο και λύνει κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του με την ομάδα του New Jersey. Οι τίτλοι τέλους δεν θα γραφτούν ούτε αυτή τη φορά συνεχίζοντας για ακόμα 2 χρόνια στους Minnesota Vikings πριν αποσυρθεί οριστικά! Η κατάρα σε αυτή την περίπτωση “τελείωσε” μια συμβίωση 15 ετών ανάμεσα σε Packers και Favre!

Η κατάρα του Madden

Η επανέκδοση που αναγκάστηκε να κάνει η EA Sports ώστε ο Brett Favre να απεικονίζεται με τη σωστή φανέλα! Η εταιρεία γιόρταζε τα 20 χρόνια του παιχνιδιού κι αυτή είναι η έκδοση του για το Sony PSP.

Tο 2010 το Madden επέλεξε όπως και το 2008 δύο αθλητές με τις κακές γλώσσες να υποστηρίζουν πως το έκανε για να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον ένας θα την γλιτώσει και πράγματι έτσι έγινε. Ο wide receiver των Arizona Cardinals, Larry Fitzgerald έκανε μια εξαιρετική χρονιά αλλά ο safety των Pittsburgh Steelers, Troy Polamalu διέλυσε τον εσωτερικό σύνδεσμο στο πόδι του στο πρώτο ματς της χρονιάς και χαιρέτησε νωρίς νωρίς τη σεζόν.

Το 2011 ο μεγάλος quarterback, Drew Brees είναι η προφανής επιλογή όντας πρωταθλητής και MVP της λίγκας. Μπορεί να γλιτώνει από τον τραυματισμό αλλά η σεζόν του είναι άθλια σε νούμερα δεχόμενος τα περισσότερα interceptions στην καριέρα του. Στα Playoffs, οι Saints θα αποκλειστούν από τους Seahawks στον πρώτο γύρο, την μοναδική ομάδα μέχρι σήμερα που εισήλθε στη διαδικασία έχοντας αρνητικό ρεκορ (7-9). Μάλιστα, ο Marshawn Lynch θα πετύχει ένα σαδιστικό touchdown τρέχοντας με την μπάλα για 67 ολόκληρες γιάρδες σε ένα από τους πιο προκλητικους πανηγυρισμούς στην ιστορία του NFL. 

Το 2012 ο Peyton Hillis των Cleveland Browns προέρχεται από μια φανταστική breakout season. O running back των Browns έχει σημειώσει μια επίδοση άνω των 1,100 γιάρδων συνολικά και στην off-season “παίρνει ψηλά τον αμανέ”. Οι συζητήσεις πρώιμης ανανέωσης του συμβολαίου του πέφτουν στο κενό κι η χρονιά ξεκινάει με τον αθλητή να παθαίνει στρεπτόκοκκο καθώς και δύο σοβαρούς μυϊκούς τραυματισμούς που θα τον αναγκάσουν να χάσει πολλά παιχνίδια. Στο τέλος της χρονιάς το Cleveland αποφασίζει να μην τον ανανεώσει κι η καριέρα του παίρνει την κατιούσα με τον ίδιο να δηλώνει σε συνέντευξη του πως ότι του συνέβη εκείνη την χρονιά οφείλεται αποκλειστικά στη Madden curse!

Οι πρώτοι παίκτες που αντιστέκονται: επιτέλους η κατάρα σπάει…

Το 2013, 13 χρόνια μετά τον Barry Sanders οι Detroit Lions βλέπουν έναν δικό τους αθλητή ξανά στο εξώφυλλο. Πρόκειται για τον Calvin “Megatron” Johnson, έναν από τους καλύτερους wide receivers που είδε ποτέ το άθλημα. Ο Johnson ήταν τόσο καλός που αποδείχθηκε η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα: Πραγματοποιήσε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του σημειώνοντας 1,964 rushing yards, επίδοση ρεκόρ στην ιστορία του NFL.

Από ότι φάνηκε πάντως ο Johnson απλά είχε το “κοκαλάκι” της νυχτερίδας καθώς την επόμενη σεζόν στο Madden 25, την επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια του παιχνιδιού η κατάρα επέστρεψε. Αυτή τη φορά η EA κινήθηκε έξυπνα επιλέγοντας έναν αθλητή που προερχόταν από την επαναφορά του από ρήξεις αχιλλείου τένοντα και έσω συνδέσμου, τον running back, Adrian Peterson των Vikings. Τι στο καλό θα σκέφτηκαν στην εταιρεία δεν μπορεί να το ξαναπάθει (εφόσον δεν τον λένε Derrick Rose). Έχοντας πάιξει ήδη μια σεζόν μετά τους τραυματισμούς που δεν ήταν απλά υγιής αλλά κέρδισε και τον τίτλο του MVP,  ο Peterson ξεκινάει τη χρονιά και το πόδι που είχε τραυματίσει, αρχίζει και τον ζορίζει. Madden curse hits again. Μειωμένη απόδοση, μένει εκτός κάποιων αγώνων και τελικά οι Vikings δεν μπαίνουν καν στα Playoffs.

Το 2015 στο cover φιγουράρει ο Richard Sherman, ο κυριαρχικός defensive back των Seattle Seahawks, που έσπευσε να δηλώσει πριν ξεκινήσει η χρονιά ότι δεν πιστεύει σε κατάρες. Και πράγματι ο Sherman είναι καταπληκτικός οδηγώντας εκ του ασφαλούς τη ‘Legion of Boom’ μέχρι το Super Bowl. Εκεί όμως η κατάρα θα χτυπήσει στο αγωνιστικό κομμάτι με την γνωστή  άθλια απόφαση του coach Pete Caroll να μην δώσει την μπάλα στον Marshawn Lynch αλλά να παίξει με πάσα από την goal line! Να λοιπόν πως εξηγείται το interception του Malcolm Butler. Η φάτσα του Sherman όταν αντιλαμβάνεται τι έχει γίνει είναι ανεκτίμητη. 

Η κατάρα του Madden

Το 2016 στο εξώφυλλο βρίσκεται ένας από τους πιο χαρισματικούς παίκτες της λίγκας, ο Odell Beckham Jr, ο οποίος καταφέρνει και σπάει την κατάρα κάνοντας ακόμα καλύτερη σεζόν από την προηγούμενη. Οι οπαδοί των Giants και γενικά του αθλήματος ξεφυσούν ανακουφισμένοι.

2017 κι επιτέλους κι ένας tight end στο εξώφυλλο, με τον Rob Gronkowski των Patriots να έχει δικαίως την τιμή αυτή. Η κατάρα του Madden είχε κρατήσει ξεχωριστή θέση στον συμπαθή Gronk στέλνοντας του τρεις πολύ σοβαρούς τραυματισμούς, ένα χειρουργείο και την ατυχία να παρακολουθεί ανήμπορος από τον πάγκο τη μυθική ανατροπή απέναντι στους Falcons στο Super Bowl, χάνοντας την ευκαιρία να γράψει κι αυτός ιστορία δίπλα στους συμπαίκτες του. 

Το 2018 οι New England Patriots πετυχαίνουν back to back εξώφυλλα με τον Tom Brady να κοσμεί την ‘GOAT edition” του παιχνιδιού. Μάλιστα, οι haters των Pats πανηγυρίζουν σαν τρελοί για την εξέλιξη αυτή, σταυρώνοντας τα δάχτυλα τους για να πιάσει η Madden curse! Αν υπάρχει όμως ένας παίκτης που δεν νιώθει από τέτοια αυτός είναι ο πολυπρωταθλητής Brady, ο οποίος κάνει μια εξαιρετική σεζόν φτάνοντας μέχρι το Super Bowl κόντρα στους Eagles. “The Force is strong with this one” αλλά ακόμα κι ο Brady δεν θα καταφέρει να πανηγυρίσει τίτλο σε χρονιά εξωφύλλου Madden.

Η κατάρα του Madden

Η εντυπωσιακή GOAT edition του 2018 για το XBOX One της Microsoft! A cover for the ages…

…ή μήπως όχι;

Στο εξώφυλλο του 2019 βρίσκεται ο ταλαντούχος running back, Antonio Brown, τότε παίκτης των Steelers. Η σεζόν αγωνιστικά κυλάει εξαιρετικά μέχρι την τελευταία αγωνιστική εβδομάδα όταν και τσακώνεται με τον quarterback της ομάδας κι απόλυτο αφεντικό στα αποδυτήρια ‘Big Ben’ Roethlisberger. Το καλοκαίρι ο Brown ζητάει trade και μετακομίζει στους Oakland Raiders. Εκεί συμβαίνει το απίθανο που πείθει και τον τελευταίο που δεν πιστεύει σε δεισιδαιμονίες. Μετά από κρυοθεραπεία, ο Brown παθαίνει άσχημο κρυοπάγημα (frostbite) στο πόδι του. Πως λέγεται η gaming engine της ΕΑ, στην οποία βασίζεται το Madden; Frostbite… Ακολουθούν οι γνωστές παλοβαμάρες με το κράνος του, με τον τρελο-Brown να απειλεί να αποσυρθεί εάν δεν τον αφήσουν να κρατήσει το παλιό του, το οποίο όμως είναι κόντρα στους νέους κανονισμούς ασφαλείας. Σε μια προπόνηση με τους Raiders, o Brown γίνεται “μύλος” με τον GM των Raiders, στον οποίο εξαπολύει ρατιστικούς χαρακτηρισμούς ενώ κλωτσάει μια μπάλα φωνάζοντας “Δώστε μου πρόστιμο γι’ αυτό”! Με συνοπτικές διαδικασίες εκδιώχνεται από την ομάδα. Οι New England Patriots όμως που πάντα έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές για star quality παικτες κινούνται άμεσα και τον αποκτούν. Όσο βρίσκεται εκεί όμως έρχονται σαν κερασάκι στην τούρτα κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό μιας γυμνάστριας. Υπό το βάρος των κατηγοριών οι Patriots (όπως είχαν κάνει και με τον Aaron Hernandez) διακόπτουν τη συνεργασία μαζί του. 

Στο εξώφυλλο του 2020 οποίο βρίσκεται το face της λίγκας, ο quarterback των Kansas City Chiefs και αγαπημένος όλων των φιλάθλων, Patrick Mahomes. Η επιλογή του είναι απολύτως λογική αλλά ξεσηκώνει αντιδράσεις καθώς οι φίλαθλοι φοβούνται μην πάθει κάτι ο συμπαθέστατος Patrick. Μόλις την 7η αγωνιστική ο Mahomes χτυπάει στο γόνατο του, αρχές Οκτωβρίου, και οι φίλαθλοι αρχίζουν να “τρώνε τα νύχια τους” από την αγωνία και να ρίχνουν κατάρες στην EA Sports. Τελικά, ο τραυματισμός αποδεικνύεται λιγότερο σοβαρός μετά την μαγνητική εξέταση κι ο Mahomes όχι απλά επιστρέφει αλλά οδηγεί τους Chiefs μέχρι το Super Bowl και γίνεται ο πρώτος που θα κατακτήσει το Super Bowl όντας στο εξώφυλλο του Madden. 

Η κατάρα του Madden

Το εξώφυλλο του 2020 με τον Patrick Mahomes, το πρώτο από τα πολλά endorsements που θα δει στην καριέρα του! Εδώ η έκδοση για το Playstation 4 της Sony!

Το 2021 στο εξώφυλλο βρίσκεται ο καλύτερος running quarterback της λίγκας, Lamar Jackson κι η κατάρα επιστρέφει δυναμικά. Τον Νοέμβριο ο Lamar διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19, παρ’όλα αυτά η σεζόν του κρίνεται ως επιτυχημένη καθώς γίνεται ο μοναδικός qb στην ιστορία του αθλήματος με τουλάχιστον δύο σεζόν που ξεπερνάει τις 1,000 rushing yards (ναι, ο τύπος έτρεχε όσο ένας running back). Τα playoffs είναι όμως μια άλλη ιστορία. Ναι μεν κερδίζει τον πρώτο του αγώνα ever στην post-season στο Wild Card round αλλά στον επόμενο γύρο θα τα έκανε όλα λάθος. Η Madden curse χτυπάει τον άμοιρο Lamar, που κάνει το χειρότερο του παιχνίδι και σαν να μην έφθανε αυτό παθαίνει διάσειση στην 3η περίοδο και παρακολουθεί ανήμπορος την ομάδα του να μην μπορεί να σκοράρει πάνω από 3 πόντους!

Η EA Sports, είδε και αποείδε, και το 2022 πήγε όσο πιο safe γινόταν. MVP Edition λοιπόν, με τους Tom Brady και Patrick Mahomes να ποζάρουν για το πιο star quality εξώφυλλο όλων των εποχών! Για την ώρα οι ομάδες τους βρίσκονται στην πρώτη θέση των περιφερειών τους και βαδίζουν ολοταχώς για να συναντηθούν στο Superbowl! Εάν αυτο συμβεί θα είναι η πιο δυνατή απάντηση των cover athletes απέναντι στην κατάρα!

Εν έτει 2022 είναι αστείο να πιστεύουμε σε κατάρες και δεισιδαιμονίες αλλά το Madden curse μοιάζει πολύ αληθινό.

Το σκορ “υπέρ” της κατάρας παραείναι μεγάλο για να παραβλεφθεί:20-5! Το γεγονός ότι παίκτες έχουν αναφερθεί δημόσια στον τρόμο που τους σκορπά η προοπτική να βρεθούν στο εξώφυλλο αλλά και οι τοποθετήσεις στελεχών της EA Sports για να κατευνάζουν τα πλήθη δείχνει και το αντίκτυπο της, στην fan culture των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2010 μάλιστα, η ΕΑ τρόλαρε λέγοντας πως θα έβγαζε μια parody ταινία με θέμα τα δέκα χρόνια Madden curse αλλά η αλήθεια είναι πως εάν κάτι τέτοιο γίνει πράξη, οι φίλαθλοι του αθλήματος θα συρρεύσουν σαν τρελοί στους κινηματογράφους. Μετά από την καταγραφή όλων αυτών των περιπτώσεων πάντως, καλού-κακού οι Brady και Mahomes ας προσέχουν διπλά μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται με την Madden curse!

*Το κείμενο αυτό είναι φόρος τιμής στον σπουδαίο Αμερικανό προπονητή και sportcaster, John Madden που έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου του 2021. Οι φίλαθλοι αθλήματος είναι σίγουρο πως ξέρετε τα πεπραγμένα του, για τους υπόλοιπους αρκεί να κρατήσετε την δήλωση του κομισάριου του NFL, όταν πληροφορήθηκε τη δυσάρεστη είδηση: “Ο John Madden ήταν το ίδιο το football”.