Champions League 2019-20: Τότεναμ – Λειψία

Champions League 2019-20: Τότεναμ - Λειψία

Η περσινή φιναλίστ του θεσμού και η νέα δύναμη του γερμανικού ποδοσφαίρου συγκρούονται με φόντο μια θέση στα προημιτελικά. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αντικατάστασης του Μαουρίσιο Ποτσετίνο και θα πρέπει να πορευτεί όπως κι ο προκάτοχος του πέρυσι χωρίς τον Χάρι Κέιν, τη στιγμή που για τη Λειψία κάθε αγώνας στο Champions League επιβεβαιώνει την επένδυση της Red Bull. Οι δύο ομάδες συναντιούνται για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Τότεναμ

Champions League 2019-20: Τότεναμ - Λειψία

Πως προκρίθηκε: Η προσπάθεια της ξεκίνησε με τον Ποτσετίνο στον πάγκο κι ολοκληρώθηκε με τον Μουρίνιο. Η Τότεναμ έκανε πρεμιέρα στο “Καραϊσκάκης” κόντρα στον Ολυμπιακό και έγινε μία από τις πολλές ομάδες που την πατάνε στο γήπεδο του Φαλήρου. Οι Λονδρέζοι προηγήθηκαν με 0-2 αλλά ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο να ισοφαρίσει το ματς. Ακολούθησε ένα ιστορικό κάζο εντός έδρας από την Μπάγερν Μονάχου που πέρασε από την έδρα της με το εξωπραγματικό 2-7! Στα διπλά ματς με τον Ερυθρό Αστέρα οι Spurs ανασυγκροτήθηκαν και φιλοδώρησαν τους Σέρβους με 9 συνολικά τέρματα. Κόντρα στον Ολυμπιακό, την 5η αγωνιστική, θα κρινόταν στην ουσία η πρόκριση, στο ντεμπούτο του Μουρίνιο. Οι ερυθρόλευκοι σόκαραν τον Πορτογάλο καθώς στο 20’ ήταν μπροστά με 0-2! Αυτή τη φορά όμως ήταν η σειρά των Spurs να ανατρέψουν το σκορ, χάρη και στην ευγενική χορηγία του Μεριά και στο τέλος να πάρουν και τη νίκη με 4-2. Σε ένα αδιάφορο παιχνίδι την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε με 3-1 στο Μόναχο αλλά προκρίθηκε ως δεύτερη.

Ποιοι ξεχώρισαν: Πέντε γκολ από τον αρχηγό Χάρι Κέιν κι άλλα τέσσερα από τον Κορεάτη Σον έκαναν τη διαφορά για την Τότεναμ. Πολύ θετικές εντυπώσεις άφησε η παρουσία του Τζιοβάνι Λο Σέλσο, του Αργεντίνου box-to-box μέσου που ήταν δανεικός από την Μπέτις, με την option αγοράς του να ενεργοποιείται άμεσα. Και στα 6 ματς αγωνίστηκαν οι Μούσα Σισοκό και Χον Μιν Σον χωρίς όμως να έχουν το απόλυτο του χρόνου συμμετοχής.

Οι αλλαγές στο ρόστερ: Έντονη κινητικότητα είχε το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι της Τότεναμ. Ο Κρίστιαν Έρικσεν που ήταν εδώ και καιρό “ξένο σώμα” για την ομάδα αποχώρησε για την Ίντερ ενώ ο αμυντικός Ντάνι Ρόουζ συνεχίζει στη Νιούκασλ. Τις θέσεις τους πήραν οι νεαροί κι ελπιδοφόροι Μπερχβάιν ( PSV Αϊντχόφεν) και Ζέντσον Φερνάντες (Μπενφίκα). Κάτω από τα δοκάρια επιστρέφει ο Γιορίς που ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα πάρει τη θέση του Γκαζανίγκα. Ο τραυματίας Χάρι Κέιν θα χάσει δυστυχώς όλο το υπόλοιπο της σεζόν όπως ακριβώς και πέρυσι ενώ άσχημα είναι τα μαντάτα και για τον Σον που χτύπησε σοβαρά με την ‘Αστον Βίλα και πάει για χειρουργείο.

Οι φιλοδοξίες: Μετά την εκπληκτική πορεία μέχρι τον τελικό, πέρυσι, είναι λογικό να έχει ανέβει ο πήχης στην Τότεναμ, ωστόσο φέτος δεν μοιάζει ικανή για πολλά. Μπορεί πέρυσι να έκανε θαύματα ακόμα και χωρίς τον Κέιν όμως με τον Μουρίνιο δεν έχει καταφέρει να φτάσει στα ίδια επίπεδα απόδοσης. Ο Πορτογάλος πάντως είναι πάντα φιλόδοξος και θα προσπαθήσει να πάει όσο πιο μακριά γίνεται καθώς το Champions League είναι η αγαπημένη του διοργάνωση. Αν μη τι άλλο η Λειψία δεν είναι και κανένα μεγαθήριο, ο δρόμος για την οκτάδα δεν είναι και τόσο δύσβατος.

Λειψία

Champions League 2019-20: Τότεναμ - Λειψία

Πως προκρίθηκε:  Όπως και στην πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση κληρώθηκε σε ένα πολύ αμφίρροπο όμιλο που όλοι είχαν ελπίδες πρόκρισης. Πόρτο, Μονακό και Μπεσίκτας τότε, Μπενφίκα, Λιόν και Ζενίτ τώρα. Τότε δεν τα είχε καταφέρει τερματίζοντας στην 3η θέση, αυτή τη φορά όμως καπάρωσε την πρωτιά. H λειψία ξεκίνησε με μεγάλο διπλό (1-2) στη Λισαβόνα το οποίο όμως “έσβησε” χάνοντας εντός από την Λιόν (0-2). Στα διπλά παιχνίδια όμως επέβαλε το νόμο της στη Ζενίτ παίρνοντας ισάριθμες νίκες. Στη συνέχεια οι Γερμανοί έκαναν τρελά χουνέρια στη Μπενφίκα. Την προτελευταία αγωνιστική αντιμετώπισαν τους “Αετούς” της Λισαβόνας που μέχρι το 90’ ήταν μπροστά στο σκορ με 0-2. Ένα κρεσέντο του Φόρσμπεργκ όμως τους έδωσε την ισοπαλία. Την τελευταία αγωνιστική η Μπενφίκα χρειαζόταν νίκη δική της επί της Ζενίτ με δύο γκολ διαφορά και παράλληλα η Λειψία να κερδίσει τη Λιόν, πράγματα που συνέβαιναν μέχρι και το 85’ όταν οι Γερμανοί ισοφαρίστηκαν σε 2-2 από 0-2! Πάντως η Λειψία πήρε την πρώτη θέση με 11 βαθμούς!

Ποιοι ξεχώρισαν: Ο Τίμο Βέρνερ ήταν ο “δήμιος” της Μπενφίκα στην πρεμιέρα με 2 γκολ ενώ ο Εμίλ Φόρσμπεργκ της έβαλε άλλα δύο στον δεύτερο γύρο. Οι δύο επιθετικοί της Λειψίας είχαν συνολικά από 3 γκολ στη φάση των ομίλων. Ειδικά για τον πρώτο ακούγεται ότι ενδιαφέρονται πολύ σημαντικά κλαμπ (Λίβερπουλ, Μπάγερν) που είναι έτοιμα να δώσουν εξωφρενικά ποσά για να τον κάνουν δικό τους.  Πολύ καλά τα πήγε κι ο μέσος Σάμπιτσερ με 2 τέρματα και ηγετική παρουσία όπως κι ο αρχηγός Ντέμε. Στην άμυνα εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους οι Ουπαμεκάνο και Κλόστερμαν που ήδη έχουν μπει στα μπλοκάκια όλων των μεγάλων κλαμπ της Ευρώπης.

Οι αλλαγές στο ρόστερ: O αρχηγός Ντιέγκο Ντέμε ήταν τόσο καλός στο πρώτο μισό της χρονιάς που ανάγκασε την Νάπολι να δαπανήσει 12 εκατομμύρια € για να τον αποκτήσει. Μπορεί να μην ακούγονται πολλά τη σημερινή εποχή αλλά δεν είναι καθόλου άσχημα για κάποιον που έκανε όλο το “ταξίδι” από την 3η κατηγορία μέχρι το Champions League με την ομάδα της Λειψίας! Οι Γερμανοί πούλησαν επίσης τον Ματέους Κούνια στη Χέρτα για 18 εκατομμύρια € κι έδωσαν δανεικό στη Γαλατάσαραι τον Ουργουανό μπακ, Μαρσέλο Σαράκι. Η Red Bull δεν έμεινε αμέτοχη κι αντικατέστησε άμεσα τους παίκτες κάνοντας κινήσεις – ματ. Με τα λεφτά του Κούνια πρόλαβε πολλούς συλλόγους κι έφερε στη Λειψία τον Ντάνι Όλμο που έκανε “θόρυβο” με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Επίσης, πήρε δανεικό τον ταλαντούχο μπακ της Μάντσεστερ Σίτι, Ανχελίνιο.

Οι φιλοδοξίες: Το πλάνο της Red Bull έχει πραγματοποιηθεί στον απόλυτο βαθμό ίσως και πιο γρήγορα από ότι περίμενε η εταιρεία ενεργειακών ποτών. Από τις τοπικές κατηγορίες της Λειψίας μέχρι τη Μπουντεσλίγκα, το Champions League και πλέον τα νοκ άουτ του. Και μάλιστα με τον δικό της μοναδικό τρόπο, με ένα τεράστιο δίκτυο σκάουτινγκ νεαρών ταλέντων σε όλο τον κόσμο και την εξαιρετική δουλειά που κάνει ο κόουτς Νάγκελσμαν, η Λειψία δεν χρειάζεται να “χρυσοπληρώσει” παίκτες όπως η Σίτι ή η Παρί. Οι φιλοδοξίες της πια δεν έχουν ταβάνι. Το γεγονός ότι προπορεύεται στην Μπουντεσλίγκα την κάνει να ονειρεύεται το πρωτάθλημα ενώ και στο Champions League θα ήθελε να κάνει την έκπληξη. Άλλωστε, η φετινή Τότεναμ δεν τρομάζει κανένα.

Η πρόβλεψη του Rabona

Ο Μουρίνιο είναι ίσως ο πιο κυνικός προπονητής της πιάτσας και σίγουρα “τρίβει τα χέρια του” από ικανοποίηση γι’ αυτή την κλήρωση. Η Τότεναμ είναι το φαβορί λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας από τέτοια παιχνίδια. Αν όμως, αγωνιζόμενη χωρίς τους Κέιν και Σον, το πρώτο ματς στο Λονδίνο στραβώσει; Το ζευγάρι αυτό είναι ανοιχτό για πολλές ερμηνείες και θα έχει μπόλικο ενδιαφέρον.