Champions League 2019-20: Νάπολι – Μπαρτσελόνα

Champions League 2019-20: Νάπολι - Μπαρτσελόνα

Οι δύο ομάδες με τις οποίες έγραψε ιστορία στην Ευρώπη ο Ντιέγκο Μαραντόνα συναντιούνται για πρώτη φορά σε επίσημη αναμέτρηση μετά από 4 φιλικά που έδωσαν την περασμένη δεκαετία (3 νίκες η Μπάρτσα, 1 νίκη η Νάπολι). Η φετινή χρονιά, δεν είναι κι η καλύτερη τους. Η Μπαρτσελόνα ναι μεν είναι πρωτοπόρος στην Ισπανία, όμως δεν αποδίδει καλά, αναγκαστηκε να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή ενώ έχει χάσει και τον Λουίς Σουάρες μέχρι το τέλος της χρονιάς λόγω τραυματισμού. Η Νάπολι πιθανότατα του χρόνου δεν θα αγωνίζεται στην συγκεκριμένη διοργάνωση λόγω της πολύ μέτριας πορείας της στο Ιταλικό πρωτάθλημα, οπότε τα παιχνίδια της με τους μπλαουγκράνα ίσως είναι τα τελευταία που θα τους δούμε για αρκετό καιρό σε αυτή τη διοργάνωση.

Ναπολι

Champions League 2019-20: Νάπολι - Μπαρτσελόνα

Πως προκρίθηκε: Όπως και πέρυσι βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ, όπως και πέρυσι την κέρδισε με γκολ προς το τέλος του αγώνα στο Σαν Πάολο! Την δεύτερη αγωνιστική πήρε “λευκή” ισοπαλία στην έδρα της Γκενκ. Το αποτέλεσμα που στην ουσία “ξεκλείδωσε” την πρόκριση ήταν το διπλό στην έδρα της Σάλτσμπουργκ με 3-2. Ακολούθησαν δύο ισοπαλίες με 1-1 κόντρα σε Σάλτσμπουργκ και Λίβερπουλ στο Άνφιλντ και την τελευταία αγωνιστική διέλυσε την Γκενκ με 4-0 για να προκριθεί ως δεύτερη από τον όμιλο.

Ποιοι ξεχώρισαν: Ο καλύτερος της παίκτης στους ομίλους ήταν ο Ντρις Μέρτενς που σκόραρε 5 τέρματα και έβαλε τις βάσεις της πρόκρισης. Ο Μίλικ πέτυχε ένα εντυπωσιακό χατ-τρικ την τελευταία αγωνιστική ενώ βοήθησαν αρκετά στο επιθετικό κομμάτι κι οι Ινσίνιε, Λοθάνο και Καγιεχόν. Ο Κουλιμπαλί είχε καλή απόδοση στα ματς με την Λίβερπουλ, ειδικά σε αυτό του Σαν Πάολο που σταμάτησε μόνος του τους πολυδιαφημισμένους επιθετικούς της αγγλικής ομάδας. Δεν έχασαν ούτε δευτερόλεπτο αγωνιστικής δράσης ο τερματοφύλακας Μέρετ κι οι Κουλιμπαλί, Ντι Λορέντσο και Φάμπιαν Ρουίζ.

Οι αλλαγές στο ρόστερ: H Νάπολι προχώρησε και στις τρεις αλλαγές που δικαιούταν για τη λίστα του Champions League, δηλώνοντας τα σημαντικά μεταγραφικά αποκτήματα του Ιανουαρίου, δηλαδή τους Ματέο Πολιτάνο (δανεικός από Ίντερ), Ντιέγκο Ντέμε (Λειψία) και Στάνισλαβ Λομπότκα (Θέλτα) που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα. Εκτός έμειναν παίκτες που δεν υπολογίζονται ιδιαίτερα στο ρόστερ όπως ο Μαλκουίτ, ο Γιουνές και ο Γκουλάμ.

Οι φιλοδοξίες: Στην Ιταλία η πορεία της στο πρωτάθλημα ήταν επιεικώς απαράδεκτη μέχρι το τέλος του 2019. Με τη νέα χρονιά έχει αρχίσει και συμμαζεύει κάπως τα πράγματα. Στόχοι της φέτος, είναι η έξοδος στην Ευρώπη και η κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας, με το Champions League να μοιάζει πολυτέλεια αυτή τη χρονική στιγμή. Δεδομένης και της δυναμικότητας της Μπαρτσελόνα, κανείς δεν θα πει τίποτα στους Ναπολιτανους αν μείνουν εκτός από τον Μέσι και την παρέα του.

Μπαρτσελόνα

Champions League 2019-20: Νάπολι - Μπαρτσελόνα

Πως προκρίθηκε: Συμμετείχε σε έναν όμιλο-φωτιά με Ντόρτμουντ, Ίντερ και Σλάβια Πράγας αλλά κατάφερε και βγήκε αλώβητη δείχνοντας ποιος είναι το “αφεντικό”. Η αλήθεια είναι ότι στον πρώτο γύρο ζορίστηκε. Μετά από μια νωθρή ισοπαλία στο Ντόρτμουντ με τον Μέσι να έρχεται από τον πάγκο, ακολούθησε η εντός έδρας νίκη με ανατροπή επί της Ίντερ και η δύσκολη επικράτηση στην Πράγα. Ο δεύτερος γύρος ξεκίνησε με ένα αποτέλεσμα – έκπληξη, την “λευκή” ισοπαλία στο Καμπ Νου με την Σλάβια αλλά οι Καταλανοί σφράγισαν την πρόκριση με το 3-1 επί της Ντόρτμουντ. Την τελευταία αγωνιστική ταξίδεψε στο Μιλάνο με τα δεύτερα αλλά έστω κι έτσι πέταξε εκτός από τους 16 την Ίντερ που είδε τα όνειρα της να διαλύονται στο 86’ από τον Ανσού Φατί. Ο νεαρός πάικτης της Μπαρτσελόνα πήρε το ρεκόρ του Πίτερ Οφορίκουε ως ο πιο νέος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης. Ποια ήταν η ηλικία του Φατί εκείνη την ημέρα;17 ετών, 1 μήνα και 9 ημερών.

Ποιοι ξεχώρισαν: Ναι, αλήθεια ο Λιονέλ Μέσι. Τι έκπληξη κι αυτή. Βέβαια, ο Αργεντίνος φέτος δεν είχε τόσα πολλά κέφια στο Champions League (προερχόμενος κι από τραυματισμό στην αρχή της χρονιάς) καθώς πέτυχε μόλις 2 γκολ ενώ 3 είχε ο Λουίς Σουάρες, που μάλλον ήταν καλύτερος του Αργεντίνου στην πρώτη φάση. Ο Τερ Στέγκεν ήταν και πάλι “κέρβερος” όποτε χρειάστηκε ενώ θετική ήταν κι η συνεισφορά του Φρένκι Ντε Γιονγκ στην πρώτη του σεζόν με το σύλλογο. Ο Ολλανδός μέσος βρήκε χρόνο συμμετοχής και στα 6 ματς των ομίλων, όπως κι οι Λανγκλε και Γκριεζμάν.

Οι αλλαγές στο ρόστερ: Ο τραυματισμός του Λουίς Σουάρες τον αφήνει εκτός για την υπόλοιπη σεζόν όμως συνέβη όταν η Μπαρτσελόνα είχε δηλώσει τους παίκτες για τα νοκ άουτ της διοργάνωσης. Οι αλλαγές είναι κυρίως αποχωρήσεις των νεαρών, ταλαντούχων παικτών που είδαμε την τελευταία αγωνιστική με την Ίντερ και παραχωρήθηκαν δανεικοί: Αλενιά (Μπέτις), Κάρλες Πέρες (Ρόμα), Βαγκ (Νις), Αμπέλ Ρουίζ (Μπράγκα) και Τοντιμπό (Σάλκε). Εντός λίστας οι νεαροί Μανάϊ, Σαβέριο και Ροντρίγκεζ, που δεν αναμένεται να παίξουν κάποιον ρόλο. Ο Δανός επιθετικός Μπρέθγουαϊτ που αποκτήθηκε από τη Λεγανές δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση.

Οι φιλοδοξίες: Υπό κανονικές συνθήκες θα ήθελε να φτάσει μέχρι το τέλος, όμως η χρονιά ήταν δύσκολη. Η αλλαγή προπονητή με τον Βαλβέρδε να αποχωρεί και τον Κίκε Σετιέν να έρχεται, ο σοβαρός τραυματισμός του Σουάρες κι ο χρόνος που χρειάζεται η ομάδα για να αφομοιώσει τη νέα φιλοσοφία, δυσχεραίνουν κατά πολύ το έργο της. Μέσα σε όλα προέκυψε κι αυτή η ιστορία με τη διοίκηση που επηρέαζε μέσω social media την κοινή γνώμη κακολογώντας τους παίκτες και καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι κι η καλύτερη σεζόν για την Μπάρτσα. Είναι πιθανό να ρίξει το βάρος στην κατάκτηση του πρωταθλήματος καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης είναι κοντά στη βαθμολογία. Ωστόσο, ενδεχόμενο σοκ από την Νάπολι θα θεωρηθεί ως παταγώδης αποτυχία.

Η πρόβλεψη του Rabona

Εύκολα ή δύσκολα η Μπαρτσελόνα θα προκριθεί. Έχουμε δει φέτος την Νάπολι να κερδίζει Λίβερπουλ, Γιουβέντους και Ίντερ όμως φαντάζει δύσκολο ομάδα του Τζενάρο Γκατούζο να θριαμβεύσει σε διπλά ματς με την ομάδα του Μέσι. Ακόμα κι αν πάει καλά το πρώτο ματς στο Σαν Πάολο, το Καμπ Νου παραδοσιακά, είναι απροσπέλαστο στη φάση των 16 .