Champions League 2019-20: Τσέλσι – Μπάγερν Μονάχου

Champions League 2019-20: Τσέλσι - Μπάγερν Μονάχου

Τσέλσι και Μπάγερν έφτιαξαν την δικιά τους σπουδαία παράδοση τον 21ο αιώνα καθώς κοντραριστηκαν σε δύο τελικούς που έκριναν ευρωπαϊκά τρόπαια. Η πρώτη τους κόντρα συνέβη το 2005 στα προημιτελικά του Champions League με την Τσέλσι να κερδίζει το πρώτο ματς με 4-2 και την Μπάγερν στο Μόναχο να φτάνει σχεδόν στην ισοφάριση του σκορ (3-2)! Επόμενη συνάντηση ήταν ο τελικός της διοργάνωσης το 2012 με την Τσέλσι να “κλείνει το σπίτι” της Μπάγερν καθώς ο τελικός διεξήχθη στο Μόναχο. Η παλικαρίσια κεφαλιά του Ντρογκμπά που είναι μία από τις πιο δυνατές αναμνήσεις όλων των εποχών σε τελικούς Champions League, έσωσε τους Λονδρέζους ελάχιστα πριν από τη λήξη, οδηγώντας τον αγώνα στην παράταση κι εν τέλει στα πέναλτι όπου οι Μπλε θριάμβευσαν. Την επόμενη σεζόν η Μπάγερν επέστρεψε στον τελικό και ανέβηκε στο θρόνο της Ευρώπης με έναν απόλυτα ειρωνικό τρόπο καθώς τα κατάφερε μέσα στο Λονδίνο. Το καλοκαίρι αντιμετώπισε για το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, την νικήτρια του Europa League, Τσέλσι και πήρε εκδίκηση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ένα γκολ του Χάβι Μαρτίνεζ στις καθυστερήσεις της παράτασης, οδήγησε στα πέναλτι εκεί όπου οι Γερμανοί πήραν τη ρεβάνς. Η τελευταία τους συνάντηση ήταν στο Διεθνές Κύπελλο Πρωταθλητριών του 2017, ένα καλοκαιρινό τουρνουά προετοιμασίας, όπου η Μπάγερν επιβλήθηκε με 3-2.

Τσέλσι

Champions League 2019-20: Τσέλσι - Μπάγερν Μονάχου

Πως προκρίθηκε: Εξασφάλισε την πρόκριση της μόλις την τελευταία αγωνιστική σε ένα δύσκολο όμιλο με Βαλένθια, Άγιαξ και Λιλ. Η πρεμιέρα της στράβωσε καθώς έχασε εντός από τη Βαλένθια. Στη συνέχεια, όμως, έκανε δύο συνεχόμενα διπλά στη Λιλ και το Άμστερνταμ με αποτέλεσμα να επιστρέψει για τα καλά στη διεκδίκηση της πρόκρισης. Οι Μπλε έδειξαν μέταλλο την 4η αγωνιστική όταν βρέθηκαν να χάνουν εντός από τον Άγιαξ με 4-1! Με τη διαιτησία να βάζει κι αυτή βέβαια λίγο το χεράκι της, η Τσέλσι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δύο αποβολές του Άγιαξ και έφτασε μέχρι την ισοφάριση ενώ είδε να της ακυρώνεται οριακά γκολ για το 5-4! Η ισοπαλία στην Ισπανία με τη Βαλένθια της έδωσε μεγάλο πλεονέκτημα εν όψει της τελευταίας αγωνιστικής και το επιβεβαιωσε με την επαγγελματική της νίκη επί της Λιλ. Ωστόσο, έχασε στην ισοβαθμία την πρώτη θέση από τους Ισπανούς.

Ποιοι ξεχώρισαν: Η Τσέλσι αναδείκνυε διαφορετικους πρωταγωνιστές στα ματς του ομίλου που πήρε βαθμούς. Στο διπλό στη Γαλλία έλαμψε ο Τάμι Έιμπραχαμ, σε αυτό του Άμστερνταμ ήταν ο Μπατσουαγί που σκόραρε το κρίσιμο τέρμα ενώ στο απίθανο 4-4 με τον Άγιαξ όλη η ομάδα έπαιξε μανιασμένα για την ισοφάριση. Σταθερές οι Κόβασιτς, Ζορζίνιο κι ο αρχηγός Αθπιλικουέτα που έπαιξαν και στα 6 ματς όπως κι οι Κεπά, Ζουμά, Γουίλιαν, Μάουντ και Έιμπραχαμ. Γενικά , ο Λάμπαρντ έκανε ελάχιστο rotation χρησιμοποιώντας 15-16 ποδοσφαιριστές, έχοντας βέβαια να αντιμετωπίσει και τους πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς.

Οι αλλαγές στο ρόστερ: Καμία ουσιαστική αλλαγή για την Τσέλσι που μετά την άρση του ban των μεταγραφών θα περίμενε κανείς να προβεί σε κάποια διορθωτική κίνηση. Αντίθετα οι Μπλε προτίμησαν να κινηθούν για την νέα σεζόν κλείνοντας για το καλοκαίρι τον Χακίμ Ζιγιές του Άγιαξ.

Οι φιλοδοξίες: Η Τσέλσι διανύει μια μεταβατική περίοδο στην πρώτη σεζόν του Φρανκ Λάμπαρντ στον πάγκο της. Με την μάχη για την τετράδα να έχει φουντώσει αυτή τη στιγμή στην Αγγλία, τα νοκ άουτ μοιάζουν με αναγκαίο κακό για τους Μπλε που γνωρίζουν ότι τουλάχιστον φέτος είναι ένα επίπεδο κάτω από τις πολύ δυνατές ομάδες όπως η Μπάγερν.

Μπάγερν Μονάχου

Champions League 2019-20: Τσέλσι - Μπάγερν Μονάχου

Πως προκρίθηκε: Οι Βαυαροί ήταν σαρωτικοί στον όμιλο τους κάνοντας το 6/6 απέναντι σε Τότεναμ, Ολυμπιακό και Ερυθρό Αστέρα. Η παρουσία τους δεν είχε σχέση με τη φετινή πορεία τους στην Μπουντεσλίγκα που έχουν δώσει πολλά δικαιώματα και τα πρωτεία τους αμφισβητούνται. Στην πρεμιέρα η Μπάγερν κέρδισε ξεκούραστα τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0. Την δεύτερη αγωνιστική οι Βαυαροί έδωσαν μια εκπληκτική παράσταση στο Λονδίνο, που θύμισε περισσότερο την ομαδαρα του Χάινκες το 2013 ή τις εκδόσεις της Μπάγερν του Γκουαρντιόλα, καθώς οι Γερμανοί διέλυσαν τους Spurs με το μυθικό 7-2! Την τρίτη αγωνιστική η Μπάγερν ζορίστηκε για πρώτη και μοναδική φορά στον όμιλο καθώς ο Ολυμπιακός της έβαλε δύσκολα στο Καραϊσκάκης όμως όπως και το 2015, απέδρασε με τη νίκη (2-3). Στον δεύτερο γύρο έκανε επίδειξη δύναμης παίρνοντας ακόμα 3 νίκες (2-0 με Ολυμπιακό, 0-6 μέσα στο Βελιγράδι και 3-1 την Τότεναμ). Κάπως έτσι, οι Βαυαροί έγιναν η μοναδική ομάδα της φετινής διοργάνωσης που κατέκτησε το απόλυτο των βαθμών στον όμιλο της.

Ποιοι ξεχώρισαν: Τι να πει κανείς για τις εξωπραγματικές επιδόσεις του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι; Ο Πολωνός διανύει μια σούπερ χρονιά και στο Champions League πέτυχε το απίστευτο ρεκόρ των 10 τερμάτων σε 5 αγώνες! Μάλιστα, πέτυχε τα 4 εξ αυτών κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο πιο γρήγορο “καρέ” στην ιστορία της διοργάνωσης. Άλλα τόσα έβαλε ο Σερζ Γκνάμπρι στο ματς με την Τότεναμ στο Λονδίνο. Αρκετά καλή παρουσία είχαν κι οι Τόμας Μίλερ, Κομάν, Κίμιχ και Τολισό. Όλοι τους βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα από δύο φορές.

Οι αλλαγές στο ρόστερ: Μια μεταγραφή έκανε η Μπάγερν στο χειμερινό παζάρι αποκτώντας με δανεισμό τον Οντριοθόλα από την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο δεξιός μπακ προστέθηκε μάλιστα στην ευρωπαϊκή λίστα με τον νεαρό επιθετικό Αρπ να του κάνει χώρο.

Οι φιλοδοξίες: Οι Βαυαροί δεν το κρύβουν πως θα ήθελαν να πάνε μέχρι το τέλος. Σε μια χρονιά που δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, με Ισπανούς και Άγγλους (πλην Λίβερπουλ) να ψάχνουν να βρουν σταθερότητα στην απόδοση τους, η Μπάγερν πιστεύει ότι θα έχει την ευκαιρία της. Ωστόσο, η αλλαγή προπονητή μεσούσης της σεζόν και οι γκέλες στην Γερμανία δείχνουν πως δεν είναι έτοιμη για την κατάκτηση της κορυφής.

Η πρόβλεψη του Rabona

Οι Γερμανοί είναι το φαβορί εδώ καθώς γνωρίζουμε σίγουρα ότι θα ρίξουν το βάρος τους στη διοργάνωση σε αντίθεση με την Τσέλσι που πρέπει να “κοιτάζει πίσω της” στην Αγγλία. Τα παιχνίδια με Άγιαξ και Βαλένθια έδειξαν πως πολύ δύσκολα η ομάδα του Λάμπαρντ θα πετύχει την υπέρβαση φέτος. Σημαντικό προβάδισμα στους Βαυαρούς, λοιπόν.