Το 2020 σε μια σκηνή: Ο συναυλιακός οδηγός της Αθήνας!

Το 2020 σε μια σκηνή: Ο συναυλιακός οδηγός της Αθήνας!

Πάω στο σουπερμάρκετ να ψωνίσω, με σταματάτε στο ταμείο και μου λέτε: ”Doctor τι γίνετε πάλι φέτος με τις συναυλίες του καλοκαιριού; Που να πρωτοπάμε;”. Πάω στο φαρμακείο τα ίδια, πάω στη λαϊκή, ακόμη χειρότερα! Είπα λοιπόν να καθίσω, χωρίς φόβο αλλά με περίσσιο πάθος, να σας πω όλες τις αλήθειες για το συναυλιακό καλοκαίρι του 2020 – και το κρίμα στον λαιμό σας!

Technopolis Jazz Festival (Τεχνόπολη 25-31/5)

Το μουσικό καλοκαίρι στην Ελλάδα παραδοσιακά, δηλαδή εδώ και 20 χρόνια, ξεκινά την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου – με το δωρεάν Jazz Festival (που ακριβώς επειδή είναι δωρεάν μαζεύει χιλιάδες κόσμου). Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το line up αλλά όπως πάντα θα υπάρξουν μέτρια, καλά και υπέροχα σχήματα. Πάρτε μπύρες στο χέρι και ανοίξτε τα αυτιά σας σε κάτι διαφορετικό.

ADD 2020 (Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού 25-30/5)

Σε διάφορα διάσπαρτα μέρη τις πρώτες ημέρες και στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού το Παρασκευοσάββατο, θα διοργανωθεί αυτό το μεγάλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής με σπουδαία ονόματα όπως οι Alva Noto, DJ Shadow, Pantha Du Prince…

OM (Piraeus Academy 27/5)

Οι δημιουργοί ενός εκ των κορυφαίων albums της προηγούμενης δεκαετίας (Advaitic Songs) επιστρέφουν μετά από σχεδόν 10 χρόνια στην Ελλάδα και αναμένεται να μας ταξιδέψουν με το εντελώς μοναδικό ψυχεδελοπαγαναστικό τους ύφος!

Red Hot Chilli Peppers – Foals : Ejekt Festival (Ιππόδρομος Μαρκοπούλου 5/6 & Πλατεία Νερού 13/7)

Εάν δεν είχε προηγηθεί το προ 8ετίας απόλυτο φιάσκο με τους θρύλους κατά τ’άλλα Red Hot Chili Peppers να πραγματοποιούν μία από τις χειρότερες συναυλίες που έχουν γίνει στη χώρα μας, θα μπορούσε να είναι ένα χαρμόσυνο νέο. Ποιος όμως μπορεί να τους εμπιστευτεί; Ωραιότατοι οι Hives που τους πλαισιώνουν στο line up αλλά όχι τόσο ωραίοι για να πληρώσουμε αδρά και να τρέχουμε στο Μαρκόπουλο…

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ (ενάμιση μήνα μετά) θα εμφανιστούν ως headliners οι Foals – απωθημένο της νέας γενιάς όπως μαθαίνω! H έδρα της δεύτερης ημέρας αλλάζει, και το φεστιβάλ επιστρέφει στο εδώ και χρόνια κλασικό “σπίτι” του, την Πλατεία Νερού.

https://www.youtube.com/watch?v=hwKen34wdYE

Release Festival (Πλατεία Νερού 12/6-24/7)

Μετά το απολύτως πετυχημένο περσινό καλοκαίρι, το νέο αγαπημένο φεστιβάλ των Ελλήνων επιστρέφει εντυπωσιακά με 10 ολόκληρες ημέρες!!! Οι φίλοι του Metal και του σκληρού ήχου πετούν τη σκούφια τους για Slipknot, Judas Priest, Mercyful Fate, Cradle of Filth… Το ίδιο κάνουν και οι φίλοι της Pop/Mainstream μουσικής με Pet Shop Boys, Martin Garrix. Χαρούμενοι και οι φίλοι του Εν Λευκώ που θα ξαναδούν Parov Stelar και Gramatik. Θρύλος ο Alpha Blondy – έστω και στα γεράματα! Αν δεν τον έχει δει ήδη κάποιος fan της Reggae, καλό είναι να τον δει. Αναμένουμε βέβαια και το δεύτερο όνομα της ημέρας για να κρίνουμε καλύτερα το value for money. Τα ίδια ισχύουν στο περίπου και για τους Massive Attack. Υπήρξαν ένα από τα πιο σπουδαία σχήματα των 90s και η σύγχρονη μουσική τους οφείλει πάρα πολλά. Παρ’όλα αυτά το εισιτήριο είναι πανάκριβο (χωρίς να γνωρίζουμε το δεύτερο όνομα). Λογικό πάντως η νέα γενιά που δεν τους έχει δει να θέλει να τους δει – επιβάλλεται θα έλεγα. Οι παλαιότεροι όμως (που τους έχουμε δει αρκετές φορές στα φόρτε τους) δεν έχουμε κάποιον σοβαρό λόγο να το επαναλάβουμε από τη στιγμή που δεν υπάρχει νέο υλικό. Εντέλει η ημέρα που με ψήνει περισσότερο είναι αυτή των θρύλων του σκοτεινού ήχου, Bauhaus. Ειδικά αν ισχύει η πληροφορία που έχω για το δεύτερο όνομα. Αναμένουμε…

Update: Sepultura την μέρα των Slipknot. Tώρα μάλιστα. Δεν ειναι του γούστου μου, αλλά είναι μια πολύ πολύ σοβαρή βραδιά , έστω χωρίς τα αδέρφια Cavalera.

Plisskën Festival (Τεχνόπολη 13 & 14/6)

Το φεστιβάλ που έχει πάντα το καλύτερο πακέτο. Γίνεται στο κέντρο της πόλης, φέρνει πολλά φρέσκα ονόματα και έχει φτηνό εισιτήριο! Ok, αρκετές φορές θα έρθουν υπερεκτιμημένοι καλλιτέχνες αλλά αυτή είναι η μοίρα μας με τη σύγχρονη τέχνη – δεν υπάρχει ουσιαστικά κριτήριο. Ας αφήσουμε όμως τις φιλοσοφίες αφού πέρα από πολλά κι ενδιαφέροντα θα έχουμε πάνω απ’όλα τη δυνατότητα να δούμε ζωντανά τους θρύλους της ηλεκτρονικής μουσικής, Orbital. Nuff said…

Athens Rocks Festival (OAKA 14/6)

Αυτή είναι η συναυλία της χρονιάς. Όχι τόσο επειδή οι πιο νέοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν επιτέλους τους National (σπουδαία μπάντα κάποτε) αλλά κυρίως επειδή θα δούμε στη χώρα μας το πιο καυτό group της εποχής μας, τους απίθανους Idles! Ήταν το σωστό και γίνεται πράξη…

https://www.youtube.com/watch?v=vi8gUnBi6DY

Nostos Festival (Νιάρχος 21-28/6)

Το φεστιβάλ που κάθε χρόνο μας εκπλήσσει ευχάριστα με τα ονόματα που φέρνει, συνεχίζει να μας τα προσφέρει με δωρεάν είσοδο κόντρα στις οικονομικές δυσκολίες της εποχής. Cut Copy, Aynur, Correy Harris, Boubacar Traore, Ed O’Brien (Radiohead), Caribou, είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα δούμε! Και πάνω απ’όλους ο μέγιστος DJ Spooky που κατά τον γράφοντα (που τυχαίνει να είναι DJ) είναι ο ένας από τους δύο κορυφαίους DJs του πλανήτη μας…

Rockwave Festival (Terra Vibe, 27/6)

Το Rockwave διαφημίζει πως κλείνει 25 χρόνια. Δεν είναι ακριβώς έτσι αλλά τέλος πάντων! Headliners οι Placebo (από πότε είναι αυτή η εφημερίδα) και μαζί τους ανέλπιστα οι λατρεμένοι μου Belle and Sebastian. Αλλά ποιος τρέχει στη Μαλακάσα για ένα group που έχει δει στα καλύτερά του… Πρόταση μόνο για τη νεολαία.

Deafheaven (Gagarin 30/6)

Ok, κάπως ατυχής η ημερομηνία αφού ο ήχος και το στυλ τους ταιριάζει περισσότερο σε βαρύ χειμώνα αλλά όπως και να’χει μόνο συγχαρητήρια μπορούμε να δώσουμε στη Smoke the Fuzz που φέρνει στην Ελλάδα μία από τις πιο hot μπάντες της εποχής!

Lalibela Festival (Ακτή Βουλιαγμένης 3-5/7)

Ένα ολοκαίνουριο φεστιβάλ σκάει μύτη και οι πρώτες πληροφορίες το κάνουν να δείχνει πραγματικά εντυπωσιακό! 3 ημέρες, 3 stages, 60 καλλιτέχνες και πολλές δραστηριότητες στην παραλία! Δεν γνωρίζω αν έχει γίνει κάποιο λάθος αλλά το δελτίο τύπου λέει πως οι πόρτες ανοίγουν στις 9 το πρωί!!! Μεγάλα εμπορικά ονόματα θα παρελάσουν (Black Eyed Peas, LP, Avener), επίσης κάποιοι πολύ καλοί της νέας γενιάς (Allergies, Monophonics) αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ σε δύο που θεωρώ άχαστα: τους τεράστιους Underworld και το νέο καυτό διαμάντι Little Simz.

Einstürzende Neubauten (Θέατρο Βράχων 21/7)

Ξέρω, μερικοί μυστήριοι θέλετε να φύγετε διακοπές. Όμως δεν θα πάτε πουθενά πριν μας δώσει το ok ο κ. Blixa! Θα έχετε ακούσει τον όρο ”Industrial” για ήχο που θυμίζει κάτι βιομηχανικό. Ε, οι Neubauten είναι το ίδιο το Industrial με έναν εντελώς αυθεντικό τρόπο! Μην δείτε κανένα live στο YouTube – θα σας χαλάσει την έκπληξη. Απλώς όσοι έχετε μια ροπή προς τον πειραματισμό ανηφορίστε στον Βύρωνα και με ευχαριστείτε αργότερα!

Καλό καλοκαίρι να έχουμε!