Άντεξε κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες

Άντεξε κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες

Στην σκία της πανδημίας του κορωνοϊού και της κατάστασης στην οποία έχει φέρει τις αθλητικές διοργανώσεις, ο Ολυμπιακός απέσπασε ισοπαλία με 1-1 από τη Γουλβς. Το ματς μέχρι και το μεσημέρι ήταν πολύ πιθανό να μην διεξαχθεί καν με την UEFA να αποφασίζει τελικά να δώσει το πράσινο φως σε 6 από τα 8 ματς της φάσης των 16 και θα επαναξιολογήσει την κατάσταση από εβδομάδα.

Ο Ολυμπιακός για άλλη μια φορά παρατάχθηκε με τη γνωστή συνταγή του Μαρτίνς για τα δύσκολα ματς με 4-3-3, με τους τρεις κεντρικούς χαφ και τον Βαλμπουενά σε ρόλο εξτρέμ. Το κλασικό της σύστημα χρησιμοποίησε κι η Γουλβς (3-5-2) με τον Νούνο Εσπιρίτο Σάντο να αφήνει στον πάγκο τον Ντάνιελ Ποντένσε στην επιστροφή του στο Καραϊσκάκης.

Ο αγώνας διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών, όμως ο Ολυμπιακός έκανε ένα ξεκίνημα σαν να είχε 35.000 κόσμο να τον επευφημεί. Άμεσα, απέκτησε πλήρη κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο, με συντριπτική κατοχή μπάλας υπέρ του. Μέχρι και το 20’ η Γουλβς δεν μπορούσε ούτε να αλλάξει πάσα. Οι ερυθρόλευκοι κυκλοφορούσαν την μπάλα εξαιρετικά, έλειπε όμως και πάλι η τελική πάσα, ή μάλλον ο καταλυτικός πάικτης στη θέση ’10’ που θα έκανε την επιτελική ενέργεια για να δημιουργηθεί κάποια επικίνδυνη κατάσταση για την εστία του Ρούι Πατρίσιο. Ο Εσπιρίτο Σάντο ήταν διαβασμένος για τις επελάσεις και τις συνεργασίες από τα άκρα, συνεπώς ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε χώρους. Το ματς πήγαινε εκεί που το ήθελε ο Ολυμπιακός μέχρι το 30’. Ωστόσο, ένα λάθος στη μεσαία γραμμή έδωσε τη δυνατότητα στη Γουλβς να βγει στην αντεπίθεση με δύο επιθετικούς να έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον Ρούμπεν Σεμέντο. Ο Πορτογάλος δεν είχε άλλη επιλογή από την ανατροπή του Ντιέγκο Ζότα για να μην επιτρέψει στους “Λύκους” να σκοράρουν. Τα καλά νέα ήταν ότι πρόλαβε κι έκανε το μαρκάρισμα λίγο έξω από την περιοχή γλιτώνοντας το πέναλτι. Τα κακά νέα ήταν ότι ο Σεμέντο είδε την κόκκινη κάρτα κι άφησε την ομάδα του με παίκτη λιγότερο. Τα πολύ κακά νέα ήταν ότι η Γουλβς ανέλαβε πλήρη πρωτοβουλία κινήσεων και το ματς δεν θα ήταν ξανά το ίδιο. Ο Σισέ μπήκε στη θέση του Μασούρα που θυσιάστηκε κι ο Ολυμπιακός περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο. Πάντως κράτησε το μηδέν μέχρι την ανάπαυλα.

Στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Εσπιρίτο Σάντο πέρασε στον αγωνιστικό χρόνο τον 20χρονο μεσοεπιθετικό, Πέδρο Νέτο. Ο νεαρός Πορτογάλος αποδείχθηκε καθοριστικός για την εξέλιξη του αγώνα. Ήταν όμως ο Ολυμπιακός αυτός που χτύπησε πρώτος. Κρατώντας άνετα την ισοπαλία μέχρι το 54’ έβγαλε μια καταπληκτική συνεργασία που οδήγησε σε ένα ακόμη γκολ του Ελ Αραμπί. Ο Καμαρά “έκοψε” πλάγια κι έβγαλε μια τρομερή πάσα στο δεξί άκρο της άμυνας για τον Γκιγιέρμε. Ο Βραζιλιάνος με μια εξαιρετική πρώτη επαφή έβαλε την μπάλα μπροστά του όπως ακριβώς έπρεπε και την κατάλληλη στιγμή την γύρισε στον Ελ Αραμπί που σκόραρε προ κενής εστίας μετά και την κακή αντίδραση (για την κλάση) του Ρούι Πατρίσιο. Ο Ολυμπιακός των 10 παικτών είχε βρει ένα σπουδαίο γκολ και πλέον μέλημα του ήταν να διατηρήσει το προβάδισμα. Η Γουλβς χωρίς ακριβώς να κυριαρχήσει ή να “τρομοκρατήσει” τον Ολυμπιακό βρήκε το γκολ της ισοφάρισης με τον Πέδρο Νέτο. Ένα αχρείαστο φάουλ του Μπουχαλάκη έξω από την περιοχή οδήγησε στο σουτ του Νέτο που κόντραρε στον μοιραίο ξανά Μπουχαλάκη και κατέληξε στα δίχτυα στο 67’. Στον εναπομείναντα χρόνο η Γουλβς πίεσε για την ολική ανατροπή κυρίως με τις επελάσεις των Αντάμα Τραορέ και Νέτο, τους έλειπε όμως η ουσία. Ο Μαρτίνς σε μια προσπάθεια να κρατήσει ο Ολυμπιακός λίγο την μπάλα πέρασε τον Φορτούνη αντί του Ελ Αραμπί αλλά το αποτέλεσμα ήταν να ακρωτηριαστεί εντελώς επιθετικά ο Ολυμπιακός. Ο Εσπιρίτο Σάντο έβαλε τον Ποντένσε αλλά ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού δεν είχε αντίκτυπο στο παιχνίδι. Το τελικό 1-1 σφράγισε τις προσπάθειες των παικτών χωρίς πολλές συγκινήσεις στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Έτσι, όπως εξελίχθηκε το ματς ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Η αποβολή του Σεμέντο διαφοροποίησε τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό και σε συνδυασμό με τη διάθεση του Εσπιρίτο Σάντο να περάσει πιο επιθετικογενείς πάικτες (Νέτο, Ποντένσε) στον αγώνα για να τελειώσει την πρόκριση από το πρώτο ματς, θα μπορούσαν να φέρουν πολύ άσχημη εξέλιξη για τον Ολυμπιακό μέσα στο ματς. Εν τέλει οι ερυθεόλευκοι βρήκαν κι ένα γκολ και στάθηκαν όρθιοι. Στην ουσία στη ρεβάνς θα βρίσκονται στην ίδια ακριβώς κατάσταση που ήταν και με την Άρσεναλ στον προηγούμενο γύρο: θα κυνηγούν τουλάχιστον ένα γκολ για να μπουν στο παιχνίδι της πρόκρισης. Μόνο που αυτή τη φορά και το ένα μπορεί να αποδειχθεί αρκετό. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει αρχικά να… διεξαχθεί η ρεβάνς κι αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει με πολύ πιθανό σενάριο καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση η υγεία είναι πάνω από όλα, η Ευρώπη μπορεί να περιμένει για τους ερυθρόλευκους.