Ο μάγος που έχασε τη μπάλα της ζωής του

ρονάλντο ασίς

Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα είναι το όνομα του πιο αλέγρου ποδοσφαιριστή που έχει χωρέσει η ιστορία του αθλήματος έως τώρα! Το πιο χαρακτηριστικό χαμόγελο των παιδικών χρόνων μας και το πιο χαρισματικό σπάσιμο μέσης στην ντρίπλα κατά το τρέξιμο.  Στις 21 Μαρτίου του 1980, στο Πόρτο Αλέγκρε της  Βραζιλίας έρχεται στη ζωή και αφήνει τη στάμπα του το στο ημερολόγιο ως μια απ’τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της τελευταίας δεκαετίας.

Πρώτος σύλλογος που θα γνωρίσει το ταλέντο του είναι η ομάδα νέων της Γκρέμιο. Τα χρήματα δεν αργούν να απλωθούν στα πόδια του κι απ΄τα χρυσάφια των  συμβολαίων της Γηραιάς Ηπείρου κερδίζει αυτό της Paris Saint Germain, οπότε στα 21 του χρόνια γίνεται κάτοικος Παρισίου και ξεκινά να συγκλονίζει το ευρύ κοινό. Μέλος της Εθνικής Ομάδας είναι ήδη από τα 16 του, στην U17, αναμαίνεται δε να υπάρξει συμπαίκτης λίγο αργότερα με το Φαινόμενο, με αποτέλεσμα στη Σελεσάο να βαφτιστεί “μικρός Ρονάλντο”, δηλαδή Ροναλντίνιο!

Ο Ροναλντίνιο παίζει για να χαίρεται και να κάνει τον κόσμο να περνάει καλά, γι αυτό κι όταν ακολουθεί η σπουδαία του επιτυχία στην Μπαρτσελόνα, το κοινό τον σέβεται τόσο που ολόκληρο Μπερναμπέου τον χειροκροτεί και οι φίλοι της μισητής αντιπάλου Ρεάλ, μόνο τύχη νιώθουν που τον καμαρώνουν απ΄κοντά. Εξίσου πολλές είναι και οι επιτυχίες με την Εθνική Ομάδα της χώρας του, αλλά σε προσωπικό κυρίως επίπεδο διαπρέπει, καθώς δεν αφήνει τίτλο για τίτλο της FIFA  και της UEFA! Ζει την κάθε του στιγμή στο γήπεδο,εξομολογείται μάλιστα ορισμένα χρόνια αργότερα σε γράμμα προς το εαυτό του, όντας παιδί ότι «γελάς επειδή το ποδόσφαιρο είναι χαρά. Για ποιο λόγο να είσαι σοβαρός; Στόχος σου είναι να σκορπάς χαρά. Θα το πω και πάλι, η δημιουργία πάνω από τον υπολογισμό» συμβουλεύοντας το παιδί που ομολογουμένως έκρυβε χρόνια μέσα του : «Να το κάνεις με τον δικό σου τρόπο. Να είσαι ελεύθερος. Να aκούς τη μουσική. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ζήσεις τη ζωή σου».

Κι αν ο ρομαντισμός του παραπέμπει, σε έναν άνθρωπο που δεν θα μπορούσε να παίζει ποδόσφαιρο για τα χρήματα μόνο, διατηρώντας μέσα του αισθήματα αμφισβήτησης για το εμπορικό ποδόσφαιρο του αιώνα που ζει, είτε η “πολιτική” που ακολουθούσε μονίμως ο αδερφός του-γνωστός ατζέτης του ήδη απ’το ξεκίνημά του- είτε η  μαγεία που χάθηκε εν συνόλω από τους χορηγούς και τα εκατομμύρια τους, έρχεται να δώσει την θέση του στο ατομικό συμφέρον.

Το πρωταθλήμα Γκαούτσο, έχει προλάβει να το φέρει στο σπίτι της Γκρέμιο και απ΄το 1999 ήδη δηλώνει παντού ότι θα έπαιζε για τη φανέλα της και τζάμπα! Η φιλοχρήματη συμπεριφορά του αρχίζει να βγαίνει στο προσκήνιο λοιπόν, πολύ πριν ταχθεί στο πλευρό του ακροδεξιού Μπολσονάρου ένας νέος άνθρωπος που έχει γυρίσει όλη την Ευρώπη, όταν το 2011 κλείνει και το κεφάλαιο Μίλαν. Παρά το γεγονός ότι η Γκρέμιο επιχείρησε να τον φέρει σπίτι του, εκείνος βάζει πιο πάνω το ποσό που του προσφέρει η Φλαμένκο, αποδεικνύοντας ότι το χαμόγελο των παιδικών μας χρόνων στην οθόνη, θα ήταν αδύνατο να παραμείνει ίδιο χωρίς το απαραίτητο πάρτι με βίλες και γυναίκες! Ακολουθεί η Ατλέντικο Μινέιρο, ένα Copa Libertadores το 2013 και παρέα με αυτό η χρονιά που φόρεσε για τελευταία φορά το βραζιλιάνικο εθνόσημο!

 Αν κάποιος ειδικότερος επιχειρούσε να σκιαγραφήσει την προσωπικότητά του πρωταθλητή κόσμου, εκείνης της μυθικής σειράς του 2002, θα έψαχνε σ’ αυτό το σημείο να καταλάβει εάν τα επόμενα σημεία της καριέρας του ήταν ανάγκη παραγωγής χρημάτων ή πραγματικό ακόμα πάθος για την στρογγυλή θεά! Κερέταρο στο Μεξικό, Φλουμινένσε με ελάχιστες συμμετοχές αλλά στο στόχαστρο των συμπατριωτών του και ύστερα στην “αεργία” για δύο χρόνια. Τα χρήματα των χορηγών εντωμεταξύ έρρεαν… ακόμα και αν ο Ροναλντίνιο πια δεν φώτιζε τα γήπεδα της Ευρώπης, η “λεζάντα”  του πούλαγε ακριβά, και όχι μόνο στα πιτσιρίκια!

Ο ήρωας της σημερινή ιστορίας μας είχε πάντα ως μεγαλύτερη αγάπη του , μετά το ποδόσφαιρο, την μουσική. Τα πάρτυ συνεχίζουν με το ίδιο τέμπο, όπως και οι προσκλήσεις από τους Εμίρηδες και τις διαφημιστικές. Δέχεται να παραστεί οπουδήποτε πληρώνουν για να τον φιλοξενήσουν με αντάλλαγμα μερικά αυτόγραφα και εκατοντάδες φωτογραφίες. Απ’την Ινδία έως τα αραβικά κράτη, η αγάπη του κόσμου εισπράττεται απ’ τον Λατίνο σταρ ακόμα. Ποιον απ’ τους δυο του χαρακτληρες ψάχνουμε όμως, την στιγμή που θα μπορούσε ίσως να συνεχίσει να ζει ένας τέτοιος άνθρωπος μονάχα απ’ το χωρό… ότι ακριβώς έκανε δηλαδή και μέσα στο γήπεδο, όχι μόνο ακούγοντας την αγαπημένη του μουσική έξω απ’αυτο. Φαίνεται όμως ότι η επιρροή του ατζέντη-αδερφού του ήταν ισχυρότερη…

https://www.youtube.com/watch?v=q26fLabUziQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3I8pV0WX0kNjy9605ZemDTaDFmkXshp6ds8AWSf7BwFFJmn6KR8s8SIHQ

Ο παίκτης του Γαλαξία από το 2004, αποφασίζει το 2015 να αλλάξει πλήρως! Στον μικρό 8χρονο εαυτό του, σημείωνε κάθε έννοια ανιδιοτέλειας του, από όταν πιτσιρίκι ακόμα έχασε τον πατέρα του, μέχρι τη στιγμή που απέδειξε τι καρδιά έχει, στη συμπεριφορά που είχε στην ανάδειξη του Μέσι. Ο τελευταίος δε, δεν το ξεχνάει ακόμα, δηλώνοντας ότι η αγάπη του για τον Ρόνι είναι τέτοια που θέλει να πληρώσει ο ίδιος τα χρέη που τον οδήγησαν στα κάγκελα. Πώς όμως αντέχει η ως άνω  φιγούρα τη στροφή του ίδιου του του εαυτού;

Και να ‘ταν μόνο ο Μπολσονάρου…

Ο αδερφός του λοιπόν, Ρομπέρτο ντε Ασίς, έχτισε τουριστικές εγκαταστάσεις στη λίμνη Γκουαιάμπα,  τις οποίες θα εκμεταλλεύονταν από κοινού. Ένα παράνομο πρότζεκτ, που εξαιτίας έλλειψης οικολογικής άδειας, τους ανάγκασε σε φουσκωμένο πρόστιμο το οποίο δεν αποπληρώθηκε ποτέ. Αποτέλεσμα; Κτάσχεση και του Ισπανικού του διαβατηρίου με απαγόρευση εξόδου απ’τη χώρα.

“Χρησιμοποίησε αυτά τα λόγια ως κίνητρο. Χρησιμοποίησέ τα και μείνε συγκεντρωμένος. Και μετά σκέψου εκείνους που έπαιξαν το ποδόσφαιρο σαν τέχνη – τον Ντένερ, τον Μαραντόνα, τον Ρονάλντο. Να σκεφτείς αυτό που είπε ο πατέρας: να παίζεις ελεύθερα. Να χαίρεσαι. Είναι κάτι που πολλοί προπονητές δεν θα καταλάβουν, όμως όταν θα βρίσκεσαι στο γήπεδο, δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις υπολογισμούς. Όλα θα έρχονται φυσιολογικά. Πριν βρεις χρόνο να σκεφτείς, τα πόδια σου θα έχουν ήδη πάρει την απόφαση. Η δημιουργικότητα θα σε πάει πιο μακριά από τους υπολογισμούς. “

Το όνειρο του σε εκείνο το γράμμα έχει ήδη γκρεμιστεί…τα σκάνδαλα πληθαίνουν, οι αίθουσες των δικαστηρίων τον περιμένουν μα τόσο εκείνο όσο και ο Ρομπέρτο είναι άφαντοι, η αμφισβήτηση ξεχυλίζει, ο χαρακτήρας διαρκως αλλοιώνεται και περισσότερο. Καμπάνα! 57 ακίνητα στο Σαν Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχουν κατασχεθεί ήδη αλλά τα χρέη έχουν αγγίξει λόγω των καθυστερήσεων τα 7,88 εκατομμύρια σε δολάρια! Πώς να μείνει μακριά απ’ τους υπολογισμούς;

Ριβάλντο, Ζιοβάνι και πολλοί ακόμα γνωστοί αγαπημένοι στο πλευρό του Μπολσονάρου, όπως και ο Ρόνι. Αποτέλεσμα να χαθεί και η τελευταία εκτίμηση στο πρόσωπό του και από πλευράς  Μπαρτσελόνα, η οποία και ξεκόβει μια για πάντα μαζί του. Ο Ρόνι δεν περίμενε να δυσφημιστεί απ’ τα πλαστά διαβατήρια που βρήκαν κι από τις σχέσεις του με την Παραγουάη, φαίνεται να είχε ήδη ξεπουλήσει κάθε αξία του, όταν αποφάσισε να ταχθεί στο πλευρό του ακραίου πολιτικού της χώρας του καφέ, με αντάλλαγμα μια θέση που θα τον έσωζε ίσως απ’την κατάσταση στην οποία είχε ήδη περιέλθει η προσωπική περιοσία του.

“Έκπτωτος Άγγελος” . Το πρωτοσέλιδο της Ισπανικής AS ανήμερα των 40ων γενεθλίων του.

“Πώς μπορώ να πω σε ένα παιδί που γεννήθηκε σε μία καλύβα στις φαβέλες πώς θα είναι η ζωή στην Ευρώπη; Είναι αδύνατο. Δεν πρόκειται να καταλάβεις, ακόμη και να σου το πω. Από τη στιγμή που θα φύγεις για το Παρίσι, τη Βαρκελώνη μετά και το Μιλάνο, όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα. Κάποια από τα ΜΜΕ στην Ευρώπη δεν θα καταλάβουν το παιχνίδι σου. “

Αναρωτιέμαι αν κατάφερε να εξηγήσει μερικά απ’αυτα τα διλήματα μέσα στη φυλακή ή κοιτάζοντας τον εαυτό του στα τζάμια των πολυτελών του αυτοκινήτων , όταν πάρκαρε έξω απ’τα Μποζούκια, ή λίγο πριν το πλοίο δέσει στη Μύκονο, δεν παύει όμως ακόμα να με συγκινεί και το τελευταίο του βίντεο, να με συναρπάζει το «σβήσιμο του τσιγάρου» που προσπαθούσαμε να μιμηθούμε στην πλατεία, χρόνια πριν.

Χρόνια Χαμογελαστά, Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα.

Κι αν όντως υπήρξες μάγος, πριν χάσεις για πάντα το χρήσμα, κάνε μια ντρίπλα ακόμα να θυμηθούμε πώς μας συστήθηκες!