Χερμάν Μπούργος : Ενας μαχητής του ποδοσφαίρου και της ζωής

Χερμάν Μπούργος : Ενας μαχητής του ποδοσφαίρου και της ζωής

Ο Χερμαν Μπούργος, είναι σε πολλούς απλά γνωστός ως ένας πρώην τερματοφύλακας και ως το δεξί χέρι του Τσόλο Σιμεόνε. Κι όμως ο Μπούργος είναι κάτι περισσότερο, μια κατηγορία μόνος του. Ένας μαχητικός τερματοφύλακας που έδωσε και την ψυχή του για τις ομάδες που αγωνίστηκε, πάλεψε και τελικά νίκησε τον καρκίνο, ρόκαρε με το συγκρότημα του και πλέον έχει τον “άχαρο” ρόλο να ηρεμεί τον Ντιέγκο Σιμεόνε όταν χάνει τον έλεγχο,αν και ο ίδιος δεν είναι υπόδειγμα πράου ανθρώπου. To 1999, όταν αγωνιζόταν στη Mallorca είχε δεχθεί ποινή 11 (!) αγωνιστικών επειδή είχε γρονθοκοπήσει τον Manolo Serrano, σε ματς απέναντι στην Racing Santander.

Μια “κινηματογραφική φιγούρα” που είχε πει στον Μουρίνιο πως η Ατλέτικο δεν είναι Μπαρτσελόνα και πως “θα του κόψει τον λαιμό”αν συνεχίσει να προκαλεί. Κάποτε  τρέλανε τον τύπο εκφράζοντας την επιθυμία του αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής και βοηθός προπονητή, θα ήθελε να ήταν γυναίκα ποδοσφαιριστή! Ένας κουλ τύπος βγαλμένος από άλλη εποχή, ο οποίος γουστάρει αυτό που κάνει και δεν τον σταματά κανείς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ο Germán Adrián Ramón Burgos γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1969 στην Μαρ Ντε Πλάτα του Μπουένος Άιρες και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Φέρολ Καρίλ Όεστε της Αργεντινής, στην οποία παρέμεινε από το 1989 έως το 1994 πραγματοποιώντας πάνω από 100 συμμετοχές. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις οδήγησαν στη μεταγραφή του στη Ρίβερ Πλέιτ, στην οποία παρέμεινε για τα επόμενα 5 Χρόνια, ίσως τα πιο παραγωγικά της καριέρας του. Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 1 Κόπα Λιμπερταδόρες, ενώ στο ίδιο διάστημα είχε διαρκώς θέση και στην εθνική ομάδα της Αργεντινής. Το στυλ των περίεργων εκτινάξεων που έκανε, του χάρισε το παρατσούκλι El Mono (“πίθηκος) ενώ η φυσιογνωμία του στογήπεδο ήταν …μυθική με τα μακριά μέχρι τους ώμους μαλλιά του και το old school καπέλο baseball που φορούσε.

Το 1999 άφησε για πρώτη φορά την Αργεντινή για την Ισπανία και τη Mallorca στην οποία παρέμεινε για 2 έτη, ως επί το πλείστον αναπληρωματικός του Λέο Φράνκο. Δύο χρόνια αργότερα η Ατλέτικο αποφάσισε να τον αγοράσει. Ο Αργεντινός υπερασπίστηκε την εστία των ροχιμπλάνκος για συνολικά 3 έτη, πραγματοποιώντας συνολικά 66 συμμετοχές και κερδίζοντας την άνοδο στη La Liga την πρώτη χρονιά μιας και τότε η Ατλέτικο είχε υποβιβαστεί. Aγωνιζόταν πάντας με πάθος και τρέλα: σε ένα ντέρμπι απέναντι στη Ρεάλ, στη δεύτερη χρονιά του, απέκρουσε πέναλτι του Λουίς Φίγκο με τη μύτη(!), η οποία έσπασε προκαλώντας αιματηρό τραυματισμό. Ο ίδιος συνέχισε να παίζει, με τους κολτσονέρος να παίρνουν ισοπαλία 2-2 από τους μπλάνκος. Στην Ατλέτικο έγινε στην ουσία διάσημος ωστόσο ποτέ δεν υιοθέτησε το αστραφτερό lifestyle του ποδοσφαιριστή. Λέγεται πως ακόμα και την εποχή που ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, πήγαινε στο γήπεδο δύο ώρες νωρίτερα από την προπόνηση για να κάνει παρέα με τους υπαλλήλους συντήρησης του γηπέδου ενώ αρκετές φορές έτρωγε μαζί τους μεσημεριανό. Η Ατλέτικο ήταν η τελευταία του ομάδα στην ποδοσφαιρική του καριέρα , όταν το 2004 και σε ηλικία 35 ετών, αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του και να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Χερμάν Μπούργος : Ενας μαχητής του ποδοσφαίρου και της ζωής

O Μπούργος με το χαρακτηριστικό του εναλλακτικό στυλ!

Η καριέρα του κι η υγεία του είχαν κλονιστεί  τα τελευταία χρόνια που αγωνιζόταν εξαιτίας του καρκίνου. Ένας όγκος εμφανίστηκε στο αριστερό του νεφρό το 2003, ένας μεγάλος αγώνας πολύ πιο δύσκολος από αυτούς που είχε συνηθίσει να δίνει εντός των τεσσάρων γραμμών, όμως μιλάμε για τον Μπούργος που καμιά μάχη δεν μοιάζει χαμένη όσο και αν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του. Μέσα σε τρεις μήνες είδε τον χάρο στα μάτια και του αλλά είπε πως κουμάντο στη ζωή κάνει μόνο ο ίδιος και κανείς άλλος και νίκησε τον καρκίνο.

Ο Μπούργος ήταν ένας πολυπράγμων άνθρωπος, που ήθελε να έχει επιτυχία με ό,τι ασχολιόταν. Στα μέσα των 90s ο Μπούργος είχε φανερώσει και το δεύτερο του ταλέντο, αυτό του μουσικού. Μάλιστα για να λέμε και την αλήθεια ο Μπούργος δεν ήταν κακός. Αντίθετα θα μπορούσε και εκεί να φθάσει ψηλά και στη μουσική σκηνή, όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος του.Στον λίγο ελεύθερο χρόνο που είχε ρόκαρε με την μπάντα του «The Garb», με την οποία έβγαλε τέσσερις δίσκους παρακαλώ! Τέσσερις δισκογραφικές δουλειές δεν τις λες και λίγες για ένα άνθρωπο που όλη την μέρα βρισκόταν στις προπονήσεις. Πιο ενεργό διάστημα του στο μέτωπο της μουσικής ήταν απ’ το 1999 μέχρι και το 2005, μέχρι δηλαδή να τον χτυπήσει ο καρικίνος. 

Όταν ανέκαμψε από την περιπέτεια της υγείας του, επέστρεψε στο ποδόσφαιρο ξεκινώντας μια δεύτερη σπουδαία καριέρα το 2010. Μετά από τη συνεργασία του με την AD Alcorcón ως προπονητή τερματοφυλάκων, ο Burgos ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία με τους ερασιτέχνες της RCD Carabanchel να είναι ο πρώτος του σταθμός. Τα επόμενα χρόνια, εργάστηκε ως βοηθός του πρώην συμπαίκτη του σε Ατλέτικο και Αργεντινή, Diego Simeone σε Catania, την Racing Club και εν τέλει στην αγαπημένη τους Ατλέτικο Μαδρίτης όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Τον Απρίλιο του 2014, εναντίον του Χετάφε, ο Μπούργκος έγινε ο πρώτος προπονητής στον κόσμο που χρησιμοποίησε το Google Glass κατά τη διάρκεια ενός ανταγωνιστικού παιχνιδιού. Μετά την αποβολή του Simeone από τον διαιτητή στο πρώτο σκέλος των ημιτελικών του UEFA Europa League 2017-18 έναντι της Άρσεναλ, “ανέλαβε” την την ομάδα και εν τέλει η Ατλέτικο κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στην Olympique de Marseille με σκορ 3-1 και τον El Mono Burgos στον πάγκο τελώντας χρέη πρώτου προπονητή. 

Με την Simeone ακόμα τιμωρημένο, ο Burgos ανέλαβε πάλι χρέη πρώτου προπονητή όταν η Ατλέτικο αντιμετώπισε την Ρεάλ Μαδρίτης στην Εσθονία το 2018 στο Super Cup της UEFA, και κέρδισε κι εκεί με 4-2. Ο Simeone τον εκτιμάει απίστευτα σαν αναλυτή αγώνων ενώ εδώ και χρόνια είναι ο δημιουργός των τακτικών για τις στημένες φάσεις της Ατλέτικο, που έχουν ξελασπώσει την ομάδα της Μαδρίτης άπειρες φορές. Στα 50 του έτη ίσως έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσει την τύχη του ως πρώτος προπονητής αν κι ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος στο πλευρό του Cholo.