Είναι τρελοί αυτοί οι Λευκορώσοι!

Είναι τρελοί αυτοί οι Λευκορώσοι!

Το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη έχει σταματήσει εντελώς από τις 15 Μαρτίου περίπου, με 54 από τις 55 ομοσπονδίες της UEFA να έχουν “κατεβάσει ρολά” λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Υπάρχει όμως ένα “γαλατικό χωριό” που ακόμα αντιστέκεται. Η Λευκορωσία! Ένας πρόεδρος που θυμίζει Ταγίπ Ερντογάν και κυβερνά για 25(!) συνεχόμενα έτη, μια παντοκρατορία στο εθνικό πρωτάθλημα που “έσπασε” μόλις πέρυσι, η κατα βάση αγροτική οικονομία κι ενας πολυταξιδεμένος ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ, αποτελούν κάποια κομμάτια του παζλ της ιδιαίτερης αυτής χώρας.

Μα γιατί παίζουν ακόμα;

Είναι τρελοί αυτοί οι Λευκορώσοι!

Στιγμιότυπο από το πιο σημαντικό ντέρμπι της χώρας, αυτό ανάμεσα στη Ντινάμο Μινσκ και την ΒΑΤΕ Μπορίσοφ

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που χτυπήθηκε περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού και χώρες όπως η Ιταλία κι η Ισπανία πληρώνουν βαρύ τίμημα. Η Λευκορωσία όμως, θα λέγαμε ότι την έχει γλιτώσει έχοντας κάτω από 600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 8 θανάτους (την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο), τη στιγμή που άλλες χώρες βρίσκονται ήδη σε τετραψήφιους αριθμούς. Ο λόγος που η Λευκορωσία δεν αντιμετώπισε πρόβλημα εξάπλωσης του ιού είναι το γεγονός ότι δεν αποτελεί μια τουριστική χώρα ενώ ο πληθυσμός της (περίπου 9,5 εκατομμύρια) δεν συνοστίζεται στα αστικά κέντρα και ασχολείται με την αγροτική παραγωγή. Τα μέτρα περιορισμού εφαρμόζονται πλημμελώς: από την μία οι εισερχόμενοι από ξένες χώρες τίθενται σε καραντίνα αλλά από την άλλη τα πάντα είναι ανοιχτά: σχολεία, μουσεία, καφέ, μπαρ, εστιατόρια κλπ. Φυσικά τα γήπεδα δεν αποτελούν εξαίρεση και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, έστω κι αν τις ημέρες αγώνα για να εισέλθει κάποιος φίλαθλος χρειάζεται να θερμομετρηθεί και να ψεκάσει τα χέρια του με αντισηπτικό στην είσοδο!

Ο Λευκορώσος “Μπόρις Τζόνσον” κι η Ανοσία της Αγέλης στην πράξη

Πρόεδρος στη Λευκορωσία είναι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο άνθρωπος που κυβερνά αυτή τη χώρα από τη μέρα που γεννήθηκε ο συντάκτης αυτού του άρθρου μέχρι σήμερα, δηλαδή τα τελευταία 25 χρόνια! Η Λευκορωσία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση μόλις το 1991 και διεξήγαγε τις πρώτες της εκλογές το 1994. Ο άγνωστος τότε Λουκασένκο εξελέγη με 45% στον πρώτο γύρο και 80% στο δεύτερο! Το 1996 πέρασε σκανδαλωδώς από τη Βουλή νομοσχέδιο που αύξησε τη θητεία του από πέντε σε επτά χρόνια και μετέφερε τις εκλογές από το 1999 στο 2001! Έκτοτε ο Λουκασένκο εκλέγεται με ποσοστά “χούντας” (μονίμως πάνω από 80% των ψήφων υπέρ του) και οι φωνές για διαφθορά, φίμωση της αντιπολίτευσης, νοθεία στις εκλογές και δικατατορικές πρακτικές όσο περνούν τα χρόνια πληθαίνουν εντός κι εκτός της χώρας, η οποία αναφέρεται ως “η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης”. Ο Λουκασένκο ενδιαφέρεται αρκετά για τα αθλητικά δρώμενα όντας Πρόεδρος και στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας ενώ ασχολείται ερασιτεχνικά με το Χόκεϊ επί Πάγου. 

Πριν από λίγες ημέρες οι δηλώσεις του για τον κορονοϊό έκαναν τον γύρο του κόσμου: “Νομίζω ότι πρόκειται για ψύχωση. Εδω στη Λευκορωσία κανείς δεν μιλάει για τον κορονοϊό, είναι κάτι που δεν μας αγχώνει”. Ο πρόεδρος έχει δώσει μάλιστα ρεσιτάλ με τις προτάσεις που κάνει τις τελευταίες μέρες για την καταπολέμηση του ιού με φράσεις όπως “η βότκα σκοτώνει τον ιό”, “είμαστε μια χώρα με αγροτική οικονομία, η σκληρή δουλειά στα χωράφια κι η οδήγηση τρακτέρ μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό” και “ καλώ τους πολίτες να πηγαίνουν στις δημόσιες σάουνες 2-3 φορές την εβδομάδα για να κρατάνε τον ιό μακριά”. Μάλιστα, ο Λουκασένκο δεν δίστασε να βάλει και τα σπορ στο μενού της προπαγάνδας του κατά της σημαντικότητας της πανδημίας. Μετά από ένα ερασιτεχνικό αγώνα χόκεϊ ο Λουκασένκο δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ότι “είναι καλύτερα να πεθάνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός” και πως “τα σπορ είναι το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στον ιό, αν αθλείσαι δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο”. 

Είναι τρελοί αυτοί οι Λευκορώσοι!

Ο Λουκασένκο παίζει χόκει με έναν άλλο “προοδευτικό” ηγέτη, τον φίλο του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στην ουσία ο Λουκασένκο εφαρμόζει αυτό που ήθελε να κάνει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δηλαδή την πρακτική της “Ανοσίας της Αγέλης”! Οι πολίτες του συνεχίζουν και κυκλοφορούν ελεύθεροι και συμμετέχουν κανονικά σε όλες τις δραστηριότητες, έχοντας απλά κάποιες οδηγίες διατήρησης αποστάσεων και φροντίδας της υγιεινής τους από το Υπουργείο Υγείας της χώρας. 

Την προσέγγιση αυτή δείχνει να επικροτεί και ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της χώρας,  Αλεξάντερ Χλεμπ που αγωνιστηκε σε Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ. Ο Χλεμπ αγωνιζόταν μέχρι και πέρυσι στο τοπικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ισλόχ Ράϊον Μινσκ πριν αποσυρθεί σε ηλικία 38 ετών. Σε αντίθεση με τους περισσότερους συμπατριώτες του, έχει ταξιδέψει και ζήσει σε μητροπόλεις όπως το Λονδίνο κι η Βαρκελώνη, συνεπώς γνωρίζει καλύτερα πως είναι οι συνθήκες στη Δυτική Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά συντάσσεται με την άποψη ότι οι Λευκορώσοι δεν πρέπει να ανησυχούν χωρίς λόγο ενώ όσον αφορά τη συνέχιση των πρωταθλημάτων πριν λίγες μέρες δήλωνε: “Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του. Οι ποδοσφαιριστές εδώ δεν έχουν πανικοβληθεί. Είμαι σίγουρος πως αν υπάρχει πραγματική απειλή για την υγεία των παικτών και των φιλάθλων, η αγωνιστική δράση θα σταματήσει”. 

Είναι τρελοί αυτοί οι Λευκορώσοι!

Ο Αλεξάντερ Χλεμπ στην παρουσιάση του από την Μπαρτσελόνα το 2008. Δεξιά διακρίνεται ο Πεπ Γκουαρντιόλα (ναι με μαλλιά τοτε).

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των κρουσμάτων κι οι πρώτοι θάνατοι στη χώρα έχουν θορυβήσει τους οπαδούς του ποδοσφαίρου με τους οργανωμένους των Νέμαν Γκρόντνο και Σαχτιόρ Σολιγκόρσκ να είναι οι πρώτοι που ανακοινώνουν την αποχή τους από τους επόμενους αγώνες. Μάλιστα, οι οπαδοί της Νέμαν πήγαν κι ένα βήμα παραπάνω ζητώντας από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να “συγκεντρώσει το κουράγιο να αναβάλλει επιτέλους τα πρωταθλήματα”.

Η άνοιξη του λευκορωσικού ποδοσφαίρου

Το ποδόσφαιρο της χώρας βρίσκεται μεν στη σκιά του πιο δημοφιλούς χόκεϊ επί πάγου αλλά είναι στα καλύτερα του την τελευταία δεκαετία. Κύριος εκφραστής της ανόδου είναι φυσικά η ΒΑΤΕ Μπορίσοφ, η οποία στα πρότυπα του πολιτικού σκηνικού της χώρας είναι ο “δικτάτορας” του λευκορωσικού ποδοσφαίρου με 13 πρωταθλήματα τα τελευταία 14 χρόνια! Μπορεί αυτο το μονοπώλιο να μην είναι ό,τι καλύτερο αλλά ανάγκασε τις υπόλοιπες δυνατές ομάδες όπως η Ντιναμό Μινσκ, η Ντιναμό Μπρεστ και η Σαχτιόρ Σολιγκόρσκ να επενδύσουν για να μπορέσουν να την κοντράρουν. Η ΒΑΤΕ έχει πετύχει σπουδαία πράγματα και στην Ευρώπη με πορείες μέχρι τους 32 του Europa League και συμμετοχές σε ομίλους του Champions League. Ανά τα χρόνια σημείωνε και κάποια “κουφά αποτελέσματα” όπως οι εντός έδρας νίκες επί Μπάγερν, Ρόμα και Άρσεναλ. Το μεγαλύτερο όμως κατόρθωμα της ήταν το χτίσιμο ενός νέου υπερσύγχρονου γηπέδου στην πόλη του Μπορίσοφ, το οποίο αν και μικρό ( περίπου 14.000 χωρητικότητα) στεγάζει πλέον εκτός από την ΒΑΤΕ και την εθνική ομάδα της Λευκορωσίας.

Είναι τρελοί αυτοί οι Λευκορώσοι!

Οι οπαδοί της ΒΑΤΕ Μπορίσοφ έχουν γεμίσει το ‘Borisov Arena’ για να παρακολουθήσουν αγώνα Champions League.

Το πρωτάθλημα είναι επίσης στα καλύτερα του. Για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια η κυριαρχία της ΒΑΤΕ “έσπασε” με την Ντιναμό Μπρεστ να κατακτά τον περσινό τίτλο. Ναι, πρόκειται για την ομάδα που απέκλεισε πέρυσι τον Ατρόμητο στα προκριματικά του Europa League και για λίγο είχε εμπλακεί στα διοικητικά της κι ο Ντιέγκο Μαραντόνα! Μάλιστα φέτος, το πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει σε άκρως ανταγωνιστικό τόνο με την πρωταθλήτρια Ντινάμο Μπρεστ να έχει μόλις 1 βαθμό μετα τις 2 πρώτες αγωνιστικές την ώρα που η ΒΑΤΕ μετράει 2/2 ήττες!

Οι ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος είναι στην πλειοψηφία τους γηγενείς. Ανέκαθεν, οι ξένοι παίκτες δεν έβρισκαν δέλεαρ για να μεταναστεύσουν στην Λευκορωσία. Ακόμα και οι μεγάλες επιτυχίες της ΒΑΤΕ έρχονταν με τη συμβολή ντόπιων παικτών. Φανταστείτε ότι το μεγαλύτερο όνομα που έχει περάσει είναι ο …Λευκορώσος, Αλεξάντερ Χλεμπ ενώ το 2011 η ΒΑΤΕ είχε φέρει το Σέρβο, Ματέγια Κέζμαν. Για όσους σπεύσουν να κοροιδεψουν γι’αυτό το λόγο το επίπεδο του πρωταθλήματος απλά θα θυμίσουμε τις ήττες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη από την ΒΑΤΕ, τον περσινό αποκλεισμό του Ατρόμητου από την Μπρεστ αλλά και την ήττα της εθνικής μας από την Λευκορωσία σε φιλικό αγώνα το 2016! Στους ελάχιστους ξένους παίκτες που αγωνιζόνται στην χώρα περιλαμβάνεται κι ο Έλληνας αμυντικός, Γιώργος Κατσικάς που φοράει τα χρώματα της Ντιναμό Μπρεστ, μιας ομάδας που μέχρι πέρυσι είχε στο ρόστερ της και τον Γιάννη Κάργα, γνωστό από το επικό αυτογκόλ που είχε σκοράρει σε ένα παιχνίδι Κυπέλλου ανάμεσα στην Παναχαϊκή και τον Ολυμπιακό. 

Η εθνική ομάδα της Λευκορωσίας πέτυχε την πρώτη σημαντική επιτυχία στην σύντομη ιστορία της κατακτώντας την πρώτη θέση στον όμιλο της στο Nations League και άπαντες στη χώρα αναμένουν τα playoffs του Euro 2021 που θα της δώσουν την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά στα τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης!

Διασημοι για το λάθος λόγο 

Η ιστορία με την πανδημία μπορεί να είναι τραγική αλλά ειρωνικά έχει επιφέρει εμπορική άνοδο στο πρωτάθλημα! Οι φίλαθλοι ανά τον κόσμο διψάνε για ποδόσφαιρο και για πρώτη φορά στην ιστορία του τοπικού πρωταθλήματος, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πωλήθηκαν στο εξωτερικό και πλέον μεταδίδεται σε Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Ινδία και Βουλγαρία! Μάλιστα, η συμφωνία με το ρωσικό κανάλι Match TV είναι ιδιαίτερα επικερδής κι ακούγεται ότι είναι κι ο κύριος λόγος που η ομοσπονδία ποδοσφαίρου διστάζει να αναβάλλει το πρωτάθλημα. Τι κι αν η προσέλευση των φιλάθλων έχει αρχίσει να μειώνεται όσο περνούν οι αγωνιστικές, το αυτί των Λευκορώσων παραγόντων δεν δείχνει να “ιδρώνει”. Ο γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, Σεργκέι Ζαρντέτσκι, δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος διακοπής του πρωταθλήματος και πως εφόσον οι φίλαθλοι ελέγχονται πριν εισέλθουν στο γήπεδο, δεν μεταδίδεται ο ιός.  

Είναι τρελοί αυτοί οι Λευκορώσοι!

Οι Λευκορώσοι οπαδοί θερμομετρούνται πριν εισέλθουν στο γήπεδο!

Μέχρι τώρα τα νούμερα δείχνουν να συντάσσονται με τις απόψεις του γενικού Γραμματέα αλλά και του προέδρου της χώρας, όμως από τη στιγμή που σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση. Εάν ο ιός ξεκινήσει να μεταδίδεται με ρυθμούς Ιταλίας, η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με μαρτυρίες τοπικών δημοσιογράφων το σύστημα υγείας είναι υποβαθμισμένο ενώ πολλοί απόφοιτοι των Ιατρικών σχολών στη Λευκορωσία φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες αμοιβές, συνεπώς υπάρχει κι έλλειμμα προσωπικού. Η Λευκορωσία μπορεί να μην συμμερίζεται τις δυτικές χώρες και να θεωρεί τον κορονοϊό ως “ψύχωση” αλλά με το Τσερνόμπιλ να βρίσκεται πολύ κοντά στα νοτιανατολικά της σύνορα γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ανθρωπιστική κρίση. Από τη στιγμή που το σύστημα υγείας τους δεν μπορεί να αντέξει, ας ελπίσουμε ότι οι αρχές της θα συμμορφωθούν σύντομα με τις διεθνείς επιταγές ώστε να μην βιώσουν ένα δεύτερο Τσερνόμπιλ, αυτή τη φορά μέσα στην επικράτεια τους.