Από την Ουτρέχτη ως το Λίβερπουλ μία… διακοπή δρόμος

διακοπή

Ζούμε σε μία εποχή όπου κανείς ανοίγοντας μεγάλες ειδησεογραφικές σελίδες στο ίντερνετ παρατηρεί να υπάρχει πλέον μία ξεχωριστή στήλη ειδήσεων τιτλοφορούμενη «coronavirus». Το ποδόσφαιρο έχει πληγεί όπως και άλλοι κλάδοι της κοινωνίας βαθύτατα. Η διαφορά του ποδοσφαίρου βέβαια σε σχέση με τη λοιπή αδυσώπητα πληττόμενη κοινωνία έγκειται στο ότι αποτελεί για τους περισσότερους το σημαντικότερο από τα μη σημαντικότερα πράγματα στη ζωή. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένας θεσμός που έχει και πολιτικούς συσχετισμούς αλλά και παράγει (ή τουλάχιστον παρήγαγε μέχρι πρότινος) πάρα μα πάρα πολλά χρήματα.  Αν όμως κοιτάξουμε λίγο πίσω από τα πράγματα μπορούμε να δούμε να αχνοφαίνεται η διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στα κράτη μέλη και στο θέμα της επανεκκίνησης του αθλητισμού όπως και σε τόσα άλλα. Αφορμή για όλες τις σκέψεις η προ ολίγων ωρών στάση της Ολλανδίας απέναντι στο θέμα.

Η θέση της UEFA και η αδυναμία απήχησής της

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εδώ και εβδομάδες διατυμπανίζει πως ο πρώτος στόχος όλων ήταν και παραμένει ένας. Να ολοκληρωθούν ομαλώς οι διοργανώσεις όταν υπάρχουν οι συνθήκες για να γίνει αυτό. Mάλιστα ανά τακτά διαστήματα μέσω videoconference γίνονταν συσκέψεις μεταξύ των 55 κρατικών ομοσπονδιών και της ιθύνουσας αρχής με την τελευταία να λαμβάνει χώρα εντός των προηγούμενων 48 ωρών. Η θέση ήταν η ίδια. Τα δεδομένα θα εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενώ δόθηκαν πλέον και κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες ομοσπονδίες σε περίπτωση που η επανεκκίνηση του αθλήματος δεν καταστεί δυνατή πέραν ενός χρονικού σημείου μέσα στο καλοκαίρι. Κυριάρχησε η ιδέα του να δοθούν τα εισιτήρια για τις διοργανώσεις της UEFA επί τη βάση του κριτηρίου της «αθλητικής αξίας» και μόνον ενώ η UEFA προειδοποίησε πως μπορεί να μην επιτρέψει σε εκπρόσωπο χώρας να συμμετέχει του χρόνου εφόσον κριθεί πως επιλέχθηκε κατά τρόπο μη αντικειμενικά δικαιολογημένο ή κατόπιν αδικαιολόγητης διάκρισης. Για αυτό και συζητήθηκαν διάφορα συστήματα σε περίπτωση που ένα πρωτάθλημα ανασταλεί όπως κάποια παιχνίδια one and off σαν playoffs , το σύστημα points per game ή κάποιο άλλο αντικειμενικό και δίκαιο στατιστικό σύστημα. Αυτά σε γενικές γραμμές. Σημειώστε σε αυτά πως το Βέλγιο είχε ήδη επιλέξει να τερματίσει τη σεζόν δίνοντας τον τίτλο  στην Club Brugge  χωρίς αυτό όμως να είναι ακόμη επίσημο καθώς η  συνάντηση των ομάδων αναβλήθηκε ενώ δεν έχουν δοθεί ακόμη τα εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Αλαλούμ!

Η μάλλον ακατανόητη προσέγγιση των Ολλανδών

Χθες ήρθε και η ανακοίνωση της Ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας να μπερδέψει τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Προηγήθηκε η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Μαρκ Ρούτε, πως ποδόσφαιρο δεν θα παιχτεί έως την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία  που είναι πέραν των αρχών Αυγούστου που η UEFA θέτει ως απώτατο όριο για την ολοκλήρωση των εγχώριων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Η Ολλανδική ομοσπονδία ανακοίνωση πως η σεζόν ακυρώνεται χωρίς να υπάρξει πρωταθλητής. Ωστόσο η κατάταξη μέτρησε ως τελική μόνο για τα εισιτήρια σε Champions και Europa League δηλαδή τις θέσεις 1-5. Υπάρχει τελική κατάταξη δηλαδή αλλά μόνο για ένα πράγμα. Και μάλιστα μια τελική κατάταξη , η οποία δεν είδε όλες τις ομάδες να έχουν παίξει τουλάχιστον τα ίδια παιχνίδια. Η ομάδα της Ουτρέχτης ανακοίνωσε πως θα προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης καθώς πλήττεται αδικαιολόγητα. Και πως να μην προσφύγει; Ούσα 6η στην κατάταξη με ένα παιχνίδι λιγότερο, το οποίο αν κέρδιζε θα ήταν εκείνη 5η αντί της Willem ενώ είχε εξασφαλίσει θέση και στον τελικό του κυπέλλου απέναντι στη Feyenoord (η οποία πήρε εισιτήριο για την Ευρώπη ως ευρισκόμενη στις θέσεις 3-5 σε αυτό το κατασκεύασμα των Ολλανδών) όπου θα είχε άλλη μία ευκαιρία να κερδίσει μία θέση στο Europa League της επόμενης χρονιάς. Μάλιστα δεν αποκλείεται να προσφύγουν κατά της απόφασης και οι δύο ομάδες της δεύτερης κατηγορίας, οι οποίες δεν θα προβιβαστούν καθώς η ομοσπονδία δήλωσε σαφώς πως ναι μεν δεν θα υποβιβαστεί καμία ομάδα από την Eredevisie αλλά δεν επιθυμεί να αυξηθούν οι ομάδες σε 20 από 18. Αναρωτιόμαστε αν βέβαια το γεγονός ότι σε final standings υφίσταται μία ομάδα με παιχνίδι λιγότερο συνιστά άραγε αδικαιολόγητη διάκριση όπως τόνισε η UEFA. Προδικάζουμε πως η δικαστική προσπάθεια της Ουτρέχτης πολύ πιθανόν να έχει αίσιο αποτέλεσμα.

Τα ολλανδικά φαντάσματα στο Λίβερπουλ

Μετά την απόφαση της ολλανδικής ομοσπονδίας χθες, τα social media γέμισαν memes και posts για την ενδεχόμενη επίδραση της κίνησης αυτής και στο πρωτάθλημα της Premier League. Μία τέτοια πρόβλεψη μάλλον κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλής για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, η αδυναμία της UEFA να καταστήσει κραταιά τη θέση της είναι πιθανόν να επιφέρει διαφορετικές λύσεις ανά τα κράτη μέλη. Είδαμε ήδη εν συντομία τι συνέβη στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Δεύτερον, οι ιδιαιτερότητες γύρω από το πρωτάθλημα της Premier League. Τα αμέτρητα χρήματα που θα πρέπει να επιστραφούν στα τηλεοπτικά δίκτυα που ήδη κλωτσάνε, την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των ομάδων να τελειώσει τη σεζόν με την πρώτη ευκαιρία ακόμη και αν αυτό σημαίνει παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών ανά τρεις ημέρες, την επιδοκιμασία πολλών ομάδων προς υιοθέτηση ενός points per game system ώστε να καταστεί οριστική η βαθμολογία ενώ μην αμελούμε την παράμετρο της πιθανότητας αλλαγής του κανονισμού που απαγορεύει με την ισχύουσα ρύθμιση την απονομή πρωταθλήματος αν δεν παιχθούν και τα 38 παιχνίδια (για να περάσει η αλλαγή του κανονισμού θα χρειαστεί η ψήφος 12 ομάδων από τις 20 του πρωταθλήματος). Το μόνο βέβαιο είναι πως εν αντιθέσει με την περίπτωση του Βελγίου όπου πριν ανακοινωθεί το πρόωρο τέλος της σεζόν είχε υπογραφεί αυτή η πρόταση ήδη από 12 ομάδες στην Αγγλία αυτό δεν είναι πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Αντιθέτως, οι διεργασίες αξιολόγησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα των επιδημιολογικών δεδομένων καθώς και των ενδεχόμενων λύσεων ώστε να τελειώσει η σεζόν είναι πυρετώδεις. Ωστόσο πρέπει πάντα να έχουμε υπόψιν πως το τελικό ΟΚ για την επανεκκίνηση θα προέλθει μόνο από την αγγλική κυβέρνηση.

Η μόνη βέβαιη παράμετρος

Υπομονή. Το μόνο στοιχείο που έχει αξία αυτές τις ημέρες. Όσα και αν γράφονται, όσα και αν λέγονται. Άλλα είναι αληθή, άλλα όχι και άλλα σκοπεύουν μόνο να αποπροσανατολίσουν εκμεταλλευόμενα την πνευματική αδράνεια και αποχαύνωση του παρατεταμένου γύψου που διάγουμε. Οι λύσεις μεταξύ των κρατών ενδέχεται να είναι διαφορετικές καθώς και οι προσεγγίσεις είναι διαφορετικές. Το μόνο βέβαιο είναι πως είναι αβέβαιο πότε θα δούμε ξανά ποδόσφαιρο ακόμη και για τη Γερμανία όπου ανακοινώθηκε πως είναι πιθανό να επανεκκίνησει σε δύο εβδομάδες.  Η κρίση αυτή είναι καθολική και δεν χαρίζεται σε τίποτα. Πόσο μάλλον στον αθλητισμό. Μόλις επανεκκίνησει ξανά η ζωή θα δοθεί η ευκαιρία να πανηγυρίσουμε γκολ και πρωταθλήματα.

*Κεντρική φώτο : JOE Football / Facebook