Όλα για το ονόρε: οι scoring titles του NBA που κρίθηκαν στο νήμα

Όλα για το ονόρε: οι scoring titles του NBA που κρίθηκαν στο νήμα

Ο scoring champion του NBA προκύπτει κάθε χρόνο, ως γνωστόν, από τον παίκτη εκείνο με τους περισσότερους πόντους μέσο όρο στην κανονική διάρκεια της σεζόν. Ένα βραβείο που συνήθως είναι από αυτά που δεν μας πολυενδιαφέρουν, και που για τους παίκτες έχει κατά βάση σημασία γοήτρου, έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές το μήλο της έριδος για δύο ή και παραπάνω ενδιαφερόμενους, οι οποίο πάλεψαν και τράβηξαν την μάχη μέχρι του τέλους, προσφέροντάς μας υλικό το οποίο μπορεί να μας εντυπωσιάσει όσο εύκολα μπορεί και να μας… διασκεδάσει. Μιας και αυτές τις ημέρες κανονικά θα ξεκινούσαν τα playoffs του NBA και ο τίτλος του πρώτου σκόρερ της σεζόν θα είχε μόλις κριθεί, πάμε να δούμε μερικές περιπτώσεις που οι ισορροπίες ήταν λεπτές. Πολύ λεπτές.

1. 1994 : Ο Nαύαρχος βυθίζει το “Θωρηκτό Shaq”

Όλα για το ονόρε: οι scoring titles του NBA που κρίθηκαν στο νήμα

To 1994, μόλις στη δεύτερη χρονιά του Shaquille O’Neal στο NBA, είδαμε πραγματικά το πόσο κυριαρχικός μπορεί να γίνει ο ψηλός από το LSU. Παίρνοντας φόρα από το βραβείο του ρούκι της χρονιάς, και ζώντας σε μία περίοδο της λίγκας στην οποία οι ψηλοί ζούσαν την δικιά τους μικρή αναγέννηση, εκμεταλλευόμενοι και την απουσία ενός συγκεκριμένου guard με το #23 στην πλάτη, ο Shaq βρέθηκε σώμα με σώμα με έναν εκ των μεγάλων του αντιπάλων στη θέση 5, τον “Ναύαρχο” David Robinson των San Antonio Spurs, για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της σεζόν 1993 – 94.

Fast forward στις 24 Απριλίου του 1994,την τελευταία ημέρα της κανονικής περιόδου του NBA, και τα πράγματα για την μάχη του πρώτου σκόρερ μόνο ξεκάθαρα δεν ήταν. Ο David Robinson πήγαινε με 29.26 πόντους μέσο όρο να αντιμετωπίσει την ομάδα με το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ στο ΝΒΑ, τους Los Angeles Clippers, ενώ από την άλλη, ο Shaquille O’Neal βρισκόταν στους 29.31 πόντους, ελάχιστα μπροστά από τον ναύαρχο. O O’Neal θα αντιμετώπιζε τους… αρκετά πιο αξιόλογους New Jersey Nets, έχοντας ένα μαξιλαράκι ασφαλείας 33 πόντων, αλλά και το μειονέκτημα του ενός αγώνα παραπάνω μέσα στη σεζόν.

O Shaq πέτυχε ακόμα 32 πόντους στον τελευταίο του αγώνα, σε μία επίδοση που θα περίμεναν όλοι ότι θα του κλείδωνε και τον τίτλο. Αμ δε! Την ίδια ώρα, το τσίρκο των Los Angeles Clippers και ένα δίχως αύριο τάισμα του David Robinson από τους συμπαίκτες του, έδιναν 71 πόντους στον “Ναύαρχο”! Η επίδοση αυτή προφανώς και ήταν career high και προφανώς και ήταν αρκετή για να του δώσει τον πρώτο και μοναδικό τίτλο πρώτου σκόρερ, καθώς τελείωσε τη σεζόν με 8 πόντους στο σύνολο και 0,5 πόντους στον μ.ο. παραπάνω από τον O’Neal (29,8 – 29,3), σε ένα παιχνίδι που όσο αδιάφορο και να ήταν ουσιαστικά, ήταν αρκετό για να κάνει τον Shaq έξαλλο, να δηλώνει χαρακτηριστικά «ας μην με είχαν μόνιμα στο triple team και ας έπαιζα εγωϊστικά, και θα σκόραρα 70 και εγώ. Αυτό σημαίνει ότι έχω μπει στο μυαλό του!».  Από την άλλη βέβαια, τι να πει κανείς για τον προπονητή των Spurs, John Lucas, ο οποίος αφενός έδωσε εντολή στο τελευταίο λεπτό οι παίκτες του να κάνουν φάουλ στους αντίπαλους ώστε να σταματάει το ρολόι και μετά να σημαδεύουν με γρήγορες επιθέσεις τον Robinson, ούτως ώστε να βάλει πριν τη λήξη του αγώνα όσους περισσότερους πόντους μπορεί, αφετέρου δήλωσε μετά το τέλος ότι «αυτοί ήταν πραγματικοί 71 πόντοι. Ο David έπαιξε 44 λεπτά, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε παίξει 48.»! Υπόκλιση και σέβας.

2. 1998 : Shaquille O’Neal vs Michael Jordan & 1999: Shaquille O’Neal vs Allen Iverson

Όλα για το ονόρε: οι scoring titles του NBA που κρίθηκαν στο νήμα

Όπως είπαμε, ο Shaq ήταν dominant παίχτης. Και όπως είναι λογικό, η μετάφραση του παιχνιδιού του σε εύκολους και μαζεμένους πόντους τον έβαζε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των «καλών» χρόνων της καριέρας του, σε θέση να διεκδικήσει και το βραβείο του πρώτου σκόρερ, δίνοντας του το δύο φορές. Όπως ήταν λογικό όμως, αρκετές ήταν και οι φορές που έφτασε στην πηγή αλλά τελικά νερό δεν ήπιε. Διασημότερη ήταν φυσικά η ιστορία με τον “Admiral”, αλλά υπήρχαν και άλλες δύο οριακές στιγμές, στα χρόνια του “Superman” στους Lakers.

Η πρώτη περίπτωση ήταν το 1998, όταν ο Michael Jordan κέρδισε τον 10ο και τελευταίο τίτλο της καριέρας του. Στην τελευταία αναμέτρηση της σεζόν, ο O’Neal έμπαινε στη μάχη με 28,2 πόντους μ.ο. σε 59 αγώνες, ενώ ο Jordan ήταν στους 28.6 με 81 συμμετοχές. Παρά την καταπόνηση και την ηλικία του, ο MJ δεν είπε όχι στην πρόκληση, και παίζοντας πρώτος, έθεσε τη βάση υψηλά με 44 πόντους, κάτι που θα ανάγκαζε τον Shaq να σκοράρει τουλάχιστον 59. Οι “φτωχοί” 33 πόντοι του “Big Aristotle”, φυσικά και χάρισαν τον τίτλο στον θρύλο των Bulls.

Ένα χρόνο μετά, ο Shaq έχασε ξανά! Αντίπαλός του αυτή τη φορά ο Allen Iverson, ο οποίος κατάφερε με μόλις 26.8 πόντους μέσο όρο (το χαμηλότερο μ.ο. scoring champion μετά τους 25.6 πόντους του Alex Arizin το μακρινό 1957) και 33 πόντους στον τελευταίο αγώνα της regular season, να κλειδώσει τον τίτλο, καθώς ο O’Neal, που χρειαζόταν 40 πόντους έμεινε μόλις στους 18 πόντους στον τελευταίο αγώνα του και τους 26,3 μ.ο., χάνοντας στο νήμα τον 3ο του τίτλο σε 6 χρόνια.

Υ.Γ. Για να μην μείνετε σε αγωνία, οι δύο τίτλοι του Shaq ήρθαν σε αυτό το πολύ παραγωγικό του πέρασμα. Ο πρώτος το 1995, πάλι με κύριο ανταγωνιστή τον Robinson, και ο δεύτερος το 2000, αυτή τη φορά νικώντας σχετικά εύκολα τον Allen Iverson, παίρνοντας έτσι και τις δύο φορές την άτυπη ρεβάνς της αμέσως προηγούμενης σεζόν.

3. Η αξεπέραστη μάχη: David Thompson vs George Gervin

Όλα για το ονόρε: οι scoring titles του NBA που κρίθηκαν στο νήμα

H πιο ενδιαφέρουσα και σίγουρα η πιο κλειστή μάχη της ιστορίας του NBA για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της σεζόν έγινε το μακρινό 1978. Εκεί, ως μονομάχους βρίσκουμε τον David Thompson των Denver Nuggets και τον George Gervin, των San Antonio Spurs. Πηγαίνοντας στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, και με τις δύο ομάδες αδιάφορες, ο George Gervin είχε ένα μικρό προβάδισμα, και τον τελευταίο λόγο, καθώς το παιχνίδι του ήταν έπειτα από αυτό των Nuggets απέναντι στους Pistons.

Στο Cobo Center, τότε έδρα των Πιστονιών, είχαν μαζευτεί μόλις 3.500 άτομα και ελάχιστοι δημοσιογράφοι για να δουν μια αδιάφορη αναμέτρηση (την ίδια ώρα έπαιζε και το τελευταίο παιχνίδι του John Havlicek), την οποία ο Thompson εκανε πολύ γρήγορα must watch! O άσος των Nuggets ξεκίνησε την πρώτη περίοδο με 32 πόντους, 1 παραπάνω από το τότε ρεκόρ περιόδου του Wilt Chamberlain και από το πουθενά έβαλε βάσεις για να κατακτήσει τον τίτλο γοήτρου! Το ημίχρονο τον βρήκε, μπροστά σε ένα κοινό που σκεφτόταν ότι βλέπει τον καλύτερο αδιάφορο αγώνα της ζωής του, να έχει σκοράρει 53 πόντους, και να απειλεί όχι απλώς τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, αλλά και το ρεκόρ του Wilt Chamberlain!

“100 πόντους; Ήμουν απλά ένας guard με ύψος 1.95 και ένα καυτό χέρι! Είχα 20-23 σουτ στο ημίχρονο, και είχα σίγουρα πιάσει φωτιά και στο παρελθόν, αλλά καμία σχέση αυτό!” θα αναφέρει στο βιβλίο του Skywalker, o Thompson. “Μέχρι το ημίχρονο όλοι είχαν μάθει τι γινόταν, και το CBS μάλιστα είχε διακόψει τη ζωντανή ροή για να βάλει σύνδεση με το Detroit!”. H παρανοϊκή εμφάνιση του Thompson θα αναγκάσει το Detroit να ρίξει 3 και 4 αμυντικούς μαζί (!) πάνω του, περιορίζοντας τον μόλις σε 20 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και 73 πόντους συνολικά, και όλα αυτά θυμίζω σε μία εποχή που δεν υπήρχε καν τρίποντο!

Η μπάλα έτσι πήγαινε στον Gervin, ο οποίος έπρεπε να απαντήσει με 58 πόντους, αν ήθελε να πάρει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. “Δεν έχω πετύχει ποτέ 58 πόντους, αλλά θα το κάνω!”, θα δηλώσει μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Iceman, και τελικά μάλλον το εννοούσε! Στο πρώτο ημίχρονο μόνο της αναμέτρησης με τους New Orleans Jazz, o “Ιceman” θα πετύχει τους 53, και στην δεύτερη μάλιστα περίοδο θα σπάσει με 33 πόντους το ρεκόρ περισσότερων πόντων σε ένα δωδεκάλεπτο, που έκανε ο ανταγωνιστής του μόλις πριν από 7 ώρες! Η μυθική αυτή μάχη θα τελειώσει με τον George Gervin να σκοράρει συνολικά 63 πόντους, δηλαδή μόλις 5 παραπάνω από τον… μαγικό αριθμό που έπρεπε να πιάσει. Αυτό τον έβαζε μπροστά στην πιο κλειστή κούρσα πρώτου σκόρερ στην ιστορία του NBA. Πόσο κλειστή; 0.07 πόντους! Ο George Gervin τελείωσε με 27.22 πόντους μέσο όρο, ο David Thompson τελείωσε με 27.15 και το μπάσκετ είδε μέσα σε 7 ώρες δύο παίκτες να σπάνε δύο φορές ένα ρεκόρ που κρατούσε 16 χρόνια, να σκοράρουν συνολικά 133 πόντους και να προσφέρουν την πιο συναρπαστική μάχη για έναν εκ των πιο ανούσιων ατομικών τίτλων που έχει να προσφέρει το NBA!

Aλλά στο τέλος της ημέρας, τίποτα δεν είναι πιο ουσιαστικό από το… ονόρε!

Πηγές:

The True Story Behind David Robinson’s 71 Points To Win The Scoring Title Over Shaq

https://www.nba.com/history/top-moments/1978-scoring-title-gervin-thompson

http://www.espn.com/classic/s/moment010409-gervin-thompson.html