Bob Mcadoo, ο πρωταθλητής των 2 ηπείρων

Bob Mcadoo, ο πρωταθλητής των 2 ηπείρων

Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους αν όχι τον σπουδαιότερο Αμερικανό παίκτη που πάτησε το πόδι του στα ευρωπαϊκά παρκέ. Ο Bob Mcadoo κατέφθασε στην Ευρώπη στα 35 του μετά από μια γεμάτη καριέρα στο ΝΒΑ. Κι όχι δεν εννοούμε απλά ότι έπαιζε σταθερά σε ομάδες ή ότι ήταν βασικός για κάποια χρόνια όπως για παράδειγμα ο Josh Childress. Ούτε ότι ήταν star του πρωταθλήματος αλλά χωρίς να φτάσει ποτέ μακριά στα Playoffs όπως για παράδειγμα ο Dominique Wilkins. Όχι, ο Bob Mcadoo ήρθε στην Ευρώπη ως ένας πρωταθλητής αλλά και MVP του ΝΒΑ!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Bob Mcadoo γεννήθηκε στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνα και ήδη από τα σχολικά του χρόνια είχε ξεχωρίσει στο άθλημα του μπάσκετ. Ο τόπος γέννησης του έκανε αναπόφευκτη την μετακίνηση του στους North Carolina Tar Heels δηλαδή την κολεγιακή ομάδα που προπονούσε ο θρυλικός Dean Smith κι αργότερα τα χρώματα της οποίας φόρεσε κι ο Michael Jordan.

Αυτό όμως δεν συνέβη αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Λύκειο. Ο νεαρός Bob δεν τα πήγαινε το ίδιο καλά με τα μαθήματα όσο με το μπάσκε κι έτσι οι βαθμοί του δεν του επέτρεπαν να αγωνιστεί σε κάποιο από τα κορυφαία προγράμματα της χώρας. Έτσι επέλεξε το άσημο Vincennes University το οποίο οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της κατηγορίας του, την δεύτερη του χρονιά εκεί. Τα πανεπιστήμια της πολιτείας έκαναν ουρά για να τον δελεάσουν, όμως η μητέρα του ήθελε να τον δει μόνο στους Tar Heels. Η κυρία Mcadoo ανέλαβες δράση και καλώντας τον Dean Smith τον έπεισε να προχωρήσει στην μεταγραφή του γιου της.

Έμεινε μόνο μία χρονιά στο NCAA φτάνοντας μέχρι και το Final Four της διοργάνωσης όμως οι Tar Heels ηττήθηκαν στον ημιτελικό. Ο Mcadoo ήξερε πως είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για το ΝΒΑ. Όντας μέλος της καλύτερης πεντάδας του NCAA ήταν δεδομένο ότι θα επιλεγόταν σε πολύ υψηλή θέση, με τους Buffalo Braves ( οι σημερινοί Los Angeles Clippers) να τον κάνουν draft στο Νο2! Ο Mcadoo ήταν ένα generation talent. Τα χαρίσματα του ήταν πάρα πολλά: εξαιρετικός σκόρερ, είχε όλο το πακέτο κινήσεων είτε με πλάτη είτε με πρόσωπο στο καλάθι, ικανότατος rebounder και αξιοπρεπής αμυντικός. Παίζοντας σε μια άθλια ομάδα κατάφερε να βγει Rookie of the Year αλλά και MVP της λίγκας με μέσο όρο 34.5 πόντους το 1975!

To εντυπωσιακό με τον Mcadoo ήταν ότι πέρασε από όλα τα ιστορικά franchise του ΝΒΑ: Knicks, Celtics, Pistons, Nets, Lakers, και Sixers! Φεύγοντας από τη Νέα Υόρκη η καριέρα του εκτροχιάστηκε για 2 σεζόν παίζοντας σε κακές ομάδες που τον έκαναν συνεχώς trade. Οι μέσοι όροι του όμως παρέμεναν συνεχώς σπουδαίοι κι όταν του δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί στους Showtime Lakers στο πλευρό των Magic και Kareem, o Mcadoo δεν την άφησε να πάει χαμένη. Εκεί πήρε και τα 2 δαχτυλίδια ΝΒΑ αν και τα στατιστικά του έπεσαν αισθητά όπως κι ο χρόνος συμμετοχής του.

Όταν ο Mcadoo ένιωσε πως τα ψωμιά του στο ΝΒΑ τελείωσαν, άρχισε να ψάχνεται για την προοπτική της Ευρώπης και κάπου εκεί εμφανίστηκε η Tracer Milano ( η σημερινή Olimpia). Ο Mcadoo υπέγραψε συμβόλαιο ενός χρόνου, αξίας 275.000 δολαρίων, ένα ποσό που θεωρούνταν υπέρογκο εκείνη την εποχή. Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του στην ηλικία των 35 ετών, θα ερχόταν να κολλήσει τα τελευταία ένσημα, γεμίζοντας απλά τα stats του. Όχι όμως ο Mcadoo, ένας άνθρωπος που είχε υπογράψει  συμβόλαιο με την επιτυχία και δεν ανεχόταν να είναι λιγότερο ανταγωνιστικός. 

Για να καταλάβετε ο Mcadoo ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο Νίκος Γκάλης δεν πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Άρη. Όπου πετύχαινε την ελληνική ομάδα ο Αμερικανός σέντερ φρόντιζε να δίνει τον καλύτερο του εαυτό σε αυτά τα 4 χρόνια παραμονής του στην πρωτεύουσα της μόδας. Αξέχαστες στους Αρειανούς θα μείνουν οι αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου πρωταθλητριών το 1986. Ο Άρης δίελυσε την Tracer Milano στο Παλέ με το εξωπραγματικό 98-67, διαφορά 31 πόντων με τον Γκάλη να σημειώνει 44! Στον επαναληπτικό όμως έσβησαν τα φώτα. Με μπροστάρη τον Mcadoo των 39 πόντων, η Tracer πέτυχε μια ανατροπή που όμοια της δεν έχει ξαναδεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ επικρατώντας με 83-49! Ο Mcadoo κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών εκείνη τη σεζόν, με την Tracer να κάνει το back-to-back το 1988 έχοντας κερδίσει στον ημιτελικό του Final Four τον …Άρη! Μετά από δύο Euroleagues, ένα Διηπειρωτικό και ένα βραβείο MVP και πρώτου σκόρερ του Final Four της Γάνδης το 1988, ο Mcadoo δεν είχε να αποδείξει κάτι άλλο στον κόσμο του μπάσκετ.

Η αγάπη του για το άθλημα τον οδήγησε να αγωνιστεί σε δύο άσημες ιταλικές ομάδες της εποχής την Forli και την Fabriano ολοκληρώνοντας μια μυθική καριέρα 21 ετών. Από το 1995 μέχρι το 2014 διετέλεσε μέλος του προπονητικού επιτελείου των Miami Heat όπου κι εκεί (τι σοκ) πανηγύρισε 3 πρωταθλήματα (2006, 2012, 2013)!

Ο Mcadoo είχε πραγματικά το άγγιγμα του Μίδα. Από όπου κι αν πέρασε άφησε σημαντική παρακαταθήκη και είναι από τους ελάχιστους που μπορούν να καυχιούνται ότι “σημάδεψαν” πέραν πάσης αμφιβολίας το μπάσκετ και των δύο πλευρών του Ατλαντικού.