Οι πιο απίθανες συμμετοχές στην ιστορία της Euroleague!

Οι πιο απίθανες συμμετοχές στην ιστορία της Euroleague!

Η Euroleague δεν ήταν πάντοτε μια κλειστή λίγκα με εγγυημένα συμβόλαια που ο φίλαθλος γνώριζε ήδη από το τέλος της χρονιάς ποιους περίπου θα βλέπει και την επόμενη σεζόν. Καλά καλά δεν υπήρχε Final Four μέχρι το 1988 ενώ από τους προκριματικούς γύρους πολλές φορές ξεκινούσαν ακόμη και τα μεγαθήρια, ειδικά τα πρώτα χρόνια. Έτσι, η διοργάνωση είδε μερικές απίστευτα cult συμμετοχές, οι οποίες σαν ονόματα σήμερα δεν λένε τίποτα απολύτως στους φιλάθλους.

Τα πρώτα χρόνια δεν είχαν καμία σχέση με σήμερα

Όταν το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης ξεκινούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, για την ακρίβεια το 1958, ο χάρτης της μπασκετικής κι όχι μόνο Ευρώπης ήταν πολύ διαφορετικός. Η υπερδύναμη της εποχής, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ήταν μια ομάδα από την Λετονία (τότε άνηκε ακόμα στη Σοβιετική Ένωση), η Ρίγα, η οποία μάλιστα δεν υπάρχει σήμερα! Παρ’ όλα αυτά η Ρίγα κατέκτησε τις πρώτες 3 διοργανώσεις! Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν αυτή που έσπασε την κυριαρχία της το 1961, αλλά την επόμενη χρονιά πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Ντιναμό Τιφλίδας από τη Γεωργία!

ASK Rigas Euroleague Champions

Η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης, ASK Rigas από τη Λετονία!

Ο χάρτης του μπάσκετ λοιπόν δεν θύμιζε σε τίποτα το σημερινό status quo του αθλήματος. Ομάδες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Βέλγιο και τη Τσεχία θεωρούνταν εξαιρετικά υπολογίσιμες δυναμεις εκείνη την περίοδο. Η Ακαντέμικ από την Βουλγαρία είχε αγωνιστεί στους πρώτους δύο τελικούς κόντρα στη Ρίγα ενώ οι Σπαρτάκ Μπρνο και Σλάβια Πράγας είχαν εκπροσωπήσει τρεις φορές συνολικά σε τελικούς την Τσεχοσλοβακία! Στα 1960s ακόμα και το Λουξεμβούργο είχε εκπρόσωπο στα προκριματικά του Πρωταθλητριών!

Ένα ακόμη περίεργο γεγονός της πρώιμης εποχής της Euroleague ήταν οι συμμετοχές αφρικανικών ομάδων και συλλόγων από τη Συρία και το Λίβανο! Αίγυπτος, Συρία και Μαρόκο είχαν πολλούς εκπροσώπους ανά τα χρόνια με τις ελληνικές ομάδες να παίρνουν μία γεύση καθώς η ΑΕΚ τη σεζόν 1970-71 αντιμετώπισε την μαροκινή FUS για τον πρώτο προκριματικό γύρο. Η ΑΕΚ είχε δημιουργήσει παράδοση στις τρελές κληρώσεις καθώς το 1968 είχε αντιμετωπίσει την Lourenco Marques, μια ομάδα που εκπροσωπούσε την Πορτογαλία αλλά είχε έδρα στην Μοζαμβίκη, που τότε ήταν ακόμα αποικία της Πορτογαλίας! Μάλιστα, στο ποδοσφαιρικό τμήμα της είχε κλωτσήσει για πρώτη φορά μπάλα ο μεγάλος Eusebio. Ο εκτός έδρας αγώνας της ΑΕΚ διεξήχθη ασφαλώς επί πορτογαλικού εδάφους κι όχι στη Μοζαμβίκη.

Το cult βρετανικό μπάσκετ του 20ου αιώνα

Τα 60s είχαν γενικά πολλές παλαβές συμμετοχές. Από Πανεπιστήμια όπως αυτά του Λονδίνου και του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, μέχρι εργοστάσια όπως της Vauxhall Motors BC από την Αγγλία. Δύο συμμετοχές κατέγραψε και η Σέλτικ από τη …Βόρεια Ιρλανδία χωρίς να έχει κάποια σχέση με τη σκωτσέζικη ομάδα ποδοσφαίρου.

Τα 70s ήταν εξίσου cult. Ομάδες από “μπασκετομάνες” χώρες όπως η Αλβανία, η Ελβετία ή η Ισλανδία άρχισαν δειλά δειλά να κάνουν την εμφάνιση τους ενώ για την Πορτογαλία οι “ποδοσφαιρικές” Μπενφίκα και Σπόρτινγκ εναλλάσσονταν ως πρωταθλήτριες στη χώρα τους. Η Μεγάλη Βρετανία έστελνε εξίσου απρόσμενες συμμετοχές όπως η σκωτσέζικη Edinburgh Hornets (!) αλλά και η Sutton & Crystal Palace των 6(!) συμμετοχών, η οποία δεν είχε καμία σχέση με την ποδοσφαιρική ομάδα και απέναντι του την βρήκε κι ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 1980-81! Τα 70s ολοκληρώθηκαν με μια πνοή “φρέσκου αέρα” καθώς τη σεζόν 1978-79 η Fresh Air από το Βέλγιο δήλωσε συμμετοχή, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της εκτός του βασικού αθλήματος της που ήταν το τένις!

Στα 80s κάποια trends σταμάτησαν αλλά όπως ήταν φυσιολογικό νέα αναδύθηκαν. Το κύκνειο άσμα των αφρικανικών ομάδων ήρθε το 1982 με την Union Récréation Alexandria από την Αίγυπτο να είναι η τελευταία ομάδα εκτός Ευρώπης που αγωνίστηκε στην Euroleague. Η Κύπρος είχε τις πρώτες τις επαφές με το μπάσκετ του υψηλότερου επιπέδου με τις συμμετοχές της ΑΕ Λεμεσού που αντιμετώπισε μάλιστα και τον Άρη του Γκάλη αλλά και του Αχιλλέα Καϊμακλίου. Το 1985-86 μάθαμε πως και το Εϊρε έχει μπάσκετ με τη συμμετοχή της Neptune, της μοναδικής εκπροσώπου της Ιρλανδίας σε όλη την ιστορία της διοργάνωσης. Σπουδαία cult στιγμή ήταν κι η παρουσία της Guildford Kings από τη Μεγάλη Βρετανία με το είδωλο Tracy Pearson των 148 κιλών να εκνευρίζει τον Roy Tarpley με τον τσαμπουκά του σε αγώνα των Άγγλων με τον Ολυμπιακό!

Η τρελή παρουσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τα 80s είναι η εποχή της ποδοσφαιροποίησης του μπάσκετ. Μια μόδα που ξεκινάει από τη Γερμανια με την Bayer Leverkusen αλλά έχει ως κύριο εκφραστή της το βρετανικό μπάσκετ. Οι ομάδες του Νησιού θεωρούν καλή ιδέα να επεκταθούν εμπορικά και στο μπάσκετ και για τα πρώτα χρόνια έχουν συμμάχους τους παχυλά τηλεοπτικά συμβόλαια. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρέιντζερς, Νιουκαστλ και Πόρτσμουθ, προσπάθησαν να μεταβληθούν σε Sporting Clubs στα πρότυπα της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα δημιουργώντας τμήματα και σε άλλα αθλήματα, με το βάρος να δίνεται στο μπάσκετ. Εν τέλει καμιά τους δεν άντεξε σε βάθος χρόνου και σε συνδυασμό με την αδιαφορία των Βρετανών φιλάθλων για το άθλημα, μέσα σε λίγες σεζόν διαλύθηκαν.

leverkusen-bc-logo

Το logo της μπασκετικής Leverkusen!

Η Γιουνάιτεντ πάντως είχε μια πολύ σπουδαία πορεία. Το 1985 ο ποδοσφαιρικός σύλλογος αγόρασε την επιτυχημένη ομάδα της πόλης τους Manchester Giants και ήδη από την πρώτη σεζόν υπό τη νέα της μορφή στέφθηκε πρωταθλήτρια Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό σήμαινε πρόκριση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1986-87! Για την πρώτη σεζόν η Γιουνάιτεντ κράτησε την φάση αυστηρά ποδοσφαιρική: αφού προκρίθηκε εις βάρος της Μπενφίκα στον α’ γύρο, στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης! Την σεζόν 1987-88 o σύλλογος συμμετείχε στο Κύπελλο Κόρατς, όπου βίωσε πράγματα και θαύματα. Μάλιστα αγωνίστηκε μία φορά και στην Ελλάδα κόντρα στον Πανιώνιο τον οποίο απέκλεισε στον πρώτο γύρο, φτάνοντας μέχρι και την φάση των ομίλων. Η κλήρωση της με την Τσιμπόνα και την ιταλική Καζέρτα έφεραν στο Μάντσεστερ ιερά τέρατα του αθλήματος όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς και ο Όσκαρ Σμιντ! Η χρονιά αυτή ήταν κι η τελευταία για τους “Κόκκινους Διαβόλους” που δεν έπεισαν την διοίκηση του ποδοσφαιρικού τμήματος ότι θα ήταν μια κερδοφόρα επένδυση. Έκτοτε η πιο κοντινή επαφή που είχαν οι “μπέμπηδες” με μπάλα του μπάσκετ ήταν αυτή:

Οι πιο απίθανες συμμετοχές στην ιστορία της Euroleague!

Στα 90s η καλτίλα είχε αρχίσει να ξεθωριάζει καθώς το μπάσκετ έκανε πολύ σοβαρά επαγγελματικά βήματα αφήνοντας τους τυχάρπαστους εκτός νυμφώνος. Η πολύ μεγάλη έκπληξη της δεκαετίας ήταν η παρουσία της εσθονικής Καλέφ στην τελική φάση της σεζόν 1991-92, για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία της. Η Πορτογαλία με την παρουσία της Πόρτο το 1998-99 ολοκλήρωσε το τρίπτυχο των Big3 της χώρας.

Τα πράγματα κυλούσαν ήρεμα μέχρι το σχίσμα του 2000 ανάμεσα σε Euroleague και FIBA. Οι μεγάλες ομάδες χωρίστηκαν στα δύο με αποτέλεσμα να χρειαστούν και μικρότεροι σύλλογοι από λιγότερο προηγμένες μπασκετικά χώρες για να συμπληρωθούν οι θέσεις της τελικής φάσης. Η καλτίλα ειδικά στη Euroleague έπιασε ταβάνι. Απλά ακούστε ονόματα: Lugano Snakes από Ελβετία, Saint Petersburg Lions από τη Ρωσία (ομάδα που δημιουργήθηκε με στόχο να συμπληρώσει τις θέσεις στη Euroleague και διαλύθηκε την επόμενη σεζόν), Haribo London Towers από Μεγάλη Βρετανία με χορηγό τη γνωστή εταιρεία με τα ζελεδάκια και Ovarense Aerosoles από την Πορτογαλία. Στην Suproleague η FIBA θεώρησε λογικό να δώσει πρόσκληση στον 7ο του ελληνικού πρωταθλήματος, Ηρακλή αλλά και στην πρωταθλήτρια Σουηδίας, Plannja που έχασε τα 16 από τα 18 παιχνίδια που έδωσε.

Έκτοτε, κάναμε καιρό να ανασηκωσουμε τα φρύδια μας στο ακουσμα κάποιου ονόματος αλλά οι παράξενες παρουσίες των Νάπολι και Κολωνίας την σεζόν 2006-07 δεν πέρασαν απαρατήρητες. Καμία τους δεν είχε δεσμούς με τις αντίστοιχες ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης τους ενώ σήμερα έχουν εξαφανιστεί από το μπασκετικό χάρτη.

Η Μπιλμπάο και η “Λοκο” των Ελλήνων σπάνε το κατεστημένο

Τη σεζόν 2011-12 το μπάσκετ των Βάσκων έκανε θόρυβο αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή η Μπασκόνια. Η Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη την προηγούμενη σεζόν είχε φτάσει μέχρι τους τελικούς της ACB, επομένως κέρδισε το δικαιώμα να συμμετάσχει στην Euroleague! Μάλιστα, έδειξε τις διαθέσεις της από νωρίς κερδίζοντας στην πρεμιέρα της διοργάνωσης τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό. Οι Βάσκοι έκαναν μια τρομερή πορεία που σταμάτησε στα playoffs της διοργάνωσης από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας την οποία παρ’ολίγον να οδηγήσουν σε Game 5 στη μεταξύ τους σειρά.

Budivelnyk από Ουκρανία, Turow και Zielona Gora (το “Πράσινο Βουνό”, ναι αυτό σήμαινε το όνομα της ομάδας) από Πολωνία, Karsiyaka και Darussafaka από Τουρκία και Buducnost από Μαυροβούνιο συμπλήρωσαν το παζλ των απροσδόκητων συμμετοχών των 2010s. Οι επιρροές από το ποδόσφαιρο έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους με τις Μπάγερν Μονάχου και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης να “τα σκάνε χοντρά” για να πρωταγωνιστήσουν και στο μπάσκετ.

Αν όμως μια πρωτοεμφανιζόμενη άφησε το στίγμα της αυτή τη δεκαετία ήταν η Lokomotiv Kuban του Γιώργου Μπαρτζώκα! Η Loko άφησε τον κόσμο με ανοιχτό το στόμα τη σεζόν 2015-16 όταν έφτασε μέχρι το Final Four της διοργάνωσης, παίζοντας πολύ όμορφο μπάσκετ. Η ομάδα από το Κράσνονταρ δεν ήταν ούτε πυροτέχνημα μιας και τη σεζόν 2012-13 είχε κατακτήσει το EuroCup (με ηγέτη της τότε τον Νικ Καλάθη) κι είχε ξαναπαίξει στην Euroleague αλλά ούτε καμιά παραδοσιακή δύναμη. Η ρωσική ομάδα αφού απέκλεισε την Μπαρτσελόνα σε σειρά 5 αγώνων στα Playoffs, έβαλε πολύ δύσκολα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό, για να καταλήξει τελικά στη 3η θέση κερδίζοντας την Λαμποράλ Κούτσα στον μικρό τελικό.

Οι πιο απίθανες συμμετοχές στην ιστορία της Euroleague!

Όταν ο Malcolm Delaney αναστάτωνε τις αντίπαλες άμυνες με τη φανέλα της Loko!

Ο Μπερτομέου είχε χαρακτηρίσει την πορεία της ως “ατύχημα” για την διοργάνωση η οποία παραδοσιακά προωθεί τις ομάδες με τα εγγυημένα συμβόλαια, συνεπώς ο τόνος για μια “κλειστού” χαρακτήρα λίγκα είχε δοθεί από τότε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Euroleague να μετατραπεί σε μια elite league τα τελευταία χρόνια με ελάχιστες wild cards, ενώ τα standards που έχουν τεθεί είναι απαγορευτικά για ομάδες από λιγότερο ανεπτυγμένες μπασκετικά χώρες. Θα περάσει καιρός μέχρι να δούμε ξανά μια cult συμμετοχή στην Euroleague, όμως για την ώρα υπάρχουν οι διοργανωσεις της FIBA, όπου οι μικροί της Ευρώπης έχουν επιστρέψει για τα καλά!

Ποιo πιστεύετε ότι ήταν το πιο cult όνομα ομάδας στην ιστορία της Euroleague;

View Results

Loading ... Loading ...