Το ντέρμπι της Basket City: Η Μπολόνια χωρίζεται στα δύο

Το ντέρμπι της Basket City: Η Μπολόνια χωρίζεται στα δύο

Το γεγονός ότι στη τελική φάση της Euroleague διαχρονικά συμμετείχαν κυρίως ομάδες από προηγμένες μπασκετικά χώρες, είχε σαν αποτέλεσμα οι πρωταγωνιστές λίγο πολύ να επαναλαμβάνονται. Το ιταλικό, το ισπανικό, το ελληνικό, το γαλλικό το πρώην σοβιετικό κι αργότερα το ρωσικό και το γιουγκοσλαβικό και εσχάτως το τουρκικό μπάσκετ ήταν οι σχολές που συγκρούονταν όταν η μπάλα “έκαιγε” στα playoffs και τα final fours! Σαν συνέπεια πολλές φορές ομάδες από την ίδια χώρα τέθηκαν αντιμέτωπες σε “ευρωπαϊκά εδάφη”. Φυσικά ντέρμπι όπως το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός ή το Ρεάλ – Μπαρτσελόνα ήταν αυτά που συγκέντρωναν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, υπήρχε όμως κι ένας εμφύλιος που όμοιος του δεν συναντιέται αλλού στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το ντέρμπι της Μπολόνια ή όπως είναι πιο γνωστό: Basket City derby!

Στην Μπολόνια υπάρχουν δύο ομάδες μπάσκετ που μοιράζονται τους φιλάθλους της πόλης, η Virtus και η Fortitudo. Εκτός από τις αγωνιστικές διαφορές υπάρχουν και κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις στη συγκεκριμένη κόντρα. Οι οπαδοί της Virtus προέρχονταν από την αριστοκρατική τάξη της πόλης κι είχαν τη φήμη των μορφωμένων με υψηλό κοινωνικό status. Από την άλλη, οι οπαδοί της Fortitudo είναι τα “λαϊκά παιδιά” που ψηφίζουν συνήθως αριστερά κόμματα και συμμετέχουν σε κοινωνικούς αγώνες. Όλα αυτά βέβαια δεν ισχύουν και τόσο σήμερα καθώς η ιταλική κοινωνία έχει αλλάξει. Η κόντρα όμως παραμένει κόντρα ενώ οι οπαδοί των δύο ομάδων δημιουργούν παραδοσιακά καυτή ατμόσφαιρα στα μεταξύ τους ματς.

H Virtus είναι αναμφίβολα η μεγάλη ομάδα της πόλης. Έχοντας ιδρυθεί 3 χρόνια νωρίτερα και με 13 πρωταθλήματα περισσότερα από την άσπονδη αντίπαλο της δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι το αφεντικό στην πόλη. Η Virtus υπήρξε διαχρονικά μια υπολογίσιμη δύναμη στο ιταλικό μπάσκετ κατακτώντας τα πρώτα 4 πρωταθλήματα της (σερί μάλιστα) στα 40s. Οι ασπρόμαυροι κατέκτησαν τίτλους σε κάθε μια δεκαετία που ακολούθησε με την εξαίρεση των εξαιρετικά αποτυχημένων γι’ αυτούς 60s. Η Virtus είχε ισχυρή δυναμική και στην Ευρώπη φθάνοντας στα ημιτελικά της Ευρωλίγκα το 1980 και μέχρι τον τελικό την επόμενη σεζόν.

Από την άλλη η Fortitudo ήταν συνεχώς στην σκιά της μεγάλης ομάδας της πόλης. Είχε κάποιες αναλαμπές όπως η παρουσία στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας κόντρα στην Νάπολι το 1968 και στον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς εναντίον της Γιουγκοπλάστικα το 1977 αλλά και τις δύο φορές έφυγε με σκυμμένο κεφάλι. Τα χρυσά χρόνια της Fortitudo ήρθαν αργότερα στα τέλη των 90s- αρχές 2000s όταν και έπαιξε σε 8 τελικους πρωταθλήματος κατακτώντας 2 τίτλους αλλά και το μοναδικό της Coppa Italia ενώ έκανε αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη.

Το ντέρμπι της Basket City: Η Μπολόνια χωρίζεται στα δύο

Οι δύο ομάδες τρώγονταν σαν τα κοκόρια από τις “ασπόμαυρες” εποχές!

Η τρέλα με τα ονόματα

Και οι δύο ομάδες έχουν αλλάξει δεκάδες φορές το όνομα τους αναλόγως της χορηγίας που εξασφάλιζαν. Στην Ιταλία ο βασικός χορηγός αποκτάει αυτόματα το δικαίωμα να εμφανίζεται στην ονομασία και τη φανέλα της ομάδας. Έτσι, από τη φανέλα της Virtus παρέλασαν από τους κύβους Knorr και τις ηλεκτρικές συσκευές Candy μέχρι τις σοκολάτες Kinder και τις καφετέριες Segafredo που είναι ο βασικός της χορηγός σήμερα. Όχι ότι η Fortitudo πήγε πίσω: από τα αλουμίνια Alco, τα γάλατα Latte Sole, την κατασκευαστική Climamio μέχρι το σημερινό χορηγό, την εταιρεία εσωρούχων με το μυθικό όνομα Pompea No Stress, είχε επίσης τις καλτ στιγμές της.

Το ντέρμπι της Basket City: Η Μπολόνια χωρίζεται στα δύο

Τα νεύρα ήταν συχνά τεντωμένα στα μεταξύ τους derby κι η κόντρα συχνά ξέφευγε από τα αγωνιστικά πλαίσια. Εδω οι παικταράδες Danilovic και Myers προκαλούν ο ένας τον άλλο με τους συμπαίκτες τους να προσπαθούν να τους ηρεμήσουν!

Η έκρηξη των 90s κι η απόλυτη κυριαρχία της Virtus

Η Virtus ήταν μια σεβαστή δύναμη του ιταλικού μπάσκετ σε όλη την διάρκεια την ιστορία της όμως η Fortitudo δεν ήταν ούτε κατά διάνοια στο ίδιο επίπεδο έχοντας μάλιστα πέσει και κατηγορία κάποιες φορές. Στα 90s όμως οι δύο ομάδες κατάφεραν να φτάσουν στο peak τους παίζοντας μέχρι κι αντίπαλες σε τελικούς πρωταθλήματος αλλά και ημιτελικούς Euroleague! Ήταν τα χρόνια που ο χαρακτηρισμός της πόλης ως Basket City πήρε πραγματικές διαστάσεις, τα χρόνια που όλη η Ιταλία περίμενε την μάχη ανάμεσα στη “V” και την “F”, τους bianconeri εναντίον των biancoblu, που είχαν πλέον μεταφέρει την κόντρα τους και στην Ευρώπη!

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε πολλούς σημαντικούς αγώνες σε Ιταλία και Ευρώπη αλλά ο παρονομαστής των αναμετρήσεων ήταν πάντα κοινός: η Virtus όπως λέει και το όνομα της έφευγε πάντα νικήτρια, ενώ η Fortitudo πάντα με κατεβασμένο το κεφάλι. Το …πελατιασμα ξεκίνησε τη σεζόν 1997-98 με την Virtus να αποκλείει στα προημιτελικά της Euroleague την Fortitudo και να φτάνει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου κερδίζοντας την ΑΕΚ στον τελικό. Οι δυο τους συναντήθηκαν και στους τελικούς του ιταλικού πρωταθλήματος σε μια επική σειρά που βρήκε την Virtus νικήτρια με 3-2!

Οι δύο ομάδες είχαν φτάσει στα ντουζένια τους και για περίπου 7 χρόνια (1997-2004) δεν κοντράρονταν απλώς για την κορυφή της ιταλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Ωστόσο, ο εφιάλτης συνεχίστηκε για τη Fortitudo στα ημιτελικά της Euroleague του 1999 και του 2001 όταν και τις δύο φορές έπεσε πάνω στο μπλόκο της Virtus. Κερασάκι στην τούρτα για τους biancoblu ήταν η σκούπα από τον αιώνιο εχθρό στους τελικούς της Serie A το 2001!  Η Virtus κατέκτησε την 2η Euroleague της το 2001 επικρατώντας στη σειρά τελικών της Tau Ceramica κι έφτασε μια ανάσα από το back to back το 2002 αλλά ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στον τελικό που διεξαγόταν μέσα στην έδρα της. Η Fortitudo έφτασε κι αυτή με την σειρά της σε τελικό Euroleague το 2004 αλλά ισοπεδώθηκε από την τότε αχτύπητη Maccabi Tel Aviv.

Πάντως, αν και γενικά η Virtus είναι το αφεντικό στα ντέρμπι έχοντας 60 νίκες, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη καθώς η Fortitudo έχει 47! Εάν θέλετε να νιώσετε λίγη αύρα από τα τρελά μεταξύ τους ντέρμπι στα 90s, σας συμβουλεύουμε να δείτε το παρακάτω βίντεο από τον 5ο τελικό του πρωταθλήματος του 1998!

Οι παικταράδες

Και στις δύο ομάδες έπαιξαν πολύ σπουδαίοι παίκτες που άφησαν ιστορία στο άθλημα. Από την Virtus πέρασαν μεταξύ άλλων οι Gianfranco Lomardi, Alessandro Abbio, Marco Belinelli, Hugo Sconochini, o τεράστιος Manu Ginobili, Antoine Rigaudeau, Predrag Danilović, Marko Jarić, Žarko Paspalj, Zoran Savić, Branislav Prelević, Miloš Teodosić, Matjaž Smodiš, Cliff Levingston και Micheal Ray Richardson! Στον πάγκο της έχουν καθίσει ιερά τέρατα της προπονητικής όπως οι Aca Nikolic, Sandro Gamba, Ettore Messina και Bogdan Tanjević.

Και η Fortitudo έχει να επιδείξει μεγάλα ονόματα που τίμησαν την φανέλα της: Artis Gilmore , Valdemaras Chomičius, Aleksandar Đorđević, Carlton Myers, Gregor Fučka, Dominique Wilkins, David Rivers, Arturas Carnisovas, Carlos Delfino αλλά και ο δικός μας Λάζαρος Παπαδόπουλος. Πολύ σημαντικά ονόματα της προπονητικής έχουν παρελάσει από τον πάγκο της όπως οι Sergio Scariolo, Carlo Recalcati, Jasmin Repesa, Dragan Sakota και Ergin Ataman!

Η Μπολόνια και γενικά το ιταλικό μπάσκετ υπήρξε το καταφύγιο των σπουδαίων Γιουγκοσλάβων παικτών του 20ου αιώνα. Η ιταλική σχολή (μαζί με την ελληνική) ήταν από τις ελάχιστες που σέβονταν οι πλάβι κι έτσι εξηγείται η πλειάδα “Γιούγκων¨που επέλεξαν τα ιταλικά παρκέ ως το πρώτο βήμα τους όταν έβγαιναν από τα σύνορα. Από τον μύθο-προπονητή Aca Nikolic μέχρι τον Milos Teodosic σήμερα, οι Γιουγκοσλάβοι άφησαν το στίγμα τους στην Μπολόνια.

Ασφαλώς υπάρχουν και παίκτες που έπαιξαν και στα δύο στρατόπεδα! Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ο Gianfranco Lombardi, o οποίος αγωνίστηκε για 12 ολόκληρα χρόνια (1958-1970) με τα χρώματα της Virtus, όντας η σημαία της και μεταπήδησε απευθείας στη μισητή Fortitudo! Άλλοι σημαντικοί παίκτες που φόρεσαν και τις δύο φανέλες ήταν οι Σέρβοι Zoran Savic και Marco Jaric, οι Σλοβένοι Matjas Smodis και Sani Becirovic, o Ισραηλινός David Bluthenthal ενώ από ντόπιους ξεχωρίζει φυσικά το όνομα του Marco Belinelli! Ο καθηγητής Aca Nikolic κάθισε και στους δύο πάγκους ενώ υπάρχει και η τρελή περίπτωση του Aleksandar Đorđević που αγωνίστηκε στη Fortitudo αλλά σήμερα είναι ο προπονητής της Virtus!

sale djordjevic bologna

Κάποτε (1994-96) ο Sale εκπροσωπούσε τον Αετό της Fortitudo, όμως σήμερα στο στήθος του δεσπόζει το “V” του εχθρού της πρώην ομάδας του!

 

Η πτώση και η επαναφορά της Basket City

Οι δύο ομάδες πέρασαν πάρα πολλές δυσκολίες την περασμένη δεκαετία, πληρώνοντας το γεγονός ότι προσπαθούν να “ξεζουμίσουν” τις χορηγίες μιας μικρής πόλης των 400,000 κατοίκων, αλλά δείχνουν να βρίσκονται στα καλύτερα τους τώρα. Η Fortitudo ήρθε αντιμέτωπη με τον αφανισμό κι αναγκάστηκε να επανιδρυθεί το 2013. Ξεκινώντας από την 4η κατηγορία κατάφερε να ανελιχθεί και να επιστρέψει στη Serie A. Μάλιστα, στην πορεία της στη δεύτερη κατηγορία βρήκε τη Virtus που υποβιβάστηκε το 2016 και οι δύο ομάδες πήραν από μία νίκη. Φέτος, η Fortitudo τερμάτισε στην 8η θέση της Serie A και κατέθεσε αίτηση στη FIBA για συμμετοχή στο επερχόμενο Basketball Champions League, την οποία η παγκόσμια ομοσπονδία έκανε αποδεκτή! Έτσι, η biancoblu επιστρέφουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια!

Η Virtus βίωσε κι αυτή τον εφιάλτη του υποβιβασμού το 2016. Η εμφάνιση όμως του Massimo Zanetti, ιδιοκτήτη της εταιρείας καφέ Segafredo άλλαξε τη μοίρα της. Η Virtus επέστρεψε άμεσα στην πρώτη κατηγορία, φθάνοντας μέχρι τα ημιτελικά των Playoffs. Την επόμενη σεζόν όχι απλά επέστρεψε στην Ευρώπη αλλά κατέκτησε με χαρακτηριστική άνεση το Basketball Champions League της FIBA! To περσινό καλοκαίρι τρέλανε τους φιλάθλους με την μεταγραφή του Milos Teodosic, τον οποίο έψησε να επιστρέψει από το ΝΒΑ! Πλέον η Virtus έχει σχέδια να συμμετάσχει στην Euroleague γι’ αυτό και μετακινήθηκε στο EuroCup ώστε μέσω της κατάκτησης του να κερδίσει μια θέση. Εξίσου μεγάλος στόχος για του χρόνου είναι η κορυφή της Ιταλίας, την οποία πιθανότατα θα κατακτούσε φέτος αν το πρωτάθλημα δεν είχε διακοπεί.

Το μεταξύ τους derby στην επιστροφή της Fortitudo στα σαλόνια φέτος είχε ξανά το αποτέλεσμα που συνοδεύει σχεδόν όλα τα σημαντικά παιχνίδια της ιστορίας τους: νίκη της Virtus με 94-62.

Το ντέρμπι της Basket City: Η Μπολόνια χωρίζεται στα δύο

Ο Milos Teodosic οδήγησε την Virtus του σε μια εύκολη επικράτηση επί της αιωνίου αντιπάλου της, καλωσορίζοντας της στα σαλόνια με μια ξεγυρισμένη 30ρα!