Η ποδόσφαιρικη σεζόν της εποχής του κορονοϊού

Η ποδόσφαιρικη σεζόν της εποχής του κορονοϊού

Ο κορονοϊός εμφανίστηκε στις ζωές μας περί τα τέλη Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς, αυτού του καταραμένου 2020. Στην αρχή φάνταζε ως κάτι μακρινό που θα ταλαιπωρούσε μόνο την Κίνα και η Δύση απλά θα παρακολούθουσε τις εξελίξεις όπως είχε συμβεί με τον ιό του Έμπολα στην Αφρική. Το πέρασμα του όμως στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας άλλαξε άρδην το σκηνικό. Οι ζωές μας άλλαξαν σε τρομακτικό βαθμό και φυσικά το ποδόσφαιρο δεν μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα. Η UEFA και οι εθνικές ομοσπονδίες στην αρχή το πάλεψαν με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών αλλά γρήγορα η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη κι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητες τους. Από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου όταν οι πρωτοπόροι Γερμανοί αποφάσισαν να παίξουν μπάλα με μάσκες και αντισηπτικά στο χέρι, στερηθήκαμε οποιαδήποτε μορφή αγωνιστικής δράσης, σε μια εποχή που οι περισσότερες χώρες είχαν κηρύξει καραντίνα. Τα μέτρα χαλάρωσαν οδεύοντας προς το καλοκαίρι καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονταν σημαντικά και ήταν αναμενόμενο ότι στο τραπέζι θα έπεφτε και η πρόταση για επανέναρξη των πρωταθλημάτων. Κόντρα σε κάθε αθλητική λογική σχετική με το conditioning των παικτών, την εμπορικότητα του εγχειρήματος (όχι και η καλύτερη εικόνα τα άδεια, βουβά γήπεδα) και το καλεντάρι που πιέστηκε μέχρι αηδίας για να ολοκληρωθούν μέχρι αρχές Αυγούστου τα πρωταθλήματα, η UEFA, οι χορηγοί των πρωταθλημάτων, οι σύλλογοι και οι τηλεοπτικοί πάροχοι  τα κατάφεραν! Είχαμε ξανά σέντρα! Εντάξει, όχι όλες οι χώρες αλλά οι περισσότερες. Πάμε να δούμε ποιες τάσεις επικράτησαν και με ποιον τρόπο έβαλαν τελεία στα πρωταθλήματα τους οι 55 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου.

Οι Γερμανοί έδωσαν το σύνθημα και 22 χώρες ακολούθησαν

[Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία (πρώτη), Ρωσία (με χίλια ζόρια, συνέχεια κρούσματα), Πορτογαλία, Ουκρανία, Τουρκία, Αυστρία, Τσεχία (χωρίς υποβιβασμό, αύξηση των ομάδων σε 18 του χρόνου), Ελλάδα, Κροατία, Δανία, Ελβετία, , Πολωνία, Ισραήλ, Ρουμανία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Αλβανία, Αρμενία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο]

Με την καραντίνα να χαλαρώνει και τα κρούσματα να μειώνονται η Bundesliga δύο μήνες μετά την διακοπή της έγινε η πρώτη λίγκα που πήρε την απόφαση να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα της. Οι Ευρωπαίοι παρακολούθουσαν το εγχείρημα των Γερμανών με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς από την επιτυχία του θα κρινόταν η επιστροφή στην “κανονικότητα”. Στις 15 Μαΐου το ούτως ή άλλως ιντριγκαδόρικο ντέρμπι του Ρουρ στο Γκεσελκιρχεν συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων των ποδοσφαιρόφιλων. Μάσκες στους πάγκους, παίκτες που κρατούσαν απόσταση στην προθέρμανση, ψεκασμοί με αντισηπτικό στην μπάλα, πανηγυρισμοί με social distancing και κυρίως άδειες κερκίδες συνέθεταν το σκηνικό της νέας εποχής. Με πέντε άκρως επιτυχημένες οργανωτικά και υγειονομικά αγωνιστικές μέσα στον Μάιο το σύνθημα είχε δοθεί! Κυρίες και κύριοι η μπάλα θα ξανακυλήσει στο χορτάρι! 

schalke-covid

Οι παίκτες της Σάλκε παρακολουθούν το ντέρμπι του Ρουρ κόντρα στη Ντόρτμουντ στον ειδικά διαμορφωμένο πάγκο!

Το διαφαινόμενο πρωτάθλημα της Λίβερπουλ δεν θα χανόταν καθώς η Premier League πήρε το πράσινο φως στις 17 Ιουνίου, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία έμπαιναν επίσης στο παιχνίδι από τα σημαντικά πρωταθλήματα. Μέχρι και οι Ιταλοί, που ήταν το έθνος που πλήγηκε περισσότερο από όλα στην Ευρώπη από την επέλαση του κορονοϊού, ανακοίνωσαν την επιστροφή στα γήπεδα στις 20 Ιουνίου. 

Στη χώρα μας η σέντρα των Play-offs και Play-outs της Superleague είχε δοθεί ακόμα νωρίτερα στις 6 Ιουνίου, μιας και η Ελλάδα ήταν από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη. 

Συνολικά 23 ομοσπονδίες συνέχισαν τα πρωταθλήματα τους με ακριβώς το ίδιο φορμάτ χωρίς να κάνουν καμία έκπτωση με την εξαίρεση φυσικά των αγώνων κάθε 3-4 μέρες και την απουσία φιλάθλων από τις κερκίδες. Στις περισσότερες δεν παρατηρήθηκαν κρούσματα στους παίκτες με εξαίρεση την Ρωσία, όπου το πρωτάθλημα κινδύνεψε να θυμίσει τσίρκο με ρόστερ με και άνευ Covid-19, και τη Ρουμανία (κυρίως η Ντιναμό Βουκουρεστίου). 

Επανέναρξη μεν, αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής δε

serbia-eternal-derby-in-covid-19

Την φαεινή ιδέα να διεξαχθεί με 25,000 φιλάθλους το αιώνιο ντέρμπι Παρτίζαν – Ερυθρός Αστέρας για το Κύπελλο Σερβίας είχε η τοπική ομοσπονδία! Τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν τις επόμενες ημέρες στο Βελιγράδι, ανάμεσα τους βρέθηκαν και 5 παίκτες του Αστέρα!

Δεν ήταν μόνο 23 οι ομοσπονδίες που επέτρεψαν την επιστροφή στα γήπεδα. Ακόμα 4 χώρες επιδίωξαν να ολοκληρώσουν την μισοτελειωμένη σεζόν αλλά λόγου φόβου είτε  των κυβερνήσεων τους είτε των ίδιων των συλλόγων, προχώρησαν στην αλλαγή του φορμάτ της λίγκας τους. Έτσι, είδαμε στη Σερβία τα playoffs να ακυρώνονται και να μην υποβιβάζεται καμία ομάδα. Είδαμε επίσης σε Βουλγαρία και Ανδόρα να διεξάγεται μόνο ένας γύρος των playoffs και των playouts, ενώ μια από τα ίδια εφάρμοσε και η Σλοβακία, όπου η ομοσπονδία της αποφάσισε να μην υποβιβαστεί απευθείας καμία ομάδα αλλά να διεξαχθούν μπαράζ με τις ομάδες της 2ης κατηγορίας.

Πρόωρη λήξη και πρωταθλητές με αστερίσκο!

[Γαλλία (στους 28 αγώνες, μ.ο. ποντων), Βέλγιο (στους 29 αγώνες), Σκωτία (στους 30 αγώνες, μ.ο. ποντων), Αζερμπαϊτζάν (στους 20 αγώνες), Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία (στους 22 αγώνες), Μάλτα (στους 20 αγώνες, χωρίς υποβιβασμό και αύξηση των ομάδων σε 16), Ουαλία ( στους 26 αγώνες, με μ.ο. πόντων), Βόρεια Ιρλανδία (στους 31 αγώνες, με μ.ο. πόντων), Σαν Μαρίνο (στους 8 αγώνες της Β φάσης)]

Κάποιες χώρες αποφάσισαν να μην διακινδυνεύσουν την υγεία των αθλητών και των υπόλοιπων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνταν στο χώρο του ποδοσφαίρου και κήρυξαν πρόωρα τη λήξη της σεζόν. Οι Γάλλοι πρωτοστάτησαν καθώς η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε την απαγόρευση όλων των αθλητικών γεγονότων μέχρι το Σεπτέμβριο. Έτσι, η Ligue 1 βρέθηκε σε αδιέξοδο και το Δ.Σ. της δεν είχε άλλη επιλογή από την άμεση λήξη του πρωταθλήματος. Στις 30 Απριλίου η Παρί Σεν Ζερμαίν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια μετά από 28 αγωνιστικές μέσω ενός συστήματος που υπολόγισε τον μ.ο. των πόντων των ομάδων.

https://www.facebook.com/PSG/photos/a.10150863927963298/10160007466283298/?type=3&theater

Ο χαμός έγινε με την υπόθεση του υποβιβασμού των Αμιέν και Τουλούζ που κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης της λίγκας, αρχικά δικαιώθηκαν αλλά εν τέλει η γαλλική δικαιοσύνη άλλαξε την ετυμηγορία της και οι δύο ομάδες χαιρέτησαν την κατηγορία. Την Γαλλία ακολούθησαν ακόμη 9 χώρες (Βέλγιο και Σκωτία οι σημαντικότερες) που διέκοψαν οριστικά τα πρωταθλήματα τους και επικύρωσαν τις βαθμολογίες είτε ως είχαν είτε με το σύστημα του μέσου όρου πόντων που εισήγαγαν οι Γάλλοι. Στην Μάλτα οι οπαδοί δεν πήραν τα νέα και πολύ καλά κρεμώντας πανό υπέρ της συνέχισης του πρωταθλήματος έξω από την Μαλτέζικη ομοσπονδία ενώ η ανακήρυξη της Φλοριάνα σε πρωταθλήτρια έβγαλε στους δρόμους τους οπαδούς της για τα επινίκια, τα οποία κατακρίθηκαν από την τοπική κυβέρνηση που απαίτησε άμεσα τεστ σε όσους συμμετείχαν! Λόγω της πρόωρης λήξης της σεζόν οι ομάδες που ζημιώθηκαν ( ήταν κοντά στην κούρσα του πρωταθλήματος ή στις ευρωπαϊκές θέσεις), γκρίνιαζαν έντονα ενώ οι οπαδοί ανά την Ευρώπη έκαναν λόγο για πρωταθλητές με αστερίσκο! Πάντως, τα Κύπελλα ολοκληρώθηκαν κανονικά σε Γαλλία και Βέλγιο, με τις ομοσπονδίες να ορίζουν τους τελικούς στα τέλη Ιουλίου!

Το κίνημα της παύλας!

Η συνέχιση ή όχι της σεζόν ήταν “καυτή πατάτα” στα χέρια των εθνικών ομοσπονδιών καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι τοπικές κυβερνήσεις δεν συμφωνούσαν με την επανέναρξη. Η UEFA όμως ήταν ανένδοτη κι απείλησε με αποβολή τις ομοσπονδίες που δεν θα ολοκλήρωναν τα πρωταθλήματα τους όπως όριζε.Όμως, η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αναστείλει οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός μέχρι το Σεπτέμβριο ήρθε σαν ‘ταφόπλακα” στην πρόθεση της ολλανδικής ομοσπονδίας να συνεχίσει το δικό της πρωτάθλημα. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι κορυφαίοι σύλλογοι της χώρας όπως ο Άγιαξ και η Αϊντχόφεν τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της κυβέρνησης και διεμήνυσαν ότι δεν θα αγωνίζονταν ακόμη κι αν υπήρχε εκ νέου συνεννόηση για επανέναρξη μέσα στο καλοκαίρι. Η ολλανδική ομοσπονδία διέκοψε οριστικά το πρωτάθλημα χωρίς όμως να ανακηρύξει πρωταθλητή ενώ δεν υποβιβάστηκε καμία ομάδα, με την UEFA να αναγκάζεται να καταπιεί την ήττα!

Αυτός ήταν ο βαθμολογικός πίνακας όταν αποφασίστηκε το “λουκέτο” στην Ολλανδία, με την κούρσα του τίτλου να είχε πάρει φωτιά!

https://www.facebook.com/eredivisie/photos/a.186099298603944/628838750996661/?type=3&theater

Οι 5 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας επιλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν την Ολλανδία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου. Το παράδειγμα της ακολούθησαν τόσο η Κύπρος όσο και τα μικρά κρατίδια, Λουξεμβούργο, Γιβραλτάρ και Λιχτενστάιν. Το τελευταίο δεν διοργανώνει πρωτάθλημα αλλά μόνο Κύπελλο, το οποίο διεκόπη στα ημιτελικά και η Βαντούζ επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ευρώπη λόγω της βαθμολογίας της στην UEFA.  

Αργοπορημένη αλλά ανώδυνη έναρξη 

[Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδια (δύο γύροι λιγότεροι: 2/4), Εσθονία (ένας γύρος playoffs και playouts αντί για πρωτάθλημα 36 αγωνιστικών), Γεωργία (18 αγωνιστικές αντί για 36), Νησιά Φερόε (απλά με καθυστέρηση)]

Υπάρχουν και τα πρωταθλήματα των βόρειων χωρών τα οποία λόγω βαρύ χειμώνα ξεκινούν τον Μάρτιο και ολοκληρώνονται το φθινόπωρο. Έτσι, οι σέντρες τους έπεσαν ακριβώς πάνω στην έναρξη της πανδημίας κι ασφαλώς ακολούθησαν τον δρόμο της αναβολής. Ακόμα και οι Σουηδοί που ουδέποτε επέβαλλαν καραντίνα, απέφυγαν να δώσουν τους πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος την άνοιξη και ξεκίνησαν μέσα Ιουνίου. Κάποιες χώρες πάντως λόγω αυτής της καθυστέρησης επέλεξαν να μειώσουν τις αγωνιστικές με την Ιρλανδία και την Γεωργία να κόβουν το πρωτάθλημα στη μέση (18 αντί για 36 αγωνιστικές) ενώ η Εσθονία προτίμησε την διεξαγωγή playoffs με ένα γύρο αντί για δύο. 

Οι τρελοί Λευκορώσοι και το άτυχο Καζακσταν

belarus-football-in-covid-times

Οι Λευκορώσοι τρόλαραν για τα καλά την Ευρώπη συνεχίζοντας να παίζουν με κόσμο στις κερκίδες!

Η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που συνέχισε χωρίς να τρέχει τίποτα, έχοντας ακόμα και κόσμο στις κερκίδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν η Λευκορωσία. Αυτό προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων που κατά την διάρκεια της πανδημίας έψαχναν την “δόση” τους στο λευκορωσικό πρωτάθλημα! Αλλά για τους… τρελούς Λευκορώσους τα είχαμε πει πολύ πιο αναλυτικά σε άλλο άρθρο. 

Τέλος, το Καζακσταν, του οποίου το πρωτάθλημα ξεκινάει Μάρτιο, πρόλαβε να παίξει μόλις δύο αγώνες ενώ ήταν και η μόνη χώρα που η καλοκαιρινή επανέναρξη κύλησε στραβά. Μόλις μία αγωνιστική διεξήχθη στις αρχές Ιουλίου προτού η τοπική κυβέρνηση ούσα φοβισμένη από την αύξηση των κρουσμάτων αποφάσισει να “ξανακατεβάσει τα ρολά”.  

Πρωτόγνωρα σκηνικά σε μια εποχή τρέλας

Από τις προπονήσεις της Τότεναμ του Μουρίνιο στα χωράφια, μέχρι την επιθυμία τουρκικών ομάδων να αγωνιστούν με μάσκες αλλά και την τουλάχιστον περίεργη απόφαση της αυστριακής ομοσπονδίας να αφαιρέσει 6 βαθμούς από την Λίντσερ εξαιτίας “παραβίασης της οδηγίας για απαγόρευση προπονήσεων στην διάρκεια της πανδημίας”, πραγματικά τα είδαμε όλα. Τα πρώτα σκηνικά από την Γερμανία μας θορύβησαν, αλλά σύντομα συνηθίσαμε την εικόνα των άδειων γηπέδων ενώ και οι ομάδες έγιναν εξαιρετικά δημιουργικές για να καλύψουν το κενό των οπαδών. Τι video walls, τι ηχητικά με συνθήματα, τι Zoom συνδέσεις οπαδών, τι drive-in cinemas που μετατράπηκαν σε κερκίδες, τι ομοιώματα φιλάθλων,  πραγματικά τα τμήματα μάρκετινγκ δούλεψαν πυρετωδώς για να εξασφαλιστεί μια πιο οικεία εικόνα στα μάτια των τηλεθεατών. 

άαρχους-video-wall- παρακολούθηση

Φίλαθλοι της Άαρχους παρακολουθούν μέσω σύνδεσης Zoom τον αγώνα της ομάδας τους!

Τι έκανε η UEFA με τις δικές της διοργανώσεις;

Γενικότερα, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία υπήρξε αμείλικτη με το ζήτημα της επανέναρξης του Champions League και του Europa League και οι αγώνες θα διεξάγονταν ακόμα κι αν αναγκαζόταν να περιμένει να γίνουν τον Δεκέμβριο στον… πλανήτη Άρη! Τα λεφτά από τις χορηγικές και τηλεοπτικές συμφωνίες ήταν πάρα πολλά για να αγνοηθούν κι έτσι οι ομάδες εργασίας της δούλευαν νυχθημερόν αλλάζοντας συνέχεια ημερομηνίες και φορμάτ μέχρι να καταλήξουν στον Αύγουστο και τα γήπεδα της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Με τις δύο διοργανώσεις να έχουν σταματήσει στη φάση των 16, όποιοι επαναληπτικοί (ανάμεσα τους και το Γουλβς- Ολυμπιακός) χρειάζονται να διεξαχθούν, θα γίνουν στα άδεια γήπεδα των ομάδων όμως τα δύο ματς του Europa League (Ίντερ – Χετάφε και Σεβίλλη – Ρόμα) μεταφέρονται στη Γερμανία. Το final-8 του Champions League θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα ενώ το αντίστοιχο του Europa σε τέσσερις γερμανικές πόλεις (Ντούισμπουργκ, Κολωνία, Γκεσελκιρχεν και Ντίσελντορφ). Κωνσταντινούπολη και Γκντανσκ δεν θα χάσουν τους τελικούς τους, απλά θα μεταφερθούν για του χρόνου όπως ακριβώς και το Euro 2020!

https://www.facebook.com/ChampionsLeague/photos/a.216747755038361/3741585092554592/?type=3&theater

Με την σεζόν να ολοκληρώνεται στις 3 Αυγούστου και την επόμενη να ετοιμάζεται να ξεκινήσει υπό τους ίδιους όρους ελπίζουμε να απαλλαχθούμε σύντομα από αυτή την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να επιστρέψουμε στα γήπεδα ασφαλείς από τον Covid-19! Τουλάχιστον, τον Οκτώβριο, θα μπορέσουμε να δούμε στη χώρα μας τους κορυφαίους αστέρες του αθλήματος, καθώς η UEFA όρισε την Αθήνα σαν τόπο διεξαγωγής της κλήρωσης του επόμενου Champions League!