Group F: Ανοιχτό σε ερμηνείες αλλά η Ντορτμουντ προκρίνεται

champions league group f

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

Κάνει κουμάντο στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια ενώ πέρυσι κατέκτησε το double για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Φέτος, η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ ενώ στο πρωτάθλημα προπορεύεται και πάλι! Τα “λιοντάρια” της Αγίας Πετρούπολης δεν ήταν ιδιαίτερα κινητικά στην μεταγραφική περίοδο αποκτώντας μόνο τον Ντέγιαν Λόβρεν από την Λίβερπουλ και τον Βέντελ από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Αποχαιρέτησαν επίσης μετά από τρία χρόνια τον αρχηγό Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς αλλά και τους άλλοτε βασικούς Κοκόριν, Σατόφ και Σμολνίκοφ. Το πιο σημαντικό νέο πάντως ήταν η ανανέωση για δύο ακόμη χρόνια του αρχισκόρερ της, Αρτέμ Τζιούμπα. Ο Σεργκέι Σέμακ εξελίσσεται σε έναν πολύ καλό προπονητή για την Ζενίτ και θέλει φέτος να κάνει μια καλύτερη πορεία στο Champions League από πέρυσι όταν και η ομάδα του τερμάτισε τελευταία στον όμιλο της. Η πρόκριση πάντως δεν θα είναι εύκολη με την παρουσία των Ντόρτμουντ και Λάτσιο στο group. 

Μπορούσια Ντόρτμουντ

Η σκιά της Μπάγερν έχει αρχίσει να πέφτει και πάλι βαριά πάνω στην Ντόρτμουντ που πέρυσι έχασε το πρωτάθλημα γιατί δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό των Βαυαρών από την επανέναρξη και μετά. Η χρονιά φέτος ξεκίνησε μια από τα ίδια, με ήττα στον τελικό του Σούπερ Καπ από την Μπάγερν και στην Μπορούσια βλέπουν ότι δύσκολα θα την κοντράρουν και φέτος. Στα θετικά ότι μπόρεσε να κρατήσει τον Τζέιντον Σάντσο παρά τις σειρήνες από την Αγγλία αλλά και η επένδυση που έκανε για το μέλλον κινούμενη πρώτη από όλους για το σούπερ ταλέντο Τζουντ Μπέλιγχαμ από την Μπέρμιγχαμ. Από αποχωρήσεις ξεχώρισαν σίγουρα αυτές του Μάριο Γκέτσε που θα επιδιώξει το restart στην καριέρα του στο ολλανδικό πρωτάθλημα και την Αϊντχόφεν, και του Αντρέ Σίρλε, που ανακοίνωσε την απόσυρση – σοκ από το ποδόσφαιρο στα 29 του! Η ομάδα του Λούσιαν Φαβρ δείχνει ότι θα περιοριστεί και πάλι στην 2η θέση στην Γερμανία ενώ και στο Champions League ίσως να μην μπορεί πια να κοντράρει τα μεγαθήρια. Τον όμιλο όμως έυκολα ή δύσκολα τον περνάει. 

Λάτσιο

Επιστροφή στο Champions League 13 χρόνια μετά για τους λατσιάλι! Τότε είχαν κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό αλλά και τις Ρεάλ Μαδρίτης και Βέρντερ Βρέμης τερματίζοντας τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Μάλιστα, είχαν “προσφέρει” στους ερυθρόλευκους το δεύτερο διπλό τους στην διοργάνωση. Οι “Αετοί της Ρώμης” επέστρεψαν στις υψηλές πτήσεις, λοιπόν, καθώς πέρυσι διεκδίκησαν ως ένα σημείο το πρωτάθλημα από την Γιουβέντους. Όμως, ένα σερί 5 αγώνων χωρίς νίκη στην τελική ευθεία της σεζόν, της στέρησε όποια όνειρα είχε για τίτλο, καθώς είχε επιστρέψει αγνώριστη μετά την καραντίνα. Τουλάχιστον ο Τσίρο Ιμόμπιλε κατέκτησε το “Χρυσό Παπούτσι” σημειώνοντας την σπουδαία επίδοση των 36 γκολ! Στην Ευρώπη, η Λάτσιο εμφανίστηκε προκλητικά αδιάφορη με τον Σιμόνε Ιντζάγκι να δηλώνει συνεχώς ότι το Europa League δεν ενδιέφερε την ομάδα του γι’ αυτό και παρέτασσε συνεχώς ενδεκάδες με αναπληρωματικούς. Εν τέλει πέτυχε αυτό που ήθελε καθώς αποκλείστηκε ήδη από τους ομίλους. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και με τον όμιλο να είναι στα μέτρα της θα επιδιώξει να προκριθεί. 

Κλαμπ Μπριζ

Σταθερά στο Champions League τα τρία τελευταία χρόνια βρίσκονται οι πρωταθλητές Βελγίου, που έχουν μετατραπεί σε ένα υπολογίσιμο μέγεθος. Πέρυσι μάλιστα, παρ’ ολίγο να έπαιρναν διπλό μέσα στο Μπερναμπέου καθώς είχαν προηγηθεί της Ρεάλ με 0-2! Κατέκτησαν το περσινό πρωτάθλημα σχετικά εύκολα χωρίς να απειληθούν και φαίνεται ότι έχουν πετύχει διάνα με την επιλογή της παλιάς “σημαίας” της ομάδας, Φιλίπ Κλεμάν. Ο Κλεμάν ήρθε ως πρωταθλητής από την Γκενκ και κατάφερε να οδηγήσει και τον παλιό του σύλλογο στον τίτλο. Στο μεταγραφικό παζάρι δεν απέκτησε ούτε έχασε κάποιον παίκτη αξίας κι έτσι θα στηριχθεί και πάλι στον τερματοφύλακα Μινολέ, τον αρχισκόρερ μέσο Βανάκεν και τους επιθετικούς Ντιατά και Κρμέντσικ. Οι περσινές καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη (ισοπαλίες με Ρεάλ, Γαλατάσαραϊ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Europa) της άνοιξαν την όρεξη και φέτος θέλει να πετύχει και κάποιες νίκες. 

Πρόβλεψη Rabona

Δίνουμε το προβάδισμα σε Ντόρτμουντ (κυρίως) και Λάτσιο (δευτερεύοντως) για την πρόκριση αν και η Ζενίτ είναι πιο έμπειρη από τους Ιταλούς. Η Μπριζ πολύ πιθανό να εξελιχθεί στον X-Factor του ομίλου καθώς από όποιον “κόψει” βαθμούς, θα τον συμπαρασύρει μαζί της εκτός συνέχειας.