Group G: Reunion για Μέσι – Ρονάλντο

group g champions league

Γιουβέντους

Οι μόνιμοι πρωταθλητές Ιταλίας τις τελευταίες 9(!) σεζόν είναι φανερό εδώ και πολλά χρόνια ότι δεν ικανοποιούνται πια μόνο με τα εγχώρια σκήπτρα. Γι’ αυτό άλλωστε έκαναν και την μεγάλη υπέρβαση για να φέρουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο Τορίνο, όμως τα πρώτα δύο χρόνια ούτε που πλησίασαν το “ιερό δισκοπότηρο”. Πρόπερσι ήταν τα “τρομερά μωρά” του Άγιαξ και πέρυσι περισσότερο η δική της ανικανότητα παρά η (αξιόλογη) Ολιμπίκ Λυών. Ο Μαουρίτσιο Σάρι μπορεί να πήρε το πρωτάθλημα, που ήταν κι ο πρώτος τίτλος στην καριέρα του, όμως για τους “μπιανκονέρι” αυτό πλέον δεν είναι αρκετό. Το γυαλί είχε ραγίσει και ο Σάρι θα έμενε μόνο εάν έφερνε το Champions League, πράγμα που δεν συνέβη. Η αντικατάσταση του προκάλεσε μεγάλη εντύπωση καθώς τις τύχες της ομάδας ανέλαβε ο Αντρέα Πίρλο χωρίς να έχει προπονήσει ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο! Όπως φαίνεται η οικογένεια Ανιέλι τον πιστεύει πάρα πολύ γι’ αυτό και πήραν τόσο μεγάλο ρίσκο. Ο Πίρλο πάντως βρίσκεται σε μια “ηλεκτρική καρέκλα” και θα πρέπει προσέξει πολύ για να μην καεί. Ο πρώην παίκτης των Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ φαίνεται να έχει δώσει τόπο στα νιάτα φέτος μην διστάζοντας να ξεκινάει αρκετούς μικρούς αντί των “βαριών” ονομάτων. Στο μεταγραφικό παζάρι η “Κυρία” κινήθηκε δυναμικά φέρνοντας στο Τορίνο τους Αρτούρ (Μπαρτσελόνα) και Μακένι (Σάλκε) στα χαφ και τους Μοράτα (Ατλέτικο Μαδρίτης) και Κίεζα (Φιορεντίνα) στην επίθεση. Οι παίκτες που έκλεισαν τον κύκλο τους στην Γιούβε ήταν οι Ιγκουαίν (Ίντερ Μαϊάμι), Ματουιντί (Ίντερ Μαϊάμι) και Πιάνιτς (Μπαρτσελόνα) αλλά οι απουσίες τους δεν θα φανούν ιδιαίτερα. Η Γιουβέντους έχει και πάλι στόχο (τι άλλο) το τρόπαιο, που έχει γίνει ψύχωση αλλά θα χρειαστεί να δούμε πως θα ανταποκριθεί με τον Πίρλο στον πάγκο της. Πάντως αν δεν το κατακτήσει, δεν βλέπουμε τον Μπουφόν να αποσύρεται ούτε φέτος…

Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα βγαίνει από ένα επώδυνο καλοκαίρι που καταρράκωσε τον σύλλογο σε όλα τα επίπεδα. Ο Κίκε Σατιέν αποτέλεσε μια εσφαλμένη επιλογή για τον πάγκο της με αποτέλεσμα η Μπάρτσα να χάσει το πρωτάθλημα από την Ρεάλ παρ’ όλο που προηγούνταν στην βαθμολογία. Στο Champions League ναι μεν έφτασε στο final 8 αλλά θα ευχόταν να μην το είχε κάνει καθώς στον προημιτελικό γνώρισε μια από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία της από την Μπάγερν με 8-2! Η εξωπραγματική 8ρα προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων με τον Μέσι να δηλώνει ρητά την επιθυμία του να αποχωρήσει από τον σύλλογο. Η διαμάχη του Αργεντίνου σούπερ σταρ με την διοίκηση έφτασε στα άκρα και για να μην τελειώσει στα δικαστήρια ο Μέσι αποφάσισε να κάνει πίσω και να μείνει στην Βαρκελώνη για τουλάχιστον ένα χρόνο. Ο Μπαρτομέου έφερε τον Ρόναλντ Κούμαν στον πάγκο, ο οποίος πήρε “σκούπα” και ξεκίνησε διώχνει παίκτες που δεν ήθελε. Ιβάν Ράκιτιτς, Αρτούρο Βιντάλ, Νέλσον Σεμέντο ακόμα και ο σπουδαίος Λουίς Σουάρες, τέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες εκτός κάδρου. Δεν έκανε πάντως τρελές προσθήκες: Πιάνιτς (Γιουβέντους), Τρινκάο (Μπράγκα) και Ντεστ (Άγιαξ) ήταν τα σημαντικότερα ονόματα που πέρασαν το κατώφλι του Καμπ Νου. Η χρονιά έχει ξεκινήσει με πολύ γκρίνια κι άπαντες περιμένουν τις εκλογές του 2021 για να ξεφορτωθούν τον Μπαρτομέου. Προφανώς, από τον όμιλο θα προκριθεί όμως, φέτος μοιάζει να είναι πιο “γήινη” από ποτέ.

Ντιναμό Κιέβου

Οι Ουκρανοί έκαναν κίνηση-ματ το καλοκαίρι συμφωνώντας με τον Ρουμάνο προπονητή, Μιρτσέα Λουτσέσκου. Η συμφωνία βέβαια πέρασε από χίλια κύματα καθώς ο Λουτσέσκου έχοντας υπάρξει για 12 χρόνια προπονητής της αιωνίας αντιπάλου, Σαχτάρ, ηταν persona non grata για τους οπαδούς της Ντιναμό που αντιτάχθηκαν σθεναρά στην πρόσληψη του. Μάλιστα, μόλις 4 μέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ο Ρουμάνος σκέφτηκε να παραιτηθεί λόγω της στάσης των οπαδών εν τέλει όμως πείστηκε να παραμείνει στην ομάδα. Η χρονιά άρχισε με τον καλύτερο τρόπο με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ Ουκρανίας αλλά και με την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, αποκλείοντας τις Άλκμααρ και Γάνδη. Στα μεταγραφικά δεν έκανε και πολλά πράγματα όπως και οι περισσότερες ομάδες της χώρας, που χτυπήθηκαν και οικονομικά από την πανδημία του Covid-19. Σε κάθε περίπτωση η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος μετά από 5 χρόνια προέχει για την Ντιναμό Κιέβου, που θα προσπαθήσει περισσότερο για την 3η θέση που οδηγεί στο Europa League.

Φερεντσβάρος

Επιστροφή στο Champions League μετά από 25 ολόκληρα χρόνια για τους Ούγγρους! Είχαμε να δούμε 11 χρόνια κάποιον σύλλογο από την Ουγγαρία (Ντέμπρετσεν την σεζόν 2009-10) να ξεπερνά τον σκόπελο των προκριματικών και να περνάει στους ομίλους. Η Φερεντσβάρος πέρυσι είχε αγωνιστεί στους ομίλους του Europa League και φέτος έκανε το βήμα παραπάνω ξεκινώντας μάλιστα από τον πρώτο γύρο κι αποκλείοντας κατά σειρά Τζουργκάρντεν, Σέλτικ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Μόλντε! Η κλήρωση δεν ήταν ευγενική μαζί της αλλά μήπως οι Ούγγροι γούσταραν περισσότερο να πάρουν μια γεύση από τα μεγαθήρια και να βρεθούν στο ίδιο γήπεδο με τους Μέσι και Ρονάλντο; Από τις ωραίες ιστορίες του ομίλου είναι η παρουσία του κόουτς Σεργκέι Ρεμπρόφ στον πάγκο των “Πράσινων Αετών” ή αλλιώς του τελευταίου προπονητή που κατέκτησε πρωτάθλημα με την Ντιναμό Κιέβου! Ο Ρεμπρόφ που υπήρξε ένας πολύ χαρισματικός ποδοσφαιριστής, εξελίσσεται και σε έναν εξαιρετικό προπονητή έχοντας ήδη 4 πρωταθλήματα (2 Ουκρανίας και 2 Ουγγαρίας) στο παλμαρέ του. Η Φερεντσβάρος στα 60s-70s ήταν υπολογίσιμη δύναμη όταν είχε κατακτήσει ένα Κύπελλο Εκθέσεων και είχε παίξει σε ακόμα δύο ευρωπαϊκούς τελικούς. Τα χρόνια αυτά μοιάζουν να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί όμως όπως έδειξε πέρυσι στους ομίλους του Europa όπου έκανε μόλις μια ήττα, θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της σε κάθε αγώνα.

Πρόβλεψη Rabona

Ξεκούραστη πρόκριση για Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα που ακόμα ψάχνονται στην αρχή της χρονιάς, μάχη για την 3η θέση ανάμεσα σε Ντιναμό και Φερεντσβάρος, με το προβάδισμα να δίνεται στους Ουκρανούς. Φυσικά αυτό που περιμένουμε με ανυπομονησία είναι το “reunion” Μέσι-Ρονάλντο και ποιος θα βγει νικητής από τις νέες μονομαχίες τους!