Group H: Η Παρί θέλει τη ρεβάνς από την Γιουνάιτεντ

champions league group H

Παρί Σεν Ζερμέν

Έφτασε επιτέλους στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε. Τα ημιτελικά του Champions League φάνταζαν με άβατο για την Παρί, και οι Άραβες έβλεπαν για χρόνια την επένδυση τους να πετιέται στα σκουπίδια. Χρειάστηκε μια πανδημία κι ένα περίεργο φορμάτ διεξαγωγής για να καταφέρουν οι πρωταθλητές Γαλλίας να φτάσουν σε έναν τελικό. Ο δρόμος ήταν σχετικά βατός βέβαια (Ντορτμουντ, Αταλάντα, Λειψία) και με εξαίρεση τον ημιτελικό με τους Γερμανούς, οι Παριζιάνοι δεινοπάθησαν για να πάρουν τις προκρίσεις. Στον τελικό όμως κόντρα στην Μπάγερν έκαναν την χειρότερη εμφάνιση τους, με τα βαριά χαρτιά τους, Νεϊμάρ και Εμπαπέ να αποδεικνύονται μοιραίοι χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες κι εν τέλει και το τρόπαιο. Πάντως η πορεία αυτή έδωσε αυτοπεποίθηση στον Τόμας Τούχελ, που είχε αμφισβητηθεί έντονα την πρώτη χρονιά εξαιτίας του αποκλεισμού από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους 16 της διοργάνωσης.  Η Παρί επισημοποίησε την παραμονή των Ικάρντι και Σέρχιο Ρίκο στο ρόστερ πληρώνοντας τις ρήτρες τους ενω απέκτησε ως δανεικούς τους Φλορέντσι (Ρόμα), Κιάν (Έβερτον) και Ντανίλο Περέιρα (Πόρτο) για να καλύψει τις τρύπες του ρόστερ. Από την ομάδα αποχώρησαν σημαντικές προσωπικότητες όπως οι Τιάγκο Σίλβα (Τσέλσι) και Έντινσον Καβάνι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Τον τελευταίο μάλιστα θα τον βρει άμεσα απέναντι της η Παρί κι ο Ουρουγουανός είναι σίγουρο ότι θα έχει “άγριες” διαθέσεις! Η κατάκτηση του τροπαίου είναι εκ νέου ο στόχος για τους Παριζιάνους που δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο. Μάλιστα, εάν θα τα καταφέρει ή όχι μπορεί να κρίνει και το μέλλον του Κίλιαν Εμπαπέ στον σύλλογο καθώς οι σειρήνες από την Μαδρίτη έχουν αρχίσει να ηχούν.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σε ένα περίεργο φεγγάρι βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με συνεχή σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της. Η ομάδα μοιάζει να έχει ταβάνι την τετράδα στην Αγγλία και να μην έχει την αξιοπιστία για να μπει στην κούρσα του τίτλου στην Premier League. Το πείραμα με τον Όλε Σόλσκιερ στον πάγκο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση πολλές φορές τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Η πρώτη πλήρης σεζόν του Νορβηγού ως προπονητή στον σύλλογο δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη εφόσον δεν συνοδεύτηκε από κάποιο τρόπαιο και μάλιστα την στιγμή που η Γιουνάιτεντ έφτασε σε τρεις ημιτελικούς (Κύπελλο Αγγλίας, League Cup, Europa League) και δεν κέρδισε κανέναν. Ο μόνος σημαντικός αγώνας που την βρήκε νικήτρια ήταν ο “τελικός” τετράδας με την Λέστερ την τελευταία αγωνιστική, που της επέτρεψε να συμμετάσχει και στη φετινή διοργάνωση. Τα αμυντικά προβλήματα της ομάδας φέτος είναι τεράστια με τον αρχηγό Μαγκουαϊρ να έχει να αντιμετωπίσει εκτός των περιπετειών του με την ελληνική αστυνομία στην Μύκονο και το διαρκές ντεφορμάρισμα του. Οι “Μπέμπηδες” πραγματοποιήσαν τρεις εντυπωσιακές μεταγραφές το φθινόπωρο (Φαν ντε Μπέεκ, Άλεξ Τέλες, Καβάνι) κι ελπίζουν να τις βγούν “λίρα εκατό” όπως έγινε πέρυσι με τον εκπληκτικό Μπρούνο Φερνάντες. Τα προβλήματα στην άμυνα όμως μοιάζουν άλυτα κι ίσως η απόφαση για την παραχώρηση του Κρις Σμόλινγκ στην Ρόμα να ήταν λανθασμένη. Η πρόκριση από τον όμιλο φαντάζει δεδομένη αλλά αρκεί μια ήττα από την Λειψία για να βάλει το κλαμπ σε “αναμμένα κάρβουνα”.

Λειψία

Έκανε ονειρική πορεία στο περσινό Champions League αποδεικνύοντας ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Ο αποκλεισμός από την Παρί ήταν αναμενόμενος, όμως ο γερμανικός σύλλογος κρατάει τις προκρίσεις επί της Τότεναμ και Ατλέτικο Μαδρίτης στους προηγούμενους γύρους. Ο Τίμο Βέρνερ δεν μένει πια εδώ καθώς αποχώρησε για την Τσέλσι, όμως οι “Ταύροι” δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια ενισχύοντας την επίθεση τους με μεταγραφές όπως ο Χουάνγκ Χι-Τσαν από το “ξαδερφάκι” της Σάλτσμπουργκ, ο Σερλόθ από την Σαουθάμπτον κι ο δανεικός από την Ρόμα, Τζάστιν Κλάιφερτ. Το βάρος του σκοραρίσματος βέβαια έχουν επωμιστεί οι “παλιοί” Ντάνι Όλμο και Γιούσουφ Πόουλσεν κι αν κρίνουμε από την πρώτη θέση της ομάδας στην Bundesliga μετά από 4 αγωνιστικές, μάλλον δεν τα πάνε κι άσχημα. Σημαντικό για τον σπουδαίο κόουτς Νάγκελσμαν ότι δεν έχασε κάποιο άλλο γρανάζι της ομάδας πλην του Βέρνερ και τουλάχιστον μέχρι τον χειμώνα θα έχει παίκτες για τους οποίους ακούστηκαν φήμες αποχώρησης όπως τον Ουπαμεκάνο ή τον Ενκουνκού στο ρόστερ του. Δύσκολο να επαναλάβει η Λειψία την περσινή της πορεία, όμως να είστε σίγουροι ότι σε αυτόν τον όμιλο θα “βγάλει το λάδι” των πιο “αστραφτερών” αντιπάλων της. 

Μπασακσεχίρ

Πρόπερσι, ήταν τραγική στην τελική ευθεία του τουρκικού πρωταθλήματος με αποτέλεσμα στο τέλος να το χάσει από την πιο έμπειρη Γαλατάσαραϊ. Πέρυσι, όμως, δεν έκανε ξανά τα ίδια λάθη με αποτέλεσμα να πανηγυρίσει τον πρώτο τίτλο στην σύντομη ιστορία της (έτος ίδρυσης:1990). Η Μπασακσεχίρ ήρθε για να μείνει στα πράγματα του τουρκικού ποδοσφαίρου κάνοντας κάθε χρόνο κι ένα βήμα παραπάνω. Πέρυσι δεν τα πήγε άσχημα για τα δεδομένα της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μπορεί να αποκλείστηκε στα προκριματικά του Champions League από τον Ολυμπιακό, όμως στο Europa έφτασε μια ανάσα από το final 8 αλλά αποκλείστηκε από την Κοπεγχάγη. Στις μεταγραφές ήταν και πάλι δραστήρια με τα ονόματα των Τσαντλί (Μονακό), Ραφαέλ (Λιόν) και Τζιουλιάνο (Αλ-Νασρ) να ξεχωρίζουν ενώ από τον σύλλογο αποχώρησε ο Ρομπίνιο. Το φετινό άθλιο ξεκίνημα της στο τουρκικό πρωτάθλημα (3 ήττες σε 4 αγωνιστικές) πάντως δεν σε προκαταβάλλει θετικά ότι θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική απέναντι στα μεγαθήρια του ομίλου. 

Πρόβλεψη Rabona

Ασφαλώς, η Παρί και η Γιουνάιτεντ προβάλλουν ως τα φαβορί, όμως, η Λειψία έχει δείξει τα δόντια της τα τελευταία χρόνια κι αν κάνουν το λάθος να την υποτιμήσουν μπορεί να το πληρώσουν ακριβά. Η Μπασακσεχίρ μπορεί να πάρει κάποιους βαθμούς στην Κωνσταντινούπολη, δύσκολα όμως θα παίξει σημαντικό ρόλο στον όμιλο. Με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται οι μάχες Παρί- Γιουνάιτεντ, καθώς οι Γάλλοι είχαν υποστεί σοκαριστικό αποκλεισμό από τους Άγγλους πριν 2 χρόνια.