Group C: Στόχος η πρόκριση για τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς

group c champions league

Πόρτο

Ανέκτησε τα σκήπτρα στην Πορτογαλία από την Μπενφίκα εκμεταλλευόμενη το χαρακίρι της ομάδας της Λισαβόνας, ενώ στέφθηκε και Κυπελλούχος κάνοντας το double. Της ξέφυγε μόνο το Λιγκ Καπ, το οποίο έχασε στον τελικό από την γειτόνισσα Μπράγκα. Πέρυσι είχε τραυματική εμπειρία στα προκριματικά του Champions League, όπου αποκλείστηκε από την Κράσνονταρ με εντός έδρας ήττα κι ενώ είχε φύγει η ίδια με διπλό από την Ρωσία! Στο Europa League έφτασε μέχρι τους 32 όπου αποκλείστηκε εύκολα από την Λεβερκούζεν. Μετά από ένα σχετικά ήσυχο καλοκαίρι, που ξεχώρισε η πώληση ενός 18χρονου, του Φάμπιο Σίλβα στη Γουλβς για 40 εκ. €, η Πόρτο έκανε τα πάντα τις δύο τελευταίες μέρες του μεταγραφικού παζαριού! Αφού είδε σημαντικούς παίκτες του ρόστερ όπως ο αρχηγός Ντανίλο Περέιρα, ο βασικός αριστερός μπακ Άλεξ Τέλες και ο βασικός επιθετικός Ζε Λουίς, να αποχωρούν από το Ντραγκάο, έκανε ψώνια της τελευταίας στιγμής από Αγγλία. Μάρκο Γκρούγιτς (Λίβερπουλ), Μαλάνγκ Σαρ (Τσέλσι) και Φελίπε Άντερσον (Γουέστ Χαμ) αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά την ομάδα του παλιού μας γνώριμου, Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Δεν τρομάζει η φετινή Πόρτο που είδε και την αιώνια αντίπαλο Μπενφίκα να ενισχύεται με “βαριά” ονόματα το καλοκαίρι, οπότε θα έχει περισσότερο το μυαλό της στις εγχώριες διοργανώσεις, ωστόσο ο όμιλος είναι στα μέτρα της κι έχει καλές πιθανότητες να είναι αυτή που θα πάει στους 16.

Μάντσεστερ Σίτι

Στο ίδιο έργο θεατές εδώ και αρκετά χρόνια οι “Πολίτες” που δεν κατάφεραν ούτε πέρυσι να πιάσουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της διοργάνωσης! Αυτή την φορά η “σφαλιάρα” ήταν ηχηρή καθώς δεν αποκλείστηκε από κάποιο μεγαθήριο αλλά από την Λιόν που όφειλε να περάσει. Ο Γκουαρντιόλα μπορεί στην Premier League να παίρνει πρωταθλήματα με 100 βαθμούς, όμως, όπως έχει πει κι ο ίδιος, εάν δεν κατακτήσει το Champions League θα φύγει ως αποτυχημένος από το Μάντσεστερ. Φέτος, οι Άραβες δεν ξόδεψαν πολλά λόγω πανδημίας. Η Σίτι επιχείρησε να δυναμώσει την άμυνα της με την απόκτηση των Νέιθαν Άκε (Μπόρνμουθ) και Ρούμπεν Ντίας (Μπενφίκα) αλλά όπως έδειξε η πεντάρα από την Λέστερ το αμυντικό πρόβλημα έχει να κάνει με τον συνολικό τρόπο παιχνιδιού. Οι “Πολίτες” είχαν δύο σημαντικές απώλειες, η μία ως προσωπικότητα καθώς αποχώρησε η “σημαία” του συλλόγου Νταβίντ Σίλβα και η άλλη ως παικτική αξία καθώς ο Πεπ δεν μπόρεσε να πείσει τον σούπερ ταλαντούχο Λιρόι Σανέ να μείνει στην Αγγλία και να μην πάει στην Μπάγερν. Η απόκτηση του Φεράν Τόρες από την Βαλένθια έχει ως στόχο να δώσει μια έξτρα λύση στα εξτρέμ, όμως ο Ισπανός δεν έχει το “ταβάνι” του Γερμανού. Η Σίτι λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να “καθαρίσει” την πρωτιά σε αυτόν τον όμιλο, το θέμα είναι τι γίνεται όταν ξεκινήσουν τα νοκ-άουτ. Αν δεν κάνει το παραπάνω βήμα ούτε φέτος, μην θεωρήσετε απίθανο να κλείσει ο κύκλος του Γκουαρντιόλα στο Μάντσεστερ. 

Ολυμπιακός

Η εποχή Πέδρο Μαρτίνς πάει από το καλό στο καλύτερο για τους ερυθρόλευκους. Επιστροφή στο θρόνο μετά από δύο χρόνια στο πρωτάθλημα κι απόδειξη απόλυτης κυριαρχίας εν Ελλάδι οι επιδόσεις τους στα ντέρμπι των playoffs αλλά και στον τελικό Κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός πέρυσι ανέβηκε ένα “Γολγοθά” έξι προκριματικών αγώνων για να πάρει το εισιτήριο στους ομίλους απέναντι σε υπολογίσιμους αντιπάλους (Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ, Κράσνονταρ). Εκεί η κλήρωση του επιφύλαξε πολύ δύσκολη συνέχεια καθώς τον έστειλε σε έναν όμιλο με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπάγερν, την προπερσινή φιναλίστ, Τότεναμ και τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Ολυμπιακός είχε μια αξιόλογη παρουσία σε όλους τους αγώνες με εξαίρεση την ήττα στο Βελιγράδι κι εν τέλει τερμάτισε στην 3η θέση. Στο Europa League πέτυχε μια μυθική πρόκριση επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο στην παράταση αλλά το ταξίδι του τελείωσε από μια άλλη αγγλική ομάδα, την Γουλβς στους 16. Η μεταγραφική περίοδος έφερε ανακατατάξεις στο ρόστερ καθώς αποχώρησαν τρία βασικά “γρανάζια” της ομάδας, ο Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ), ο αρχηγός Ομάρ Ελαμπντελαουί (Γαλατάσαραϊ) και ο Γκιλιέρμε (Αλ-Σαντ). Ωστόσο, οι ερυθρόλευκοι ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι αποκτώντας αρκετούς ποδοσφαιριστές με πιο σημαντικές κινήσεις να λογίζονται οι Ρούμπεν Βινάγκρε (δανεικός από Γουλβς), Ραφίνια (Φλαμένγκο), Εμβιλά (Σεντ Ετιέν) και Μπρούμα (Αϊντχόφεν). Η είσοδος στους ομίλους πάντως ήρθε πολύ πιο ξεκούραστα καθώς ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να περάσει μόλις ένα γύρο με αντίπαλο την Ομόνοια, και τα κατάφερε παίζοντας “σβηστά”. Η κλήρωση δεν είναι τόσο δύσκολη όσο πέρυσι και στο Λιμάνι κάνουν όνειρα για ευρωπαϊκή συνέχεια και με τη νέα χρονιά αλλά αυτή τη φορά στο Champions League! 

Μαρσέιγ

Επτά χρόνια χωρίς Champions League ήταν πολλά για τον ιστορικό σύλλογο από την Μασσαλία. Βέβαια, στην Ολυμπίκ δεν θέλουν ούτε να θυμούνται την τελευταια εξευτελιστική παρουσία τους που είχε συνοδευτεί από 6 ήττες. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Μαρσέιγ αγωνίστηκε στο Europa League όπου έφτασε μάλλον απρόσμενα και σε έναν τελικό το 2017-18. Πέρυσι, είχε την τύχη να βρίσκεται στην 2η θέση του γαλλικού πρωταθλήματος όταν αυτό διακόπηκε οριστικά τον Απρίλιο. Έτσι, χωρίς να ιδρώσει καθόλου πήρε την απευθείας πρόκριση για τους ομίλους του Champions League. Οι “Φωκαείς” επενδυσαν 12 εκ. € για τον Βραζιλιάνο επιθετικό της Μποταφόγκο, Λουίς Ενρίκε, αγόρασαν τον δανεικό  κεντρικό αμυντικό από την Βιγιαρεάλ, Αλβάρο ενεργοποιώντας την ρήτρα του και έκαναν κάποιες ακόμα πολύ χρήσιμες προσθήκες: Ναγκατόμο (Γαλατάσαραϊ), Κουισάνς (Μπάγερν) και Γκουεγιέ (Γουότφορντ). Ο Κώστας Μήτρογλου δεν θα βρει απέναντι του τον αγαπημένο του Ολυμπιακό καθώς ο Αντρέ Βίλας-Μπόας δεν τον υπολογίζει. Οι Μασσαλιώτες  έχουν θέσει ως στόχο τους την πρόκριση στους 16!

Πρόβλεψη Rabona 

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι αρκετά σκαλοπάτια πιο ψηλά από τους υπόλοιπους και λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να “κατακτήσει την κορυφή” του ομίλου. Οι υπόλοιποι τρεις συγκεντρώνουν ίσες πιθανότητες για την 2η θέση όμως θα χρειαστεί να προσέξουν διότι πολύ εύκολα μπορούν να βρεθούν και τελευταίοι. Είναι πάντως ένα γκρουπ που ο Ολυμπιακός έχει σοβαρή τύχη και δεν θα προκαλέσει εντύπωση εάν προκριθεί στους 16!