Ψηφοφορία Rabona: Καλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας 2000-20

Έλληνες-τερματοφύλακες

Αντώνης Νικοπολίδης

Ο Αντώνης Νικοπολίδης είναι μια εμβληματική φιγούρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκτός από την Αναγέννηση Άρτας, την ομάδα της γενέτειρας του, έχει αγωνιστεί αποκλειστικά στους δύο αιώνιους του ελληνικού ποδοσφαίρου! Συγκεκριμένα 15 χρόνια (1989-2004) στον Παναθηναϊκό και ακόμα 7 (2004-2011) στον Ολυμπιακό! Ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας στο Euro 2004, όπου αναδείχθηκε κορυφαίος της διοργάνωσης στη θέση του. Συνολικά μέτρησε 90 συμμετοχές με τα γαλανόλευκα χρώματα, όντας ρέκορντμαν συμμετοχών για τη θέση του τερματοφύλακα και 7ος συνολικά στη σχετική λίστα. Έχει αναδειχθεί 11 φορές Πρωταθλητής Ελλάδας και 9 φορές Κυπελλούχος! Η μυθική του εμφάνιση σε αγώνα του Ολυμπιακού για το Champions League με την Άρσεναλ στο Λονδίνο το 2009, ανάγκασε τους Άγγλους δημοσιογράφους να τον χαρακτηρίσουν ως τον “γκριζομάλλη Έλληνα Θεό”. Από τους ελάχιστους παίκτες που επελεξε την μετακίνηση από τον ένα αιώνιο στον άλλο απευθείας. Στον Ολυμπιακό αγαπήθηκε εξίσου κι έκλεισε την καριέρα του με τα ερυθρόλευκα αφού πρώτα πάτησε τα 40 έτη!

Κώστας Χαλκιάς

O Κώστας Χαλκιάς είχε μια αξιόλογη καριέρα αγωνιζόμενος κυρίως στον Παναθηναϊκό και τις τρεις μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε την καριέρα του στους “πράσινους” το 1994, και δόθηκε δύο φορές δανεικός στον Απόλλωνα Σμύρνης. Το 2004 το “πάγωμα” των σχέσεων της διοίκησης του Παναθηναϊκού με τον Αντώνη Νικοπολίδη θα δώσει στον Χαλκιά την ευκαιρία του να αγωνιστεί βασικός κι αυτός θα την “αρπάξει”. Οι εμφανίσεις του θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της Πόρτσμουθ κι ο Λαρισαίος τερματοφύλακας θα συνεχίσει την καριέρα του στην Πρέμιερ Λιγκ. Εκεί τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή καθώς οι πρώτες εμφανίσεις του ήταν τραγικές με αποτέλεσμα να παραγκωνιστεί. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Μούρθια γυρνάει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη και στη συνέχεια μετακινείται στον ΠΑΟΚ από όπου και θα αποσυρθεί το 2012 στα 38 του. Ο Χαλκιάς σημείωσε 32 συμμετοχές σε 11 χρόνια με την εθνική δίνοντας το παρόν σε τρία Euro κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, όντας βασικός (μέχρι να τραυματιστεί) μόνο στο Euro 2012. Το 2016 στα 42 του, επέστρεψε για λίγες guest εμφανίσεις με την Παναχαϊκή. Αδιαμφισβήτητα ένας τερματοφύλακας με προσόντα και διάρκεια στην καριέρα του, ο οποίος όμως αδίκησε τον εαυτό του.

Ορέστης Καρνέζης

O τρίτος της παρέας, Ορέστης Καρνέζης προήλθε επίσης από τα σπλάχνα του Παναθηναϊκού. Το 2011 πήρε τις πρώτες του ευκαιρίες από τον κόουτς Ζεσουάλδο Φερέιρα. Μια τραγική εκτίμηση που έκανε στον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ – Παναθηναϊκός τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, τον υποχρέωσε να δεχτεί γκολ από τον Μίτσελ σχεδόν από το κέντρο του γηπέδου και να χάσει προσωρινά τη θέση του. Παρά την αναποδιά ο Καρνέζης έδειξε μεγάλη δύναμη χαρακτήρα, πήρε πίσω τα γάντια του βασικού και μετά από μια σπουδαία σεζόν (2012-13) κέρδισε την μεταγραφή του στην Ουντινέζε. Στην Ιταλία ήταν αναντικατάστατος για τρεις σεζόν πριν μετακινηθεί στην ισπανική Γρανάδα. Οι επιδόσεις του δεν ήταν το ίδιο καλές αλλά θα έχει να θυμάται μια τρομερή επέμβαση σε φάουλ του Λιονέλ Μέσι. Ο Καρνέζης πήρε γεύση Πρέμιερ Λιγκ παίρνοντας μεταγραφή στην Γουότφορντ με την οποία έγραψε 15 συμμετοχές. Τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί σε ρόλο αναπληρωματικού αρχικά στη Νάπολι κι από φέτος στην Λιλ! Είναι ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε 4 από τα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία). Έχει πραγματοποιήσει 49 συμμετοχές στην εθνική ομάδα την εξαετία 2012-18, όντας βασικός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 ενώ είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία της που έχει “καθίσει” κάτω από τα δοκάρια της σε διαδικασία πέναλτι (στη φάση των 16 με την Κόστα Ρίκα)!

Επιλογές που έμειναν εκτός τριάδας: Δημήτρης Ελευθερόπουλος (δεν έπαιξε αρκετά με την εθνική ομάδα), Μιχάλης Σηφάκης (η καριέρα του πήρε την κατιούσα σχετικά νωρίς), Αλέξανδρος Τζόρβας (δεν μπόρεσε να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο), Οδυσσέας Βλαχοδήμος (νωρίς για να κριθεί, μόλις 5 χρόνια σε υψηλό επίπεδο), Βασίλης Μπάρκας (νωρίς για να κριθεί, δεν έχει αρκετές συμμετοχές στην εθνική ομάδα)

Για να ψηφίσετε, επισκεφτείτε την σελίδα του Rabona στο Facebook!