Ψηφοφορία Rabona: Καλύτερος Έλληνας αριστερός μπακ 2000-20

Ψηφοφορία Rabona: Καλύτερος Έλληνας αριστερός μπακ 2000-20

Τάκης Φύσσας

Ο Τάκης Φύσσας ξεκίνησε την καριέρα του στον Πανιώνιο το 1990 όπου και έμεινε για 8 σεζόν κατακτώντας και το Κύπελλο Ελλάδας του 1998 κόντρα στην επόμενη του ομάδα, τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι εντυπωσιάστηκαν με τον Φύσσα κι έτσι το ίδιο καλοκαίρι τον απέκτησαν και τον κράτησαν στις τάξεις τους μέχρι το 2003. Τον Δεκέμβριο εκείνου του έτους ο Φύσσας θα πάρει μια μεγάλη μεταγραφή για την Μπενφίκα και θα πετύχει το απίθανο να στεφθεί πρωταθλητής σε δύο χώρες την ίδια χρονια! Την ίδια χρονιά θα πετύχει καθοριστικό γκολ στον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας οδηγώντας τους Αετούς της Λισαβόνας στην κατάκτηση του τροπαίου κόντρα στην μεγάλη αντίπαλο τους, Πόρτο. Ο Φύσσας ήταν ο βασικός αριστερός μπακ της εθνικής ομάδας στο ιστορικό Euro 2004 και μπορεί τα φώτα να έπεσαν περισσότερο στον Γιούρκα αλλά οι εμφανίσεις του ήταν εξίσου καθοριστικές. Μετά από ένα ακόμη χρόνο στην Μπενφίκα, μετακόμισε στην Σκωτία και την Χαρτς. Το 2007 αποφάσισε να κλείσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό αλλά η επιστροφή του στο “τριφύλλι” είχε πρόωρο τέλος μόλις μετά από 7 συμμετοχές!

Γρηγόρης Γεωργάτος

Γεννήθηκε στον Πειραιά όμως έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με την φανέλα της Παναχαϊκής. Εν τέλει αποδείχθηκε αναπόφευκτη η σχέση του με τον Ολυμπιακό στον οποίο μετακινήθηκε το 1995. Οι τρομερές εμφανίσεις του κόντρα στην Γιουβέντους το 1999 προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Ίντερ που τον έκανε δικό της. Στο Μιλάνο ο “Τρελός Καραφλός” δεν πήγε για κομπάρσος. Από την πρώτη κιόλας σεζόν πήρε την φανέλα βασικού και σύντομα έγινε το αγαπημένο παιδί τόσο της εξέδρας, όσο και του ιδιοκτήτη Μάσιμο Μοράτι. Μεσούσης όμως της σεζόν, ο Γεωργάτος άρχισε να νοσταλγεί την Ελλάδα και το καλοκαίρι ζήτησε να γυρίσει δανεικός στον Ολυμπιακό! Δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον Λεμονή όμως με αποτέλεσμα να μην ξεκινάει πάντα βασικός. Το καλοκαίρι επιστρέφει στην Ίντερ όντας πιο ώριμος όμως οι τραυματισμοί του θα τον κρατήσουν μακριά από τον καλό του εαυτό. Το 2002 παίρνει και πάλι το δρομολόγιο της επιστροφής στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όμως για την ΑΕΚ. Η λατρεία του όμως για τον Ολυμπιακό είναι μεγάλη και την επόμενη σεζόν ψάχνεται για να φύγει και θα το πετύχει, πληρώνοντας μάλιστα 400.000 € από την τσέπη του για να μείνει ελεύθερος. Αυτή η τρίτη περίοδος θα διαρκέσει 3,5 χρόνια προτού ο “¨Ελληνας Ρομπέρτο Κάρλος” όπως τον αποκαλούσαν λόγω ικανοτήτων, ίδιας θέσης και όμοιας… ανύπαρκτης κώμης, αποφασίσει να αποσυρθεί. Με την εθνική Ελλάδας οι σχέσεις του τελείωσαν δυστυχώς νωρίς, το 2001, καθώς “φρόντισε” να έρθει σε ρήξη με τον Ότο Ρεχάγκελ από την πρώτη κιόλας προπόνηση καθώς ο Γερμανός ήθελε να τον χρησιμοποιεί στο κέντρο κι όχι στην άμυνα! Έτσι έχασε την σπουδαία ευκαιρία να αποτελέσει μέρος της ομάδας του 2004! Αν ήταν λιγότερο… “αισθηματίας” και περισσότερο ψυχρός επαγγελματίας ο Γεωργάτος χωρίς αμφιβολία θα είχε αφήσει εποχή στην Ιταλία.

Χοσέ Χολέμπας

 Εμφανίστηκε ξαφνικά στις ζωές μας το 2010 όντας ήδη 26 ετών. Μέχρι τότε βολόδερνε στην τρίτη κατηγορία Γερμανίας με την 1860 Μόναχο, έχοντας για προπονητή τον Έβαλντ Λίνεν. Ο Λίνεν προσλήφθηκε ως προπονητής του Ολυμπιακού και πήρε μαζί του τον Χολέμπας που αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφή της εποχής Μαρινάκη! Ο Λίνεν έφυγε γρήγορα όμως ο γεννημένος στην Γερμανία αλλά με ελληνική (γι’ αυτό και το Χολέβας) και ουρουγουανική (γι’ αυτό και το Χοσέ) καταγωγή κέρδισε την εμπιστοσύνη και του Ερνέστο Βαλβέρδε και σύντομα ξεπέρασε στην ιεραρχία τον Ραούλ Μπράβο. Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Φερνάντο Σάντος που ζήτησε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απόκτησης ελληνικού διαβατηρίου. Ο Χολέμπας σύντομα έγινε ο βασικός αριστερός μπακ της εθνικής ομάδας παίζοντας βασικός σε όλα τα ματς του Μουντιάλ του 2014 όπου έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις. Η άνοδος του δεν πέρασε απαρατήρητη κι έτσι το ίδιο καλοκαίρι πήγε στην Ρόμα, “πακέτο” με τον Κώστα Μανωλά. Μετά από μόλις μια σεζόν στο Καμπιονάτο, μετακόμισε στην Πρέμιερ Λιγκ και την Γούτοφορντ, όπου πέρασε πέντε γεμάτες σεζόν προτού η ομάδα υποβιβαστεί. To 2016 οι σχέσεις του με την εθνική ομάδα δυστυχώς “πάγωσαν¨κι η αλήθεια είναι ότι μέχρι να εμφανιστούν οι Τσιμίκας και Γιαννούλης, τον… αναπολούσαμε. Στα 36 του γύρισε για να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό και δείχνει ότι το έχει ακόμα!

Επιλογές που έμειναν εκτός τριάδας: Κώστας Τσιμίκας (πολύ νωρίς για να κριθεί, πιθανό να γίνει ο καλύτερος όλων των εποχών στη θέση), Στέλιος Βενετίδης (αναπληρωματικός του Φύσσα στην εθνική και του Γεωργάτου στον Ολυμπιακό, δεν δοκίμασε ποτέ στο εξωτερικό), Νίκος Σπυρόπουλος (τίμιος αλλά πολλά κλικ κάτω ποιοτικά από την τελική τριάδα), Γιώργος Τζαβέλλας (έχασε νωρίς την “έκρηξη” του, εδώ και πολλά χρόνια έχει μετακινηθεί στο κέντρο της άμυνας), Δημήτρης Γιαννούλης (νωρίς για να κριθεί)

Για να ψηφίσετε, επισκεφτείτε την σελίδα του Rabona στο Facebook!