Ψηφοφορία Rabona: Καλύτερος Έλληνας προπονητής 2000-20

Καλύτερος Έλληνας προπονητής

Τάκης Λεμονής

Ο Τάκης Λεμονής αγωνίστηκε σαν μέσος στα 80s και early 90s με τις φανέλες των Ολυμπιακού, Λεβαδειακού και Πανιωνίου. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να γίνει και προπονητής τους! Ο Λεμονής υπήρξε πιστός στρατιώτης του Ολυμπιακού έχοντας 4 θητείες στην ομάδα του Πειραιά. Η πρώτη και πιο επιτυχημένη εξ αυτών ήταν τη διετία 2000-2002 όταν και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα έχοντας προαχθεί από βοηθός του Γιάννη Μαντζουράκη. Το 2007 επέστρεψε στον “ηλεκτρικό” πάγκο των ερυθρόλευκων σε μια δύσκολη (μετά-Σόλιντ) εποχή και κατέκτησε τον τίτλο. Την επόμενη χρονιά έγραψε ιστορία όντας ο πρώτος προπονητής που πήρε διπλά (Βρέμη, Ρώμη) με τον Ολυμπιακό στο Champions League τερματίζοντας με 11 βαθμούς στην δεύτερη θέση του ομίλου, σε ισοβαθμία με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Λεμονής δεν μπόρεσε να χαρεί την επιτυχημένη σεζόν καθώς το Μάρτιο απολύθηκε λίγο πριν η ομάδα φτάσει στο double!
Ακολούθησε ένα επιτυχημένο πέρασμα από την Κύπρο και την Ομόνοια με την οποία κατέκτησε το Σούπερ Καπ και το Πρωτάθλημα, τελευταίο του συλλόγου ως σήμερα. Από το 2010 και μετά η πορεία του άρχισε να φθίνει έχοντας σύντομες θητείες σε ομάδες της Superleague χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία (Πανιώνιος, Λεβαδειακός, Παναιτωλικός) ενώ προπόνησε και για μια σεζόν στην Σαουδική Αραβία!
Το 2017 σε μια επιστροφή-έκπληξη ο Λεμονής βρέθηκε μια δεκαετία μετά ξανά στον πάγκο του Ολυμπιακού! Οδήγησε με ασφάλεια το “ερυθρόλευκο καράβι” στο πρωτάθλημα, το πέμπτο δικό του με τον Ολυμπιακό! Το καλοκαίρι κι ενώ οι φίλαθλοι περίμεναν να ανανεώσει, ο Λεμονής αποχώρησε για να έρθει ο Χάσι. Μετά από ένα τραγικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Χάσι απολύθηκε για να ξαναέρθει ο…Λεμονής. Η ομάδα δεν τα πήγε καθόλου καλά στο Champions League αλλά στο πρωτάθλημα ο έμπειρος κόουτς την ξαναέβαλε στον ίσιο δρόμο. Η επανάκαμψη όμως δεν του πιστώθηκε καθώς τον Ιανουάριο αποφασίστηκε να αντικατασταθεί από τον Όσκαρ Γκαρσία που επίσης δεν μακροημέρευσε στο σύλλογο! Έκτοτε ο Λεμονής βρίσκεται εκτός προπονητικής.

Άγγελος Αναστασιάδης

Ο Άγγελος Αναστασιάδης ήταν ένα σκληροτράχηλο αμυντικό χαφ των 70s και 80s με σημαντική καριέρα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Όπως πολλοί παίκτες της θέσης του εξελίχθηκε και σε ένα αξιόλογο προπονητή. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από τις χαμηλές κατηγορίες τη δεκαετία του 90’ κι η πρώτη του επιτυχία ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β’ εθνικής με την Καβάλα. Βέβαια, το highlight της δεκαετίας ήταν η παρουσία του στον πάγκο του ΠΑΟΚ όταν ο Δικέφαλος του Βορρά απέκλεισε την Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο για το Κύπελλο UEFA.
Μετά τον ΠΑΟΚ ο Άγγελος μετακόμισε στον Ηρακλή οδηγώντας τον στην 5η θέση του πρωταθλήματος και στην έξοδο στην Ευρώπη. Τα χρόνια του στη Θεσσαλονίκη έπεισαν τους ιθύνοντες του Παναθηναϊκού να τον εμπιστευτούν μετά την αποχώρηση του σπουδαίου Γιάννη Κυράστα. Ο Παναθηναϊκός του Αναστασιάδη εντυπωσίασε στο Champions League της περιόδου 2001-02 τερματίζοντας δεύτερος σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο με Λα Κορούνια, Γιουβέντους και Αμβούργο. Στην ιστορία έχει μείνει η εντολή του προς τους παίκτες να κατεβάσουν ταχύτητα και να μην διασύρουν την “Κυρία” στην μεγάλη επικράτηση με 3-1 στο ΟΑΚΑ. Στον δεύτερο γύρο όμως, οι απανωτές ήττες από την Στουρμ Γκρατς έφεραν και το τέλος της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Ο Αναστασιάδης γύρισε στη Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή για να αντικαταστήσει τον Κυράστα που θα πήγαινε στον… Παναθηναϊκό! Η θητεία του θα ήταν πανομοιότυπη με την πρώτη: 6η θέση και έξοδος στην Ευρώπη! Το 2002 ο ΠΑΟΚ τον κάλεσε ξανά και ο Άγγελος έκανε τα δυο πιο μεστά χρόνια του στην προπονητική. Την πρώτη χρονιά ο ΠΑΟΚ ήταν τέταρτος και Κυπελλούχος, την δεύτερη τερμάτισε τρίτος και κέρδισε την έξοδο στο Champions League. Το Κύπελλο του 2003 υπήρξε κι ο μοναδικός τίτλος στην καριέρα του Αναστασιάδη! Το καλοκαίρι του 2004 ο Αναστασιάδης απολύθηκε από τον Δικέφαλο “πληρώνοντας το μάρμαρο” για τον αποκλεισμό από τα προκριματικά του Champions League και το γεγονός ότι η ομάδα κινδύνευε να μείνει εκτός Ευρώπης γενικά.
Μετά από περίπου μια 15ετία σε συλλόγους ο Αναστασιάδης δοκίμασε πρώτη φορά την τύχη του και σε πάγκο εθνικής με την Κύπρο. Στο νησί μακροημέρευσε μένοντας 7 ολόκληρα χρόνια χωρίς να φέρει κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία πέρα από κάποια αποτελέσματα έκπληξη όπως οι εκτός έδρας ισοπαλίες με Γερμανία και Πορτογαλία.
Το 2011 επέστρεψε στους πάγκους των συλλόγων έχοντας μια καλή χρονιά με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Την επόμενη σεζόν κατηφόρισε στην Κρήτη οδηγώντας τον Πλατανιά στην καλύτερη επίδοση της ιστορίας του (9η θέση). Το 2013 αποχώρησε όμως στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος η ομάδα των Χανίων του ζήτησε να γυρίσει για να αποφύγει τον υποβιβασμό με τον έμπειρο κόουτς να βγάζει εις πέρας την αποστολή!
Οι εκ νέου επιτυχίες του οδήγησαν την διοίκηση Σαββίδη σε μια επιλογή-έκπληξη το 2014 με τον αγαπημένο Άγγελο των Παοκτσήδων να κάθεται για 3η φορά στον πάγκο της Τούμπας. Η τρίτη θητεία του ήταν κι η πιο χλιαρή και παρά το θετικό του ξεκίνημα, απομακρύνθηκε μεσούσης της σεζόν. Το 2016 επέστρεψε στην προπονητική για μόλις 8 παιχνίδια με την ΑΕΛ.
Το 2018 η ΕΠΟ έκανε μια σοκαριστική επιλογή για τον παγκο της εθνικής ομάδας “βγάζοντας τον από την ναφθαλίνη”. Ο Άγγελος δεν μπόρεσε να πιάσει το στόχο της πρωτιάς στο Nations League, ωστόσο υπήρξε φιλότιμος όπως πάντα κάνοντας μια καλή αρχή στα προκριματικά του Euro με 4 βαθμούς στους δύο πρώτους αγώνες. Η εντός έδρας ήττα από την Αρμενία κι η δημόσια κόντρα του με τον αρχηγό της εθνικής, Σωκράτη Παπασταθόπουλο, είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του το καλοκαίρι του 2019.

Ο Άγγελος είχε τα κολλήματα του, πολλές φορές έμπλεκε τον πνευματικό του και την Παναγία στις συνεντεύξεις τύπου όμως υπήρξε ένας ΚΑΛΟΣ προπονητής κι ίσως να μην εκτιμήθηκε όσο του άξιζε.

Γιώργος Δώνης

Ο Γιώργος Δώνης υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες εξτρέμ με σπουδαία καριέρα σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ αλλά και Premier League. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε το 2002 με τις καλύτερες υποσχέσεις καθώς πήρε 3 σερί ανόδους με Ηλυσιακό και Λάρισα κι από την Δ’ εθνική βρέθηκε στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας. Ακολούθησαν δύο τρομερές σεζόν με την ΑΕΛ με την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2007, την έξοδο στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά αλλά και την 6η θέση στο πρωτάθλημα.
Η μετάβαση του στον πάγκο της ΑΕΚ ήρθε σαν φυσικό επόμενο αλλά η εμπειρία του στην Ένωση ήταν τραγική. Μετά από μόλις 6 μήνες απολύθηκε λόγω των πολύ κακών αποτελεσμάτων και της εικόνας της ομάδας.
Ο Δώνης επανήλθε στους πάγκους με τον Ατρόμητο, τον οποίο οδήγησε σε δύο σερί τελικούς Κυπέλλου (2011-2012) κι είχε γενικά μια πολύ επιτυχημένη τριετία. Η επιστροφή του σε πάγκο μεγάλης ελληνικής ομάδας για ακόμη μια φορά δεν είχε την κατάληξη που θα ήθελε. Η χρονιά του στον ΠΑΟΚ ήταν πολύ δύσκολη, ήρθε σε ρήξη με τους οργανωμένους της ομάδας οι οποίοι απαίτησαν την αποχώρηση του. Μετά τον αποκλεισμό στα ημιτελικά Κυπέλλου από τον Αστέρα Τρίπολης η διοίκηση Σαββίδη του έδειξε την πόρτα της εξόδου.
Ο Δώνης πήρε τον δρόμο του εξωτερικού αρχικά στον ΑΠΟΕΛ που είχε μια φανταστική πρώτη σεζόν κατακτώντας το double. Οδήγησε τους Κύπριους ξανά στους ομίλους του Champions League όπου ο ΑΠΟΕΛ έκανε καλές εμφανίσεις, όμως στο πρωτάθλημα έμεινε πίσω στη βαθμολογία με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να “πάρουν διαζύγιο”. Ο Δώνης συνέχισε στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Χιλάλ με την οποία κατέκτησε τρεις τίτλους! Μετά κι από ένα πέρασμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέστρεψε στην Κύπρο για μια δεύτερη θητεία στον ΑΠΟΕΛ, όπου όμως τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Με τον τίτλο να μην έχει εξασφαλιστεί ο κυπριακός σύλλογος απέλυσε τον Δώνη λίγο πριν τα Playoffs.
Το καλοκαίρι του 2018 ο αγαπημένος του Παναθηναϊκός βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση ξεκινώντας τη χρονιά από το -6 και η διοίκηση Αλαφούζου τον κάλεσε να “βγάλει το φίδι από την τρύπα” έχοντας πολλούς πιτσιρικάδες στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Ο Δώνης όχι μόνο ισοσσόπησε την κατάσταση αλλά κατά καιρούς η ομάδα έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Την δεύτερη σεζόν του όμως δεν υπήρξε πρόοδος με αποτέλεσμα να αρχίσει η αμφισβήτηση. Ο Αλαφούζος ήθελε να εφαρμόσει ισπανικό μοντέλο Πογιάτος-Ρόκα το καλοκαίρι κι έτσι ο Δώνης αποχώρησε. Σήμερα είναι προπονητής στην Μακάμπι Τελ Αβίβ έχοντας ήδη οδηγήσει τους Ισραηλινούς στους ομίλους του Europa League.

Επιλογές που έμειναν εκτός τριάδας:

Γιάννης Κυράστας: Δυσκολευτήκαμε πολύ με αυτό το “κόψιμο”. Έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο με τον Παναθηναϊκό το 1999-2000, έβαλε τα θεμέλια για την τρομερή ευρωπαϊκή πορεία του τριφυλλιού το 2001-02 όμως το δείγμα του τον 21ο αιώνα είναι πολύ μικρό (μόλις 2,5 ετών μαζί με την σεζόν με τον Ηρακλή).

Γιάννης Αναστασίου: Πήρε το μοναδικό τίτλο του ΠΑΟ επί εποχής Αλαφούζου, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο ανά περιόδους αλλά πέρα από τα 2 χρόνια στον ΠΑΟ δεν έχει να επιδείξει κάτι άλλο.

Μαρίνος Ουζουνίδης: Καλές πορείες με τις μικρότερες ομάδες (Ξάνθη, Πανιώνιος), δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά με τις μεγάλες (ΠΑΟ, ΑΕΚ)

Νίκος Νιόπλιας: Πήρε μεν το double με τον ΠΑΟ το 2010 αλλά δεν είχε ανάλογη συνέχεια

Σάκης Τσιώλης: Έπιασε το peak του κυρίως σε ομάδες της επαρχίας (Ολυμπιακό Βόλου, Αστέρας Τρίπολης), τα τελευταία χρόνια είναι “γυρολόγος” χωρίς να έχει κάποιο επιτυχημένο πέρασμα

Σάββας Παντελίδης: Βρέθηκε σε υψηλό επίπεδο μόλις τα τελευταία χρόνια (Αστέρας, Άρης, Ατρόμητος) αλλά δεν φαίνεται ότι θα κάνει το βήμα για τους μεγάλους συλλόγους της χώρας.