50+1 μουσικά albums από το 2020!

50+1 μουσικά albums από το 2020!

Το 2020 είναι μία χρονιά που κανείς από τις νέες γενιές ανθρώπων δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει! Εικόνες που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας έγιναν όχι απλώς πραγματικότητα αλλά καθημερινές σκηνές στις ζωές όλων μας. Οι περισσότεροι σκέφτονται το 2020 αρνητικά είτε επειδή νόσησε κάποιος δικός τους άνθρωπος, είτε επειδή έχασαν τις δουλειές τους, είτε επειδή οι εργασιακές συνθήκες έχουν δυσκολέψει αφάνταστα, είτε επειδή πολλοί δεν άντεξαν ψυχολογικά την απομόνωση κατά την περίοδο της καραντίνας…

Παρ’ όλα αυτά, την ίδια στιγμή που ο Covid-19 μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κόσμου, ως διά μαγείας – λες και όλοι οι καλλιτέχνες συνεννοήθηκαν με κάποιον τρόπο – βιώσαμε την σημαντικότερη μουσική χρονιά του 21ου Αιώνα! Επειδή λοιπόν εμείς εδώ στο Rabona όσο αγαπάμε τον αθλητισμό και τους κοινωνικούς αγώνες για ισότητα και δικαιοσύνη άλλο τόσο αγαπάμε τις τέχνες, αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν μουσικό οδηγό για τη χρονιά που φεύγει – για όσους έχουν τη διάθεση να ενημερωθούν. Ανοίξτε τις συσκευές αναπαραγωγής, δυναμώστε το volume και πάμε!

50. SHABAKA AND THE ANCESTORS – WE ARE SENT HERE BY HISTORY (IMPULSE)

Ο Shabaka Hutchings, ο απίθανος αυτός Λονδρέζος σαξοφωνίστας που ”έχει λάβει το χρίσμα” της τεράστιας Impulse Records, τα τελευταία χρόνια όπου κι αν βάλει το χεράκι του, ή μάλλον τα πνευμόνια του, magic happens! Είτε με τους Comet is Coming, είτε με τους Sons of Kemet, είτε με κάποιο άλλο project, πάντα βρίσκει τον τρόπο να διεισδύσει στα καλύτερα albums της εκάστοτε χρονιάς! Φέτος το κάνει με τον δεύτερο δίσκο των Ancestors, ο οποίος ακροβατεί ανάμεσα στην Afro Jazz και τη Spiritual Jazz.

49. GUIDED BY VOICES – MIRRORED AZTEC (GBV)

Είναι καλλιτέχνες που τους βαριέσαι ακόμη κι αν βγάζουν έναν δίσκο στα 5 χρόνια και είναι και άλλοι που μοιάζουν να έχουν βουτήξει στην κολυμπήθρα με την έμπνευση! Τέτοια περίπτωση είναι και ο Robert Pollard, η ηγετική φυσιογνωμία πίσω από τους GBV. Έχοντας ένα σωρό κυκλοφορίες από το 1987, έβγαλαν τρεις δίσκους πέρυσι και άλλους τρεις φέτος! Εάν είναι να συνεχίζουν να παίζουν τέτοιου επιπέδου αυθεντικό Indie Rock το μόνο που έχουμε να πούμε είναι: ”Ευχαριστούμε πολύ! Θέλουμε κι άλλους δίσκους!”

48. MONOLAKE – ARCHAEOPTERYX (IMBALANCE)

Η σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική βρίσκεται στα καλύτερα χέρια εδώ και πάνω από 20 χρόνια – στα χέρια του Βαυαρού Robert Henke που δημιούργησε στο Βερολίνο τους Monolake αλλά στους τελευταίους δίσκους ηχογραφεί μόνος του. Και πολύ καλά κάνει αφού φτιάχνει υπέροχα IDM / Ambient Techno albums όπως το φετινό. Το ”Archaeopteryx” εμπεριέχει 19 κομμάτια συνολικής διάρκειας μίας ώρας και 35 λεπτών – και δεν κολλάει πουθενά! Ακούγεται ”μονορούφι” αρκεί να μπορείς να αντέξεις τις ιδιοφυείς δομές που χρησιμοποιεί.

47. YOUNG JESUS – WELCOME TO CONCEPTUAL BEACH (SADDLE CREEK)

Ο Jeff Buckley μπορεί να έφυγε νωρίς από τη ζωή, όμως έχει αφήσει πίσω του άξιους μουσικούς απογόνους. Δεν είναι φυσικά μόνο η εκπληκτική φωνή του τραγουδιστή John Rossiter, είναι ο περιπετειώδης τρόπος που δομούν τα κομμάτια τους. Η μπάντα από το Chicago στον 5ο της δίσκο κατάφερε να ακροβατεί τέλεια ανάμεσα στο Indie Rock και την Jazz – και πιστέψτε με δεν υπάρχουν πολλοί εκεί έξω να μπορούν να πετύχουν κάτι τέτοιο χωρίς να ακουστούν γραφικοί!

46. CRIBS – NIGHT NETWORK (PIAS)

Όγδοο album για τους Βρετανούς που κυκλοφορούν σταθερά πολύ καλούς Indie δίσκους από τα μέσα των ’00s που εμφανίστηκαν. Αυτή η ισορροπία που καταφέρνουν να διατηρούν ανάμεσα στις ποπ και τις πιο ροκ στιγμές, είναι από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας τους. Στοιχείο που είχαν κάποτε παρόμοιες σπουδαίες μπάντες όπως οι Teenage Fanclub πχ. Ακούστε πόσο ωραία δένει ο ”βρώμικος” ήχος με τις υπέροχες μελωδίες σε κομμάτια όπως τα ”Never Thought I’d Feel Again” και ”Running Into You”.

45. CABLE TIES – FAR ENOUGH (MERGE)

Η αναβίωση του Post-Punk την τελευταία 20ετία μας έχει δώσει ουκ ολίγες πατάτες αλλά και αρκετά υπέροχα albums που δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τη χρυσή εποχή του είδους (late ’70s – early ’80s). Το τρίο από την Μελβούρνη, με leader την εξαιρετική τραγουδίστρια/κιθαρίστρια Jenny McKechnie, κυκλοφόρησε το 2ο του album και πέρα από καθαρά Post-Punk κομμάτια θα βρείτε και στοιχεία από Indie Rock.

44. LOTTO – HOURS AFTER (END#10)

Οι εκπληκτικοί Πολωνοί επέστρεψαν με τον τέταρτο δίσκο της πορείας τους – ο οποίος μάλιστα είναι ηχογραφημένος σε ένα σπίτι στη Βαρσοβία! Ήθελαν να ελέγξουν απόλυτα τη δημιουργία του, μακριά από τη χρονική πίεση του studio και φαίνεται να το κατάφεραν εξαιρετικά – όχι πως πριν έπαιζαν Mainstream! Η υποχθόνια και σκοτεινή Dark Jazz συναντά το Experimental Rock και το Post-Rock σε 4 μεγάλης διάρκειας κομμάτια που συνθέτουν ένα album βουτηγμένο στη φαντασία και την περιπέτεια!

43. PORRIDGE RADIO – EVERY BAD (SECRETLY CANADIAN)

Ο όρος ”Indie” που δέχθηκε βιασμούς τα τελευταία χρόνια, επανήλθε στις ρίζες του και μας έδωσε πολλά εκπληκτικά albums μέσα στο 2020.

Τρίτος δίσκος για τα παιδιά από το Brighton με leader την Dana Margolin σε κιθάρα και φωνή. Οι Porridge Radio παίζουν εξαιρετικά με τις αλλαγές ρυθμού και χτίζουν ένα γλυκόπικρο album που θυμίζει έντονα ’90s.

”Thank you for leaving me – thank you for making me happy!”

42. MAJID BEKKAS – MAGIC SPIRIT QUARTET (ACT)

Ο ”θείος” από το Μαρόκο συνεργάζεται με δύο Σουηδούς κι έναν Δανό και δημιουργούν παρέα Αραβική Jazz υψηλότατου επιπέδου. Η μουσική ενώνει πολιτισμούς όσο τίποτα άλλο σε αυτόν τον πλανήτη και albums σαν αυτό θα πρέπει να φτάνουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια αυτιών.

41. THE SOFT PINK TRUTH – SHALL WE GO ON SINNING… (THRILL JOCKEY)

Ο Drew Daniel, δηλαδή το 1/2 των Matmos (οι οποίοι παρεμπιπτόντως έβγαλαν τρίωρο album μέσα στη χρονιά!), κυκλοφόρησε έναν από τους κορυφαίους ηλεκτρονικούς δίσκους του 2020. Με βάση την Ambient προσεγγίζει πολύ διακριτικά την Techno – όσο χρειάζεται δηλαδή για να δώσει beat στην ατμόσφαιρα. Υπέροχο.

40. LOUISE BOCK – SKETCH FOR WINTER VII (GEOGRAPHIC NORTH)

Εκεί στον Βορρά ξέρουν από Χειμώνα! Η τσελίστρια από το Decatur του Illinois μας παραδίδει ένα σκοτεινό, υπνωτικό, μινιμαλιστικό Drone album, κατάλληλο για τις γκρι και λευκές ημέρες του Χειμώνα.

39. RADAR MEN FROM THE MOON – THE BESTIAL LIGHT (FUZZ CLUB)

Οι Ολλανδοί RMFTM με το 9ο album τους φαίνεται να αφήνουν οριστικά πίσω το ψυχεδελικό τους παρελθόν και φτιάχνουν έναν υποχθόνιο σκοτεινό δίσκο σε Experimental / Noise Rock / No Wave / Industrial ύφος, που θα μπορούσε εύκολα να είναι Swans! Για τους λάτρεις του πιο ”ακραίου” ήχου μόνο…

38. NEPTUNIAN MAXIMALISM – EONS (I, VOIDHANGER)

Θα ήταν αδόκιμο να το αποκαλέσω Jazz Metal;! Καθόλου! Αυτό ακριβώς παίζουν οι Βέλγοι! Jazz Metal! Φανταστείτε ένα κράμα από Bohren & Der Club of Gore με OM. Doom ατμόσφαιρα, βαριά και ασήκωτα πνευστά, κυρίως αργόσυρτα instrumentals με παγανιστικού τύπου φωνητικά ανά διαστήματα. Και όλα αυτά σε 128 λεπτά μουσικής! Επικό!

37. MOOR MOTHER – CIRCUIT CITY (DON GIOVANNI)

Η ποιήτρια των Irreversible Entanglements χρησιμοποιεί κανονικά τη μπάντα της για να δημιουργήσει ένα έργο βασισμένο στο πρώτο της θεατρικό που έκανε πρεμιέρα το ’19. Jazz Poetry, Avant-Garde, Free-Jazz και ταξίδι στο διάστημα όπως αρμόζει στις περιπετειώδεις Jazz κυκλοφορίες.

36. IRREVERSIBLE ENTANGLEMENTS – WHO SENT YOU? (INTERNATIONAL ANTHEM)

Πάλι αυτή (η Moor Mother)! Jazz Poetry υψηλότατου επιπέδου! Ένα ”προφητικό Post-Apocalyptic” Avant-Garde Jazz έπος! Κουαρτέτο με σαξόφωνο, τρομπέτα, double bass και drums με το spiritual περιπετειώδες παίξιμό τους δημιουργούν την κατάλληλη σκοτεινή δυστοπική ατμόσφαιρα ώστε η Moor Mother να απαγγείλει ποίηση του δρόμου…

35. SEX SWING – TYPE II (ROCKET)

Η επιτυχία που γνώρισαν στους Underground κύκλους οι Swans την προηγούμενη δεκαετία, με την επανασύνδεσή τους να μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως η κορυφαία όλων των εποχών, όπως ήταν λογικό δημιούργησε απογόνους. Οι Λονδρέζοι Sex Swing παίζουν πειραματικό Noise Rock όπως ακριβώς πρέπει να παίζεται.

34. JARV IS – BEYOND THE PALE (ROUGH TRADE)

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του 2020 ήταν η επιστροφή του θρυλικού Jarvis Cocker στο υψηλό επίπεδο. Το ”Beyond the Pale” είναι μακράν ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει στην μετά-Pulp εποχή. 40 λεπτά μουσικής σε μόλις 7 κομμάτια που παίρνουν όλον τον χρόνο που χρειάζονται για να αναπνεύσουν ώστε να κάνουν την ποπ να ακούγεται όντως αρτίστικ χωρίς όμως να χάνει κάτι από την μελωδικότητά της. Αυτό που μένει λοιπόν είναι ένα γεμάτο φαντασία αλλά απολύτως ισορροπημένο Art-Pop έπος.

33. GUIDED BY VOICES – STYLES WE PAID FOR (ROCKATHON)

Είπαμε, έχουν πέσει στην κολυμπήθρα με την έμπνευση! Το ”Styles We Paid For” δεν θα μπει σε καμία άλλη λίστα γιατί βγήκε Δεκέμβριο! Και σύμφωνα με τη βιομηχανία των Media απαγορεύεται να κυκλοφορείς δίσκους Δεκέμβριο μήνα! Μέσα φυσικά θα βρείτε Indie Rock στο ύφος της Golden Age των ’90s – από εκεί δηλαδή που προέρχονται και τα πιο σπουδαία albums της μπάντας από το Ohio.

32. HAPPYNESS – FLOATR (INFINIT SUDS)

Το τρίο από το Λονδίνο αν θα μπορούσε με έναν μαγικό τρόπο να κυκλοφορήσει το ”Floatr” το 1993 αντί το 2020, θα γνώριζε μεγάλη επιτυχία! Έχει όλα αυτά τα απαραίτητα στοιχεία που είχαν μπάντες όπως οι Teenage Fanclub π.χ. Είναι Indie, είναι μελωδικό, είναι γλυκόπικρο, έχει και τα ξεσπάσματά του…

31. BRUCE SPRINGSTEEN – LETTER TO YOU (COLUMBIA)

Το αφεντικό κυκλοφορεί σταθερά πολύ καλούς δίσκους καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, απλώς μια φορά στα δέκα χρόνια βγάζει και ένα διαμάντι για να μην ξεχνιόμαστε! Ε, φέτος είναι αυτή η χρόνια. Το ”Letter to You” είναι ένα κλασσικότατο ”Bruce Springsteen Album” με όλα τα γνωστά κλισέ – και αυτό το λέω για καλό… Οι συνθέσεις είναι μία και μία, οι ενορχηστρώσεις νοσταλγικές και άρτιες. Απολαυστικός ”Boss” για άλλη μία φορά τα τελευταία 50 χρόνια!!!

30. MAX RICHTER – VOICES (DECCA)

Ο απόλυτος master της μοντέρνας ”κλασικής” μουσικής, παίρνει το κείμενο από την διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το μακρινό 1948, το ντύνει τέλεια μουσικά και χρησιμοποιεί διαφορετικές φωνές σε διαφορετικές γλώσσες ώστε να αποδώσει όσο πιο πιστά γίνεται το οικουμενικό μήνυμα…

29. OLIVER COATES – SKINS N SLIME (RVNG)

Ο Λονδρέζος τσελίστας και συνθέτης της σύγχρονης κλασικής μουσικής δημιουργεί ένα album στα όρια της Drone Ambient που όμως ο θόρυβος δεν γίνεται αυτοσκοπός – αντιθέτως εξυπηρετεί απόλυτα τον σκοπό. Εκπληκτικές ατμόσφαιρες που σε βάζουν άμεσα στον κόσμο τους και σε ταξιδεύουν στον χιονισμένο βαρύ χειμώνα – ή όπου άλλου αντιλαμβάνεται ο εκάστοτε ακροατής.

28. GANSER – JUST LOOK AT THAT SKY (FELTE)

Δεύτερο album για τα παιδιά από το Chicago και δεν θα είμαι πολύ αντικειμενικός μαζί τους! Παίζουν ακριβώς όπως θέλω! Ακατέργαστος ήχος, βρώμικες κιθάρες, γυναικεία φωνητικά – κάπως έτσι θα ακουγόντουσαν οι Sonic Youth αν θα τζάμαραν με την πρώιμη PJ Harvey έχοντας στα drums κάποιον που να γουστάρει Post-Punk! Highlights το εκπληκτικό ”Projector” και το φευγάτο ”Bags For Life” που κλείνει ιδανικά τον δίσκο.

27. BAD HISTORY MONTH – OLD BLUES (EXPLODING IN SOUND)

Το duo από την Βοστώνη κυκλοφόρησε έναν δίσκο για λίγους, για πολύ λίγους. Αργόσυρτο, σκοτεινό, υποχθόνιο, θα το αγαπήσουν μόνο οι fans του Αμερικάνικου Underground των ’90s – μόνο οι fans των Palace, Smog, ίσως και των Modest Mouse!

26. GUIDED BY VOICES – SURRENDER YOUR POPPY FIELD (GBV)

Πάλι αυτοί; Ναι, πάλι! Μπορείς για 30+ χρόνια να κυκλοφορείς δισκάρες και να μην είσαι διάσημος; Εννοείται πως μπορείς αν είσαι οι Guided By Voices! Στο 33ο λοιπόν, αν μετράω καλά, album της καριέρας τους, μας χαρίζουν πλουσιοπάροχα όλα αυτά που τους έκαναν αγαπημένους του Αμερικάνικου Underground στα ’90s. Βρώμικο ήχο, Indie κιθάρες, υπέροχες μελωδίες…

25. THURSTON MOORE – BY THE FIRE (DAYDREAM LIBRARY)

Όταν επιστρέφει με νέο album ο θείος Thurston σιωπούμε και ακούμε τι έχει να μας πει! Ο θρυλικός κιθαρίστας και τραγουδιστής των Sonic Youth, στα 62 του δεν έχει χάσει ίχνος των ικανοτήτων του! Ο τελευταίος του σόλο δίσκος ακούγεται σαν Sonic Youth αλλά δεν μένει μόνο εκεί. Θα βρεις Sabbath-ικό riff στο Cantaloupe, θα αφεθείς στο χάος των Locomotives, Venus… Και τέλος πάντων 82 λεπτά Thurston Moore στο 2020 είναι δώρο θεού!

24. IDLES – ULTRA MONO (PARTISAN)

Πόσοι καλλιτέχνες έχουν καταφέρει να κάνουν το 3/3; Ελάχιστοι! Πόσοι το έχουν καταφέρει την τελευταία 10ετία; Μάλλον μόνο οι Idles! Η απόλυτη μπάντα της νέας γενιάς λοιπόν επέστρεψε με νέο κοινωνικοπολιτικό Post-Punk δυναμίτη και δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης! Δυναμώνεις το volume και τους αφήνεις να σε παρασύρουν…
”Let’s seize the day
All hold hands, chase the pricks away”

23. CLIPPING. – VISIONS OF BODIES BEING BURNED (SUB POP)

Από ποιον πλανήτη προσγειώθηκε αυτό το διαμάντι! Το Hip-Hop μπλέκει με το Industrial, την Electronica, ακόμη και με τη Free Jazz και το αποτέλεσμα είναι ένας πειραματικός δίσκος φωτιά! Φανταστείτε ένα κράμα Run the Jewels / Nine Inch Nails και ίσως φτιάξετε μια εικόνα του ήχου και του ύφους…

22. OKUDEN – EVERY DOG HAS ITS DAY… (ESP)

Οι Charles Mingus και Eric Dolphy θα πρέπει από εκεί ψηλά να χαμογελούν περήφανα για τους απογόνους τους. Αυτό το album είναι μόνο για τους φανατικούς της Jazz αφού οι μακροσκελείς Avant-Garde συνθέσεις θα ενοχλήσουν τον μέσο ακροατή. Παρ’όλα αυτά πρόκειται για ένα ιδανικό κουαρτέτο αποτελούμενο από μερικούς εκ των κορυφαίων ”σύγχρονων” μουσικών του είδους. Μπορεί ο Πολωνός σαξοφωνίστας/κλαρινετίστας/φλαουτίστας Mat Walerian να είναι 36 αλλά έχει δίπλα του παλιές καραβάνες – τον Μέγα Matthew Shipp στο πιάνο, τους θρύλους William Parker στο μπάσο και το shakuhatsi (Ιαπωνικό παραδοσιακό φλάουτο) και Hamid Drake στα κρουστά…

21. SORRY – 925 (DOMINO)

Τι ντεμπούτο είναι αυτό! Οι Λονδρέζοι Sorry δημιούργησαν ένα Indie album για όλους. Εύκολο αλλά πανέξυπνο, απλό αλλά αρτίστικ. Με σήμα κατατεθέν τα διπλά φωνητικά από την Asha Lorenz και τον Louis O’Bryen, χτίζουν πάντα διαφορετικές δομές κομματιών και αυτό τους απομακρύνει όσο χρειάζεται από την ποπ. Δώστε τους την ευκαιρία – το αξίζουν.

20. LEWSBERG – IN THIS HOUSE (LEWSBERG)

Κάποιοι αγαπούν τους Velvet Underground και δεν κάνουν το παραμικρό για να το κρύψουν – γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε! Αυτό το ανεξάρτητο Art Rock αριστούργημα είναι μόλις το 2ο album που κυκλοφορούν τα παιδιά από το Rotterdam και όσο κι αν τους αγνοεί επιδεικτικά ο μουσικός τύπος, εμάς δεν μας ενοχλεί καθόλου…

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=YtQooWa7vc4[/embedyt]

19. SHELL OF A SHELL – AWAY TEAM (EXPLODING IN SOUND)

Από το Nashville του Tennessee μας έρχεται άλλο ένα υπέροχα θαμμένο έπος! Το ντεμπούτο των Shell of a Shell, όπως και πολλά άλλα φετινά albums, πατάει στο Αμερικάνικο Underground των ’90s – τότε που ήταν cool να είσαι weirdo και δεν χρειαζόταν να εξηγείς τίποτα! Βρώμικο Indie Rock με έξτρα στοιχεία από Americana, ακόμη και από Post-Hardcore σε κάποια σημεία!

18. MARILYN MANSON – WE ARE CHAOS (LOMA VISTA)

Τι επάνοδος ήταν αυτή! Απολύτως ισορροπημένος – όσο παράδοξο και αν ακούγεται – καταφέρνει να συνθέσει 10 κομμάτια που σου καρφώνονται απευθείας στο μυαλό. Γκοθ ρομαντισμός στα καλύτερά του…

”We are sick, fucked up and complicated
We are chaos, we can’t be cured”

17. HIDDEN ORCHESTRA – CREAKS OST (MINORITY)

Γίνεται ένα Video Game να έχει καλύτερη μουσική από οποιοδήποτε soundtrack κυκλοφόρησε το 2020; Μια χαρά γίνεται αν το έχουν συνθέσει και εκτελέσει οι φοβεροί Hidden Orchestra! Το quarteto από το Εδιμβούργο με το 4ο album της καριέρας του, επανήλθε ακροβατώντας σε ένα σκοινί ανάμεσα στη Nu-Jazz και τη Folktronica.

16. EINSTURZENDE NEUBAUTEN – ALLES IN ALLEM (POTOMAK)

Οι Βερολινέζοι παππούδες του Industrial και του Experimental Rock, με τα 40 χρόνια ιστορίας, επέστρεψαν με έναν από τους πολύ πολύ καλούς δίσκους της καριέρας τους! Φυσικά αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τον ήχο τους δεν θα τους αγαπήσεις ξαφνικά. Εάν όμως είσαι ήδη fan θα το απολαύσεις.

15. ORANSSI PAZUZU – MESTARIN KYNSI (NUCLEAR BLAST)

Το Tampere της Φινλανδίας πιθανόν μέχρι πριν μερικά χρόνια να το γνωρίζαμε μόνο από το στοίχημα! Πλέον όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία! Οι Oranssi Pazuzu κυκλοφόρησαν τον 6ο και καλύτερο δίσκο της καριέρας τους και κρατούν το Metal ζωντανό και ακμαίο! Και αυτό το πετυχαίνουν παίζοντας ψυχεδελικά και πειραματικά ώστε τα Black Metal φωνητικά και η εν γένει σκοτεινή ατμόσφαιρα να έρθουν και να δέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

14. METZ – ATLAS VENDING (SUB POP)

Τέταρτο album για το trio από την Ottawa του Καναδά και εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν δυναμίτη από αυτούς που τόσο πολύ έχει ανάγκη το ροκ της σημερινής εποχής. Ακατέργαστο Post-Hardcore παίζουν οι Metz και το κάνουν πολύ πολύ καλά, σε σημείο να νοσταλγούμε τις προ 20ετίας κυκλοφορίες των Trail of Dead.

13. DREAM SYNDICATE – THE UNIVERSE INSIDE (ANTI-)

Αυτό πάλι από που μας ήρθε;! Οι θρυλικοί Dream Syndicate, οι οποίοι επανασυνδέθηκαν πριν μερικά χρόνια κυκλοφορώντας δύο συμπαθέστατους δίσκους στο κλασικό τους ύφος, αποφάσισαν ξαφνικά στα γεράματα να το γυρίσουν στην ψυχεδέλεια και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό! Ένα album στο οποίο νομίζεις ότι τζαμάρουν τζαζίστες με ροκάδες στα τέλη ’60s – αρχές ’70s.

12. RUN THE JEWELS – RTJ4 (RBC)

Ο παραγωγός El-P και ο mc Killer Mike από την ημέρα που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μας προσέφεραν τρεις από τους πιο σπουδαίους δίσκους της προηγούμενης δεκαετίας – όχι μόνο στο Hip-Hop, στη μουσική γενικότερα! Στο ίδιο υψηλό επίπεδο συνεχίζουν και με τον 4ο δίσκο τους ρίχνοντας ηχηρή σφαλιάρα στη mainstream Αμερική του σήμερα! Τρομερές παραγωγές, πειραματισμός και ευφάνταστες δομές, κοινωνικοπολιτικές ρίμες που σκίζουν και ένα στυλ μοναδικό δικό τους.
”Look at all these slave masters posin’ on yo’ dollar”…

11. PANTHA DU PRINCE – CONFERENCE OF TREES (BMG)

Η ηλεκτρονική μουσική όσο intellectual πρέπει να είναι χωρίς όμως να χάνει τη διάθεσή της να προσφέρει ρυθμούς εκεί ακριβώς που χρειάζεται ώστε να εξυπηρετήσει το σύνολο.
Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που για να μπορέσεις να αντιληφθείς την αξία του θα πρέπει να το ακούς από την αρχή ως το τέλος – όπως θα έκανες με ένα concept album. Ο τρόπος που το έχει χτίσει είναι μυσταγωγικός και ιδιοφυής και το αποτέλεσμα δικαιώνει τους υπομονετικούς…

10. PROTOMARTYR – ULTIMATE SUCCESS TODAY (DOMINO)

Η πιο intellectual Punk μπάντα της εποχής μας επανήλθε με το 5ο και καλύτερο album της και έβαλε φωτιά στο ροκ! Τα παιδιά από το Detroit ΔΕΝ παίζουν! Αυτός ο ιδιοφυής δυναμίτης είναι ο κορυφαίος Post-Punk δίσκος του 2020 και ακούγεται μόνο δυνατά – αν είναι δυνατόν σε ακουστικά!

9. ROB MAZUREK / EXPLODING STAR ORCHESTRA – DIMENSIONAL STARDUST (INTERNATIONAL ANTHEM)

Μπορεί οι Bulls να παραπαίουν εδώ και πολλά χρόνια αλλά στη μουσική το Chicago τα πάει εξαιρετικά! Πιθανόν να μπορούμε να την ανακηρύξουμε πρωταθλήτρια πόλη του 2020 με τόσα υπέροχα albums που μας τροφοδότησε. Εδώ έχουμε τους Exploding Star Orchestra, την κολεκτίβα του κορνετίστα Rob Mazurek. Δηλαδή σύγχρονη Jazz με τις πιο ευφάνταστες ενορχηστρώσεις που κυκλοφορούν εκεί έξω!

8. ULVER – FLOWERS OF EVIL (HOUSE OF MYTHOLOGY)

Ο κορυφαίος ποπ δίσκος του 2020 μας ήρθε – τι ειρωνεία – από μια μπάντα που ξεκίνησε κάποτε παίζοντας Black Metal! Οι Νορβηγοί Ulver στο 16ο album τους ακούγονται σαν Depeche Mode που πήραν τον Steven Wilson (Porcupine Tree) για παραγωγό! Είναι σκοτεινό, είναι απολύτως ατμοσφαιρικό, έχει απλές μεν αλλά σπουδαίες συνθέσεις και ρέει όλο – από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο – σαν νεράκι!

https://www.youtube.com/watch?v=3e_Zs79vq40

7. IDRIS ACKAMOOR – SHAMAN (STRUT)

Ο κορυφαίος Jazz (με την ευρεία έννοια του όρου) δίσκος της χρονιάς. Μείγμα Spiritual Jazz και Afro-Jazz που σε ταξιδεύει! Ο 69χρονος σαξοφωνίστας Idris Ackamoor είχε βγάλει τρεις εξαιρετικούς δίσκους με τους Pyramids στα ’70s. Την τελευταία δεκαετία έχει επανέλθει δυναμικά επανιδρύοντας τη μπάντα και κυκλοφορώντας άλλους 4 πολύ καλούς δίσκους! Μία από τις σπάνιες φορές που κάποια επανασύνδεση δεν είναι αρπαχτή αλλά αντιθέτως προσφέρει στην τέχνη!

6. OTHER LIVES – FOR THEIR LOVE (ATO)

Το ακούς και τσιμπιέσαι! Αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να μην είναι δίσκος της δεκαετίας του ’60! Τα παιδιά από την Oklahoma μας χάρισαν το απόλυτο κομψοτέχνημα – ένα album θησαυρό! Σχεδόν τα πάντα αγγίζουν την τελειότητα. Οι συνθέσεις, οι ενορχηστρώσεις, οι μελωδίες… Η Chamber Folk-Pop πραγματικά στα καλύτερά της.

5. BOB MOULD – BLUE HEARTS (MERGE)

Ο θρυλικός leader των Husker Du στα ’80s και των Sugar στα ’90s δεν επιστρέφει απλώς με άλλον έναν εξαιρετικό solo δίσκο – όπως δηλαδή συνήθιζε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Επέστρεψε με ένα αριστουργηματικό album επιπέδου Husker Du που μπορούμε άνετα να το χαρακτηρίσουμε κλασικό, κι ας έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την κυκλοφορία του! Το Hardcore Punk συναντά τις πιο μελωδικές στιγμές και μέσα σε 35 λεπτά έχεις ακούσει 14 κομματάρες, που αν είναι το ύφος που αγαπάς θα τις βάλεις δίπλα στα Punk Classics των ’70s και των ’80s.

4. PRETTY SNEAKY – PRETTY SNEAKY (MANA)

Ντεμπούτο album για αυτό το μυστηριώδες project από το Βερολίνο! Δεν υπάρχουν τίτλοι στα κομμάτια, δεν βρίσκεται στο Spotify, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι σε διπλό βινύλιο και πέρασε εντελώς απαρατήρητο – και όμως για μένα είναι ο κορυφαίος ηλεκτρονικός δίσκος του 2020! Ambient Techno με ολίγη Dub καλά κρυμμένη, ιδιοφυείς ρυθμοί, μούρλια!

3. ROGER ENO & BRIAN ENO – MIXING COLOURS (DEUTSCHE GRAMMOPHON)

Η τέχνη πάνω από όλα είναι συναίσθημα. Και αν δεν μπορείς να το πιάσεις το ρημάδι τότε έχεις αποτύχει οικτρά ακόμη και αν παίζεις 500 νότες το δευτερόλεπτο. Τα αδέρφια Eno, ως οι απόλυτοι πρωτοπόροι της Ambient ήδη από τα τέλη του ’70 – αρχές ’80, φυσικά και έχουν την ικανότητα να γεμίζουν με συναίσθημα τα computers! Και το κάνουν με έναν ιδιοφυή τρόπο – χωρίς να σε εξαναγκάζουν.

2. HARUKA NAKAMURA – STILL LIFE I & II (TOUDAI)

Εδώ κλέβουμε λιγάκι αφού βάζουμε 2 albums σε 1 αλλά έτσι πρέπει να γίνει! Ο Ιάπωνας μουσικός αποτύπωσε στο πιάνο τις δύο περιόδους καραντίνας οπότε η λογική του είναι ακριβώς ίδια. Ακούς τον ακατέργαστο ήχο και πραγματικά νιώθεις πως βρίσκεσαι σπίτι του. Μετά σου δημιουργείται η επιθυμία να κοιτάξεις έξω από το παράθυρο και βλέπεις την ακινησία – αστικό (ή όχι) τοπίο χωρίς ανθρώπους. Κανείς δεν περιέγραψε καλύτερα αυτήν την τόσο παράξενη χρονιά από τον Haruka Nakamura. Και το έκανε χωρίς λόγια. Αυτή είναι η δύναμη του ήχου, η δύναμη της μουσικής.

1. CORIKY – CORIKY (DISCHORD)

Ε, όχι και ”ποιοι είναι οι Coriky”! Είναι η νέα μπάντα που δημιούργησαν οι Ian MacKaye και Joe Lally, βασικά μέλη των θρυλικών Fugazi! Το τρίο συμπληρώνει η εκπληκτική Amy Farina και αυτός κατά τη γνώμη μου δεν είναι απλώς ο κορυφαίος δίσκος του 2020 – είναι ο κορυφαίος Indie Rock δίσκος του 21ου Αιώνα! Nuff said…

+1. SIGUR ROS – ODIN’S RAVEN MAGIC (KRUNK)

Πέρα από τα 50 αγαπημένα albums του 2020 υπάρχει και αυτό το έπος που μας προέκυψε μέσα στον Δεκέμβριο. Οι Ισλανδοί θρύλοι της σύγχρονης μουσικής κυκλοφόρησαν νέο δίσκο που όμως δεν είναι ακριβώς νέος – εξ ου και το ”+1”… Πίσω στο μακρινό 2002 είχαν παρουσιάσει για πρώτη φορά στο Barbican Centre του Λονδίνου (ακολούθησαν και άλλες πόλεις όπως το Παρίσι), ένα live στο οποίο ουσιαστικά μελοποίησαν ένα Ισλανδικό ποίημα του 14ου-15ου Αιώνα! Έχοντας μαζί τους τον τρομερό Hilmar Orn Hilmarsson (παγανιστής ιερέας και μουσικός), τον Steindor Andersen (τραγουδιστής reimur – είδος Ισλανδικών επικών ποιημάτων), την Maria Huld Markan Sigfúsdóttir (βιολίστρια των Amiina), ορχήστρα και χορωδία, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αριστουργηματικό έργο μοντέρνας κλασικής μουσικής που έχει φυσικά καλά κρυμμένες και τις Post-Rock στιγμές του.