Καλύτερος ξένος αριστερός μπακ της Superleague 2000-20

Καλύτερος ξένος αριστερός μπακ της Superleague 2000-20

Μάρκους Μινχ (Παναθηναϊκός)

Ο Γερμανός Μάρκους Μινχ ήρθε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό το 2003 έχοντας πίσω του μια πολύ σημαντική καριέρα στη Bundesliga έχοντας φορέσει μεταξύ άλλων την φανέλα της Μπάγερν Μονάχου σε δύο θητείες! Ο Μινχ ήταν πυραυλοκίνητος, ο ορισμός του full back που ανεβοκατεβαίνει όλη την πλευρά όμως έγινε δέκτης αρνητικής κριτικής τους πρώτους του μήνες στην Ελλάδα περιοριζόμενος σε αναπληρωματικό του Τάκη Φύσσα. Όταν όμως, ο Φύσσας έφυγε στη μέση της χρονιάς, ο Μινχ ξεδίπλωσε το ταλέντο του! Η συνεισφορά του στους πράσινους εκείνη τη σεζόν στην κατάκτηση του νταμπλ ήταν καθοριστική. Πόσο καλός ήταν ο Μινχ τη σεζόν 2003-04; Τόσο ώστε να ψηφιστεί ως ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος μαζί με το Τζιοβάνι! Την επόμενη χρονιά ο Μινχ συνέχισε στα ίδια στάνταρ κάνοντας εμφανίσεις όπως αυτή στο Champions League κόντρα στην Αϊντχόφεν όπου είχε πετύχει δύο τέρματα. Ο παίκτης εξελίχθηκε σε μεγάλη καψούρα για τον κόσμο του τριφυλλιού που τον μνημονεύει μέχρι και σήμερα ενώ έφτασε να φορέσει μέχρι και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Αποσύρθηκε μόλις στα 33 του από την ενεργό δράση με τη λήξη της δεύτερης σεζόν του στον ΠΑΟ. Σήμερα ο μύστης Μινχ έχει ακολουθήσει εντελώς διαφορετικό δρόμο μακριά από το ποδόσφαιρο καθώς είναι εκτροφέας αλόγων ιπποδρόμου στη Γαλλία!

Μασιέλ Λίνο (ΠΑΟΚ)

Άλλος ένας παίκτης που ήρθε στην Ελλάδα μετά τα 30 και άφησε το στίγμα του. Ο Βραζιλιάνος Λίνο κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ στο χειμερινό μεταγραφικό παράθυρο του 2009. Γρήγορα ξεχώρισε όχι μόνο για τις αμυντικές του ικανότητες αλλά και για τις εξαιρετικές εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι. Ο Λίνο έπεισε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να του ανανεώσουν πρόωρα το συμβόλαιο και τις επόμενες σεζόν τους δικαίωσε απόλυτα. Το 2011-12 ψηφίστηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος ενώ την επόμενη χρονιά ήταν ο MVP του ΠΑΟΚ! Ο Λίνο έμεινε στην μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ για την εργατικότητα και την ποιότητα του. Σε ψηφοφορία που διεξήγαγε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ψηφίστηκε ως το καλύτερο αριστερό μπακ της δεκαετίας μπροστά από τον Γιαννούλη! Τις τελευταίες του σεζόν φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού! Αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη μετά από 5 χρόνια, 158 συμμετοχές και 11 γκολ!

Αρτούρ Μαζουακού (Ολυμπιακός)

Ο Μαζουακού αποκτήθηκε από  τον Ολυμπιακό ως μέρος της μεταγραφικής στρατηγικής των  Καρεμπέ-Μοντεστό που έκαναν άνοιγμα στην γαλλική αγορά. Κάποιοι παίκτες δεν ακούμπησαν, άλλοι πέτυχαν σημαντικά πράγματα με την ερυθρόλευκη φανέλα και ο Μαζουακού ανήκει σίγουρα στους δεύτερους! Ο Μαζουακού έδειξε αμέσως τα θετικά του στοιχεία καθώς μόλις στο τρίτο του ματς έδωσε δύο ασίστ ενώ στο ντεμπούτο του στο Champions League κόντρα στη φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν Ατλέτικο Μαδρίτης άνοιξε το σκορ με γκολάρα. Ο Κονγκολέζος μπακ προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών ομάδων κυρίως από Ιταλία με τα ρεπορτάζ να κάνουν λόγο ακόμη και για τις Ίντερ και Γιουβέντους όμως εν τέλει έμεινε στο Λιμάνι για μια ακόμη χρονιά. Τη δεύτερη σεζόν του ο Αρτούρ που ίσως να είχε και το μυαλό του σε μεταγραφή σε μεγαλύτερο κλαμπ έπαιξε λιγότερα ματς όμως και πάλι ήταν εξαιρετικός. Το καλοκαίρι του 2016 αναπόφευκτα αποχώρησε από τον Ολυμπιακό για να συνεχίσει την καριέρα του στην Premier League και την West Ham όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Ο Ολυμπιακός έβαλε στα ταμεία του περισσότερα από 7 εκ. για αυτή την πώληση.

Αντελίνο Βιεϊρίνια (ΠΑΟΚ)

Ο Βιεϊρίνια ήταν ανακάλυψη του Φερνάντο Σάντος που τον έφερε στον ΠΑΟΚ από την Πόρτο το 2008 αρχικά ως δανεικό. Ο Πορτογάλος ήταν τότε πιο επιθετικογενής παίκτης αγωνιζόμενος στα εξτρέμ είτε δεξιά είτε αριστερά. Παρά το σοβαρό τραυματισμό που υπέστη σε έναν ντέρμπι με τον Άρη την πρώτη του σεζόν, ο Βιεϊρίνια μπόρεσε να αφήσει θετικές εντυπώσεις κι έτσι ο Σάντος εισηγήθηκε την παραμονή του. Ακολούθησαν 2,5 χρόνια στον ΠΑΟΚ που δεν έβγαινε με τίποτα από την ενδεκάδα. Ειδικότερα τη σεζόν 2010-11 ο Βιεϊρίνια σημειώνει 46 συμμετοχές και 11 γκολ ενώ ανακηρύσσεται ως ο κορυφαίος ξένος παίκτης της Superleague. Οι σειρήνες από το εξωτερικό έχουν αρχίσει να βουίζουν και εν τέλει τον Γενάρη του 2012 ο Πορτογάλος αποχωρεί για την Βόλφσμπουργκ αφήνοντας όμως την υπόσχεση να επιστρέψει! Στη Γερμανία θα μετατραπεί σε μπακ και ως τέτοιος θα αποτελέσεις μέλος της εθνικής Πορτογαλίας που κατέκτησε το Euro 2016. Το καλοκαίρι του 2017 εκπληρώνει την υπόσχεση του κι επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να ηγηθεί του συλλόγου. Τη χρυσή σεζόν του πρωταθλήματος ο Βιερίνια αγωνίζεται πλέον στην θέση του αριστερού μπακ καθώς από τα δεξιά υπάρχει ο Μάτος και κάνει μια φοβερή σεζόν. Στα 32 του ανακηρύσσεται ξανά σε καλύτερο ξένο του πρωταθλήματος και είναι ο άνθρωπος που σήκωσε πρώτος τις δύο κούπες του νταμπλ. Το καλοκαίρι η παραμονή του τέθηκε εν αμφιβόλω, αποδεσμεύτηκε, εν τέλει όμως, με προσωπική παρέμβαση του Σαββίδη ο Βιεϊρίνια επέστρεψε στην ομάδα. Έχοντας μάθει την γλώσσα και έχοντας παντρευτεί Ελληνίδα ο Βιεϊρίνια λογίζεται πλέον μόνο στα χαρτιά ως ξένος στη χώρα μας!

Ντάνιελ Πράνιτς (Παναθηναϊκός)

Ο αριστεροπόδαρος Κροάτης ήρθε στον Παναθηναϊκό με τεράστιες παραστάσεις στην καριέρα του έχοντας υπάρξει αρχηγός της Χέρενφεν και μέλος της Μπάγερν Μονάχου για 3 χρόνια. Όταν αποκτήθηκε από τους πράσινους, το καλοκαίρι του 2013, η καριέρα του βρισκόταν σε πτώση ενώ είχε μετακινηθεί από το αριστερό φτερό της επίθεσης σε αυτό της άμυνας. Ωστόσο, ο Πράνιτς αναγεννήθηκε στην Ελλάδα πραγματοποιώντας μια εξαιρετική πρώτη σεζόν που του έδωσε τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί στην τελική 23αδα της εθνικής Κροατίας για το Μουντιάλ. H καλύτερη του εμφάνιση ήταν ασφαλώς στο ιστορικό ντέρμπι του 2014 με τον Ολυμπιακό όπου σκόραρε το πρώτο από τα τρία γκολ του ΠΑΟ. Την ίδια σεζόν κατέκτησε και το μοναδικό του τίτλο με τους πράσινους, το Κύπελλο Ελλάδας. Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2016 και συνέχισε αρχικά στη Θέλτα Βίγκο και στη συνέχεια στην Κύπρο όπου έφτασε να παίζει μέχρι και δεύτερη κατηγορία. Σήμερα, στα 39 του, τον βρίσκουμε στην Ομόνοια Ψευδά!

Νίκλας Χουλτ (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ)

Ο Σουηδός μπακ ήρθε στις… δύσκολες εποχές του Παναθηναϊκού, έναντι 300.000€ από την ομάδα της Νις, και βλέποντας, 4 χρόνια μετά, την σούμα της καριέρας του στην Ελλάδα, το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι “Fynd”, δηλαδή ευκαιρία! Ο Νίκλας Χουλτ πήρε την σκυτάλη από τους Ντάνιελ Πράνιτς και Νάνο, και καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο σταθερά αριστερά μπακ του πρωταθλήματος. Έμεινε για 1μιση χρόνο στον Παναθηναϊκό, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις “σειρήνες” από το εξωτερικό και τον Γενάρη του 2018 πήρε μια ολίγον τι επεισοδιακή μεταγραφή στην ΑΕΚ. Στην δεύτερη του ομάδα στην Ελλάδα ο Σουηδός στέφθηκε πρωταθλητής, κερδίζοντας τον τίτλο του 2018, ενώ παρέμεινε συνολικά για 2μιση ακόμα χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2020, όταν και μετακινήθηκε στο Ανόβερο. Με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό ο Χουλτ έγραψε πάνω από 100 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.