Καλύτερος ξένος κεντρικός αμυντικός της Superleague – Δεκαετία 2000

Καλύτερος ξένος κεντρικός αμυντικός 2010s

Ρενέ Χένρικσεν (ΠAΟ)

Ο Δανός Χένρικσεν ήταν αυτό που λέμε late bloomer καθώς δεν είχε αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία της πατρίδας του μέχρι την ηλικία των 26 ετών! Ήρθε από την ΑΒ Κοπεγχάγης στον Παναθηναϊκό το 1999, μένοντας στην ομάδα για 6 χρόνια όπου αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην άμυνα. Ο Χένρικσεν ήταν ο ορισμός του ηγέτη κεντρικού αμυντικού που μπορεί και κατευθύνει τους συμπαίκτες του. Ήταν καθοριστικός στις σπουδαίες Ευρωπαϊκές πορείες του ΠΑΟ αλλά και στο νταμπλ που κατέκτησαν οι πράσινοι το 2004. Μάλιστα, όντας παίκτης του τριφυλλιού χρίστηκε αρχηγός της εθνικής Δανίας και αγωνίστηκε βασικός στο Μουντιάλ του 2002! Με τον Παναθηναϊκό ξεπέρασε τις 200 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις κι αποχώρησε το 2005 ως ένας θρύλος του συλλόγου! Δεν είναι τυχαίο πως μνημονεύοταν για πολλά χρόνια καθώς οι πράσινοι αντιμετώπισαν σημαντικό πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας του για αρκετές σεζόν μετά την αποχώρηση του χωρίς να μπορούν να βρουν έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Χένρικσεν!

Κάρλος Γκαμάρα (ΑΕΚ)

Για τον Παραγουανό πρώην στόπερ της ΑΕΚ θα χρειαστεί να κάνουμε μια εξαίρεση στους κανόνες μας καθώς αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα μόλις μια σεζόν αλλά έφτασε για να αφήσει εποχή. Ο Γκαμάρα ήταν ένας σπουδαίος παίκτης για το Λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο των 90s όντας πολλές φορές μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας της Νότιας Αμερικής ενώ ψηφίστηκε και στην αντίστοιχη του Μουντιάλ του 1998! Έχοντας περάσει δύο φορές από την Ευρώπη (Μπενφίκα, Ατλέτικο Μαδρίτης) η ΑΕΚ ήταν η τρίτη του απόπειρα και αποδείχθηκε η “φαρμακερή”. Ο Παραγουανός αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από τη Φλαμένγκο, με την ΑΕΚ να διατηρεί το δικαίωμα να τον αποκτήσει στο τέλος της χρονιάς με 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γκαμάρα εξελίχθηκε στον απόλυτο ηγέτη της αμυντικής γραμμής της Ένωσης βοηθώντας την να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας και στην πορεία της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μέχρι τους 16 του θεσμού όπου αποκλείστηκε από την Ίντερ. Τα διπλά αυτά ματς με τους νερατζούρι έβαλαν στην ουσία τίτλους τέλους στην παρουσία του Κάρλος στην Ελλάδα καθώς μπήκε για τα καλά στα ραντάρ τους. Το καλοκαίρι μετά κι από το εξαιρετικό Μουντιάλ που έκανε ως αρχηγός της Παραγουάης αποκτήθηκε από την Ίντερ!

Μπρούνο Τσιρίλο (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ)

O Τσιρίλο είχε 3 διαφορετικές θητείες στην Ελλάδα, ερχόμενος για πρώτη φορά το 2005. Συγκρότησε ένα τρομερό δίδυμο με τον Τραϊανό Δέλλα και σύντομα έγινε πολύ αγαπητός στον κόσμο της Ένωσης. Ο Τσιρίλο ξεχώρισε για το “μπρουτάλ’’ στυλ του, ο ορισμός του “ή η μπάλα ή τα πόδια’’. Από τα highlights της καριέρας του στην Ένωση ήταν σίγουρα η γκολάρα που έβαλε στην Άντερλεχτ για το Champions League. Ο Τσιρίλο όμως έμελλε να επιστρέψει στην χώρα μας το 2009, αυτή τη φορά για τον έτερο Δικέφαλο, τον ΠΑΟΚ. Όντας μέλος της πολύ καλής ομάδας του Φερνάντο Σάντος, ο Μπρούνο έφτασε κοντά στο πρωτάθλημα το 2010 ενώ αγωνίστηκε συνολικά τρία χρόνια χωρίς να κατακτήσει όμως κάποιο τίτλο. Το 2013 γύρισε ξανά για να βοηθήσει την προσπάθεια της ΑΕΚ στη Γ’ εθνική και ορίστηκε ως ένας από τους αρχηγούς της ομάδας. Η ζωή του Ιταλού στην Ελλάδα δεν άλλαξε μόνο στο επαγγελματικό κομμάτι αλλά και στο προσωπικό καθώς παντρεύτηκε με Ελληνίδα!

Ρονάλντο Γκιάρο (Άρης)

Όταν ένας ποδοσφαιριστής είναι ποιοτικός κι εργατικός θα κάνει την διαφορά και στα 33 του. Ο Ρονάλντο Γκιάρο ήρθε στην Ελλάδα για τον Άρη το 2007 έχοντας ήδη μια πολύ σπουδαία καριέρα πίσω του με περισσότερες από 200 συμμετοχές για τις Μπενφίκα και Μπεσίκτας ενώ ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας της Βραζιλίας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996.. Μαζί με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο αποτέλεσαν ένα από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα της δεκαετίας και βοήθησαν τον Άρη να βγει τρεις φορές στην Ευρώπη αλλά και να φτάσει δύο φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Ρονάλντο έμεινε στον Άρη τέσσερις σεζόν, ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές και φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο Άρης ήταν και η τελευταία ομάδα της ποδοσφαιρικής του καριέρας καθώς κρέμασε τα παπούτσια του το 2011 σε ηλικία 37 ετών!

Πάμπλο Κοντρέρας (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός)

Ο Κοντρέρας ήταν ένας ακόμη εξαιρετικός ξένος ποδοσφαιριστής που ήρθε στον ΠΑΟΚ του Σάντος το καλοκαίρι του 2008. Έχοντας υπάρξει συμπαίκτης του Ζήση Βρύζα στη Θέλτα, ο Κοντρέρας εμπιστεύτηκε την κρίση του φίλου του κι αντί να γυρίσει στην πατρίδα του για την Κόλο Κόλο που του είχε υποσχεθεί μεγαλύτερο μισθό πήρε τον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη. Το αντίκτυπο που είχε στην ομάδα ήταν άμεσο καθώς σύντομα εξελίχθηκε σε ηγέτη της αμυντικής γραμμής κι ήδη από την δεύτερη σεζόν του ήταν εκ των αρχηγών της ομάδας. Όταν αποχώρησε ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο μονιμοποιήθηκε ως αρχηγός του ΠΑΟΚ. Οι δρόμοι του με τον Δικέφαλο του Βορρά χώρισαν το 2012 όμως αυτή δεν θα ήταν η τελευταία του εμπειρία στη χώρα μας. Σε μια κίνηση που σόκαρε τον κόσμο της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ο δικό τους Πάμπλο υπέγραψε συνεργασία με τον Ολυμπιακό! Η εμπειρία του  Κοντρέρας στον Πειραιά κράτησε μόλις για μια σεζόν, η επιλογή του Ολυμπιακού αποδείχθηκε ως μια λύση ανάγκης για τα οικογενειακά προβλήματα του παίκτη στη Χιλή ενώ στο τέλος ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Έστω κι έτσι πάντως ο Κοντρέρας κατάφερε να πάρει τους μοναδικούς του τίτλους στην Ελλάδα κάνοντας το νταμπλ με τους ερυθρόλευκους!

Βλάνταν Mιλογεβιτς (Ηρακλής, Ακράτητος, Απόλλων Σμύρνης)

Ένας γνώριμος των Ελληνικών γηπέδων από το πολύ μακρινό 1993, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς άφησε την δικιά του σφραγίδα στα Ελληνικά γήπεδα για πάνω από μία δεκαετία. Ο Σέρβος σέντερ μπακ ήρθε στην Ελλάδα για χάρη του ΠΑΣ Γιάννινα, καθιερώθηκε με τον Απόλλωνα Σμύρνης, έπιασε την δικιά του – εγχώρια – κορυφή με τον Παναθηναϊκό, όμως δέθηκε όσο λίγοι με την ομάδα του Ηρακλή στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Με τον Γηραιό έγραψε 69 συμμετοχές σε 3 σεζόν, σκόράρε 3 γκολ και βοήθησε τα μέγιστα ώστε να βγει η ομάδα της Θεσσαλονίκης στο Κύπελο ΟΥΕΦΑ, γινόμενος έτσι ένας από τους αγαπημένους της εξέδρας, ενώ και ο ίδιος, μέχρι και σήμερα δηλώνει πως η “ομάδα του” στην Ελλάδα θα είναι πάντα ο Ηρακλής. Ο Μιλόγεβιτς έφυγε από τους Κυανόλευκους το 2003 και μετακινήθηκε στον Ακράτητο για μισή σεζόν και για ακόμα μισή σεζόν πίσω στον Απόλλωνα Σμύρνης, και κάπως έτσι ολοκλήρωσε την καριέρα του στα 34 του χρόνια . Επέστρεψε στα μέρη μας ως προπονητής πραγματοποιώντας μια σπουδαία σεζόν με τον Πανιώνιο το 2016-17 καταφέρνοντας να βγάλει το σύλλογο στην Ευρώπη!