Καλύτερος ξένος κεντρικός αμυντικός της Superleague – Δεκαετία 2010

Καλύτερος ξένος κεντρικός αμυντικός 2010s

Όλοφ Μέλμπεργκ (Ολυμπιακός)

Ο Μέλμπεργκ ήρθε στην Ελλάδα το 2009 όντας ένα τεράστιο όνομα με επτά χρόνια στην Premier League όπου υπήρξε αρχηγός της Άστον Βίλα και μια χρονιά στη Γιουβέντους από την οποία τον απέκτησε απευθείας ο Ολυμπιακός! Ο Σουηδός σέντερ μπακ ήταν επίσης ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της πατρίδας του έχοντας παίξει σε 4 Euro και 2 Μουντιάλ! Οπότε η προσαρμογή του στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν παιχνιδάκι και σύντομα αποδείχθηκε πόσο ποιοτικός ήταν. Μάλιστα η πρώτη του χρονιά με τα ερυθρόλευκα τον βρήκε σε έναν προβληματικό Ολυμπιακό που άλλαζε συνέχεια προπονητές κι εν τέλει τερμάτισε 5ος στην Ελλάδα. Ο Σουηδός μπακ ήταν όμως ο μόνος παίκτης που ο κόσμος των Πειραιωτών δεν ασκούσε κριτική ποτέ! Στα πολύ καλύτερα χρόνια Βαλβέρδε που ακολούθησαν ο Μέλμπεργκ δεν έβγαινε από την ενδεκάδα παίζοντας δίπλα είτε στον Αβραάμ Παπαδόπουλο είτε στον Ιβάν Μαρκάνο. Το καλοκαίρι του 2012 πήρε μια περίεργη απόφαση κι αντί να ανανεώσει με τον Ολυμπιακό αποχώρησε για την Βιγιαρεάλ η οποία όμως τότε έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας! Μετά από μια ακόμη χρονιά στην Κοπεγχάγη ο Μέλμπεργκ κρέμασε τα παπούτσια του και ακολούθησε προπονητική καριέρα. Σήμερα κάθεται στον πάγκο της Χέλσινγκμποργκ.

Ροντρίγκο Μολέντο (ΠAΟ)

O Μολέντο ήρθε την τελευταία μέρα του χειμερινού μεταγραφικού παραθύρου στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό από την βραζιλιάνικη Ιντερνασιονάλ και με το καλημέρα κέρδισε τις εντυπώσεις! Αγωνιζόμενος μόνο στον δεύτερο γύρο της Superleague ο Βραζιλιάνος κατορθώνει να ψηφιστεί ως μέλος της καλύτερης ενδεκάδας του πρωταθλήματος ενώ το ίδιο θα συμβεί και την επόμενη σεζόν. Ο Μολέντο είναι ένας δυναμικός αμυντικός, ικανότατος στο ψηλό παιχνίδι και στις δύο περιοχές και δίνει σιγουριά στα μετόπισθεν του ΠΑΟ. Είναι τόσο καλός που οι Έλληνες οπαδοί αναρωτιούνται γιατί αυτός ο παίκτης δεν παίζει σε κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Ο Μολέντο επιθυμεί να παραμείνει στον Παναθηναϊκό για πολλά χρόνια όμως η διοίκηση του τριφυλλιού τα κάνει μαντάρα. Αρχικά δεν του ανανεώνει το συμβόλαιο πρόωρα όπως του είχε υποσχεθεί ο τότε κόουτς του ΠΑΟ Αντρέα Στρματσιόνι και στην συνέχεια τον βλέπει σαν μια πιθανή πηγή εσόδων από γερή μπάζα που θα έκανε με την πώληση του. Τον Ιανουάριο του 2018 ο ΠΑΟΚ προτείνει να αποκτήσει δανεικό τον παίκτη δίνοντας στον Παναθηναϊκό και έμψυχα ανταλλάγματα όμως κάπου εκεί εμφανίζεται η Ιντερνασιονάλ στην οποία οι πράσινοι εξακολουθούν να χρωστάνε χρήματα. Ο Μολέντο αποχωρεί για το αστείο ποσό των 150,000 ευρώ και το ελληνικό πρωτάθλημα χάνει έναν από τους καλύτερους αμυντικούς του. Έκτοτε το όνομα του έχει συνδεθεί με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό αλλά ουδέποτε έγιναν προχωρημένες διαπραγματεύσεις. Ο παίκτης συνεχίζει μέχρι και σήμερα στην Ιντερνασιονάλ.

Φερνάντο Βαρέλα (ΠAΟΚ)

Ο Βαρέλα αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ με περίπου 1,5 εκ. ευρώ από την Στεάουα στις αρχές του καλοκαιριού του 2016 μετά από ένα σήριαλ που είχε διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ο αμυντικός από το Πράσινο Ακρωτήρι ήρθε στην Ελλάδα ως ένας από τους καλύτερους παίκτες του ρουμάνικου πρωταθλήματος και σύντομα πέτυχε να θεωρείται ως τέτοιος και στο ελληνικό! Με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε 3 Κύπελλα Ελλάδας και 1 Πρωτάθλημα στα χρόνια που ακολούθησαν όντας πάντα βασικός και πρωταγωνιστής. Στις στιγμές του περιλαμβάνεται και το περίφημο γκολ που έβαλε φωτιά στο ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τον Μάρτιο του 2018. Η απόφαση του διαιτητή Κομίνη να το ακυρώσει είχε ως αποτέλεσμα την επεισοδιακή διακοπή του αγώνα και την κατακύρωση του αγώνα υπέρ της ΑΕΚ. Τον Μάιο του 2019 ο Βαρέλα όντας νταμπλούχος με τον ΠΑΟΚ και μέλος της καλύτερης ενδεκάδας του πρωταθλήματος αρνείται την πρόταση ανανέωσης του ΠΑΟΚ θεωρώντας την μικρότερη της αξίας του και προσωρινά αποχωρεί από την ομάδα. Εν τέλει η χρυσή τομή βρίσκεται στο… 90’ κι ο παίκτης παραμένει μέχρι και σήμερα στον σύλλογο με τον οποίο μετράει 172 συμμετοχές και 8 γκολ!

Ογκνιέν Βράνιες (ΑΕΚ)

Ο παλαβός Βόσνιος απασχόλησε την επικαιρότητα ουκ ολίγες φορές για εξωαγωνιστικούς λόγους όταν όμως πατούσε γήπεδο ήταν κέρβερος! Ήρθε στην πρωταθληματική ΑΕΚ της σεζόν 2017-18 και ήταν από τους βασικούς συντελεστές της ομάδας που πήρε τον τίτλο. Ο Βράνιες μέτρησε 30 συμμετοχές και 5 γκολ, 3 εκ των οποίων στο ίδιο ματς κόντρα στην Ξάνθη, όντας ο μοναδικός αμυντικός στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος που πετυχαίνει χατ-τρικ! Οι εμφανίσεις του Βόσνιου δεν πέρασαν απαρατήρητες και κλαμπ από την Ευρώπη εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους με την Άντερλεχτ να είναι εν τέλει αυτή που τον έκανε δικό της δίνοντας 3,2 εκ. ευρώ στην ΑΕΚ! Ωστόσο, οι σχέσεις του Βόσνιου με την ομάδα των Βρυξελλών άρχισαν να χαλάνε το δεύτερο εξάμηνο της παραμονής του με αποτέλεσμα η Άντερλεχτ να ψάχνει τρόπο να τον ξεφορτωθεί το καλοκαίρι του 2019. Ο παίκτης παραχωρήθηκε δανεικός στην ΑΕΚ στην οποία επιθυμούσε διακαώς να επιστρέψει. Στην περσινή σεζόν που σημαδεύτηκε από την διακοπή λόγω του κορονωιού ο Βράνιες ήταν ο κλασικός Βράνιες δηλαδή δημιούργησε απίθανες ιστορίες εξωαγωνιστικά αλλά στο γήπεδο έδειχνε τα διαπιστευτήρια του. Με την επανέναρξη του πρωταθλήματος μέσω των playoffs ο παίκτης αγωνίστηκε μόνο σε 2 από τα 10 ματς καθώς στις 30 Ιουνίου έληξε το συμβόλαιο του και γύρισε στην Άντερλεχτ. Με τον Μανόλο Χιμένεθ να έχει γυρίσει στην ΑΕΚ, ο Βράνιες έχει μπει και πάλι στο κάδρο και θα έχει ενδιαφέρον εάν θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να επιστρέψει για 3η θητεία στην ΑΕΚ!

Ρούμπεν Σεμέντο (Ολυμπιακός)

Μετά τον Κάρλος Γκαμάρα θα “χαλαρώσουμε” λίγο τον κανόνα των 2 σεζόν και για τον Ρούμπεν Σεμέντο. Ο Πορτογάλος σέντερ μπακ κατέφθασε στο Λιμάνι του Πειραιά το καλοκαίρι του 2019 και δεν χρειάστηκε περισσότερο από 5 ματς για να πουμε “τι κάνει αυτός ο άνθρωπος στο ελληνικό πρωτάθλημα”; Η απάντηση βέβαια, ήταν πολύ απλή, ο Σεμέντο με τα καμώματα του στην Ισπανία (είχε μπλέξει μέχρι και με εγκληματικές συμμορίες κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή), είχε βάλει την καριέρα του σε μεγάλο κίνδυνο. Στους ερυθρόλευκους ο Ρούμπεν αναγεννήθηκε κι αναδείχθηκε σε βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ενδεκάδας. Υπό τις οδηγίες του Πέντρο Μαρτίνς μπόρεσε να επιστρέψει στο επίπεδο που βρισκόταν στα καλά του χρόνια στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Σαν αποτέλεσμα κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα της χώρας του ενώ το όνομα του γράφτηκε μέχρι και στα μεταγραφικά ρεπορτάζ της Λίβερπουλ! Ο Σεμέντο όντας πλέον νταμπλούχος Ελλάδας συνεχίζει μεν στον Πειραιά όμως δύσκολα θα τον παρακολουθούμε για πολύ καιρό ακόμα στη χώρα μας!

Καλιφά Σανκαρέ (Ολυμπιακός Βόλου, Άρης, Αστέρας Τρίπολης)

Από τους πολύ τίμιους στόπερ που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα την δεκαετία που μόλις τελείωσε ήταν ο Καλιφά Σανκαρέ. Συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με την φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου, σε μια ομάδα η οποία είχε ένα τρομερό ρόστερ για τα δεδομένα νεοφώτιστου στην Superleague. Πράγματι, οι Βολιώτες αποδείχθηκαν πολύ δυνατοί και τερμάτισαν στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος πετυχαίνοντας έξοδο στην Ευρώπη. Ο Σανκαρέ ξεχώρισε για το δυναμικό του παιχνίδι και την ικανότητα του στον αέρα,που προσέφερε στην ομάδα του Βόλου κάποια σημαντικά γκολ όπως αυτό κόντρα στην ΑΕΚ! Με την ολοκλήρωση της χρονιάς ο Σανκαρέ ψηφίστηκε στην καλυτερη 18αδα του πρωταθλήματος! Το καλοκαίρι όμως η εμπλοκή του Ολυμπιακού Βόλου σε σκάνδαλο στημένων αγώνων επέφερε τον υποβιβασμό της ομάδας στη Δ’ εθνική με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν όλοι οι παίκτες του. Ο Σανκαρέ που είχε ήδη μπει στα ραντάρ των μεγάλων συνέχισε στον Άρη για μια σεζόν όπου και πάλι ήταν εκ των βασικών στελεχών. Στο τέλος της χρονιάς ήταν και πάλι άτυχος καθώς τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου. Εν τέλει βρήκε σταθερή ποδοσφαιρική στέγη στον Αστέρα Τρίπολης. Ο Σενεγαλέζος για τρεις σεζόν (με εξαίρεση ένα εξάμηνο που αγωνίστηκε στο Κουβέιτ) ήταν ο βράχος της άμυνας του Αστέρα καταγράφωντας μια συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας (2013) ενώ έπαιξε και στο Europa League. Αποχώρησε από την χώρα μας το 2016 μετά από 5 χρόνια.