Καλύτερος ξένος δεξιός χαφ/εξτρέμ της Superleague 2000-20

Καλύτερος ξένος δεξιός χαφ

Λουτσιάνο Γκαλέτι

(Ολυμπιακός, ΟΦΗ)

O Αργεντινός ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007 ως ένα μεγάλο όνομα του ισπανικού πρωταθλήματος, που αγωνίστηκε με Σαραγόσα και Ατλέτικο Μαδρίτης! Από την αρχή ο Γκαλέτι έδειξε πως θα εξελισσόταν σε ηγέτη του Ολυμπιακού τη σεζόν 2007-08 καθώς σκόραρε στην πρεμιέρα του Champions League κόντρα στη Λάτσιο! Στην πρώτη του χρονιά αναδείχθηκε σε άνθρωπο των ασίστ για τους ερυθρόλευκους καθώς μοίρασε συνολικά 13! Αν στην πρώτη χρονιά ο Γκαλέτι σέρβιρε κατά ριπάς, στη δεύτερη ήταν αυτός που εκτελούσε πετυχαίνοντας συνολικά 14 τέρματα υπό τις οδηγίες του Ερνέστο Βαλβέρδε. Μάλιστα, ο Αργεντινός σκόραρε και στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ στην παράταση, ένα γκολ όμως που έφερε την αποβολή του καθώς ο παθιασμένος Λουτσιάνο έβγαλε τη φανέλα του για να πανηγυρίσει. Η σεζόν 2009-10 ήταν μια δύσκολη σεζόν γενικά για τους ερυθρόλευκους αλλά για τον Γκαλέτι ήταν ακόμα πιο ζόρικη καθώς σηματοδότησε την απόσυρση του από την ενεργό δράση. Δυστυχώς ο δεξιός χαφ του Ολυμπιακού διεγνώσθη τον Φεβρουάριο του 2010 και μόλις στα 30 του έτη με νεφρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν και στην ουσία να οδηγηθεί σε πρόωρη απόσυρση. Το 2013 έκανε μια επιστροφή-έκπληξη στο ελληνικό πρωτάθλημα (έχοντας πλέον ξεπεράσει το πρόβλημα του) με τη φανέλα του ΟΦΗ, η οποία όμως διήρκεσε μόλις για 6 ματς. Τουλάχιστον το τελευταίο εξ αυτών και τελευταίο της καριέρας του, κατά διαβολική σύμπτωση ήταν στο Καραϊσκάκης όπου αποθεώθηκε από τους φίλους του Ολυμπιακού!

Σέρτζιο Κονσεϊσάο (ΠΑΟΚ)

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν φορέσει ποτέ τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο αφίχθη στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2008, ένα μεταγραφικό μπαμ που έφερε τις υπογραφές των Βρύζα και Σάντος. Έχοντας μια πολύ σπουδαία καριέρα πίσω του σε Πόρτο, Ιταλία, Βέλγιο και εθνική Πορτογαλίας, ο Κονσεϊσάο ήρθε μεν ως ένα πολύ μεγάλο όνομα όμως ήταν σαφές από το πέρασμα του από ομάδα του Κουβέιτ ότι τα καλά του χρόνια είχαν περάσει. Έκανε αγώνα δρόμου στην αρχή για να αποκτήσει καλή φυσική κατάσταση όμως την επόμενη σεζόν έδειξε ποιος πραγματικά ήταν. Παίρνοντας άμεσα θέση βασικού στο δεξιό άκρο αλλά και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ο Κονσεϊσάο μαζί με τον Βιερίνια από την άλλη πλευρά τρομοκράτησαν τα αντίπαλα μπακ του ελληνικού πρωταθλήματος. Highlight του φυσικά η γκολάρα στον προημιτελικό Κυπέλλου του 2009 κόντρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος συνοδεύτηκε και από μια ιστορική κλωτσοπατινάδα με τον Αντώνη Νικοπολίδη! Η επόμενη σεζόν του δεν ήταν το ίδιο καλή καθώς ξεκίνησε με ταλαιπωρία από τραυματισμό στο γόνατο. Στο τέλος του 2009 κι έχοντας αγωνιστεί μόλις σε 9 ματς πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο στα 36 του! Σήμερα είναι ένας πολλά υποσχόμενος προπονητής στην Πόρτο ενώ πρόσφατα στο ματς του Champions League κόντρα στον Ολυμπιακό αφιέρωσε τη νίκη της ομάδας του και στην “ΠΑΟΚαρα” που δεν ξεχνά!

Νάτσο Σκόκο (ΑΕΚ)

Ή αλλιώς ο υδραυλικός, το παρατσούκλι που απέκτησε στην Ελλάδα. Ήρθε στην ΑΕΚ ως ένας άγνωστος 23χρονος Αργεντίνος που έπαιζε στο μεξικάνικο πρωτάθλημα κι έφυγε ως μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές καψούρες των φίλων της Ένωσης! Ο Σκόκο ήταν ένας winger με ταχύτητα, έκρηξη και εξαιρετική τεχνική ενώ δοκίμαζε συχνά τα πόδια του από μακριά με επιτυχία σκοράροντας πολύ εντυπωσιακά τέρματα. Η πρώτη του σεζόν στην ΑΕΚ συνοψίζεται στον τελικό του Κυπέλλου του 2009 όταν σκόραρε 2 τέρματα κόντρα στον Ολυμπιακό αλλά οι κιτρινόμαυροι έχασαν το τρόπαιο στα πέναλτι. Την επόμενη σεζόν ο Αργεντινός έλαμψε στα ευρωπαϊκά ματς της ΑΕΚ στο Europa League με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ηχούν οι σειρήνες από το εξωτερικό. Τον Ιανουάριο του 2010 καθάρισε μόνος του το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο με απευθείας εκτέλεση φάουλ από τα 40 μέτρα. Όποτε σκόραρε ο Σκόκο, το γκολ ήταν συνήθως φαντασμαγορικό: στην έναρξη της επόμενης σεζόν η ΑΕΚ περνάει με μια εντυπωσιακή 4ρα από το Βικελίδης με τον Σκόκο να σκοράρει 2 γκολ, το πρώτο ένα απίστευτο σουτ πάλι από τα 40 μέτρα. Στο τέλος της σεζόν ο Σκόκο πανηγύρισε και τον μοναδικό του τίτλο στη χώρα μας το Κύπελλο Ελλάδα του 2011 όμως το καλοκαίρι τα οικονομικά προβλήματα της ΑΕΚ τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου. Ακολούθησε μια σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της πατρίδας του με την Νιούελς Ολντ Μπόις και την Ρίβερ Πλέιτ με την οποία κατέκτησε το Copa Libertadores. Κάθε χρόνο ο υδραυλικός έπαιζε στα μεταγραφικά πρωτοσέλιδα της Ένωσης αλλά εν τέλει η επιστροφή του στον Δικέφαλο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!

Νταβίντ Φουστέρ (Ολυμπιακός)

Σίγουρα όχι ένα παραδοσιακό δεξί χαφ/εξτρέμ όμως ο Νταβίντ Φουστέρ δεν γινόταν να λείπει από την ψηφοφορία των καλύτερων ξένων της εικοσαετίας συνεπώς έπρεπε κάπου να τον χωρέσουμε. O Ισπανός αποτέλεσε μια από τις πιο αθόρυβες μεταγραφές της πρώτης χρονιάς της εποχής Μαρινάκη στον Ολυμπιακό αν και αποκτήθηκε με 1,5 εκατομμύριο από μια καλή ισπανική ομάδα, την Βιγιαρεάλ. ΌΝτας προσωπική εισήγηση του Ερνέστο Βαλβέρδε ο Φουστέρ πήρε κατευθείαν ευκαιρίες στους ερυθρόλευκους όμως ο πάντα απαιτητικός κόσμος του Ολυμπιακού δεν τον πήρε με καλό μάτι στην αρχή. Ο Ισπανός όμως δούλεψε σκληρά και με πολύ σημαντικά γκολ αλλά και το πάθος του κέρδισε μια θέση στις καρδιές τους. Ο Φουστέρ ήταν ένας παίκτης-μπαλαντέρ παίζοντας σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, όπου τον χρειαζόταν ο εκάστοτε προπονητής του. Είχε τον τρόπο να σκοράρει πολύτιμα τέρματα όπως για παράδειγμα το νικηφόρο γκολ του στον τελικό Κυπέλλου του 2012 κόντρα στον Ατρόμητο στο τελευταίο λεπτό της παράτασης. Μπορεί οι Μιραλάς και Τζιμπούρ να ήταν οι stars της επίθεσης των ερυθρόλευκων ήταν όμως ο Φουστέρ αυτός που ξεκολλούσε το κάρο όταν χρειαζόταν όπως στα δύο διπλά του Ολυμπιακού κόντρα σε Ρούμπιν Καζάν και Μέταλιστ. Καθώς τα χρόνια περνούσαν ο Φουστέρ μπορεί να έχασε την θέση του στο αρχικό σχήμα όταν όμως καλούταν στο καθήκον, ήταν πάντα παρών, όπως για παράδειγμα στο κρίσιμο ευρωπαϊκό ματς του Ολυμπιακού κόντρα στην Μάλμε το 2014 όταν προκειμένου να μπορέσει να σκοράρει με το κεφάλι έφαγε με αυτοθυσία μια ξεγυρισμένη κλωτσιά στο πρόσωπο από αντίπαλο. Αποχώρησε μετά από 6 σεζόν στην Ελλάδα, όπου μέτρησε ισάριθμα πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 169 συμμετοχές και 45 γκολ!

Τζαμέλ Αμπντούν

(Καβάλα, Ολυμπιακός, Βέροια)

Ο Αλγερινός πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας με τα χρώματα της Καβάλας τη σεζόν 2010-11 κι αμέσως ξεχώρισε. Οι Αργονάυτες έκαναν μια εξαιρετική χρονιά τερματίζοντας στην 7η θέση του πρωταθλήματος και το όνομα του Αμπντούν μπήκε στα μπλοκάκια όλων των μεγάλων ελληνικών συλλόγων. Μετά και την τιμωρία της Καβάλας και τον υποβιβασμό της στη Δ΄ εθνική, ο Αμπντούν έμεινε ελέυθερος κι ενώ ο ατζέντης του τον ανακοίνωσε στον Παναθηναϊκό, ο παίκτης κατέληξε να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού! Στο πρώτο μισό της χρονιάς ο Αμπντούν περιορίστηκε σε ρόλο αναπληρωματικού, όμως στο δεύτερο γύρο έκανε πράγματα και θαύματα με γκολ κόντρα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό στα εκτός έδρας ντέρμπι. Για μια περίοδο ο Αλγερινός βρέθηκε να είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος και βοήθησε τον Ολυμπιακό να φτάσει στο νταμπλ. Η επόμενη σεζόν ήταν ακόμα καλύτερη για τον ίδιο καθώς αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα τον MVP του Ολυμπιακού προς την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος. Με 9 ασίστ και 7 γκολ ο Αμπντουν ήταν φανταστικός στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, η οποία ολοκληρώθηκε ξανά με νταμπλ. Κάπου εκεί άρχισε η πτώση. Οι σχέσεις με τον κόουτς Μίτσελ δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, ο ίδιος διατυμπάνιζε πως θα πήγαινε στην Premier League κι εν τέλει βρέθηκε εκτός Ολυμπιακού παίρνοντας μεταγραφή για την Νότιγχαμ Φόρεστ. Τα πράγματα στο Νησί δεν πήγαν καθόλου καλά ενώ και το πέρασμα του από το Βέλγιο ήταν πολύ μέτριο. Το 2015 επέστρεψε στην Ελλάδα ως ένας ακόμη επαναπατρισμός που επιχειρούσε η Βέροια του Καρυπίδη. Είχε κάποιες εκλάμψεις αλλά δεν όχι την ίδια όρεξη για μπάλα με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς να ανακοινώσει την απόσυρση του από το άθλημα.

Χαβιέρ Ούμπιντες

(Ολυμπιακός Βόλου, Άρης, Ατρόμητος)

Ήρθε στην Ελλάδα το 2009 κι έμεινε για μια ζωή! Ο Ούμπιντες βοηθησε τον Ολυμπιακό Βόλου να προβιβαστεί στην Superleague με 5 γκολ και 9 ασίστ με τα νούμερα του να είναι πανομοιότυπα και την επόμενη σεζόν στα σαλόνια. Ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου τον άφησε χωρίς ομάδα αλλά όχι για πολύ καθώς ο Άρης κινήθηκε για την απόκτηση του το καλοκαίρι του 2011. Στη Θεσσαλονίκη ο Αργεντινός κέρδισε γρήγορα μια θέση στη βασική ενδεκάδα αλλά και την εκτίμηση των οπαδών των κιτρινόμαυρων. Για άλλη μια φορά όμως τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα μιας ομάδας του τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Τουρκία, ο Ούμπιντες επαναπατρίστηκε για λογαριασμό του Ατρόμητου σε μια σχέση που έμελλε να εξελιχθεί σε… γάμο. Ο Χαβιέρ βρίσκεται μέχρι και σήμερα στα 38 του στο περιστέρι με πάνω από 260 συμμετοχές με τα χρώματα του Ατρομήτου. Προφανώς και είναι ο αρχηγός της ομάδας, προφανώς μιλάει τα ελληνικά φαρσί και προφανώς δεν γινόταν να λείπει από τις λίστες μας έστω κι αν δεν αγωνιζόταν πάντα στα δεξιά.