Καλύτερος ξένος αριστερός χαφ/εξτρέμ της Superleague 2000-20

Καλύτερος ξένος αριστερός χαφ

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

(Πανηλειακός, Ολυμπιακός)

Όλοι θυμούνται τον Τζόρτζεβιτς μια ζωή με την φανέλα του Ολυμπιακού αλλά ο Σέρβος όταν ήρθε στην Ελλάδα το 1993 φόρεσε πρώτα τα ερυθρόλευκα του Πανηλειακού ξεκινώντας από την Γ΄ εθνική! Μετά από τρία χρόνια μετακόμισε ‘πακέτο’ με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στον Πειραιά σε μια μεταγραφή που πέρασε από 40 κύματα με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ να προσπαθούν να μπουν σφήνα. Η μετακίνηση του Τζόλε στο Λιμάνι σήμανε και το τέλος των πέτρινων χρόνων του Ολυμπιακού καθώς ακολούθησαν 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα. Ο Τζόρτζεβιτς ξεχώρισε αμέσως καπαρώνοντας τη θέση στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής χάρη στην ταχύτητα, την έκρηξη και την ικανότητα του στο σκοράρισμα. Επίσης ήταν σπεσιαλίστας στα χτυπήματα στημένων φάσεων κι ιδίως στα πέναλτι. Ο Σέρβος έκανε πραγματικά τα πάντα σε αυτά τα 13 του χρόνια με τους ερυθρόλευκους. Κατέκτησε 12 πρωταθλήματα (ρεκόρ Ελλάδας), 5 Κύπελλα, διετέλεσε επί σειρά ετών τον αδιαμφισβήτητο αρχηγό και ηγέτης της ομάδας, έπαιξε σε ένα Μουντιάλ ως μέλος της εθνικής Σερβίας-Μαυροβουνίου και κατέγραψε μια σειρά ρεκόρ με τον Ολυμπιακό. Είναι ο πρώτος ξένος σε συμμετοχές αλλά και γκολ, ο πρώτος σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τον Ολυμπιακό με 15 τέρματα μαζί με τον Κώστα Μήτρογλου και ο μόνος παίκτης που έχει αναδειχθεί τρεις σερί χρονιές (2000-02) ως ο καλύτερος ξένος του πρωταθλήματος! Ο Τζόλε είναι ζωντανή ιστορία του Ολυμπιακού κι οπωσδήποτε ένας από τους πρώτους παίκτες που έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για τον κορυφαίο ξένο της εικοσαετίας.

Ζούλιο Σέζαρ (ΑΕΚ)

Αφού περιπλανήθηκε στα γήπεδα της Βραζιλίας, της Ρωσίας και της Πορτογαλίας, ο Ζούλιο Σέζαρ κατέληξε στην πατρίδα μας για την ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2005. Μετά από ένα πρώτο αναγνωριστικό εξάμηνο, ο Βραζιλιάνος πήρε θέση βασικού στο ξεκίνημα της σεζόν 2005-06 αλλά στην πορεία την έχασε, ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο. Σημείωσε πάντως 10 ασίστ εκείνη τη χρονιά. Το 2006-07 όμως έμελλε να είναι η σεζόν της καριέρα του! Ο ΄Καίσαρας΄ ξεκίνησε πολύ δυναμικά τη χρονιά με 2 γκολ κόντρα στη Χαρτς για τα προκριματικά του Champions League ενώ σκόραρε ξανά στη φάση των ομίλων κόντρα στην Άντερλεχτ. Φυσικά, αυτό που θα θυμούνται για πάντα οι οπαδοί της ΑΕΚ θα είναι η φαουλάρα κόντρα στη Μίλαν που έδωσε μια ιστορική νίκη στην Ένωση! Η σεζόν εκείνη ήταν η πιο παραγωγική για τον Σέζαρ που τελείωσε με 11 γκολ και 10 ασίστ! Την επόμενη χρονιά ο Σέζαρ άρχισε να πέφτει σε απόδοση ενώ οι συνεχείς τραυματισμοί τον άφησαν εκτός για αρκετά ματς. Το καλοκαίρι του 2008 αποχώρησε από τον Δικέφαλο δηλώνοντας ότι η ΑΕΚ θα είναι για πάντα στην καρδιά του!

Αντρέας Ίβανσιτς (Παναθηναϊκός)

O Αυστριακός Ίβανσιτς έκανε ντεμπούτο με την εθνική ομάδα της χώρας του κατα διαβολική σύμπτωση εναντίον της Ελλάδας το 2003! Αυτή όμως δεν θα ήταν η μοναδική του σύνδεση με τη χώρα καθώς 3 χρόνια αργότερα ο Παναθηναϊκός θα τον έφερνε στη χώρα μας, αρχικά ως δανεικό από την Σάλτσμπουργκ. Με τις εμφανίσεις του ο Ίβανσιτς έπεισε τους πράσινους να δαπανήσουν συνολικά 2,5 εκατομμύρια για να τον κάνουν δικό τους. Ο Ίβανσιτς ήταν εξαιρετικός στο ένας με έναν έχοντας κοφτή ντρίμπλα, είχε φαρμακερό σουτ αλλά ήταν και σπουδαίος δημιουργός καθώς συμμετείχε στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας βγάζοντας σχεδόν πάντα 4-5 ασίστ κάθε σεζόν. Επίσης, είχε πολύ καλά χτυπήματα φάουλ ενώ ήξερε να τοποθετείται εξαιρετικά σαν δεύτερος επιθετικός. Μετά από δύο καλές σεζόν με το τριφύλλι, ο ερχομός του Τεν Κάτε σήμανε την αρχή του τέλους για τον Ϊβανσιτς. Ο Ολλανδός προπονητής δεν τον εκτιμησε, θεωρούσε πως δεν μάρκαρε ικανοποιητικά όταν η ομάδα αμυνόταν και οι δυο τους έγιναν μύλος ύστερα από μια εντός έδρας ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης, με τον Τεν Κάτε να τον θεωρεί υπεύθυνο για την απώλεια των βαθμών. Το καλοκαίρι του 2009 όταν οριστικοποιήθηκε η παραμονή του Ολλανδού κόουτς, ο Ίβανσιτς παραχωρήθηκε δανεικός στη Μάιντζ για 2 χρόνια! Ακόμα και ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής διερωτήθη για ποιο λόγο παραχωρήθηκε ο Αντρέας Ίβανσιτς! Το 2011 η γερμανική ομάδα τον έκανε δικό της μόλις με 200 χιλιάρικα! Ο Αυστριακός πάντως μέχρι και σήμερα παραμένει μεγάλη αδυναμία των οπαδών του τριφυλλιού.  

Σεμπάστιαν Λέτο (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός)

O Αργεντινός μπορεί να ήρθε στο πρωτάθλημα της χώρας μας για τον Ολυμπιακό, όμως ιστορία έγραψε με τον έτερο αιώνιο! Ο Λέτο ήρθε δανεικός από την Λίβερπουλ στον Ολυμπιακό κι ενώ το ταλέντο του έγινε φανερό από την πρώτη στιγμή, ο Αργεντινός δεν μπορούσε με τίποτα να πειθαρχήσει. Δεν του άρεσε το γεγονός ότι ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της θέσης πίσω από τον Τζόρτζεβιτς ενώ τσακώθηκε άσχημα με τον Βαλβέρδε κλωτσώντας μπάλες πάνω του! Στο τέλος της σεζόν ήταν φανερό ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει στο σύλλογο, αλλά τουλάχιστον κατέκτησε το νταμπλ. Το καλοκαίρι του 2009 ο Παναθηναϊκός κάνει μια κίνηση-έκπληξη και με περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ πείθει την Λίβερπουλ να τον παραχωρήσει! Ο Λέτο γίνεται πρωταγωνιστής και πραγματοποιεί μια εξαιρετική χρονιά, καθαρίζοντας και τον τελικό Κυπέλλου κόντρα στον Άρη με δικό του γκολ! Την επόμενη σεζόν ο Λέτο έχει πιο πεσμένα νούμερα όπως και όλος ο Παναθηναϊκός. Η αποχώρηση του Σισέ του σε συνδυασμό με την έμπνευση του Ζεσουάλδο Φερέιρα να τον τοποθετήσει στην κορυφή της επίθεσης τη σεζόν 2011-12, έχει ως αποτέλεσμα ο Λέτο να πραγματοποιήσει ένα εκρηκτικό ξεκίνημα στη σεζόν έχοντας 10 γκολ στα 7 πρώτα ματς! Ο Αργεντινός συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις παλεύοντας να πάρει το πρωτάθλημα μόνος του για το τριφύλλι αλλά τον Ιανουάριο του 2012 θα πάθει ρήξη χιαστών, ένας τραυματισμός που θα σημάνει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την καριέρα του. ο Λέτο μένει εκτός γηπέδων για έναν χρόνο κι αποχωρεί για την Κατάνια. Το 2016 η πόρτα του ΠΑΟ θα ανοίξει ξανά για τον Αργεντινό που ναι μεν δεν μπορεί να προσφέρει στο ίδιο επίπεδο ωστόσο με την εμπειρία του και την ποιότητα του θα βρει το δρόμο προς τα δίχτυα 12 φορές σε 1,5 χρόνο. Το καλοκαίρι του 2017 η πορεία του στον Παναθηναϊκό θα τελειώσει οριστικά με τα προβλήματα τραυματισμών να μην τον εγκαταλείπουν ποτέ και να τον αναγκάζουν να αποσυρθεί πρόωρα από την ενεργό δράση.

Κέβιν Μιραλάς (Ολυμπιακός)

Μία από τις πρώτες μεταγραφές της εποχής Μαρινάκη, o Βέλγος ήρθε από την Γαλλική Σεντ Ετιέν ως μια λύση που είχε ταλέντο μεν αλλά με επιφυλάξεις δε, και εν τέλει κατάφερε σε δύο χρόνια όχι απλώς να τις διαψεύσει, αλλά να γίνει και ο αγαπημένος της εξέδρας! Σε δύο σεζόν με τον Ολυμπιακό ο Βέλγος “δαίμονας” με τις χαρακτηριστικές του επελάσεις από την αριστερή πτέρυγα και το γεμάτο ρυθμό και θέαμα παιχνίδι του χάρισε στον Ολυμπιακό την επιστροφή στην κορυφή της Superleague, σκοράροντας 34 φορές με την ερυθρόλευκη και μοιράζοντας 15 ασίστ. Συν τοις άλλοις, παροιμιώδης ήταν η συνέπεια του στο να εμφανίζεται στο ύψος των περιστάσεων στα ντέρμπι, στα οποία έβαλε αρκετά και σημαντικά γκολ. Η αγωνιστική του εκτόξευση, που τον ανακήρυξε και MVP της Superleague το 2012 ήταν το εισιτήριο του για μια μεταγραφή στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, την Premier League και την Everton, σφραγίζοντας έτσι μια άκρως επιτυχημένη κίνηση του συλλόγου από τον Πειραιά. Το love story Ολυμπιακού – Μιραλάς είχε ένα δεύτερο επεισόδιο που ελάχιστοι θα θυμούνται (συχνό φαινόμενο με τα sequels άλλωστε) , στο οποίο έγραψε μισή σεζόν και μόλις δύο γκολ, αλλά δύσκολα μπορεί να επισκιάσει την διετία 2010-12! Ο 33χρονος Βέλγος πλέον βγάζει τα προς το ζην στην γείτονα Τουρκία και την Γκαζιαντέπ. 

Φαμπιάν Εστογιανόφ (Πανιώνιος)

Ο Ουρουγουανός – με Βουλγαρικές ρίζες – ήρθε στην Ελλάδα το 2008 στην σκια του συμπατριώτη του, Αλβάρο Ρεκόμπα, όμως τρία χρόνια αργότερα άφησε την “Πλατεία” με αρκετά παραπάνω λάβαρα στις αποσκευές του απο τον “Κινέζο”! Ο “Λόλο” ήρθε από την Ισπανία με παραστάσεις αλλά και με μια αμιγώς λάτιν ποδοσφαιρική παιδεία. Ήταν ένας παίκτης που συνδύαζε το εκρηκτικό ταμπεραμέντο με το τεράστιο ταλέντο, σήμα κατατεθέν άλλωστε πολλών άλλων μεγάλων Ουρουγουανών στο ποδόσφαιρο. Στο πέρασμα του από τον Πανιώνιο το έδειξε με αξέχαστες ενέργειες, με προεξάρχουσα φυσικά την απίστευτη τριπλα στον Γιώργο Καραγκούνη, 9 γκολ και 11 ασίστ σε 41 παιχνίδια, δημιουργώντας με τον Τσίνο ένα δίδυμο που ακόμα μνημονεύεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έστω κι αν ήταν βραχύβιο. Οικογενειακά ζητήματα αλλά και τα οικονομικά προβλήματα του Πανιωνίου τον οδήγησαν εκτός Νέας Σμύρνης και Ελλάδας γενικότερα, το 2011 για χάρη της αγαπημένης του Πενιαρόλ, στην οποία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα, στα 41 του χρονια .